Re: elektronkac 2x100W

No ještě si to rozmysli. Ty kovové krabice jsou docela rozumně navržené. A že je to všechno pěkně schované ,má taky smysl. Spíš je nějak esteticky poladit,ale to ti neporadím. Co se týká obvodařiny ,tak jediné nad čím bych popřemýšlel při úpravě, je ta vstupní pentoda,její smysl a  tak. Jinak bych to nechal jak je.

Web

Re: elektronkac 2x100W

Urcite nic neupravovat. Ta pentoda tam neni zo srandy, a na 99% tam nic lepsie nedas. Ani to UL neni bohvieaka vyhra.

Re: elektronkac 2x100W

Přikláním se k elipsovi, rozhodně to neprznit do nové kastle. Já bych to nechal v těch původních už z nostalgie. A místo výroby krabice nové, bych se spíš zaměřil na repasi součástek, a případné vylepšení, jak to celé posunout zvukově dál. Pokud to topologie zapojení umožňuje.

(upravil george 18. 4. 2011 20:58)

Re: elektronkac 2x100W

Wili, ty krabice beru, tak jak jsou. Ani se jich nedotýkej pokud možno.  A kdyby jsi v nich zapoměl i veškerý pajšl a chtěl si udělat hifi zesík z nových věcí, zlobit se nebudu.

(upravil Wili 19. 4. 2011 0:20)

Re: elektronkac 2x100W

2George:
No ok, najprv to ale musim otial vsetko povyberat, chcem to uz len vo vlastnom zaujme cim skor, ale zajtra mam 2 skusky takze budem cely den v skole takze.... najskor to bude az niekedy po velkej noci. Ked chces necham ti to za 10eur obidve krabice, moze byt ? Odkial si ? ze ci to dat ako balik a peniaze posles na ucet alebo ako dobierku alebo ako len chces... Inak je to v obuchanom stave, tak som to uz zohnal sad ...

vid foto: (rozlozil som to tak aby si to videl z kazdej strany)

http://s19.postimg.cc/dm04mrkz3/1176_dscf5570.jpg

inak necham ti v tom tie vypinace, poistkove puzdra atd... predne panely, usmernovace, zdrojove elity, elektroniku+plexisklo na magicke oko a pod...(tj. 10e)

Ak chces necham ti tam aj 2x dosku budenia pre EF86 a ECC85 za priplatok cca 5e, pretoze ja prednu cast koncovych stupnov budem robit inak podla zos. EDGAR s ECC83 a ECC85, Tym padom mozno budu zvysne aj 2xEF86 ak chces.(4e/ks) => tu si ale vyhradzujem pravo nepredat, este som nestihol poriadne popremyslat ako vymyslim ten vstupny zosilnovac takze ti dam definitivne vediet po sviatkoch ci bude dostupna aj ta budiaca cast spolocne s 2x EF86 alebo nie.

Zvysok ako su koncove dosky, elektronky, patice na koncove elky, trafa atd si nechavam...

EDIT:

pre rychlejsie rozhodovanie co sa budica tyka snad mi niekto poradi, chcem tam dat namiesto toho co tam je teraz, toto:

http://s19.postimg.cc/xhw42b20f/1176_edgar.jpg

bude to lepsie ako to co tam je teraz ? malo by to byt lepsie prisposobene pre klasicke hifi pouzitie, ako vstupny signal DVD prehravac, PC ... nie ?
Ta ecc83 by mala jednosmerne, krasne vyhladene a stabilizovane zhavenie...a upravil by som aj spatnu vazbu, v tej sheme to je myslim ze blbo.

Re: elektronkac 2x100W

Ta SV je tam dobre. Hrat to bude, a mohlo by aj s povodnym koncom. Ale ked uz, tak si prerob aj zapojenie koncoveho stupna.

Re: elektronkac 2x100W

Já bych do toho zapojení snad ani nezasahoval. Pokoušel jsem se vstupní EF86 překopat na triodové zapojení ale nepřineslo to nic pozitivního. Když už něco měnit tak možná mírně zvednout kliďák koncovým flaškám.

Až budu mít čas trochu si s tím zas pohraju, zatím moje pokusy končily po kratší či delší době pokorným návratem k původnímu zapojení a zvuku smile

Web

(upravil sinclair 19. 4. 2011 10:51)

Re: elektronkac 2x100W

Chlapi nechte zapojení jak je, jinak se z toho zblázníte. EF86 na vstupu vůbec nevadí, ostatně koncový stupeň je osazen taktéž pentodami, takže o nic nejde. Zvedat klidový proud je naprosto zbytečné, přinese to akorát větší opotřebení elektronek, horší odstup, ale jinak nic, na základním zkreslení se nezmění vůbec nic. A propos odbočky na výstupáku - nejsou primárně určeny pro ultralineár, musely by být zhruba ve 43% závitů počítáno od středu vinutí a to nejsou ani náhodou.
Zkoušel jsem kdysi přepojit koncové elektronky do triod - výkon klesl asi na polovinu, ale základní zkreslení zůstalo stejné, to má totiž na svědomí blbý železo ve výstupáku. Připomínám, že základní zkreslení v pentodovém zapojení koncových elektronek je asi 0,15% 1dB pod limitací, v triodovém zapojení je to maličko méně díky nižšímu obsahu lichých harmonických. Při pentodovém zapojení, dobře vybrané ECC85 na invertoru /na shodu systémů/ a vybrané EF86 na odstup/ má ten konec při výkonu cca 50W zkreslení pod 0,1%, což je velmi dobrá hodnota na to, jaké bláto je použito ve výstupáku. Je to díky tomu, je má jádro jak kráva a je velmi málo sycený.
Jediné vylepšení, co tam můžete udělat, je výměnou EF86 vylepšit odstup /mně se podařilo s jednou EF806S až -92dB/ a zdvojením a pootáčením jejího plechového krytu nastavit ve spolupráci s odbručovačem co nejlepší odstup. Dále bych doporučil zdroj -Ug1 stabilizovat odporem a zenerkou na cca 45V, aby klidový proud tolik nevandroval. Jinak se na tom nedá vylepšit nic podstatného.

Web

Re: elektronkac 2x100W

Tak, výstupák prostě limituje dosažitelné parametry zesíku.

Web

Re: elektronkac 2x100W

Leoši,
to zkreslení jsi měřil na 1kHz?

Web

Re: elektronkac 2x100W

Ano, na 1kHz a předpokládám, že na 15kHz bude asi řádově vyšší. Dole ne, výstupák je poměrně málo sycenej, takže na basech zkreslovat nebude, ale na výškách ty okapový plechy udělají svoje, No, ony to nejsou tak úplně obyčejné plechy, sice jsou to 0,5mm, ale se ztrátami 1,6W/kg, kdežto v síťáku jsou plechy se ztrátami 3,6W/kg, tedy opravdu okapový plech. smile

Web

(upravil Wili 20. 4. 2011 23:05)

Re: elektronkac 2x100W

Mam trochu maly technicky problem... Nie je mi velmi jasne ako orientovat voci sebe jednotlive trafa, aby som minimalizoval rusenie sietoveho trafa voci vystupnemu trafu. Sice tie sietove trafa su trochu tienene ale aj tak chcem aby ich magneticke vlny neboli v rovnakom smere ako vlny vystupnych traf... Bude to takto spravne ?

http://s19.postimg.cc/56ak59i3z/1176_dscf5572.jpg

Trafa budu musiet byt kvoli dizajnu krabice umiestnene vedla seba v rade ako je na obrazku. Ak by pootocenie neriesilo problem potom este by pomohli priecky velkosti trafa zo zelezneho plechu medzi trafami ?

Re: elektronkac 2x100W

Vem si milivoltmetr, připoj ho na některé vinutí výstupáku, síťák strč do sítě a pootáčej a zároveň měř. Pozor na úraz proudem !
Všimni si třeba, jak mají rozmístěna trafa u takových vyhlášených kytarových mašin, jako je Mesa Boogie, Vox a další. Inspirovat se lze i u blbé enderácké MV3:
http://sweb.cz/servisdok/MV3_01.jpg
http://sweb.cz/servisdok/MV3_02.jpg
http://sweb.cz/servisdok/MV3_03.jpg
Jak vidíš, tak ti blbí enderáci mají obě trafa v ose a přesto jim to nevrčí, když si s tímhle miniaturním krámem pohrajete, lze u méně citlivého vstupu /s triodou/ dosáhnout odstupu snadno i -70dB a to jen výběrem elektronek a výměnou původního debilního 500R odbručovače za 100-150R drátový. Nafocený kus je můj vlastní a před repasí, po repasi to mělo odstup -68dB i na vstupu s EF86. Ovšem dělají se tam takové vychytávky, jako stínění vstupních kondenzátorů a kondíků korekcí měděnou uzemněnou fólií a podobný píčoviny. Jebačka na tři odpoledne, ale pokud vybereš i EL84 přesně do páru  dává to i 18W.

Web

(upravil PB0305 21. 4. 2011 14:22)

Re: elektronkac 2x100W

No jo, jenže v MV3 mají  trafa hezky daleko (co nejdál ) od sebe. Samotné příčky by asi moc nepomohly, spíš umístit trafa do uzavřenýho magneticky vodivýho (t.j. např železnýho) krytu. Ta orientace co Wili uvádíš, je, myslím, správně.

Re: elektronkac 2x100W

Ano, ta Wiliho fotka by měla být správně, ještě je třeba vyzkoušet síťáky otočit kolem osy  180° a taktéž výstupáky. Při všech takovýchto pracech je nutný měřit a zapisovat, jinak jsou to jen experimenty bez valné ceny.

Web

(upravil Wili 21. 4. 2011 19:14)

Re: elektronkac 2x100W

ok, poskusam, dakujem za rady smile

Re: elektronkac 2x100W

Jsou tři osy trafáků (u EI to platí beze zbytku) a v nich je dobré orientovat síťák, výstupák a tlumivku. Obvykle to na minimální brum stačí. Ale řeší to jen část problému - rušení žhavení a zemní smyčky jsou možná ještě horší. Jak řekl Sinclair, Wiliho fotka je správně, ale ta vzdálenost traf je podle mě malá a kritická. Takhle bych to nestavěl.

Re: elektronkac 2x100W

Já hlavně vůbec nechápu proč to nenechal v těch původních bednách. Tam to bylo odladěné. A chce to celé překopat na stereo. Jak psal opamp, ta dual varianta se mi taky zamlouvala. Ale kdo chce kam ... a tak dál.

(upravil Wili 22. 4. 2011 0:38)

Re: elektronkac 2x100W

no ono to bude dual mono ale v jednej krabici smile, jedine kde sa stretne zem bude asi na vstupe, zemnenie este tak ci tak budem musiet premysliet... no ved uvidis ked to bude hotove, poslem nejake foto, urcite to bude vyzerat lepsie ako to co to bolo pred tym...

Inak chcem sa opytat... ako ma byt spravne zapojeny zdroj v mono 130 ? Ked som to rozoberal bolo to zapojene tak isto ako music 70 az na to ze v zdvojovaci bola vyssia kapacita cize 2x200uF/350V, ale v scheme mono 130 je zmena oproti music 70 v tom, ze je tam jeden kondenzator v zdvojovaci naviac, kt. je napajany cez odpor 5K6, a krmi sa tym magicke oko atd... Ked som rozoberal moje mono 130 tak tam tento 100uF kondenzator nebol. Je tam vobec potrebny ?

http://s19.postimg.cc/bl9l1xotr/1176_zdroj.jpg

Re: elektronkac 2x100W

A proč by to řešil jednoduše, když to jde i složitě ?