Re: Hrůza a děs v eteru

RADIO 1. Ano přátelé, již 16 let neposlouchám jiné rádio a jediné s čím mě nasrali jsou jejich Hip hopové hodinky tuším jednou týdně? Ale i muzika jde kupředu a chce se asi vyhovět i mládeži s podesrávačkama a kšiltem někam za roh. Jinak jediné co se tam točí dokola je samozřejmě hitparáda R1 u které si myslím dost rozšíříte obzory co se týče české a zahraniční muziky.
No ale nejsem tady snad jediný příznivce R1??? smile

Re: Hrůza a děs v eteru

Já mám v garáži R1 taky při práci zapnuté. Asi jediná příležitost, kdy poslouchám rádio.  Jen tu u nás mají docela slabý signál.

Re: Hrůza a děs v eteru

Já jedu občas na čas rock, pohoda.

Re: Hrůza a děs v eteru

Honzo tak ty jsi zrovna k té Praze blíž jak já. Já to řeším přes internet. Ale kdybych se opravdu snažil .... před barákem to chytnu v autě na anténku normálně čistě ve stereu. Ovšem 91,85 big_smile

Re: Hrůza a děs v eteru

V autě mi příjem FM nejede, jedu na MP3 - The PianoGuys nebo Two Steps from Hell apod.

Re: Hrůza a děs v eteru

Z níže uvedených příspěvků je jasné, že jste nikdo nezaregistroval revoluční změnu ohledně vysílání rozhlasových stanic. Do konce roku 2012 musely všechny vysílače jak soukromých, tak i státních, stanic začít splňovat modulační parametr do maximální hodnoty 0 dBr. Původní hodnoty byly 4, 5 ale i 6 dBr, zkrátka to byl přemodulovaný a uřvaný signál. Dnes jsou si všechny vysílače rovny.  Ale bohužel nastává další nešvar soukromých stanic a to mít neustále plnou „hladinu“ signálu, tedy při samotném zpěvu zpěváka bez basového doprovodu zesílí jeho hlas a při nástupu nízkých kmitočtů jeho hlas zeslabí, aby nedošlo k překročení modulačního limitu. Působí by to velmi nepřirozeně. Nízké kmitočty totiž vyžadují podstatně větší amplitudový zdvih než střední tóny.  Další technické zajímavé informace na http://pira.cz/pmcmp.htm  Osobně dle mě by nebyl problém jet do 3-4 dBr, ale využít to pouze na dynamické špičky zvukového signálu, a né jako např. rádio Impuls, Evropa 2, Fajn, či ale i radiožurnál, kdy to neustále prasily na 5-6 dBr a byl to zkreslený a přebuzený signál.

Re: Hrůza a děs v eteru

JJ pravdu díš!

poslouchat rádio mám stále pocit, že tam má někdo zaplej hodně blbě nastavenej ultrakompresor....
Bohužel tento trend je všude, kam se podívám.
A další věc, která mne totálně vytáčí. Radiožurnál. zprávy. poslouchám. maj příspěvek někoho zvenku přes telefon. Abych mu rozuměl, musím značně zesílit hlasitost a pak do toho pustí znělku - detonační kravál a musím plavmo skočit na volumátor a zkroutit jím hrubě pod hlasitost, na kterou poslouchám zprávy..
Něška takhle to cítím (maje hlasitost na rádiu rovnou v dB)
muzika 0dB
znělka - 6dB musím ztlumit oproti muzice
reportér (zprávy) +6 dB zesílit oproti muzice abych rozuměl
Reportét telefonem + 9 až 12dB zesílit oproti muzice

U komerčních rádií to tak vypozorovaný nemám...
podobnej problém je i na Vltavě a Praze. Hovor mají potichu a znělky přehulený.

Re: Hrůza a děs v eteru

Buď si jistý, že jsem to zaznamenal smile  Některý stanice to udělaly, a ještě né na všech vysílačích.
Tenhle hezký obrázek jsem si udělal před pár dnima na dovolené. Pochybuju o tom, že to za těch posledních pár dní roku 2012 stihli. No nádhera pohledět, škoda že jsem neudělal hezčí obrázek s podrobnější stupnicí - pro představu to ale myslim stačí. Ten světlešedý pruh na spektru je BW 250kHz. Pokaď je mě známo, rozhlas smí mít max modulační zdvih 70k.  Neříkám, že to celý je modulační zdvih, ale i tenhle bordel pochází z vysílače. Zdvih mají ale i tak rozhodně přehulený, pač i s BW250k jsem to měl přebuzený. V místně kde jsem "měřil" byla tahle stanice největší rušička.
http://i48.tinypic.com/33tkpc5.jpg

(upravil Thomas 2. 1. 2013 2:44)

Re: Hrůza a děs v eteru

Co to je za čmouhance? big_smile  Nepřestáváte mne udivovat, jak dokážete všechno rozpitvat do morku kosti. No ale kdo si hraje nezlobí smile

No to jsou věci toto :@

Re: Hrůza a děs v eteru

áá, tak trochu vysvětlení. To nahoře asi kde kdo pochopí, že je spektrum. Svisle úroveň, vodorovně frekvence.
To pod tím je tzv "vodopád". V podstatě to plynule "padá" a kreslý se do toho spektrum v závislosti na čase. Změny toho spektra jsou krásně pak vidět na tom barevným znázornění.  Uprostřed snímku máte nosný kmitočet (98,4 megacyklů),  Samotná nosná by jen udělalo svislou čáru. Frekvenční modulace v podstatě (hoodně jednoduše řečeno) smýká do strany tím nosným kmitočtem, a to dělá ty chlupy (nebo spíš ten mastný pruh). Ve skutečnosti je to ale mnohem složitější, s tím co vznikne modulováním té nosné.

(upravil MilanTuma 3. 1. 2013 17:07)

Re: Hrůza a děs v eteru

Přidám odkaz, kde je skoro on-line monitoring mnoha vysílačů ze skeneru z Vysočiny. Jen jako doplnění a jsou tam mnohem přesněji uvedené parametry. http://pira.cz/monitor/  Rakušáci nemají limit 0dBr a proto mají přes nulu.

Re: Hrůza a děs v eteru

A kde mám Rádio 1 ? smile

Re: Hrůza a děs v eteru

http://interfona.wz.cz/obsah/historie%2 … zhlas.html

Re: Hrůza a děs v eteru

Sú niekde také merania aj slovenských vysielačov? Celkom by ma to zaujímalo ako to je na SR. Tá stránka interfona je perfektná, veľmi dobré čítanie.

(upravil MilanTuma 18. 6. 2013 22:15)

Re: Hrůza a děs v eteru

Se zavedením vysílacího modulačního limitu 0dBr koncem roku skončil pro mě poslech českých rozhlasových stanic. Aby se stanice vešly do limitu a byly slyšet, takto provedly následovně. Ořezáním hlubokých tónů slovo a hudba zcela ztratila objem a základní charakter. Dále to kompresorem v nízkých signálových úrovních mezi tóny dorovnali do průměru, tím pádem to zní nezáživně. A aby to bylo konkurenčně slyšitelné, tak to zdvihly na středech a výškách. Výsledkem je skutečný nepřirozený neposlouchatelný hnus. Jedna stanice pak např. zní, jako když tomu upadla signálová nula a nebo je druhý kanál v protifázi. Ještě že je tu kousek Polsko, kde jim to hraje ještě dobře.

Re: Hrůza a děs v eteru

njn, ale stejně, i kdyby jim to hrálo slušně, co bys tam poslouchal? 1.0E6 krát dokola olympic, elán, ukvílenou adele nebo  něco podobnýho? brr...  já to prostě poslouchat nemůžu :-/
//plus ty kilometrový reklamy na všecko, neustále dokola opakující se zprávy a permantně se přeřekávající rádoby vtipné moderátory rádia haló tady vohnoutovi.

Re: Hrůza a děs v eteru

V Polsku dávaj vohnoutovi?  hmm/

Re: Hrůza a děs v eteru

to byla reakce na úpravu modulací, nikoliv na poláky. A co já vim, jak je to u těch poláků. Určitě to nebude o moc růžovější než tady, a nějaký vohnoutovic vysílání tam určitě maji taky smile

Re: Hrůza a děs v eteru

Aký máte názor na Radio Beat? Na slovensku žiadne porovnateľné rockové rádio nie je, toto mi tu príde ako nebo a dudy. Pri rádiu mi ide hlavne o kvalitnú hudbu po umeleckej stránke.

Re: Hrůza a děs v eteru

Rádio Beat poslouchám tak půl roku a nejvíc mě jako původem severomoraváka vytáčí tuším slečna Šárka a hned zaní Pepa Lábus, hudebně to vcelku jde, rozhodně mi to přijde zajímavější než rádio Hey, který je prakticky neposlouchatelný od doby rozprášení brněnské redakce. Kvalitu poslechu nemůžu soudit, poslouchám jen mono v kuchyni, nebo v autě takže kvalitu neřeším. Výběr je vcelku dobrý, včetně řekněme okrajových žánrů roku, art roku jazzu, blues a hard and heavy, to jsem vcelku spokojený smile