(upravil FoXiK 20. 7. 2011 23:23)

Téma: Profi zosil. ako Bakalarka

Táto téma bude slúžiť na navrhnutie zosilňovača pre bakaláru o výkone cca 2x500(600W) do 4ohm. Moja predstava by bola keby sa dá dať aj na bridge 8ohm, možno aj 4ohm ak sa bude dať. Postupne sa bude téma rozvíjať no najprv potrebujem vedieť pár vecí kde by som začal. Mám kvalitné trafo s výstupným napätím 2x21V~ (viacmenej pomocné vinutie) a 2x42V~, trafo má okolo 2kW, zohnal som ho za dobrú cenu a preto ho beriem ako odrazový bod, od ktorého by sa mohli odvíjať ostatné veci okolo. Mohlo by ísť napr. o zapojenie dual mono. Čo viem používa sa väčšinou vyššie napätie z trafa, pre lepšie(ľahšie) "kàmenie" koncov a chcel by som vedieť či by sa dal z toho spomínaný výkon vyžmýkať, resp. z tých 2x59,4V usmernených, prípadne či to nebude (viem že bude) moc zložité a pod.  (Viem že to píšem ako blb ale potrebujem to popredu vedieť)
Vopred dík.

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Vezmi Leach Amp, práskni tam 5 párů MJL21195/96 a máš krásných 2x 500W/2 téměř bez práce. Větší výkon z takovéhoto napájení nedostaneš...

Web

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Takovýhle otázky klade skoroabsolvent vysoký školy elektrotechnickýho směru...no potěšpámbu, už aby tu byli ti číňani... Co tě ty čtyři roky učili ? Čumět do počítače ?

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Pokud dnes není o učení zájem, tak nikoho ve školách nic nenaučí... Já bych se za celou střední školu naučil tak akorát jednoduchej stabilizovanej zdroj s zenerkou a tranzistorem, kdybych se o to trochu nezajímal smile

Web

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

To je hezká omluva...takovýhle lidi budou pak dělat na náš důchod...to se máme na co těšit...

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

No ty krávo, z otázky mám dojem že o tomhle mám větší znalosti i já a to je co říci. To tě nenapadlo kouknout se zde do ověřených zapojení a nebo na datašit od nějakého švába a vybírat co bude vhodné? Vždyť dostatečných informací je plný internet.

Sry za OT.

(upravil mira 21. 7. 2011 8:43)

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

FoXiK: Někde si sežen knížky Audio Power Amplifier Design Hadbook od D. Selfa, High-power Audio Amplifier Construction Manual od G. Randy Slonea a podobné a něco o tom nejdřív nastuduj. Je to v angličtině, takže si navíc zlepšíš i jazykové znalosti.

Stanov si nějaký cíl, kterého chceš dosáhnout.
Pro Tebe je na prvním místě asi výkon...
Je třeba si v tom udělat nějaký systém, rozdělit si konstrukci na jednotlivé části, ty pak prostudovat v různých alternativách a vybrat vždy tu, která bude pro daný účel nejvhodnější.

Kromě koncového stupně musíš navrhnout odpovídající napájecí zdroj, ochranné obvody, vstupní obvody, mechanické provedení atd. U koncového stupně Tě bude kromě výkonu jistě zajímat stabilita, zkreslení, správné dimenzování součástek aj.

Pro začátek si urovnej souvislosti mezi napájecím napětím a dosažitelným výkonem.

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Když víš, že píšeš jako blb(a to píšeš). Tak proč to nenapíšeš normálně? smile

Web

(upravil j_paseka 21. 7. 2011 16:57)

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Nečekej, že Ti sem bude někdo postovat schémata nebo tak.

Stačí třeba prolézt tento web a najdeš spoustu užitečných témat. Tak třeba namátkou: http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10025 , http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10152 .
Dále stránky http://zosilnovace.eu/index.htm .
Něco si vyber udělej si nějaký svůj koncept jak chceš zesilovač uspořádat a pak se ptej.

Poradím Ti ještě. Ptej se nějak na úrovni, jinak nečekej smysluplnou odezvu. To cos napsal v prvním příspěvku, je takový plácání, kdy ty sám ani nevíš co vlastně chceš. Asi tak, pak dostaneš reakce jaké si dostal. No.
Jinak vypočítat, alespoň orientačně výkon zesíku pro dané nap. napětí není zas takový problém ne?

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

mira - dik za pekny prispevok,

Ostatný.. čakal som takúto odozvu no to som napísal už hore, tie tri odkazy čo si poslal som už pozeral dávnejšie.

čo a ako budem riešiť a že to rozdelím na jednotlivé časti to ešte lebo bude len som potreboval vedieť čo sa z toho vymáchne aby som to mohol dať zapísať do komentu o BK. (nech tam nenapíšem napr. 2x600W a pritom to tak nebudem môcť spraviť - len toľko som chcel.)

(upravil zuki 22. 7. 2011 8:30)

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

A to si skorobakaláři neumíš spočítat sinus výkon z napájecího napětí, nebo těch 600W má být RMS, nebo jakýsi hudební jako udávají číňani u rádia napájenýho 4-ma buřtama... ??? Aspoň Ohmův zákon, vzoreček pro výkon a spočítat sinusové efektivní napětí z špičkového by ses mohl naučit. Bere se to často jako první látka elektroniky v prváku průmyslovky ... Ještě by se hodilo umět spočítat zvlnění napětí na filtračních (napájecích) kondenzátorech při odběru ( v závislosti na napájecím proudu do zesíku). V bakalářce by to asi mohlo být uvedeno... 

Z trafa 2x 42V dostaneš sinus tak 300W/4R (dle tvrdosti trafa). Orientační výpočet:
Výkon  P=U*U/R   (U= Vcc tj 42AC*1,41= cca+- 60V minus cca 7V úbytku na můstku a tranzistorech a pár voltů 50Hz zvlnění na Vcc, tzn. na napájecích kondenzátorech), takže na zátěži bude trvale, těsně před limitací signálu, maximálně +-53V a z toho vypočtené ef. napětí pro sinus = 53/1,41= 37,6Vef. No a 37,6*37,6/4R= cca 350W (za předpokladu nekonečně tvrdého trafa).

(upravil Digiting 22. 7. 2011 9:38)

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

... FoXiK by měl začít tím, že se nejprve zeptá kvalifikovaného přítele, zda jeho 2 kW transformátor je vůbec pro zamýšlené použití bezpečný. Ideálně i proměřit kvalifikovanou (aspoň vědomostně a přístroji, ne-li i formálně) osobou, aby se snad nejednalo o transformátor ze sběrného dvora - transformátor stokrát prolitý vodou, se zkraty, poškozenými vinutími, aj. - když byl transformátor levně. Ať nejprve nemáme na svědomí smrtelný úraz. Jste si vůbec vědom nebezpečí vážného úrazu? Pak honem do literatury a na web, a číst, a číst ... a pokud stavět zesilovač, tak při takovéto úrovni dotazu bych doporučoval pokorně a trpělivě začít u zesilovače 2 x 15 až 2 x 25 W, nejlépe z ověřené stavebnice. To je moje odpověď, kde byste měl začít. Tak se naučíte pájet, vyhledávat součástky a informace o nich, znát jejich princip a ne/vhodnost, jejich typická zapojení a funkci v obvodu, ztotožňovat osazení se schématem, měřit zákl. el. veličiny, používat značky a barvy v elektronice, budete (snad) přemýšlet o tom, co děláte, naučíte se preciznosti, trpělivosti, opatrnosti, případně hledání vlastních i cizích chyb v zapojení, ... a nemálo dalších dovedností a znalostí, které by ZAŽITÉ měly předcházet NÁVRHU zesilovače. S Vaší úrovní dotazu na vlastní navržení zesilovače, prosím, zapomeňte, pokud chápeme pojem navržení stejně. I divil bych se.
Přijmete tuto radu?
Dále - zavazovat se k bakalářské práci, k jejímuž dokončení nemáte již při zadání znalosti, je riskantní. Jste si vědom proč? Získání potřebných vědomostí z Vaší takřka nuly si dovedu představit např. za cca 2 roky jen u velmi svědomitých, pracovitých, a poctivých lidí. Jste takový?
A ještě jeden aspekt - tušíte alespoň přibližně, kolik by stály jen všechny stavební prvky zesilovače 2 x 25 W, pak 2 x 100 W, pak Vašich 2 x 600 W, a pak teprve Vaše "profi"?  Máte tušení, jaké přístroje (pracovní, měřicí, aj.) byste ke stavbě nezbytně potřeboval?
Takto bych mohl pokračovat. Ale nyní bych řekl, že je řada na Vás, abyste nám zde nejprve ukázal Váš transformátor. Pak bychom mohli pomáhat dále.
S pozdravem Digiting

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

k tomuto musím povedať, že to viem a všetko som už dávno absolvoval - pokorně a trpělivě začít u zesilovače 2 x 15 až 2 x 25 W, nejlépe z ověřené stavebnice. To je moje odpověď, kde byste měl začít. Tak se naučíte pájet, vyhledávat součástky a informace o nich, znát jejich princip a ne/vhodnost, jejich typická zapojení a funkci v obvodu, ztotožňovat osazení se schématem, měřit zákl. el. veličiny, používat značky a barvy v elektronice, budete (snad) přemýšlet o tom, co děláte, naučíte se preciznosti, trpělivosti, opatrnosti, případně hledání vlastních i cizích chyb v zapojení, ... a nemálo dalších dovedností a znalostí, které by ZAŽITÉ měly předcházet NÁVRHU zesilovače

Vybavenie je viacmenej v škole kde sa tým aj budem zoberať a tam je toho viac ako má hocikto tu.
Nad tými súčiastkami som tiež rozmýšľal.
Trafo má 9kg, predpokladám, že je bifilárne vinuté nakoľko na každom výstupe má 2drôty o priemere 2,5mm a mám ho z tesláckeho zosilňovača TESLA mosfet 1000W, bolo ich vyrobených len pár kusov a čo viem do obehu sa nedostali.
Vyzerá takto:

http://img692.imageshack.us/img692/1641/fotografia0270.jpg
http://img32.imageshack.us/img32/9083/fotografia0286.jpg

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

můžu se skromně dotázat, na jaké vyskoé škole studuješ?

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

... máte ve škole možnost změřit odborně izolační stav tohoto transformátoru? Víte, jak jej připojovat/zapínat v síti 230 V? To totiž patrně nebude součástí návodu na stavbu zesilovače. Již jste transformátor vyzkoušel (napětí naprázdno, nějaká VA charakteristika), abyste měl tušení, kam až můžete jít v návrhu zesilovače? Při práci s 230 V budete mít kvalifikovanou oporu?
Není to pěkný pohled, transformátor na hrubé podlaze či schodu, soudím-li dobře. Pěkný pohled není ani na vývody transformátoru. Zbytek neumím při této kvalitě fotografií posoudit.
Nechci být zbytečně ironický; CTRL-C, CTRL-V používat umíte, ale jednak jste zapomněl označit citovaný oddíl, druhak toto fórum svoje představy o používání citací vyjadřuje v pravidle 11.

Připusťme, že by se transformátor ukázal být bezpečným (!?!). Můžete zde uvést způsob a závěry, jak jste "rozmýšľal nad tými súčiastkami"?
D.

(upravil Kovas 22. 7. 2011 13:19)

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Nechápu, co tady řešíte. Jako student VŠ el. zaměření můžu s naprosto klidným svědomím říct, že je pro ně důležitější, že umíte spočítat plošný a objemový integrál, než abyste dokázali spachtit dohromady jednoduchý zesilovač s TDA. Pro ně je levnější učit teorii, která je k ničemu, než nechat studenty se zaobírat prakticky se stavbou něčeho... Všechno je to právě o zájmu studentů, kdo chce, dělá i doma, a pak neumí jen hafo teorie, ale i něco aplikovat, ten co se jen bifluje, pak většinou nedokáže spočítat ani zatížitelnost odporu, ale hlavní je, že odpapouškuje vnitřek 741... Strašně rád bych se v tomto mýlil, ale co vidím, mě v tomto jen utvrzuje. Jo a omlouvám se za OT...

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Helejď, což to trafo dát do sběru a za utržené peníze si nechat navinout toroida tak 300VA a udělat si "skromný" 200W zesilovač?

Web

(upravil sinclair 22. 7. 2011 15:07)

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Jak jsem pochopil začátek vlákna, jeho autor z nás všech postupně hodlá vytahovat rozumy až do finálního stadia, tedy až do stadia, kdy někdo sedne, spočítá proudové zatížení konců a jejich počet, případně autorovi vlákna nabídne nějakou koncepci, např. Leach nebo něco s integrovaným budičem ala Alan Kraus. Potom sedne k eaglu, navrhne dotyčnému desku/desky/, zdroj, pomocný usměrňovač pro invertor, softstart pro transformátor atd. a to všechno zdarma...nevím nevím, ale tohle asi nevyjde.
Hochu, na bakalářku už musíš něco umět a pokud to neumíš, tak to nastudovat. Nikdo jiný to za tebe počítat a navrhovat nebude, na to zapomeň. Ten titul si budeš muset něčím zasloužit a samotný transformátor na to ale stačit nebude...
Trafo této velikosti a výkonu nejde připojit do sítě ani nezatížené, natož tak zatížené filtrací např. 2x40.000uF, k tomu budeš bezpodmínečně potřebovat softstart, jinak to ani nenahodíš...i ten blbej softstart si budeš muset navrhnout, na bakalářku asi nebudeš smět používat hotové moduly např. od EZK.

Edit: při sek. napětí 2x42V dostaneš z jednoduchého konce cca 250W/4ohm, do můstku pak buď 500W/8 ohm nebo 1000W/4 ohm za předpokladu, že bude konec správně dimenzován. Čistě teoreticky by takové trafo mohlo /ale bez rezervy/ utáhnout i dva kanály, ovšem už ne s 1000W sinusových, ale 1000W hudebního výkonu, za předpokladu hodně bohaté filtrace jakožto zásobníku energie.

Web

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Plnně souhlasím s KOVASem  !   

to FOXIK: Pokud ti mohu něco doporučit (z vlastní zkušenosti), zhruba před rokem jsem stál před podobným dilematem. Jako BP jsem chtěl dělat také zesilovač, avšak né profi a podstatně slabší. Po četných konzultacích mi tento záměr byl s dobrou vírou rozmluvem. Bylo mi řečeno, že navrhnout zesilovač, který je z obvodářského hlediska a součástkové základny bezchybný (nemluvě o naprosto bezproblémovém chodu, stabilitě a dodržených parametrech) je za čas určený pro bakalářku takřka nemožné navrhnout a postavit . Pokud by se ti podařilo přecijen zesilovač postavit, pak budeš mít veliký problém při obhajobě (všechna použitá zapojení jistě nebudou z tvé hlavy) i když zesilovač funguje jak má.

Radím Ti opravdu moc dobře, bud na tom začni makat fest už ted (a to myslím fest jako že fest) a nebo vymysli či vyber téma jiné. Být v tvé kůži, už ted bych měl noční můry z toho, jak týden před odevzdáním to mega trafo pálí pojistky, otevírá tranzistorům čapky či zesilovač kmitá, brrrrrrr smile

Re: Profi zosil. ako Bakalarka

Nestrašte ho, pošlite ho do Rožnova. Tam s takým trafom postaví 1 000 000 W zosilňovač. smile