(upravil babakus 6. 4. 2011 9:46)

Re: Spotřeba ve standby

mir.ku: to je trochu něco jiného wink Ale teplíčko mám i tak - nezávislé topení wink

PavelTl: s prodloužením životnosti bych si nebyl tak jistý. Já naopak zastávám názor, že ty "šmejdy" by se neměly vypínat, protože jejich zdroje a další obvody nesnášejí moc dobře rázy při připojení k síti.
Stůl plný ovladačů mít nemusíš, stačí jeden dobrej univerzál a je to wink A nemusím se otravovat a zdržovat tím, že musím zapnout vypínač na prodlužce a podobně. Například za ovladač položený u televize a ne na stole bych vraždil...

Tímto příspěvkem vám nechci nic vnucovat, nebo vás obracet na víru pravou.... Pouze si myslím, že tahle honba za Stand-By se v mnoha případech přehání a zbytečně zveličuje. Vždyť si vemte kolik krávovin si nakoupíte zbytečně, kolikrát jedete radši autem místo abyste šli pěšky a podobně. Ale budete dělat "vzrůšo" kvůli pár stovkám ročně za elektřinu lol

Re: Spotřeba ve standby

Odpojení přístrojů třeba tím psem s vypínačem má i další nepopiratelnou výhodu. Sem tam se stává ,že elektrický spotřebič začne hořet.
Vypínám vše.

Web

(upravil sinclair 6. 4. 2011 10:48)

Re: Spotřeba ve standby

Pokud ještě vlastníte např. CRT televizor /třeba stohertzový, vyhovuje Vám a barvy na nových LCD se Vám nelíbí/, tak vemte v potaz, že spotřeba takového TV je v režimu standby kolem 5-8W, což ale není to nejdůležitější. Občasným zapnutím a vypnutím TV hlavním vypínačem totiž odmagnetováváte obrazovku, po nějakém půlroce v režimu standby je to potom v obraze markantní rozdíl.
Jinak já vypínám i zdroj laptopu, protože ten hajzl, i když zrovna nenabíjí baterku, žere skoro 20W. Podobně se to má téměř u všech přístrojů se spínanými zdroji /někdy i bez nich/, vždycky tam běží nějaký pomocný zdroj, který zajišťuje napájení DO a pamětí a někdy to opravdu nebývá málo. Mám DVDčko Sherwood se spínaným zdrojem, kde trvale běží zdroj 5V/1A, což činí při mizerném účiníku takto malých zdrojů příkon ze sítě skoro 9W. Takže je DVD rovněž zapojeno přes psa se spínačem stejně jako zbytek věže /CD Technics 4W, casette deck Technics 5W, videorekordér Panasonic 12W, minidisc Sony MDS-520 8W/ a trvale zapojen je pouze CDR rekordér Pioneer, který nežere nic, stejně jako Aiwa AX-7800, která sice bere 1,5W, ale čert to vzal.
Ono se to nasčítá, zvlášť když máte takových "moderních" přístrojů víc, nebo dvougenerační barák s jedním elektroměrem a dvě aparatury...

Web

Re: Spotřeba ve standby

Tak jsem cvičně měřil a měřil zapomocí TrueRMS. 32"LCD od Philips cca 1W, DVD Philips 1W, stará věž Sharp 2W, tiskárna Canon 1,5W, monitor Dell 1,5W, zesilovač SONY překvapivě 2W, repro u PC Creative se spínaným zdrojem 2W - zajímavě vymyšlený
A teď ty vyšší: WIFI AP 10W, zdroj v PC 8W

Necelých 30W.... kolik je to v penězích? 100,-Kč měsíčně? To ještě není tak hrozné wink

(upravil Kritik 6. 4. 2011 12:37)

Re: Spotřeba ve standby

Platím cca 4 Kč za 1 kWh.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Babakusi - přepočítal jsem to na  uhlí a vyšlo mi skoro 70kg/rok. A úplně zbytečně spálený  další kus  rodné hroudy.Na prachy přes litr za rok. A to asi nemáš rodinu ,počítač a další stroječky má dnes skoro každé děcko,pěkně by ti to narostlo. Ale když ti to nepřipadá hrozné   .  No, zvednout zadek a zmáčknout vypínač ,má dobrý vliv nejen na kardiovaskulární systém ...

Web

Re: Spotřeba ve standby

sazba Do2d , kterou má člověk v panelákovém bytu je tuším  4,70,- kč / kWh po přepočtu nás  1W stojí ročně  cca 35 - 40,-kč

tudíž pokud nám všechny přístroje ve standby žerou cca 40W, tak za rok za ně zaplatíme 1400 - 1600,- kč  , takže si měsíčně člověk připlatí cca 120,-

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil jacq 6. 4. 2011 14:21)

Re: Spotřeba ve standby

ja taky merim spotrebice a co muzu, vypinam. z principu, ze zvyku i tak nejak z vnitrniho pocitu bezpeci (nejen standby, proste i rychlovarnou konev vytahuju ze zasuvky). nedelam to z duvodu uspor, cim vic usetrim na spotrebe, tim vic si dodavatel elektriny vezme na pausalu, delam to spise proto, ze mi to prijde ekologictejsi a neomezuje me to (tedy nevadi mi po prichodu domu zapnout dve zasuvky).
taky mam u ntb zdroj, ktery je schopen ve standby (asi podle nalady) odebirat bud 3W nebo 18W. dokonce tech 18W obcas odebira, ikdyz do nej ntb neni zapojeny... mame doma dve prodluzky, na jedne mame IT a na druhe audio. vypinam celou prodluzku, jednotliva zarizeni na ni jsou zapnuta.
jedine, co jede porad, je lednicka.

premyslel jsem i nad tim, jak si to co nejvice ulehcit, napriklad pri vymene rozvodu (v panelaku se na to stejne chystam, vymenit hlinik za med) pripravit nejake okruhy, ktere by se nekde jednoduchym spinacem daly zapnout, takze bych si zapinal zasuvky napriklad po pokojich. ale asi je to zbytecne overkill, asi staci psi s pohodlne dostupnym spinacem.

babakus: no, a 100 x 12, atd atd...

edit. vidim, ze uz jste to vypoctelni, dokonce presneji, a zejmena elipsa mi mluvi z duse.

Re: Spotřeba ve standby

jacq- To co píšu myslím vážně ,ale jak to v životě bývá , tak jsem odkázán topit elektřinou . Taky chovám rybičky a svítim do vody na kytky atd., atd. Je to hrozný, jedem v tom prostě všichni.
Zrovna rychlovarná konvice ,o které píšeš ,mne málem  vypekla, pojistka místo ochrany si jí zapínala ,jak chtěla i bez vody. Prostě všechno vypínat  a zbytečně nemordovat přírodu.

Web

Re: Spotřeba ve standby

sinclair napsal:

Pokud ještě vlastníte např. CRT televizor /třeba stohertzový, vyhovuje Vám a barvy na nových LCD se Vám nelíbí/, tak vemte v potaz, že spotřeba takového TV je v režimu standby kolem 5-8W, což ale není to nejdůležitější. Občasným zapnutím a vypnutím TV hlavním vypínačem totiž odmagnetováváte obrazovku, po nějakém půlroce v režimu standby je to potom v obraze markantní rozdíl.
...

Leoši,tohle ovšem platí pouze u skutečných kraksen,které mají demag. obvod s třívodičovým pozistorem trvale napájeným přes hlavní vypínač,každá trochu lepší TV má pozistor sériový a spínaný relátkem,takže žere ve standby (např moje 100Hz sonka co jsem měl ještě loni) do 1W. K demagnetizaci dochází pokaždé když se TV zapne a to i dálkáčem.

Re: Spotřeba ve standby

Je to možný Rixi, já televizory ani monitory vůbec nedělám, pamatuju si to jenom z našich Colorů, které zapnuly demag vinutí při každém vypnutí a zapnutí hlavním vypínačem, věřím, že v modernějších CRT TV to bude jinak.

Web

(upravil danda 8. 4. 2011 20:30)

Re: Spotřeba ve standby

Ještě bych k tomuto tématu doplnil další věc, tou je BEZPEČNOST. Při dnešní, stále stále vzrůstající "kvalitě" čehokoliv od žlutých kurev, považuji vypínání přístrojů za nutnost. Před časem se mě dostalo do ruky obyčejné, malé  rádio (trafo natrvalo připojené k síti, vypíná se sekundár-síťový vypínač je asi o korunu dražší..) ve kterém trafo skoro se vytavilo ven. Asi soudruzi v Číně "zapomněli" do něj namontovat tepelnou pojistku, nebo byla také jejich výroby.. Scházelo asi málo a dotyčný vyhořel..
Nebudu hodnotit, že je někdo takový LEMPL, že je pro něj světoborný problém zvednout svoji tlustou prdel a tu televizi si zapnou vypínačem.. A že peníze vyhozené oknem mu nevadí, je také jeho věc..
A nad tou bezpečností se zamyslete..
Tento týden jsem měl dvakrát možnost se seznámit s výkonovými polovodiči z PRC..

Web

(upravil DJ_Rix 8. 4. 2011 20:29)

Re: Spotřeba ve standby

Dando,nevím jak tlustou prdel máš ty smile,ale buď si jistý že moje tlustá prdel smile se může zvedat jak chce a bude to stejně hovno platný,protože pro tvou informaci dnes asi tak 99,99% televizorů NEMÁ síťový vypínač,alébrž pouze tlačítko,kterým se uvede přístroj do standby.

IMHO třeba v autě máš na volantu taky posilovač,jsi snad kvůli tomu hned lempl,že se ti nechce točit s volantem větší silou?