Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 4)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Fullrange s Fostex FE126E

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 74]

(upravil MaBat 17. 8. 2007 14:21)

Téma: Fullrange s Fostex FE126E

Objednal jsem si je hlavne na zkousku, jak to muze hrat, a jestli pro akustickou muziku, kterou posloucham, muze byt prinosem absence vyhybky, za cenu omezeni okraju pasma.

Vim o nasledujicich ozvucnicich, moc se mi libi a docela bych prubnul neco z toho (zrejme Harvey) postavit. Cena takovy bedny bude ale x-krat vyssi, nez cena repraku, tak bych se chtel optat, jestli nema nekdo zkusenosti. Muze to mit cenu stavet a co od toho muzu ocekavat (ve srovnani treba s obycejnym malym closed, resp. BR boxem) ?

http://www.frugal-horn.com/spawn.html

Jen dodam, ze predpokladam pouziti s  aktivne delenym subem.

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Omluvte moje OT, ale tohle, zvlášť s meničem 5" mi přijde jako ztělesnění hifistické onanie.

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Muzes to trochu rozvest? smile
Tys to slysel? Proc by si to tolik lidi chvalilo? Ja to chci zkusit a slyset, abych si na to udelal nazor a moh o tom treba i diskutovat..

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Michale já bych ho neodrazoval, konstrukce je sice šílená, ale to už tak většinou u jednopásma bývá. MaBate postav to, alespoň si vyzkoušíš co to obnáší - oni tady o tom místní experti vědí velký kulový, ale za každou cenu to musejí většinou komentovat. Ze sortimentu Fostexu jsem pomáhal kamarádovi stavět horničku s FE103E což je 4", dle doporučení Fostexu, zvuk to mělo moc pěkný a krásnou sterofonní bázi, dobrou lokalizaci, naprosto neúnavný a neotravný zvuk. K lampáči při 1W ideální, protože max zatížitelnost je 5W. Tovární návrhy na 126tku máš tady http://www.fostexinternational.com/docs … e_encl.pdf má holt větší směrovost - poznáš až postavíš smile

(upravil MaBat 17. 8. 2007 14:37)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Diky nacelniku/Jarousi, ze ses me zastal. O tech tovarnich vim, a co jsem si procital ruzna zahranicni fora, nikdo je moc nechvalil, zvlast v porovnani s ostatnimi dostupnymi navrhy.

Mne se na tom ta "silenost" prave libi. Budu se stehoval do relativne velkeho bytu a tohle by mohla byt fajn soucast nabytku... :]

Jen me zajima, jestli a jaka bude zmena oproti male (10l) BR bedynce a jestli bude tak velka, jako je rozdil velikosti tech ozvucnic. Takze smerovost?

(upravil Jarous 17. 8. 2007 14:52)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Rozdíl oproti 10L BR to určitě bude, co jsem koukal je to počítaný podle Martin J. Kinga(podle mne velký specialista http://www.quarter-wave.com) a jeho MathCAD worksheets, tak by to mohlo i za něco stát, ovšem nikde jsem tam nenašel reálný měření. Směrovost vidíš na datasheetu od toho Fostexu a začíná se projevovat kolem 2Khz, osobně si myslím, že například FE206E nato, že je to 8" už není takový rozdíl, budeš holt muset poslouchat v ose - neboj, tak kritický to nebude.

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Já nikomu nic nevymlouvám, takže omluva za vyjádření čistě subjektivního názoru na věc, které skutečně nerozumím a přiznávám to, zatímco ostatní místní experti to mají zmáknuté. smile

Vyjádřil jsem pouze svůj názor na poměr mělikosti měniče a megalomanie těchhle ozvučnic. To je vše. smile

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Asi se přidám k Michalovi, vy máte takhle dokonale směrový uši, že vám něvadí směrovka? Nebo bydlíte ve vypolštářovaný cimře?
Martin J. King opravdu umí, ale zrovna takhle bych TL ozvucnici nezneužil. Nejen, že to bude směrovat ale zatížitelnost bude prachmizerná.
Když už chceš dosáhnout takřka jednopásmového zvuku, tak postav nějaký 6,5" v TL ozvučnici (třeba víc kusů) a nad to vejšku jako bejk. To bude hrát hezky 30 - 20 000hz.

Web

Re: Fullrange s Fostex FE126E

No jo, jenže tady jde o jak se komu libí zvuk. A třeba sem věděl že určité repro bude směrovat atd.. A pak jsem to slyšel a na nějaké směrovaní jsem nemyslel. Ono hlavní je to aby se člověku zvuk líbil. Stejné je to u zesilovačů. Každý má rád něco jiného.

(upravil MaBat 18. 8. 2007 9:19)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Já tomu nerozumím už vůbec... Ale v tomhle případě se nejedná o TL, ale v podstatě o BR (říkají tomu BVR - big vent reflex), viz ten web, a zhruba to odpovídá továrnímu návrhu pro BR. Zatížitelnost je malá, to je mi jasné, ta 126ka má Xmax v desetinách mm. Podle ohlasů těch, co to postavili, je zvuk "velký" s výbornou prostorovou lokalizací a samozřejmě se nehodí pro všechny žánry. Prostě mě to nahlodalo, nevím, postavím, uvidím, poreferuju... Jde o tu zábavu, no ne?

Viděl bych to asi takhle:
http://img182.imageshack.us/img182/1690/harvey73bd2.th.jpg

(budete se divit, ale WAF u nás doma je velmi, velmi vysoký, ověřeno smile)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Jestli bude ještě někdo stavět širokopásmo od fostex, tak rači doporučuju FE206. Bude toh hrát hezky i v nomrální ozvučnici ,,krabice" a zřejmě to pude i níž.

2check: Jak to myslíš s těma polštářema? Naopak poslechová místnost, kde jsou směrové reproduktory nemusí být tolik vytlumená, právě díky té směrovosti. Stačí něco málo na zdi co jsou kolmo na měniče.

(upravil MaBat 18. 8. 2007 11:04)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

FE126 se mi zdala jako optimum pro prvni pokus. Pokud bych bral 206, urcite bych ale sel do "Changa" z tech stranek smile Nejsou to zas takovy monstra, 20-30cm siroky, pravda i pres 160cm vysoky, ale footprint zcela standardni ve srovnani s jinymi bednami, takze o co jde?

Re: Fullrange s Fostex FE126E

aula: Jistě, v případě, že by elektrodynamický reproduktor měl směrovost v celém přenášeném pásmu stejnou. To jaksi z principu nemůže memá a čím větší pásmo určené pro 1 měnič, tím větší je to rozdíl dole a nahoře.

MaBat: Tomu teda nevěřím, že by to byl obyčejný BR, vždyť by to nic nehrálo.

Web

(upravil MaBat 18. 8. 2007 12:32)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

check: třeba to taky nic nehraje...to já nevím

"Strictly speaking, such cabinets are not horns at all, but Big Vent Reflex (BVR) enclosures. Unlike the more usually seen designs, such enclosures feature a large chamber to the rear of the driver, coupled to a short, rapidly flaring waveguide. As the name suggests they are effectively bass-reflex cabinets with extremely large vents, the expansion being chosen to minimise distortion. Compared to their small-vent cousins, they couple to a far greater quantity of air (like any bass-horn) while maintaining the classic attributes of low ripple and impressive extension characteristic of reflex enclosures"

...

"The BVRs are basically an MLTL or BR cabinet with horn loaded vents"

...

Citace autora (Scottmoose, diyaudio.com, http://www.diyaudio.com/forums/showthre … ost1010399):

"Back on the subject of the double horns, they were heard by a couple of guys who frequent the World Designs forum last night, and they liked them. They do get some nice room-gain... using Steve's stunning single ended valves amps (a 1w and a 4w), in his room, we got bottom string bass guitar loud and clear (~41Hz). I think they were a little surprised at the amount of LF we were getting. out of these little drivers"

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Checku, fyziku samozřejmně neošidím, ale to kouzlo spočívá právě v použití pouze jednoho měniče a s ním dosháhnout co nejlepšího zvuku, to je to o co nám "fullrangistům" jde. Za sebe mohu říci, že jsem slyšel plno takových širokopásmových koncepcí a ta "směrovost" nebyla ani s použitím širokopásmového 8" poslechově nijak tragická. Dělal jsem nějaké pokusy s menšími širokopásmy a například 4", je co se týká směrovosti výrazně lepší, ale nejde z toho dostat bez obrovský bedny se zvukovodem slušný spodek, vždy to bude kompromis, 1 reproduktor co by uměl výborně obojí a zároveň byl i zaplatitelný nexistuje. Konec konců, pokud MaBat usoudí, že to není ono, může vždycky nějaký ten supertweeter přidat, jestli to postaví, moc by mne zajímalo, jak to nakonec skutečně hraje, abych to nemusel soudit, jenom podle toho, co jsem vyčetl z charky od výrobce reproduktoru.

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Co sa tyka fostexov tak ja mam skusenosti s FE166E (BIB, aktualne budujem A166 od RonC), FE207E(TL+BVR) a FE103S v TL od Bert Doppenberg, minihorn od fostexu a Zigmahornete.
Fostexy maju typicky zvuk dost nezavislo od velkosti, mensie repra maju mensiu smerovost a lepsie stredy/vysky ale problem  je komplexna hudba pri vysokej hlasitosti (neplati pre velke horny, tie to zvladaju v pohode).  Na akusticku hudbu/jazz/vokaly su to bezkonkurencne repra.  Pre pocuvanie rocku zneju lepsie vacsie typy (166/7 a 206/7).
Dolezity je vyber zosilovaca: ak pripojis fostex na bezny lacny zos typu Yamaha/Denon/Onkyo/Rotel (typu 2x100W, popripade HT) tak zvuk pripomina tranzistorak zo 60 rokov kombinovany s  cirkularkou smile Mozem poradit male lacne zosilovace D triedy (sonic impact, trends audio) alebo tiez GainCard/clone. Asi najlepsie su na tom lampy - neuveritelne mnozstvo detajlov a informacii a ani naznak agresivity.
Ta 126 ma reputaciu najlepsieho z lacnych fostexov, ja by som isiel na tvojom mieste do ron clark's A126 - z popisu by mal mat dostatok basou co v kombinacii s vybornymi stradami a vyskami A126 znamena za mas high-end repro za par supov.
Sirokopasmove repra su neprekonatelne v prirodzenosti zvuku a podani stereo obrazu (jak sirka tak hlbka). Smerovost na vyskach ja osobne vnimam ako pozitivnu vlastnost (menej odrazou od okolia a mensi vplyv z hran ozvucnice) ale ak vadi tak sa da lahko odstanit pridanim  super vyskacu (napr typu beyma 21/f).

(upravil sumac 21. 8. 2007 9:37)

Re: Fullrange s Fostex FE126E

vladimir: nazdar! teba stale po par rokoch niekde stretnem.. smile (radil si mi vtedy s SP-200X pametas?) vidim, ze kopu novych projektov mas.. ja mam objednany FE207E, co nanho povies? bude v 36L bedni (bob brines ju ma na svojich strankach) co stare supravoxy, tie su aj tak najlepsie, nie? smile
martin

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Sumac: zdravim, jasne ze si pamatam smile Som ras ze ta stale drzi reprakoholizmus smile FE207 je vyborn repro - ja som ju povodne kupil na to aby som zbudoval ilkorur-ov BVR (http://www.yildiz.edu.tr/~ilkorur/) ale aktualne vaham medzi Curvy Chang (mr ron c ma reputaciu pouzivat zaujimavy software na optimizacie, ilkorur ma dobru reputaciu kvoli singular pre BD) - asi najjednoduchcie bude spravit prototypy z dtd a porovnat. Zatial mam 207 vo vlastnom prototype TL/BVR co som spocital cez MLKing-ove sheety a hraju tak dobre ze nemam zatial motivaciu na zmenu.  Pouzivam navrchu stare radioshack supertweeter (tie à la afterburner od TL). Brines strka do vsetkych svojich reprakov seriove odpory a BSC filtre - co sa mne moc nepaci, ale nepocul som na vlastne usi ...
Supravoxy ostavaju v globale najlepsie - aj ked ich nazapojujem az tak casto - malo casu a kopec novych projektov smile

Re: Fullrange s Fostex FE126E

Když už se mluví o Fostexech, mohu mít dotaz- kde je možno se k těmto reproduktorům u nás nejlépe dostat?Děkuju

Re: Fullrange s Fostex FE126E

U nás je to špatný, já jsem vždy objednával z DE na http://www.spectrumaudio.de je to takovej slušnej chlápek a dá se s ním dobře domluvit na poslaní do ČR, platba je ale předem.

Příspěvky [1 až 20 z 74]

  Stránky: 1 2 3 4 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Fullrange s Fostex FE126E

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£