Re: DPA 222

A ešte jedna poznámka. Trichloretylén je dobrý matroš aj na fetovanie. Takže pri práci s ním VETRAŤ a NEVDYCHOVAŤ.

Re: DPA 222

Nakonec jsem sehnal jen perchloretylen. Včera jsem desky vygumoval, očistil perchlórem a slepil si přípravek na ohýbání vývodů. Až dneska synek usne, začnu pájet.
Perchlóretylen smrdí jako starý dobrý čikuli, taky jsem si musel v dílně vyvětrat.

Web

Re: DPA 222

Perchlóretylen není ani zdaleka tak agresivní na oxidy a není ani tak těkavý, dá se v některých lepších drogeriích i volně koupit v 0,5L plechovkách.
Nemá ani tak silné odmašťovací účinky jako trichlor, ale jako jediný je schválený MŽP jako snadno likvidovatelný odpad. Používá se chlazený i v průmyslových odmašťovačkách, protože jeho zchlazené páry se drží u země a obsluha tak není vystavena jeho toxicitě.
Věřím, že po přegumování, následném odmaštění a pájení Crystalem 505 to půjde jedna radost.
Čikuli smrdí dneska jinak, protože z 90% obsahuje cyklohexanol, též velmi účinné odmašťovadlo.
Dřívější, totáčové Čikuli obsahovalo trichloretylen i aceton, takže jsme z něj vyráběli velmi vydařené lepidlo rozpuštěním prázdných 100 mm magnetofonových cívek Emgeton.

Web

Re: DPA 222

Takže letovat to šlo docela dobře i s tou mojí pájkou s MTL408, jen to chtělo nastavit trochu vyšší teplotu. Bohužel párkrát jsem ze setrvačnosti použil kalafunu a snad pujde dobře umýt, aby bílá byla opravdu bílá smile.
Prvně dělám s oboustranou deskou nepájivou maskou a je to radost osazovat.

Web

Re: DPA 222

Umýt to půjde, žádný strach.

Web

Re: DPA 222

MTL408 jede dobře dolů trichloretylenem, ale pokud je v tom zamotaná i obyčejná kalafuna, bude lepší bezvodý 96% líh z lékárny, nebo čistý aceton. Ani jedním z uvedených tří rozpouštědel nelze desce či masce ublížit, jen pozor na plastové záležitosti jako jsou trimry, plastové kondenzátory a Wago svorky, i když i ty Waga by měly být vůči těmto rozpouštědlům imunní, jsou z polypropylenu. Nebezpečí poškození plastových záležitostí se vyhneš tak, že při umývání desky zespodu ji držíš kolmo a štětcem odshora dolů "hrneš" rozpuštěné tavidlo směrem k dolní hraně desky.
Jinak samozřejmě lze použít vlastní recept Pavla Dudka, který tu kdesi byl zveřejněn a který dává obdobné výsledky, jen je pracnější. Já si ho přesně nepamatuju, třeba ho sem Pavel znovu napíše.
96% líh vám v lékárně normálně prodají, čistý aceton je také volně k mání, s trichloretylenem je to už horší, ten je nutné objednat u některé z mnoha firem, obchodujících s chemikáliemi, jako je třeba Dr. Kulich a další. Nejmenší balení je litr a nemějte obavy, že se nespotřebuje-je to vynikající čistidlo na potenciometry, vynikající odmašťovadlo /např. před stříkáním sprejem nebo Komaxitem/ a podobně.
V Aldaxu myjeme desky hotových modulů zásadně trichloretylenem a po umytí se deska ještě lehce přetře ředidlem S6006, které je mírně mastné a které desku zespod jakoby "vyleští" /protože trichloretylen hodně vysušuje a černá nepájivka mírně zmatní/.

Web

Re: DPA 222

Použít jde i Izopropyalkohol bez nebezpečí naleptání čehokoli.

(upravil kofejn 21. 12. 2010 15:09)

Re: DPA 222

Kazzatelův návod jsem našel, příspěvek 370 v tomto dredu. Odpory a diody mám osazené vyjma té spousty 2R2 a 5k6.

Web

Re: DPA 222

Zdravím. Chtěl jsem Vás poprosit, kdyby se někomu válely doma v šuplíku dvě zapomenutý desky na DPA222, měl bych vážný zájem. To ale asi už nehrozí...Teď několik dní po nocích brouzdám po netu a sehnal jsem si už celkem dost informací ke stavbě, nechci to však dělat za zády mistra Dudka, proto jsem mu psal o mém počínání mail. Žene mě touha po tomhle skvostném stroji a jakožto obyčejný smrtelník, nemaje prostředky na DPA, bych to rád řešil jeho stavbou. Je nějaká šance se dostat k originálním deskám? dostal jsem se k návrhům nejspíš originální dps, ale raději bych to za nějaký finanční obnos řešil originálem ať už s ohledem k autorským právům a také kvůli problému při výrobě oboustranné dps s prokovy amaterským způsobem.

Web

(upravil kofejn 19. 1. 2011 13:32)

Re: DPA 222

Jeden kolega z jiného DF má volné desky s návodem na 380, ale jestli je to pajc či originál netuším. Máš-li zájem, pošlu ti jeho emila.

Web

Re: DPA 222

Jedna z mála šancí je tu
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=9992

Re: DPA 222

Dá se jako izolace chladič/hranol použít tahle páska? http://www.dealextreme.com/p/polyimide- … 60-c-21359

Web

Re: DPA 222

Ne. A přečetl jsi si co je na odkazované stánce dole napsáno?

Re: DPA 222

Kua, dík. Samozřejmě že nepřečetl uui.

Web

Re: DPA 222

Ahoj, nezbylo někomu ze stavby DPA222 jedno antivandal tlačítko Shurter? Měl bych vážný zájem.

Re: DPA 222

http://www.ezk.cz/e-shop/select.php?odd … p;rozsah=1

Úplne dole.

Web

Re: DPA 222

Ahoj
Viděl jsi ho v realu.Tohle se hodí tak na domovní zvonek.Provedení čela  tlačítka je děs.

Re: DPA 222

Jojo, má ho i GM.. děs

Web

(upravil Tonda 23. 4. 2011 23:04)

Re: DPA 222

Pro ty co nechodí na Slovanet - z vlákna o DPA222:
http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … start=1530

Možná poslední šance wink

Re: DPA 222

Já čekám momentálně na tohle: http://cgi.ebay.co.uk/ws/eBayISAPI.dll? … K:MEWNX:IT
Tak jsem zvědav co to bude až dorazí.. smile