Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 4 z 4)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Fullrange s Fostex FE126E

  Stránky: ««« 1 2 3 4

RSS

Příspěvky [61 až 74 z 74]

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Leonardo, co přesně myslíš tím, že to máš podobně? Vzpomínám si, že jsi to Ty, kdo teď bral Accutony a Etony - jak to do sebe zapadá? smile

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Ne,to do sebe nezapadá smile Accutony a Etony jsou na další projekt ultimátního čtyřpásma.

Podobně to mám tak že je to takový hybrid dvoupásmo,TML dle vlastního upraveného vzorce a nad tím MHT12,zatím je to ve zkušební ozvučnici Mk4(4 dolaďovací pokus smile ) a na aktivní vyhybce.Stále se nějak nemůžu dokopat k tomu abych navrhl a vyzkoušel případně i pasivní vyhybku a take definitivní ozvučnici která si podle mě bude zasluhovat něco lepšího než MDF.

(upravil MaBat 20. 5. 2008 9:15)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Proběhla zkušební výměna FE127E (o poznání nižší citlivost) místo FE126E. Menší magnet, vyšší Qts, tj. vyrovnanější charakteristika bez nárůstu na výškách i bez přídvavného filtru, více basů - na první poslech o něco příjemnější, po chvíli mi ale začaly scházet ty nejjemnější nuance na středech, který tam byly předtím (silnější magnet, lepší tranzientní chování 126ky?). Ty repráky by jinak měly být jako vejce vejci.

Váhám... smile Rozhodnutí padne až po dodělání subu, tedy pokud to nakonec celé neskončí jako dvoupásmo...

Re: Fullrange s Fostex FE126E

tak ako to dopadlo? cool
ja som sa nakoniec k tomu aby som kúpil fostex nedostal, dnes som si zapojil len pre zaujímavost ARX-130 no musím uznat... a to je ešte len tesla... nabudúce ked budú peniaze a hromadka tak ten fostex už musím zobrat smile
no teraz k otázkam co ma trápia:
1.) ked dám nad ten širokác výškac stratí to svoje kúzlo... ? ( jasné že ho nebudem delit na 2,5khz big_smile )  to isté ma zaujíma ohladom basáku kedže rovno nad 15" sub co mám doma malý fostex dat asi nemôžem, idealne z môjho pohladu bude asi dat medzi to nejaky PA 10"
2.) v prípade že to kúzlo nestratí... preco je teda lepší než reproduktory ktoré sú na to určité pásmo špecializované? co z neho robí lepší?

(upravil MaBat 15. 9. 2009 20:54)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Širokopásmo je hodně specifickej žánr, esteticky jistě zajímavej, ale velmi omezenej v použití, nemající objektivně v podstatě žádný výhody, krom relativně snadný realizace, což je ovšem úplně zcestná "výhoda". Od doby, kdy jsem si s tím hrál (tenkrát jsem se nenechal poučit, naopak se nechal zvyklat a chtěl jsem si to taky zkusit), jsem se naučil spoustu věcí a už bych se k tomu nevrátil. Jsem poučen. Není to dobrá cesta ke kvalitní reprodukci. Vše, co bylo napsáno v tomhle vlákně už berte s velkou rezervou, jen jako poučení pro ostatní. Nestavte to! smile

Univerzální pravidlo: Jakýkoliv "kouzlo" smrdí!

Jinak, použít tyhle repráky jako střeďáky se dá, ale nejsou na to rozhodně nejvhodnějšíí. Jsou konstrukčně vyhnaný do vejšek, za cenu kompromisů a ztráty vlastností, jinak potřebných pro plnohodnotnej střeďák, IMHO.

Re: Fullrange s Fostex FE126E

a to "kúzlo" sa po pridaní výškacu a SW stratilo? alebo nie? smile

(upravil MaBat 15. 9. 2009 21:10)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

S vejškáčem to bylo rozhodně lepší, ale ztratilo to ten původní smysl... Celý se to nakonec ukázalo jako zcestný. Někde je tu ještě vlákno, kde jsou popsaný důvody, proč to není ono, to už netuším, kde, ty důvody byly nicméně na x místech zopakovaný, kdo to sleduje, je mu to jasný. Kouzlo to tedy s vejškáčem ztratilo, a to tak, že docela úplně smile

Jakýkoliv rozumně zvládnutý třípásmo bude univerzálně (musí být) vždycky lepší, a to prakticky ve všem. Taky bude ale dražší.

(upravil mechanik 15. 9. 2009 21:12)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

ked mám to širokopásmo pustené samotné tak oproti viac pásmam je tam subjektivne lepšie stereo, priestorovost, detaily

Re: Fullrange s Fostex FE126E

No záleží 1) s čím to porovnáváš a 2) jak dlouho u toho člověk vydrží, aby mu to nezačalo vadit. Jeden reprák prostě nemá šanci dosáhnout cílů, který jsou pro objektivně dobrej výsledek kritický. Zbytek je jen dojmologie, momentální nálady posluchače smile

Re: Fullrange s Fostex FE126E

no na porovnanie... mal som tu zaphovo 2 pásmo L18+27TBFC/G teraz robím pistoleho projekt, výškac a stredák mám už doma, potom mám na porovnanie reprobedne visaton ktoré niesu moje, je to rada high end, no a aj tak na tej tesle ARX nieč je smile a nemám pocit že je to len o mojej nalade a podobne... proste to hrá lepšie a tvoje argumenty mi to zatial poriadne nevyvrátili cool

(upravil MaBat 15. 9. 2009 21:41)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Jsi jen ve stadiu, ve kterém se ti to líbí, to je v pořádku smile Je to něco novýho, každej to zná. Málokdo se ale začne pídit po tom, proč se to časem omrzí a co je potřeba udělat pro to, aby se to neomrzelo... Někdo třeba ocení, když může tuhle fázi rovnou přeskočit. Někdo ne.

Jestli chceš něco relativně jednoduchýho a zároveň dobrýho, postav si něco jako Pluto, tak jak to má Linkwitz (předpokládá to pochopení proč to tak má). K tomu několik subů, chceš-li pořádný basy a máš vystaráno, případně to udělej jen jako třípásmo. Že existujou i mizerný dvoupásma a třípásma, je bez pochyb.

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Já jsem si širokopásma od dětství nezprotivil. A to je už nějakých let. Je to  spíš o stylu poslechu. Jsou výborné pro poslech v blízkém poli, vybuzené tak ,aby bříško prstu na membráně cítilo jen jemné brnění. Takže pro tiché hraní.   
Spíše než frekvenční nevyváženost širokáče mi vadí rozlévání prostoru a pohyb nástrojů u vícepásem,když mají sedět ve stereu jak přibité. Ještě třeba koaxiál. S těmi jsem udělal dobrou zkušenost.
Pevný a stabilní prostor je pro mne důležitější než barva. Toho lze s širokáčem dosáhnout mnohem snadněji.
Na hudbu s plnou dynamikou to samozřejmě chce pásem více.

Web

(upravil MaBat 16. 9. 2009 16:05)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Jo, tak to je. Sám ale píšeš o (tichém) poslechu v blízkém poli. Jestli to máš až skoro na uších -v nadsázce-, jsou z toho takový skoro-sluchátka. Také jsem psal "žánr velmi omezenej v použití". Vím přesně co myslíš, bohužel vícepásem, který stabilní prostor neumí, je hodně. Když se zadaří, má ten širokáč jakž takž monotonní index směrovosti (myšleno současně i celkem příznivej - monotonní (neklesající) je z principu vždycky) a může to být ve výsledku i lepší, než když je takový vícepásmo směrově zprasený. Tam to pak lítá, v závislosti na spektru nástrojů, aj... Jinak souhas, u poslechu zblízka se ty nectnosti širokáče (pokud jsou v nějakých mezích) schovají za vyšší intenzitu přímýho zvuku, už tu o tom někde taky byla řeč. Blbý je, že rozhodně takhle posloucháš i breakup toho repráku... když ale není srovnání... Nesmí to být moc velký.

Docela by mě ale zajímalo, jakého "prostoru" při takovéhle reprodukci dosáhneš. Z jaké vzdálenost/konfiguraci to posloucháš?

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Konfigurace   smile    dřevěná deska položená na dřevěném stole. V ní dva otvory a v nich momentálně ARE 5804.  A v prostoru který svírají ty dvě dřevěné desky, je slyšet i bas ,co jen to ARE utáhne.  Za deskou je dobré ponechat dostatečný prostor. 
Žádné dunění bedny ,omezeny odrazy v místnosti . Prostor je impozantnější. Přesnější. Víc daný nahrávkou,než poslechovou místností.
Omezení jsou však mnohá. Bas je slyšet v plné síle jen na omezeném prostoru. Stereo jen pro jednoho. A membrána se nesmí moc vybudit-lítat.
Používám to k počítači a sledujeme tak i filmy z křesla ,tedy i vzdálenosti cca 1,5m. 
Všechno má své pro a proti.  A největší zádrhel vidím hlavně ve zdrojích signálu, které bohužel sleduji nejčastěji -radio/televize/mp3.  To pumpování kompresorů je prostě strašný.

Web

Příspěvky [61 až 74 z 74]

  Stránky: ««« 1 2 3 4

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Fullrange s Fostex FE126E

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£