Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Vykopávka TESLA MONO 50

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 26]

Téma: Vykopávka TESLA MONO 50

Nafotil som túto vykopávku, či sa niekto s tým niekedy stretol. Odhadujem, že to môže mať 40 rokov, ktovie ,žiadny rok som tam nenašiel. Je to vraj nefunkčné, ale aspoň som to zapol do siete. Elektronky sa nažhavili a možno po minúte začal stúpať dym, tak som to hneď vypol. Presný zdroj dymu som nevedel určiť lebo som to pred zapnutím radšej zakrytoval. Možno,že to bol iba prach na odpore? Min tých 20 rokov to zapnuté nebolo. Dúfal som, že sa nestanem delostrelcom a aj som rád,že žiadna rana nevyšla. Hreje to naozaj kvalitne, ako nejaký malý varič. Akurát  som zistil, že dve poistky tam sú dosť predimenzované, takže keď sa odvážim na ďalší pokus, tak len so správnymi hodnotami. Keď máte o tom nejaké vedomosti, alebo rady čo s tým dajte vedieť.   http://obutt.rajce.idnes.cz/vykopavka/#  .
Ďakujem.

(upravil sinclair 26. 4. 2011 22:29)

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Ve zkratce: jedná se o celoelektronkový monofonní zesilovač pro převážně rozhlasové účely, je vybaven pouze tzv. 100V výstupem, což je takový standard při rozvodu rozhlasového signálu na větší vzdálenosti. Nelze tedy k němu /bez přizpůsobovacího trafa/ připojit normální 4-8ohm reprobednu. Vstupy to má celkem normální, vše je zdvojeno takže nap. 2 CD playery, 2 mp3, dva mikrofony a zesilovač má i dva tzv. univerzální vstupy, kam lze připojit kromě mikrofonů snad vše. Od výroby tohoto přístroje uběhlo asi 45let, takže na to,aby zvuk z něj by poslouchatelný, bude potřebovat zvláštní péči, důkladnou repasi a hlavně generálku všech pohyblivých prvků. Po donrém seřízení lze dosáhnout klidového odstupu asi -85dB, což je velmi slušná hodnota.
Dovnitř bych krom odborníků nelezl, vyskytuje se tam na anodách napětí až 680V, což dokáže i bez zvláštního přičinění spolehlivě zabít i zvláště odolnou tchýni.
Před prvním zapnutím je potřeba doformovat všechny elektrolyty, jinak se z jejich předřadných odporů /filtračních řetězců/ bude kouřit jako v tomto případě. Až budeš zjišťovat, který odpor je vyhulený a najdeš ho, tak buď podle schématu, nebo podle fotky ti řeknu, jakou má mít hodnotu. Ale už teď tuším, který to byl. Je to odpor mezi zdrojem Ug2 a dvojitým elektrolytem pro napájení ostatních obvodů.

Web

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Komplet zrepasovat, vycistit. Len debil to rovno supne do siete po tolkych rokoch.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Sinclair diky za info. Ten odpor si myslím trafil, neotváral som to, ale išlo to z toho miesta. Vypol som to hneď ako to trochu zadymilo, myslím, že ani celkom nezhorel. Našiel som pri ňom aj 2ks trafa. Ja sa do renovácie určite nepustím, ako hovoríš treba na to odborníka, ale hádam ešte tej svokre by som to mohol podhodiť, len ako ju presvedčiť, aby sa dala do opravy, mi asi neporadíš. Venovať sa tomu, by asi nemalo veľ ký význam. Založím ho asi do NZ pre ďalsie generácie, alebo čas ukáže čo s ním.

zdenoeddie: za toho debila Ti pekne ďakujem, nemôžeme byť všetci odborníci a nedebili, keby nás nebolo, tak ako by sa odlišovali tí, čo nás prevyšujú?

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

big_smile ale ved dobre no, ale tak rozmyslat sa oplati, a vela raz je to lacnejsie wink keby nieco radi pomozem, ak budem vediet, takymto veciam sa po trosicke tiez venujem.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Už po pěti letech odstávky z provozu jsou elektrolyty odformované a je nutné je znovu naformovat buď speciálním přípravkem, nebo najíždět zesilovač na síť přes regulační trafo, v nouzovém případě např. přes 60W žárovku, která omezí počáteční náraz a omezí i proud do odformovaných elytů.
Tohle ví jenom lidi, kteří se elektronkovou technikou zabývají systematicky, ale pravda je, že než jsi to vrazil do sítě, měl ses nás napřed zeptat, jestli to můžeš udělat. Dozvěděl by ses zavčasu to, co je napsáno nahoře.
Mám v dílně jednu MONO50 s odborně převinutým výstupním trafem na 4 a 8 ohm, perfektně seřízenou a můžu klidně říct, že hraje líp, než TW44, TW600CD a TW140 Studio má výhodu jen vyššího výkonu, jinak zvuk to má prostě nepřekonatelný. Na kompletní a důkladné repasi této konkrétní MONO50 jsem strávil 160 hodin, psal jsem si to.

Web

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Veru, že som uvažoval najprv sa spýtať, ale nakoniec som aj tak urobil somarinu. To sa niekedy stáva, ale sľubujem, že to už nikdy neurobím. Keď mi bude hroziť nuda tak by som sa do toho možno aj dal, len na tú nudu márne už roky čakám.
Sinclair-ako to vyzeralo s tými starými súčiastkami, menil si niečo za nové,alebo to bolo väčšinou v dobrom stave? Menia sa časom aj zvitkové kondíky? Je ich tam dosť.
Zdenoeddie: odpustil som Ti, skúsim aj sebe.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Dakujem, aj u mna to mas odpustene, len co na to Mono? wink
Zvitkove urcite vymen, najlepsie ostravske zlte TC210 (1000V). Eletrolyty naformovat, potenciometre atd precistit atd.

(upravil sinclair 28. 4. 2011 6:09)

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Svitkové kondíky řady TC180, ať už modré nebo hnědé, je potřeba vyměnit za pečlivě změřené polystyrenové kondy TGL 31159 z NDR, případně TGL5155 na napětí 160-400V, podle místa. Např. v korekcích to není napěťově tak namáhané, tam to drží vazební kondík 39n, bez obav můžete nasadit místo 39n buď 33n, nebo 47n, na přesné hodnotě tam příliš nezáleží, Důležité je postupovat při nastavování podle servisního manuálu. Jestli ho nemáte, oskenuju Vám ho.
Po výměně svitkových kondů se svodem i spousta potenciometrů přestane chrastit i bez čištění.
Je to škaredé, není to jako ode mě, ale přečíst se to dá :
http://www.radiojournal.cz/schemata/mono50.pdf

Web

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

O takomto manuále sa mi ani neprisnilo, s týmto sa už bude robiť veselšie. Tlačiareň bude mať trochu roboty, je to super.
Veľmi pekne ďakujem Sinclair.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Kdybys tam nemohl něco přečíst, nebo nešlo k sobě sesadit na slepení schéma, tak napiš, oskenuju Ti to ze svého manuálu. Někde mám dokonce i poznámky k novému výstupáku se sekundáry 4 a 8 ohm. V podstatě jde jen o to, zachovat původní primár, zachovat zv vinutí a 100V sekundár přepočítat na 4 a 8 ohm. Podotýkám, že musí zůstat na svém místě části primáru, části zv vinutí a místo tří paralelních 100V sekundárů je třeba navinout tři přepočítané sekundáry s odbočkami, zbytek do 8 ohm může být samozřejmě slabší. Vinul jsem ručně na polypropylenovou kostru ze Znojma, prokládal kondenzátorovým papírem /to je rozmotaný svitkový papírový kondenzátor Always 2uF/400V, vyletovaný z nějakého rádia/ a pak natřískat do kostry původní plechy EI40, několik jich doplnit, poznačit vývody a celé dílo nechat vyvařit v šelaku v navijárně motorů. Funguje to znamenitě, ovšem tu mrdačku s tím by asi málokdo chtěl podstoupit. Dá se postupovat i tak, že do Tronicu pošlete oskenovaný navíjecí předpis s poznámkou, že místo 100V sekcí chcete např. 8R sekce a plechy si natlučete vlastní. Pro Vaši informaci - v MONO50 jsou úplně obyčejné 0,5mm plechy EI40, ale se ztrátami pouze 1,3W/kg, značené modrými proužky. Ideální by byly tytéž plechy, ale 0,35mm, to ale asi každý nesežene. Tak tam natlučte ty původní, prostřídané s plechy 2,6W/kg /červené pruhy/, nebo i 3,6W/kg /bez označení, které se používají do síťáků/.
Zesilovač se Vám odmění tím, že nepůjde od 40Hz, ale už od 30Hz díky zvětšenému objemu jádra.

Někdo tady sháněl schéma zesilovače EF86+EL84 se zzv, něco jsem našel, ale nevím, do kterého threadu to oskenovat.

Web

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Nevytlačil som zatiaľ všetko, ale na papieri sa to číta v pohode. K fotkám som pridal ešte tie trafá, či sú to naozaj tie pôvodné, plechy sú 0,5 mm. Možno by bolo zaujímavé, dať sem fotky Tvojej zrepasovanej 50-tky, keď nejaké máš a chceš. Určite by to zaujalo aj iných.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Nechcel by niekto vlastniť tento zosík? Nebudem mať na neho asi nikdy čas a výsledok by bol u mňa neistý, takže ho prenechám tomu, kto sa v tom dobre vyzná. Kto má záujem, nech sa prihlási.

(upravil sinclair 9. 10. 2011 15:53)

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Já už dvě zrepasovanoé a zrekonstruované MONO50 mám, není to bůhvíjaký zesilovač, ale při pečlivém nastavení odbručovačů se chová slušně a s dobrým odstupem. Nepoužívám jej téměř na nic, protože 40W sinusového výkonu není nic, co by se dalo použít např. někde na 100V rozvod, pokud dělám nějaké venkovní akce, tak na to používám štorcky /AZK180/, kde jsou narvané kondenzátory 8G2/100V /nebojte se, vejdou tam, jen je potřeba v Semicu objednat dvoudílné plechové držáky, podložit elektrolyt čtverečkem 1mm pertinaxu , v některých byly montovány už sériově a vyvrtat čtyři díry 2,4mm a vyříznout závity M3. Po této úpravě a dalších úpravách-není to nic tajného-výběr koncových tranzistorů ve třech bodech, při 100mA, 1A a 5A na shodnou betu kolem 100  v toleranci asi 10% /jinak ten zesilovač šeredně zkresluje/, výběr vstupního diferenčního páru, náhradu KC147 a BC177B v budiči za BC639/BC640 a pečlivém nastavení proudové pojistky ten zesilovač dává bez potíží 150W a je na něj možno navěsit až 200W v reproduktorech, já to tak používal s moduly reprosloupů ARS5613 nebo tak nějak. Dneska už na takové akce štorcky neberu, 150W bývá málo, tak sebou beru TB500B, která utáhne i rychlík :-)Neumíte si ovšem představit, co znamenalo sehnat protikus ke 100V výstupu, nakonec jsem jej našel v hromadě armádního harampádí na burze v Březolupech. Udělal jsem si takovou rozbočku libereckých ježků a mohu na to navěsit v podstatě liovolný počet 100V reproduktorů, TB500B má neuvěřitelnou páru, změřený výkon přes 600W do zátěže 100V.
Ale zpět k MONO 50. Myslím, že pokud nejste vyložený fanda a nechcete ho plně funkční do sbírky, tak se to asi nevyplatí repasovat. Je tam zapotřebí kvanta axiálních kondenzátorů a to ne ledajakých, jak už jsem uvedl, východoněmecké TGL38159 na 160V a do korekcí TGL5155 na 63V. Spoustu těchto kondenzátorů má ještě TIPA, HADEX a NEON, největší výběr a nejpohodlnější nakupování je asi v té Tipě. Pokud se k nějaké takové akci rozkývete, tak doporučuju nakupovat hned, tesláckých a RVHP součástek valem ubývá a za rok nemusí být nic. Už ani u Denkla to nebývalo co dřív, od Denkla mi přišla krabice se zásilkou potenciometrů a krabice byla potištěná logy TME...
Přiznám se, že si dělám zásoby elektrolytických i svitkových axiálů, protože za rok-dva už nebude k dostání vůbec nic.

Zuki, poslal jsi mi prosím ty kondenzátory?

Web

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Diky sinclair, asi ho uložím na povalu, babrať sa s tým by bola dosť veľká strata času, radšej sa pobabrem s reprákmi, aspoň by som chcel a dúfam, že budem mať na nich čas. Čo sa zosíkov týka, chcel by som si zmajstrovať dnešný dobrý 100 W. Zatiaľ hrám len na 30 W STK, dúfam, že čas dovolí.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Pokud se nepletu tak je to poslední čistě elektronkový zesilovač Tesly, ale jak psal sinclair tak se moc nepovedl.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Mono 130 byla dřív?

(upravil PB0305 12. 10. 2011 16:58)

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

No máš pochopitelně pravdu, Mono 130 je pozdější, čistě elektronkový, ale je to jenom koncový zesilovač bez předzesilovače.

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

Úplně poslední sériově vyráběný zesilovač s elektronkovým koncem byla MUSIC 70, MUSIC130 a MONO 130 byly před ní. Ovšem co do počtu vyrobených kusů vede MONO 50 a jak mi bylo řečeno na OTS ve Vrábloch, tak MUSIC 70 měla být jakousi náhradou za MONO 50, ta měla totiž pouze dva mikrofonní vstupy a pokud jste si na druhém kanálu navolili třeba gramofon, tak jenom jeden. MUSIC 70 byla co do technických parametrů prakticky srovnatelná až na drobně větší výkon oproti MONO 50 a hlavně možnost připojení nízkoohmové zátěže, což bývalá AZK401 ani MONO 50 neumožňovaly.
MONO 50 vznikla jako modernější náhrada za placku AZK401, paradoxně byla ovšem placka AZK401 daleko spolehlivější, než MONO 50 - hlavně díky tomu, že MONO 50 měla na svůj výkon extrémně vysoké anodové napětí, které propalovalo patice u EL34, což se u placek vůbec nestávalo.
Co se týče zvuku, tak v tom vede "menší" placka AZK201, protože běží ve dvojčinném Ačku a má prakticky čtvrtinové zkreslení, než AZK401, MONO 50 i ostatní zesilovače. Kdo si dá tu práci a převine výstupák v AZK201, získá zesilovač s velmi dobrým zvukem, nízkým zkreslením a to, že má jen 20W, nemusí vadit tomu, kdo nechce bourat barák výkonem, jaký má např. MONO 130.

Web

Re: Vykopávka TESLA MONO 50

sinclair napsal:

Co se týče zvuku, tak v tom vede "menší" placka AZK201, protože běží ve dvojčinném Ačku a má prakticky čtvrtinové zkreslení, než AZK401, MONO 50 i ostatní zesilovače. Kdo si dá tu práci a převine výstupák v AZK201, získá zesilovač s velmi dobrým zvukem, nízkým zkreslením a to, že má jen 20W, nemusí vadit tomu, kdo nechce bourat barák výkonem, jaký má např. MONO 130.

"menší" placka AZK201, běží ve dvojčinném (hodně otevřeném) AB-čku.

Příspěvky [1 až 20 z 26]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Vykopávka TESLA MONO 50

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£