Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Ostatní technika » Ztráta basů

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [19]

Téma: Ztráta basů

Zdravíčko všem.

Moje ituace je následující: Jelikož autoádio v mém autě nedisponuje AUX vstupem a z miliónu důvodů není možné ho nahradit klasickým 1DIN rádiem, vyřešil jsem vstup následujícně: V kabidě se nachází CD měnič, který byl mimo po mechanické stránce takže jsem tomu odstranil střeva a nechal pouze elektroniku, která rádiu říkala "ahoj, tady jsem já, měnič, jo, můžeš se na mě přepnout" a proškrábl jsem na tišťáku audiolinky a naletoval tam jacka pro připojení ipoda nebo podobného zařízení.

Nekamenujte mě, vím, že to není čisté řešení, nicméně je funkční.

Jenže problém je ten, že na tomhle vstupu je málo basů. Předpokládám, že to má souvislost s délkou kabelu (cca 2m) nebo celkově impedanční nesoulad toho vstupu z CD měniče a sluchátkového výstupu. Kvalita nahoře je ucházející, jenom to prostě dělá propust...

Řešení?

Re: Ztráta basů

délka kabelu a impedance na to nemá vliv. Spíš si překontroluj, jestli jsi nepřehodil signál se zemí u jednoho kanálu.

Re: Ztráta basů

... a nemohlo by to třeba být tím, že zdroj signálu má malou impedanci a v cestě singnálu je kondenzátor o malé kapacitě, což dohromady tvoří horní propust se strmostí  6 dB/oct. s možným mezním kmitočtem několikset hertz ?

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Ztráta basů

>millano - to je to, o cem zhruba obecne uvazuju. detailne technicky nad tim uvazovat neumim, je to nad moji erudici... Kanaly jsou urcite OK, zkouseno, propipano atd, a neni to ani prepolovane. I vstupy na radiu maji kostru spolecnou, takze ani spojenim kostry na jacku to neni.

(upravil TheLastUnicorn 11. 7. 2011 12:18)

Re: Ztráta basů

Že má zdroj signálu malou výstupní impdanci v tomhle případě nevadí a spíš je to dobře (kdyby měl vysokou, to by bylo už horší). Problém by byl tehdy, kdyby tak malou impedanci měl i příslušný vstup. Pak by bylo potřeba zvednout kapacitu vazebních kondenzátorů. Pokud je všechno zapojeno OK, asi by to chtělo nejdřív projet generátorem a zjistit, jaká je kmitočtová charka toho udělátka ve wechsleru, zda je to lineární. Takhle toho zatím moc nevíme. Btw., co je to za wechsler a rádio?

Re: Ztráta basů

Evidentně jsou někde malé vazební kondenzátory, zcela jistě v tom měniči. Kabel na to nemá sebemenšího vlivu.

Web

Re: Ztráta basů

Michale a "málo basůch" ta bylo i před tím, než jsme tam tenkrát měnili ten přelámaný kablík?

Web

Re: Ztráta basů

Sinclair: Pak by ale bez hloubek hrál i měnič v původním stavu předpokládám. Je to dost zajímavé, protože wechslery nemají obvykle problém jet od 20 do 20k. Alespoň já se zatím s žádným takovým nesetkal, který by měl vazební kondy tak, aby tvořili horní propust s mezním kmitočtem řádově stovek Hz. Že by byli ty kondíky vyschlé?

Re: Ztráta basů

Na origo měniči jsem nic takového nepozoroval, je to už drahně doba, co odešel (ovšem mechanicky - podávání) a proto měl sloužit takhle. Zdá se mi, že různé MP3 přehrávače, nebo notebooky nebo tak, které jsem na to připojoval měly tu úroveň zatlumení basů jinou. Ve zdroji signálu to taky není.
Opravdu došlo jenom k tomu, že na vstup toho rádia je signál místo z elektroniky toho playeru z dobastleného drátu.
Typ teď z hlavy nevysypu, kouknu se na to a dám to sem. Každopádně je to Renault - set rádia pod sedačkou a 1DIN changeru na 6CD v palubce. Sinclair mi kdysi dávno posílal schéma toho rádia...

Re: Ztráta basů

Michale, říkáš, že na vstup rádia jde signál místo z elektroniky wechsleru teďka z externího zdroje. Takže jen taková kontrolní otázka: Určitě si vyřadil tu elektroniku toho wechsleru a nemíchají se Ti tam "dva" zdroje signálu dohromady? Nevím, jak to správně napsat...Někdy se totiž stává, že lidi se napíchnou do signálové cesty (což je v pořádku), ale opomenou odpojit to původní, co bylo předtím a dělá to pak brikule.

Re: Ztráta basů

Jojo, to jsme kontrolovali několikrát. Je to poctivě proškrábnuté na tišťáku i přeštípnuté nožičky od konektoru co vedou do DPS. Navíc - podle cestiček na DPS signál vede rovnou na plochý konektor na jinou desku, která už ale v tom changeru není. Zůstala tam jenom deska s konektory a nezbytné elektronické minimum pro to, aby rádio detekovalo ten changer jako živý a přeplo se na jeho vstup - je tam digitální komunikace.
Dneska večer ho vyndám a omrknu a dám echo.

Re: Ztráta basů

Co máš za rádio? Několikrát jsem v Rachotu řešil a vždy se povedlo aux vymyslet tak, že vše se týkalo pouze rádia. Např u rádia z Octavie II jsem přidal jednoduchou ale účinnou věc která s rádiem komunikovala po I2C sběrnici a stačilo mi pouze jedno tlačítko v druhotný funkci na předním panelu. To znamená že tlačítko zastávalo stále stejnou funkci ale při delším CCA 2 vteřinovém podržení tlačítka se rádio přeplo na právě dodělávaný aux.

Re: Ztráta basů

Problem neni prepnuti. To resi ta elektornika, co tam zustala. Na tom radiu zadny dalsi AUX krome toho s changeru fyzicky neni, ani uvnitr na desce, ani ve schematu. Je tam pouze monofonni vstup pro mikrofon handsfree. Neznam presne typp radia uz, je pod sedackou, slo by to dogooglit, je to Avantime/Espace III, jednotka umistena pod sedackou a changer v 1DIN dole v palubce pred radickou. Stejna HU se davala i s changerem v zadu v kufru.

Re: Ztráta basů

Michale,

zkus v tom changeru, tam kde máš napojeny L a R kanály z toho přibastleného kablíku, vrznout do serie do L i do R odpory cca 10k nebo 22k a poreferuj, zda to s těmi basy (a s celkovou úrovní signálu - ve smyslu napětí) něco udělalo.

Kdyby to bylo jen těmi vazebními kondy, mohlo by tohle umělé zvýšení RC konstanty pomoci. O tom, že to je prasárna, teď nemluvme, momentálně to je R&D smile

Web

Re: Ztráta basů

Prasárna je to už od počátku.

Zkusím, poslechnu, poreferuju, uvidíme. Díky za info a kdy pudeme na pivo?

Re: Ztráta basů

Až se vrátím z dovky, čili v srpnu smile

Kdo se přidá?

Web

Re: Ztráta basů

Bylo by zajímavé vás poznat smile Nemám to zrovna extrémně daleko...
Ale když bychom se dohodli někde uprostřed trojúhelníku Vroutek-Kladno-Plzeň (třeba Rakovník) bylo by to ideální smile

Web

Re: Ztráta basů

Do Kladna to mám celkem fest daleko...a musím se přiznat, že "akci pivo" plánujeme i my od Trenčína už hodně dlouho a nějak nám to pořád nevychází. big_smile

Re: Ztráta basů

Střed trojúhleníku Praha nebo Plzeň mě vyhovuje. Oblast mého působení. smile

Co jsme to za národ, že se každá debata stočí na hospodu a pivo?

Příspěvky [19]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Ostatní technika » Ztráta basů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£