Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » Čištění optiky Technics

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [17]

(upravil peedros 3. 7. 2011 17:34)

Téma: Čištění optiky Technics

Ahoj,
mám CD přehrávač SL-P350 a zhruba po roce, co se mi ho podařilo s pomocí Ondřeje opravit, začal přeskakovat a přehrává pořád jednu část stopy dokola,případně při skoku na další stopu jí není schopen přehrát. Nejspíš bude zasratá optika, čím a jak to vyčistit? Nikdy jsem optiku nečistil a bude to moje premiéra, nerad bych,aby zároveň i derniéra.

(upravil Michelin1 3. 7. 2011 18:12)

Re: Čištění optiky Technics

Mrkni na tohle je to dost přehledné, někdo doporučuje izoprophyl, mně se osvědčila teplá voda s kapkou prostředku na nádobí, vyčistí i čočku od cigaretového kouře
http://www.lampizator.eu/LAMPIZATOR/TRA … ology.html
jinak bych se podíval, jestli tam není nějaká mechanická překážka, kabeláž apd.

Re: Čištění optiky Technics

Tak jsem to oddekloval, jen profouknul a zas to šlape normálně. Ale stejně to bude chtít asi vzít něčím z toho,jak píšeš. zatím díkec

Re: Čištění optiky Technics

Tak čočku jsem vyčistil a stejně se závada zas projevila hmm Prostě všechny CD přeskakují a hrají pouze část 1 nebo druhé stropy dokola s krátkým lupnutím. Jako by se pojezd s optikou nemohl dostat dál,ale pohybuje se vše naprosto v pořádku hmm Poradí někdo?

Re: Čištění optiky Technics

Vyčisti celou čočku lihem nebo izopropylem. Pokud to nepomůže, optika už odchází.

Web

Re: Čištění optiky Technics

Asi před čtyřmi roky jsem řešil „přeskakování“ u Technics SL-PS770A. Mám jej už od roku 1996, ale právě pro tuto vadu jsem přehrávač několik let už nepoužíval. 
Při přehrávání CD – kopie či originál, čas od času přeskakoval se slabým lupnutím určitou, krátkou část písně, což mě značně rozčilovalo. Ve větší míře se toto stávalo z počátku CD, od jeho vnitřního průměru. Dále k vnějšímu okraji CD byl stav již stabilizovaný.
Nebyla vadná laserová jednotka, nýbrž vyschlá trajektorie, uložení posuvu systému. Pokud byl spuštěn zrychlený posuv Peak Search, bylo vidět jak se systém nepravidelně pohybuje, zadrhává !
Otázka byla, co použít za olej, mazadlo? První krok je, nejprve dráhu posuvu vyčistit technickým benzínem apod.
Rozebral jsem mechaniku, vyčistil lože pro posuv systému optiky, potom lehce mázl lože včetně vodící hřídelky – teď si už nepamatuji jestli to byl Konkor, nebo special Blazer olejíček, kterým v práci čistím a znovu konzervuji jemné závity u mikrometrů a měřidel Imicro.
Od té doby se výše zmíněná závada neprojevila.
Poněkud byl problém dostat opět do správné polohy vysouvací část, přesněji řečeno správnou souhru ozubeného hřebene a pastorku, ale po jistých peripetiích se podařilo.

(upravil peedros 5. 7. 2011 21:16)

Re: Čištění optiky Technics

Sincaire a Betarone díky. Vzal jsem to teda ještě lihem. Jinak ta závada je přesně, jak popisuješ, dělalo to jen na začátku CD, dál už to dělalo méně. Předtím to asi tři měsíce stálo. Nevím jestli jsem neudělal pičovinu, lehce jsem lože a hřídelku vzal olejem do šicího stroje, nic jiného jsem doma nenašel. Komplet rozebírat se mi to nechce, jsem schopnej z toho udělat puzzle, ale pokud se to projeví zas, asi mi nic jiného nezbude. Nicméně zatím se závada neprojevila, teď to přehrálo 3 CD Nazareth bez jediného škobrtnutí. Ta optika se Sinclaire dá ještě přinejhorším sehnat?

Re: Čištění optiky Technics

Bohužel, na suport a podobně běžný olej nepatří. Maže se to speciálníma vazelínama, stejně tak i převody. Některé jsou relativně univerzální (Polyglide A4). Většinou je typ mazadla v servisce, nebo se dodává od výrobce.  Běžná maziva poškozují plasty, nebo se při pohybu i rozstřikují. Naprostý hardcore je, když nějaký dobrák stříkne plastové převody třeba WD40 nebo olejem na zbraně, pak můžete mechaniku hned koupit celou novou.

Web

Re: Čištění optiky Technics

Vzal jsem to z prozřetnosti jen lehce, ale stejně to teda zejtra zas otevřu, aspoň že to vím smile Myslíš,že by stačilo něco takového? http://www.ges.cz/cz/univerzalni-vazeli … 03136.html

Re: Čištění optiky Technics

na mazanie v mechanike je vraj vhodný uhlíkový prášok, nelepí ako mastnota na seba prach

Web

Re: Čištění optiky Technics

Zcela bohatě stačí na přimáznutí tyček suportu běžný silikonový olej, dělám to tak už spoustu let a všechno vždy chodilo a nic se nerozleptalo. Já si ale stejně myslím, že ta optika je v řiti - pozor při nákupu, levné optiky z druhovýroby vydrží tak rok a půl a budeš mít oplétačky s reklamací, ber vždy tu dražší optiku, nebo si do příslušné firmy zavolej a řekni, že chceš originál. Pozor, optiky použité v Technicsech bývají dost drahé, proto se tolik CD playerů Technics vyskytuje na Aukru - buď už jim slábne optika, případně tam bude jiná bota. Já tak koupil na Aukru za tři stovky Technics SL-PG470, šel asi tři měsíce a pak šla optika do hajzlu. Nový originální optický kit stál skoro tři tisíce....ale fakt je, že s originálem to čte CDR, CDRW naprosto bez problémů.

Web

Re: Čištění optiky Technics

Tak jsem koupil za sto korun CD přehrávač Technics SL-PG460A. Načítal bleskově, to ano, ale jen první skladbu. Ale od třetí skladby skákaly stopy, nebo přehrával skladbu třeba od druhé minuty, nebo další načítal dlouho, atd.
Udělal jsem všechno, jak je popsáno na netu, i v tomto vlákně. Skákání ve skladbách přestalo po očištění vodící tyčky a namazání silikonovou vazelínou, pochopitelně citovka, a trošičku, jenom film, no ještě jak jsem to zprodukoval, to namazání - při vypnutém přehrávači první polovinu, pak po několika pokusech přeci jen vozík s čočkou dojel na okraj CD, v ten moment jsem vytáhnul ze sítě, ne hlavním vypinačem, ale vytáhnul jsem přívod, aby to neodjelo na začátek, ke středu disku, a namazal zbytek. Při tom jsem sundal most s druhou - vrchní částí unašeče a vyjmul cd, jinak bych se tam nedostal.  Špatné načítání zmizelo taky, ještě jsem si vyrobil z papírku na čištění brýlí takový smotek, svinutý mezi prsty, protože na čočce laseru jsem pod silnou lupou jasně viděl nános bordelu ve spojení s mastnotou, a krouživými pohyby ji vyčistil. Ty papírky jsou napuštěné asi isopropanolem, šlo to krásně.
CD nyní bezvadně čte, i pálená, nezaznamenal jsem po přehrání pěti CD sebemenší problém.
Mám radost, přehrávač je totiž nepoškozený, vzhled bezvadný, dva neznatelné škrábanečky.
Sinclair: Slábnutí optiky asi není  to co se tam děje, zasvinění ano. Stroje z kuřáckého prostředí jsou na tom ještě hůř - usazený dehet.

Re: Čištění optiky Technics

Bezkonkurenčním čistidlem, které používám už asi 35 let jak na optiku fotoaparátů, tak na čočky laserových mechanik, je směs isopropylalkoholu a dietyletheru [známý ether] 1:1. Ether rozbourá velmi rychle jakékoliv nečistoty a isopropyl to opláchne [ether se extrémně rychle odpaří]. Tato směs nepoškozuje žádné plasty, ani antireflexní ochrany objektivů.

Web

(upravil stiglitz 26. 6. 2013 23:47)

Re: Čištění optiky Technics

Akorát mě sejří, že jsem před asi rokem a půl prodal na Aukru přehrávač Sony, který měl zjevně tytéž symptomy, za asi 50 Kč. Ale tam jsem čočku čistil...

Re: Čištění optiky Technics

Tak po pár měsících provozu CD normálně jede...

Re: Čištění optiky Technics

Dnes se CD přehrávač odporoučel. Svítí panel, šuplík vysune, vezme si disk, ale už se ani nehne, neroztočí se, aby načetl. Kde hledat chybu, a hledat ji vůbec?

Re: Čištění optiky Technics

Stejný problém má věžička Aiwa CA DW500, myslím že to bude znečištěním, ale problém jak vyčistit vnitřní prostor optiky, zrcátka a spodní stranu čočky. Ve skříni byly fakt závěje prachu i na samotné CD mechanice. Vazelína na kluzných plochách pojezdu vyschlá, to se vyřeší, vrchní strana čočky taky, ale do optiky se bez destrukce asi nedostanu.

Příspěvky [17]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Čištění optiky Technics

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£