Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 38]

(upravil Joski 22. 4. 2011 8:07)

Téma: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Ahoj, konečně jsem si udělal čas na stavbu dalšího kytarového zesilovače. Tentokrát jsem se nechal inspirovat zde:  http://www.lenardaudio.com/education/13 … mps_3.html Pozměnil jsem schema zesilovače, který jsem už jednou ke své spokojenosti postavil, a modifikoval ho, aby částečně pracoval jako zdroj konstantního proudu. Dále jsem přidal filtraci RC členem (mám tam tedy 4700uF - 3,3 Ohm - 2200uF, ovšem ten 2200uF je Yageo, jiný jsem doma něměl, nahradím ho časem). Emitorové odpory jsou rovněž 3,3 Ohm. Napájení 58V, trafo 50VA. Jinak jsem použil značkové součástky - Sanken, Toshiba, Nippon. A teď k potížím.
Při zkratovaném vstupu se zesilovač chová dobře, je tichý jako beránek, klidový proud jde nastavovat bez problémů. Nicméně:
1. při jakémkoliv pokusu o měření napětí a kontaktu s V+ se z reproduktoru ozve prasknutí.
2. zesilovač zesiluje, ale při překročení vstupního napětí cca 50 mV se ozývá slušná kadence, jako když střílí kulomet, čili kmitání.

Bohužel mám jen PC osciloskop a tím výš než 20kHz nezměřím, čili to budu muset zase k někomu vzít.
Ale předtím bych se rád zeptal, na co bych se měl zaměřit.
Díky za postřehy.

http://s19.postimg.cc/jqkdv4v3j/5227_zes_schema_1.jpg http://s19.postimg.cc/rxcdmpl67/5227_zes1.jpg http://s19.postimg.cc/nphldyjqn/5227_zes3.jpg

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

prihoď k tej slepej schéme hodnoty

Web

(upravil Joski 22. 4. 2011 8:10)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Tak jsem nahoře doplnil do schematu i hodnoty. Zemní smyčku jsem jak příčinu potíží vyloučil, mám tam krásnou hvězdu. Jdu se v tom ještě vrtat, zkusím si pohrát s kompenzacemi. Kdyby měl někdo nějaký postřeh, tak budu rád.

(upravil hranatybraska 22. 4. 2011 10:33)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Helejď, kde přišel autor toho článku na tvrzení, že u lampového zesilovače stoupá výkon s impedancí?
Navíc proudová zsv přináší do zapojení jistou nestabilitu..

Proč to máš tak zatulčený? (Myslím ty kondenzátory u konc. tranzistorů.)

Moje zkušenost je opačná a to, že jak začnu do zapojení cpát nfb, tak se zkreslený zvuk "kazí".
Na druhou stranu jsem nfb viděl třeba u Acousticu nebo u Laney Lionheart a ten hrál naprosto parádně! Ale ta nfb byla slabá a spíš na úpravu frekv. přenosu. Tady u tohohle zesilovače máš silnější napěťovou nfb, to si myslím, že na kytaru to bude dělat akorát binec.
To je můj názor.

Jinak jsem si vědom, že jsem nepřispěl ničím k vyřešení tvýho problému. Ale myslim, že ti to prostě kmitá přes tu proudovou zpětnou vazbu..

Web

(upravil Joski 22. 4. 2011 10:52)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Problém, zdá se vyřešen. Odstranil jsem kondík 470p ve zpětné vazbě a vše je tiché, při zapnutí žádný lupanec, nic se nehřeje, napětí i po půl hodině sedí.
Hranatybraska: zatlučené to mám pro jistotu - ale viděl jsem to tak u komba Sessionette 75, taky mají v konci darlingtony. A co se týče té zpětné vazby - hodnoty jsem okopíroval z comba Crate Bass 60.
Jinak s těmi lampáči jsem to pochopil tak, že vzhledem k frekvenční charakteristice reproduktoru by měl zesilovač být schopen dodat na různých kmitočtech různá napětí, což lze jen se zdrojem konstantního proudu. V kombech se dost často používají zapojení s proudovou zpětnou vazbou např. na buzení reverbu. Nejsem profesionál, teorii se trochu doučuju za pochodu.

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

On tam mluví o zesilovači s velkým výstupním odporem, to pro tetrody bez NFB celkem platí a zřejmě myslí oblast dost hluboko pod maximálním výkonem, tam by výkon mohl stoupat s impedancí.

(upravil Joski 23. 4. 2011 18:45)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Tak zesilovač pracuje spolehlivě, i při rozpojeném vstupu je šum téměř neslyšitelný, při zkratovaném vstupu není slyšet nic. Při zapojení jakéhokoliv zdroje - notebook, CD vše hraje a nebrumí. Jsem tedy spokojen.
Ovšem mám další problém a sice s předzesilovačem. Jedná se o jednoduchou konstrukci s 2SK30A, napájecí napětí 43V, odběr asi 20mA. Při připojení začne zesilovač silně brumět i při napájení předzesilovače z baterie.
1. Při P1 na minimum a P5 na maximum je brum silně slyšitelný, zvýší se při dotyku s tranzistorem Q2 (s ostatními ne). Brum se nemění ani při zkratování Gate tranzistoru Q4.
2. Při P1 na polovinu je brum příšerně hlasitý, dotyk na Q2 nemá vliv. Brum se zmenší při zkratování Gate Q4.
3. Brum se zvyšuje i při dotyku s P1, méně už s P5.
Nedávno jsem se tady ptal na zemní smyčky při rozlité zemi a prý s tím není problém.
Tohle se mi ještě z předzesilovačem nestalo.
Kdyby měl někdo nějaký nápad, dřív než na to přijdu, budu rád.


http://s19.postimg.cc/nvvah1svj/5227_predzes3.jpg http://s19.postimg.cc/dzu7hen3j/5227_predzes1.jpg http://s19.postimg.cc/qfqxb5gfj/5227_predzes2.jpg

(upravil frantah 24. 4. 2011 7:40)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Což takhle zkusit přizemnit futrály od potenciometrů? A taky odstínit předzes jako celek, na stole to bude v prostředí zamořeném padesátkou brumit asi vesele vždy.

(upravil Joski 24. 4. 2011 9:23)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

To jsem zkoušel, uzemnění potenciometrů brum změnší, ale jen trochu. Zkrátka při zkratovaním vstupu by to brumět nemělo. Navíc to brumí i přizkratované Gate u Q4. Takže mám podezření na zemní smyčku díky rozlité zemi.

(upravil DJ_Rix 24. 4. 2011 20:21)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Fotka je v malým rozlišení,ale nemáš přerušenou zem mezi zeměma vstup/výstup konektorů a zbytkem? V místě u spoje u prvního poťáku zleva při pohledu odspodu je to zrovna na tý fotce nějaký divný......

EDIT: Aha,vono to vypadá že jsi to přerušil úmyslně a vede to ještě vrchem...... Každopádně to nedává smysl,takhle by ti to vrnělo jen kdyby bylo něco v luftě.....

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Po delší době doplňuji toto vlákno. Předzesilovač jsem předělal, zem není rozlitá, ale zvlášť pro signálovou část a zvlášť pro JFET přepínače a budič reverbu. Všechno funguje a ve spojení s výše zmiňovaným zesilovačem není slyšitelný brum.
Tady je pár fotek doma vyráběného šasi. Nechal jsem si u firmy Revatech ohnout AL plech do tvaru U a zbytek navrtal doma. Doporučuji opravdu všem stupňovité vrtáky - investice se vám vrátí v podobě dokonalé přesnosti. Je potřeba pečlivě všechny díry rozměřit a předvrtat vrtáčkem cca 1mm, pak teprve vrtat stupňovitým vrtákem. Plech jsem potom brousil smirkem postupně až po zrnitost 340 a nakonec leštil brusnou pastou - výsledek velmi dobrý. Teď jen vymyslet popisky a přelakovat bezbarvým lakem. Až to budu mít, tak pošlu další ukázky.

http://s19.postimg.cc/f4jo91k6n/5227_sasi_1.gif http://s19.postimg.cc/5y1dlrey7/5227_sasi_2.gif http://s19.postimg.cc/kv9umrs6n/5227_sasi_osazene_1.gif http://s19.postimg.cc/o3ebztegf/5227_sasi_osazene_2.gif

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Pěkný, moc pěkný, hlavně ta kastle - nemá chybu.

(upravil Joski 17. 9. 2011 12:35)

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Tak konečně hotovo, oživeno a sestaveno. Čistý zvuk je velmi dobrý, se zkreslením budu asi ještě trochu laborovat.
Jsem hlavně rád, že funguje koncový zesilovač s proudovou zpětnou vazbou. Koukal jsem na netu, že i výrobci aparatur, např Hughes & Kettner u svých polovodičových komb uvádějí, že jde o zesilovač s "current feedback". Tak třeba se to postupně ujme.

http://s19.postimg.cc/kl6xh62y7/5227_zes2.jpg

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Vzorná kabeláž, paráda wink

Web

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Díky. Kabeláž by bývala mohla být jednodušší, jenže jsem nebyl schopen všechny přepínače umístit na desku preampu. Už jsem to hodil i do bedny s reproduktorem Celestion Seventy. Hraje to velmi dobře, alespoň podle mého ucha. Má to i pružinový reverb, rovněž buzený zdrojem proudu - nešumí a zní rovněž příjemně.

http://s19.postimg.cc/ntbeu7p7z/5227_zes_3.jpg http://s19.postimg.cc/j8p8fa5in/5227_zes_4.jpg

Mám ale trochu problém s potenciometrem volume - v nulové poloze jakoby jezdec ztratil kontakt a zesilovač začne bručet. Jakmile pootočím cca o dva milimetry, je ticho a dál se chová normálně. Půjde to nějak vyčistit, nebo ho mám radši rovnou vyměnit?

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Zkus nějaký odpor sériově do gate prvního tranzistoru.

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Za mě vyměnit - asi zmetkový kus.

Jinak to Tvoje kombo vypadá hodně dobře. Akorát na tvé fotce v příspěvku #13 moc nechápu ty cinche na dně krabice? Zvědavá otázka, na co tam jsou?

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Těmi cinchi je připojen pružinový reverb, který je na dně krabice. Má to takhle hodně komb. Jinak ta bedna je můj první pokus s koženkou, šlo to chemoprénem dobře, ale piplačka jsou rohy a tan výřez nahoře. Ale jinak dobrá zkušenost.

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Já se omlouvám ale ta má zvědavost je nenasytná. Co je to, prosím, pružinový reverb a k čemu to slouží. Vůbec nevím jak si to "zařízení" mám představit.

Re: DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Zvědavost je základem, není se zač omlouvat. Pružinový reverb je dozvukové zařízení, starší než dnešní polovodičová. Princip je jednoduchý: mezi dvěma cívkami jsou natažené dvě a více pružin. Jednu cívku budíš signálem, magnetické pole uvnitř cívky následně rozkmitá pružiny a cívkou na druhém konci zase signál sejmeš a zesílíš, ale zpožděný. Pružiny vytváří dozvuk jako ve velké místnosti s mnoha ozvěnami. Správné buzení chce trochu laborování, mě se to naštěstí podařilo napodruhé.
Mrkni sem, pokud Tě to zajímá:
http://sound.westhost.com/project34.htm
http://www.accutronicsreverb.com/

Příspěvky [1 až 20 z 38]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » DIY kytarový zesilovač - prosba o radu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£