Téma: Spotřeba ve standby

Ahoj, zajímá mě spotřeba DiY zesilovačů (i DPA) v pohotovostním režimu (standby). Děkuji za odpovědi.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Některé přístroje jsou schopny žrát ve standby režimu klidně i 10W, záleží jak je dimenzován standby transformátorek, pokud je to větší a výkonnější přístroj, tak to někdy přesahuje únosné meze. Dceřin PC tower včetně monitoru žere ve VYPNUTÉM režimu přes 30W, tak to jsem zatrhl a vypíná se to celý spínačem na psovi.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Bude vadit když budu vypínat C355 na hlavním vypínači? Neposlouchám ho moc často, ale kdybych ho poslouchal denně a vypínal, vadilo by to (elektronice)?

Web

Re: Spotřeba ve standby

Záleží to na konstrukci. Standby bývá hlavně u spotřebičů které se dají zapínat dálkovým ovládačem nebo mají nějakou pomocnou elektroniku která je trvale pod napětím. Spousta konstrukcí (DIY) se zapíná natvrdo sítovým vypínačem, takže spotřeba je nula. Nějakou malou spotřebu má typ DPA222 kde je použitý softstart který přes asi 3W trafo napájí elektroniku zapínání, spotřeba bude pod 1W.

Jinak u některé spotřebky staršího data výroby (videa, satelitní přijímače, TV..) je spotřeba nechutně veliká...

Web

Re: Spotřeba ve standby

Moje DPA222 má v standby spotrebu 1W.

(upravil Kritik 1. 4. 2011 14:45)

Re: Spotřeba ve standby

Ohledně C355 jsem se dočetl, že "žere" 20W (info NAD) http://www.avforums.com/forums/hi-fi-sy … ption.html To je sakra moc! Tak se právě proto ptám, jestli žerou tolik i DiY zesilovače. Tak jsem myslel, že bych to vypínal na zadním panelu natvrdo ...  C356 má spotřebu 1W.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Za 300kc koupis watmetr.. Co je jednodussiho nez si to zmerit? Ja mam doma zmereno vse a podle toho sem se zaridil.

Re: Spotřeba ve standby

Potvrdil mi to i Johnyn ten má taky C355.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Dřív se to neřešilo, ale při dnešní ceně elektriky...

Web

Re: Spotřeba ve standby

Když to tak vezmeš, tak kolem 700 Kč za rok propálíš zbytečně big_smile

Web

Re: Spotřeba ve standby

Všechny NADy, které mají vzadu hlavní vypínač sítě, můžete jím vypínat, pokud se trefíte rukou do správnýho místa, nijak jim to neškodí. Přepněte zesilovač či receiver do standby modu a pak teprve jej vypněte hlavním vypínačem. Speciálně řada T752-T753 a odvozeniny žraly poměrně dost. Vyplatí se koupit si v solidnější elektroprodejně třeba šestipsa s vypínačem a všecky přístroje jím vypínat naráz. Absolutními rekordmany byly neznačkové DVD z Makra apod., kdy se standby tlačítkem jen utlumil spínaný zdroj, ale jeho pomocná část zůstávala v činnosti pořád a 5-6W nebylo výjimkou. Měřím trueRMS klešťákem Fluke, obyčejným ampérmetrem lze při nesinusovém odběru naměřit píčoviny.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Sinclair díky za odpověď. Z toho fóra avforums.com, psal típek přímo dotaz do NADu a odepsali, že spotřeba u C355 je 20W. V podstatě je mi jedno jestli žere tolik nebo tolik když vím, že není problém ho bezpečně vypínat. Mimochodem kdyby (to slovo nemám rád) nebyly napájeny ty stabilizátory, problém se spotřebou by byl vyřešen smile

Web

(upravil danda 4. 4. 2011 19:27)

Re: Spotřeba ve standby

Vážení, ono se to s těmi odběry ve stand-by režimu nezdá, ale zkuste se u vás v domácnosti podívat, kolik nejrůznějších krámů je trvale pod proudem a TRVALE ŽERE cca 5W!! Začněte u toho, u čeho zrovna sedíte: počítač, monitor, adaptér pro ADSL. Mikrovlnka co pořád nesmyslně ukazuje čas. Mám hodiny, na hovno. Set top box, DVD přehrávač, sat. receiver, věž, TV.. Než jsem se na ty krámy fakt nasral, pomocí elektroměru jsem zjistil, že TRVALÁ spořeba přesahuje 60W!!! A pak si domů kupte "úsporná" pseudosvítidla a ničte si u nich oči, abyste ušetřili..
Edit: celková spotřeba všech krámů v klidu

Web

Re: Spotřeba ve standby

Měřil jsem to Metexem M-3860M   http://www.tequipment.net/MetexM-3860M.html. Tak snad neměří nějaký píčoviny. Já teda používam u NADu síťovej vypínač.

Re: Spotřeba ve standby

Asi si to taky proměřím. Nečekal sem, že nějaké blbosti mohou žrát tak hodně. Možná to vysvětluje proč v bytě 2+1 platím Čezu měsíčně tak 1300 za elektriku a je to tak tak.

Web

Re: Spotřeba ve standby

Milan: Jedna "BLBOST" je jen jedna. Ale ono těch "blbostí" v domácnosti je opravdu dost, každý si ten seznam upraví podle svého. A pak ta spotřeba tomu i odpovídá.. Co kus, to odhadem cca 5W..

Web

Re: Spotřeba ve standby

Nepřejte si vědět co žrala ruská lednička...

Web

(upravil babakus 5. 4. 2011 22:57)

Re: Spotřeba ve standby

Honba za standby...

Opravdu hodláte všichni vypínat modemy, televize, počítače a všechny další spotřebiče ze zásuvky, případně vypínačem? Já to určitě dělat nebudu. Jsem totiž lenoch a rád si pustím telku ovladačem, počítač taky, modem mám aktivní pořád abych nemusel jako trubka čekat několik minut než naběhne a synchronizuje se s ústřednou, atd atd atd... Prostě tou spotřebou je vykoupen luxus a pohodlí. A to já klidně těch pár stovek ročně utratím wink Mimochodem, kolik utratíte za měřáky a prodlužovačky s vypínačem? smile

Samosebou, že 20W ve standy-by je docela extrém wink

Re: Spotřeba ve standby

babakus napsal:

... prostě tou spotřebou je vykoupen luxus a pohodlí ...

... večer auto taky nechcípneš jen proto, aby jsi ráno měl teplíčko a plný zátah při rozjezdu, viď ...  big_smile

Re: Spotřeba ve standby

Babakus budeš se divit, ale já to takhle dělám v podstatě už odnepaměti.
Televize dřív ani DO neměla, takže jsem naučený ji večer než jdu spát vypnout vypínačem.
PC společně s dalším bordelem přes psa s vypínačem zapínám jen když potřebuji a modem mi naběhne během pár desítek sec.
Audio v DVD má taky psa s vypínačem - stejně musím dojít pro ovladač - přeci nebudu mít stůl plný DO.
Takže jediný co mám trvale v zásuvce je video na kterém svítí čas.

Ani bys nevěřil kolik to dělá proudu a jak to prodlužuje životnost zařízení, dokonce i šrot takhle vydrží několik let po záruce (v mém případě DVD Sencor, tehdy z neznalosti koupený, protože značky neuměli pořádně DivX).