(upravil pepazdepa3 14. 5. 2017 9:50)

Re: Hrůza a děs v eteru

Myslím, že co se týká soukromých rádií, nemá u nás Rádio Beat konkurenci. Moderátoři vědí o čem mluví, profesionálové v pravém slova smyslu, žádné bla, bla, bla. Jen v ranním vysílání mně trochu vadí paní Kateřina, zvaná Kachna. A modulaci mají také dobře nastavenou - vynikne to při poslechu přes kvalitní aparaturu, ale asi nás, co takhle kvalitně posloucháme rádio, moc nebude. Tuner: Grundig T20, zesilovač: PW8010, Philips FA950, Grundig SV 2000, ve skříni AZS 223, bedny: Orion HS 260.

A protože jsem tak trochu i skrytý "kotlíkář", poslouchám občas i plzeňské rádio Samson. Jinak rádio Beat se mělo původně jmenovat Zeppelin, tak snad proto jsou tam "Cepelíní" tak často slyšet. Je to nadčasová rocková muzika z dob, které se už nevrátí a myslím, že se mně ani jiným posluchačům Beatu jen tak nezhnusí.

No a v poslední době poslouchám už jen občas Vltavu a velmi často Český rozhlas Plus - jen mluvené slovo a tak nemusím poslouchat výběry nějakého hudebního dramaturga...

(upravil Thomas 17. 11. 2013 1:11)

Re: Hrůza a děs v eteru

Až na ty jejich "nadčasový " Cepelíny. Točí se to tam furt dokolečka. To mám snad doma větší záběr muziky než u nich ve studiu roll


Jinak mi to připomnělo dobu, kdy jsem ještě neměl ani počítač ( no ono to není tak dlouho ) a ladil jsem stanice taky na tuneru. Bohužel jsem se odstěhoval z Prahy kde R1 mělo hlavní pokrytí a v okolí 100 Km už bylo složitější dosáhnout na pořádný signál. Tak to z půdního okna ladím a ladím až jsem to vyladil tak, že mi anténa vypadla z ruky a spadla přímo na dráty co vedou ještě ve starých městech kolem baráků nad úrovní prvního patra. Jen se zajiskřilo a kupodivu tuner je v pořádku smile
Časem jsem s prvním počítačem přešel na internetové rádio. Je to přeci jen pohodlnější.

Re: Hrůza a děs v eteru

Je velká škoda, že zvuk českých rádií je sprasený a vykastrovaný. V hudbě chybí nižší tóny, které udávají rytmus a celkovou rytmiku písní. Proti srsti jsou pak zesíleny střední tóny, které pak zcela přesytí, zahltí a zcela zbourají právě tu rytmiku a znělost písní. To pak můžou mít slogany o výjimečnosti dané rozhlasové stanice jakékoliv, avšak ve výsledku je to opět neposlouchatelnej zvuk. Má v tom vliv i přísný modulační limit, ale proč sakra i internetový stream je také tak zkomprimovanej? /// Rakušáci jsou dobří, ale tlačí trochu na výšky. Ale zpoza kopce tu v Česku poslouchám poláky, Radio Zet a Muzicne Radio. To je sakra zvuk jak má být,  normální FMka. Před chvilkou hráli Louane - Avenir. Výborné podání skladby, to plynutí času v písni, to se člověk hezky zaposlouchá do rytmiky a dokáže u toho i relaxovat. Kdyby to hráli v českém rádiu, tak je z toho zmršenina silným způsobem uražející právě výbornou skladbu a člověk by byl akorát nervní, že to hraje nějak divně, prapodivně.

Re: Hrůza a děs v eteru

Co jezdím do Ostravy přes Polsko, tak Rádio Z a Trujka se dají poslouchat ale jen od večera do rána, když se vracík odpoledně, tak převážně kecaj.

Web

Re: Hrůza a děs v eteru

V poslední dobe v BA, hraje celkem hutné rádio rocková republika.
Jde to i pres stream.
Jinak dík dlouhým vlnám poslouchám na 270kHz CR radiožurnál.
Také komerční mainstream pochopil, že komerční rádia, nemají šanci, protože když provedli lobotomii celoplošne svým" pohluchačúm" tak začala upadat nejenom úroveň samotné produkce, ale i celková poslouchanost.
Začala se se zase obnova alternativního prostoru.
Bez ní, by to umřelo, jako všechno analogové..
https://dennikn.sk/143069/nehraju-hudbu … nik-seban/
a jedno dobre počtení o hudební dramaturgii..
http://www.anomagazin.sk/vydanie/36/?page=3

(upravil jik 6. 12. 2015 17:18)

Re: Hrůza a děs v eteru

wimshurst: Rockovou republiku jsem nezal, na základě Tvého příspěvku je už v oblíbených, vlastně v záložkách u mě v PC. Jinak m.j. poslouchám Rádio Beat rádiovým přenosem. A teď momentálně tu Rockovou republiku přes internet. Zrovna hráli Queen Bohemia rapshody a bohužel musím konstatovat, že co se technické stránky tohoto rádia týče, je to přímo katastrofa - ten dynamický rozsah. Je mi jasné, že zrovna tahle skladba je na dynamiku náročná, ale to co jsem teď doposlouchal vypadá jakoby si dítě hrálo s potenciometrem hlasitosti u zesilovače. Opravdu. Doslova. Ale i tak, dám této stanici šanci, mám ji uloženou v PC. Žánrově se mi zatím jeví velmi čistokrevná podobně jako Rádio Beat.

Teď zrovna hrajou Led Zeppelin Black Dog a bohužel musím potvrdit to stejné co píšu výše - s tou debilně zkur...ou dynamikou nahrávky. No, je to škoda...

Edit: Teď hrajou Nirvánu a s tou dynamikou je to pořád stejné, tzn. nahovno. Ze začátku kytara, pak se to má rozjet a rozjelo se to tak, jakoby spadl někde kamen na potenciometr hlasitosti.

Re: Hrůza a děs v eteru

Jo, často si říkám kde je po padesáti letech kvalitativní posun, když se naši otcové plížili po lese s Dorisem na střední vlny a s 5 cm chrchlákem, když dneska se na ulici plouží minorita v kapucích a z kapsy vřeští jakorádio v mobilu z chrchláku velikosti knoflíku. Pro tyhle konzumenty nemá smysl vysílat něco na úrovni.

Re: Hrůza a děs v eteru

njn, dynamika... HiFi, atd.. Tranzistoráky a Laxík..
Pánove, já osobne myslím, ale nezabijte me hned, popřemýšlejte nad tím, co píšu, než se vám to v hlave uloží..
Na co je mi HiFi a dynamika, kdyz jedu v aute?
Na co je mi kvalita, pokud potřebuju k životu šmidlání nečeho, co me nenasere a krom jiného tam jedou dopravní správy.
Já vím, že spunty v uších a MPtroska je zabiják kvality, ale nebýt walkmanu a éry kapesních šmidlátek, Koss porta pro a jiných objevú, máme dnes houby.
Komprese ve vysílání, má svúj dúvod.
Kdo chce dnes, poslouchat kvalitu, nebo má čas sedet v ušáku, ve své poslechové místnosti, má tuto možnost, nemusí li do práce, je li to jeho práce, nebo radost a má na to čas.
Rádio, neboli Broadcasting ve své dnešní podobe, tedy radiovými vlnami šířené vysílání, nebo dnes internetem, nemá nahrazovat koncertní kvalitu poslechu. Existuji i taková rádia, ale je jich málo a neorientují se na rockovou muziku, ani na pop. Bud vysílají vážnou hudbu, nebo jazz. Až trocha zestárnem, nebo mezitím umřem, jednou se včerejší klasika, jako rock, nebo podobné, bude vysílat s plnou dynamikou, jako třeba "nocturno" dnes.
Ale na to si ješte počkáme, nebo se i nedožijem.
Podstatou dneška, je nejenom komprese, ale možnost, poslouchat broadcastingovou methodou to, co vcera možné nebylo.
A tím nemyslím Laxík, ale celou dobu 90 tých let až zhruba do roku 05, čest vyjímkám, kdy se na nás valila homogenní pop-blivárna, jako souvislý proud hoven z rozmetače močúvky. A nebylo úniku. Dnes dík tomu, že se to vydatné přehnojení, projevilo v úbytku posluchačú, dostalo se zase ku slyšení i jiné muziky, i když z kompresí.
Osobne si myslím, že rádio nemá nahrazovat zážitek z koncertú, nebo vysílat z dynamikou LP, je to jen informačne-zábavný prostředek, který žije bohužel z reklamy, která mu umožnuje fungovat.
Tu reklamu u komerčních rádií, musíme přetrpet, jinak nelze.
Státní rozhlas zase není odkázán na sledovanost a nepotřebuje reklamu živitelku, tam chybí pak reflexe posluchačú a múže lehce sklouznout do hovnometu typu Gobbels schnauze...
Podle mne, tedy není a nebylo by vhodné, používat rádio, jako prostředek šíření plnotučné dynamiky a HiFi.
Na to je dobré si připlatit, nebo aspon stáhnout kvalitu a najít si čas na poslech. Bez reklam, bez komentáře, bez komprese.
Jinak je nutno si postavit, podle Slávy Nečáska, jednoduchý žárovkový limiter, expander, nebo kompresor dynamiky, dle libosti, opatřit jím reproduktory a tešit se z rádia na velmi dynamickou smesici informací, reklamy a také nejaké té hudby.
Tedy kupříkladu u té rockové republiky, me teší, že si to zapnu v aute, nebo práci a slyším třeba Jefferson airplane, nebo deep purple a další, vcelku nenasírající slovenské moderátory a sem tam nejakou pitomou reklamu, které se i zasmeju, pač se me netýká.
A to poslouchám nejradeji mono, aby me nefackoval stereo efekt a mel menší výpadky analogového signálu na ceste.

(upravil mechanik 7. 12. 2015 16:03)

Re: Hrůza a děs v eteru

wimshurst, súhlasím. Mne ani tie dve slová, rádio, kvalita, nejdú k sebe. Kto si k svojmu "vymazelnemu HiFi pripojí tuner? Majtelia rôznych kvalitných reprobední, DPAčok alebo niečoho iného, kvalitných prevodníkov, phono preampov, si pustia vinyl, CD, FLAC z PC a určite nebudú počúvať rádio. Ved tam ani nič poriadne nehrá. Ja teda rádiá uplne neznášam. Tzv. slovenská "európa" je hrozná, radio FM je dobré. Občas tam počujem massive attack, portishead, podivný Die Antwoord a mnoho iných dobrých alebo aspon počúvatelných vecí. No aj tak by ma nenapadlo púštať to cez HiFi.

Crifodo, čo sa týka velkosti a kvality reproduktorov tak je posun vlastne spätný ale to je chyba ludí že "frčia" iba na týchto malých prenosných prehrávačoch, vlastne telefonoch a ked si kúpia radio tak je to umelohmotná malá krabička. Dopyt je aký je a podla toho sa riadi trh. Len stredný prúd je už iný než bol ale ludia čo sú mimo neho si stále môžu vybrať, HiFisti.
Pokrok tu je úžasný. Zhodou náhod som si práve vytiahol sluchátka philips SBC HP195 a len tak pre srandu ich pripojil k telefonu samsung galaxi S3 mini ktorý vlastním a pripojil sa k Wifi doma a pustil si z youtube Philipa Glassa. To je ale ubohosť ktorú som vlastne vždy kritizoval... Ale kto chce kvalitu a myslí to s prenosným audiom na cestách vážne tak si za pár korún môže predplatiť spotifive kde nájde hádam všetko v dostatočnej kvalite a ked si kúpi aspon sluchátka koss tak si to celkom užije. Má potom v malom vrecku malé zariadenie s prístupom uplne ku každej hudbe vo velmi slušnej kvalite. Prípadne si môže kúpiť v dnešnej dobe micro SD kartu s velkostou desiatky GB a dať si tam pár desiatok albumov vo FLAC. Mal človek tieto možnosti pred 15 rokmi? To akurát na dnešnú dobu obrovský walkman s velkými kazetami. Discmany boli ešte väčšie... Dosť som tieto prenosné zariadenia ktoré začínali s MP3 formátom kritizoval ale dnes s odstupom takmer 10 rokov musím uznať že vývoj išiel do predu a tieto zariadenia možu fakt hrať dobre.

Rádio je dnes len kulisa pre ludí ktorí čakajú pri doktorovi, celkovo pre ludí v zamestnaní, rôzne úrady a podobne. Neni divu, kto chce vážne počúvať hudbu tak má možnosť počúvať prakticky kdekolvek hocičo.

Re: Hrůza a děs v eteru

Naše rádiové stanice moc neposlouchám, max ČRo, když chci zprávy.

Vždy se dá něco najít. Moje tipy jsou:
RadioParadise
RockMax

Ale pouze jako podkres v práci, na doma se dá snad jen RP. Souhlasím s názorem Wimshurst-a.

Web

Re: Hrůza a děs v eteru

Pamätám si na časy, kedy hlavný zdroj aktuálnych hitov (bez prehnanej kompresie) bolo rakúske rádio O3 a relácia Hir panorama.  Dnes je hlavný zdroj hitov skôr youtube. Zaujímalo by ma, či sa už v tých časoch používala kompresia a aká veľká.

(upravil Crifodo 7. 12. 2015 17:40)

Re: Hrůza a děs v eteru

Nemám chuť ani záměr někoho přesvědčovat co má na čem poslouchat a co má a nemá existovat na trhu, to měl ve zvyku bolševik (dnes ten modrý v bruseli). Ale myslím že je signální že nejvíc exhibujou s těma chrchlavýma krabičkama s rozsahem 500-3000 naši hnědí spoluobčani. Jejich preference a představy "kvality" jsou taky určitou komprimací toho, co je v kursu ať se jedná o žrádlo nebo audio.
Myslím že soudobá rádia a v nich hraní interpreti tvoří jeden mediálně konzumní celek a navzájem se to doplňuje, protože jinak by tvůrcům muselo vadit, jak se s jejich díly zachází.
Nějaká menšina, sice tržně naprosto nezajímavá ale přesto ještě existuje, třeba občas online přenosy nějaké klasické hudby do propojené sítě FM mnoha zemí a tak. Pro skalní audiofily je to stejně s výhradami, protože to dneska všechno bez výjimky podstupuje digitalizaci a komprimaci, i když v profi parametrech poměrně neškodnou ve srovnání hrůzou privátních "rádií".
No a jestli tradiční formáty zaniknou jako třeba AM nebo analog FM, tak se jaksi otvírá terén pro možné ilegální aktivity... jako před 90 lety.

Re: Hrůza a děs v eteru

V slovenskych radiach je uz snad viac reklám ako v TV. Neda sa to pocuvat...

Desktop: EVE Audio SC203+ sub EVE TS107, Asus Xonar. HT: ELAC AM180, Pioneer VSX-924-K

(upravil Pech. 12. 12. 2015 15:45)

Re: Hrůza a děs v eteru

Já zas převážně poslouchám rockrádio... brzo ráno je tam jeden jouda co má blbý kecy, ale po zbytek dne to jde, krom hraný hlášky "rock je slušná muzika" která zazní tak 2x do hodiny, ve zpravodajství jen základní věci bez píčovin, akorát skloňování zprávařce někdy ujede smile...  Na druhou stranu playlist je takovej že hrajou převážně rockovou klasiku, novýho málo co, k tomu českej "bigbít" takže dá se to poslouchat stále, ale kdyby bylo podobně kocipovaný rádio bez omezení na rock, asi bych si nestěžoval, když navíc kvalita zvuku je vcelku OK většinou, akorát občas mají ten výstup trochu ztlumenej.

Naprostým opakem je kiss jižní čechy... to je totál... moderátoři jsou jak kdyby težce jeli na fetu, jak jsou vygebení a vyspeedovaní, přitom pro toho kdo poslouchá převážně aktuální tuctuc je tam vcelku vyhovující playlist...

Impuls? bejvalo to před mnoha lety takový rádio co nikoho vyloženě nenadchlo, ale zároveň nenasralo, takže se to dalo poslouchat napříč věkovejma skupinama bez problémů hromadně a bez stížností... protože žádnorvě to mívalo širokej záběr od starejch českejch fláků přes rock, i pop.... tou dobou bylo třeba F1 horší....  Jenže pak přišla éra: "haló tady impulsovi" a odešlo to totálně do kopru... to se prostě nedá každejch 5-10 minut tohle....  F1, tu tím dorovnali....  Evropa 2, pro mladý žánrově dobrý, ale pojetím už je to poněkud vyčpělý no....

Re: Hrůza a děs v eteru

V autě rádio nepouštím, v době kdy jsem jezdil denně 40km do práce jsem si "naposlouchal spoustu audio knih a rozhlasových inscenací a trochu si rozšířil kulturní obzor, takže pro mě na cesty mluvené slovo.
V dnešní době se hudba neposlouchá, ale konzumuje, už tu není pro povznesení duše, ale jako "zvuková kulisa - šum, protože se bojíme ticha.....

Web

Re: Hrůza a děs v eteru

Jo, hoši pozor! Já taky dělám něco podobného. Ondra Ch to už předeslal. Když jedu někam dál, tak se snažím naladit stanici dvojku. V létě, když trávím na cestách dost času po republice, se taky tak nějak kulturně vzdělávám. Dokonce, když jsem se zaposlouchal a pak mi zeslábl a nakonec vypadl signál, tak jsem se snažil za každou cenu tu hru (pořad) doposlouchat nebo klidně slyšet znovu. Na řadu přišel podrobný program dvojky, že najdu reprízu... Nic. A ejhle - našel jsem to v archívu ČRo na internetu. Já nevím, ale redakce té dvojky je naštěstí tak trochu jiná od ostatních rádií. Je to takové pohlazení přes uši. Aspoň přes den na vkv (FM). Zádná divočina, spíš taková kultura. Aspoň zatím. Ale pak jsem zaslechl něco takového na AM - samá politika a to se mi teda vůbec nelíbilo. Nevím, jak to s to dvojkou vlastně je. Ale přes den na FM - dobré.

Re: Hrůza a děs v eteru

Pánové souhlasím, rád taky poslouchám na dvojce docela rád mluvené slovo

Re: Hrůza a děs v eteru

U stanic Čro si musím odmyslet to eurohujerské zpravodajství, které je hlásnou troubou státní propagandy, placenou z našich daní a z koncesionářských poplatků, během poslechu se mě většinou hodně přitíží u srdce, pan Goebbels by tleskal.
Jinak nelze než souhlasit s Jikem.

Web

Re: Hrůza a děs v eteru

Já už rádio neposlouchám, naprostý souhlas s Ondrou.  Naštěstí se dá poslouchat mluvené slovo i z jiných "kanálů"

Re: Hrůza a děs v eteru

Tak to je nás více co rádio neposloucháme..... ale stále platíme sad. Otázkou zůstává, proboha za co???