Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Azs 222 (zdroj)

  Stránky: ««« 1 2

RSS

Příspěvky [21 až 36 z 36]

Re: Azs 222 (zdroj)

Napište mi kdyžtak prosím nějaké další úpravy,které jste na tomto zesilovači dělali. děkuji smile

URS3100,Technics SL-PG 470A, DAC-1 USB, HYPA-1 full, HYPA-17 MK2

Re: Azs 222 (zdroj)

Dá se s tím dělat mrtě věcí, a při použití vyhledávání to tady musíš najít (koukej i do vláken ohledně TW44, je to velice podobná topologie).

Web

Re: Azs 222 (zdroj)

Mozes si upravit riadenie klud. prudu cez tranzistor namiesto tych diod v buzirke na chladici, s tymi diodami to lieta hore dole ako sa zachce, s tranzistorom drzi kludovy prud ako pribity...ak by si mal zaujem napsiem ti ako na to, je to ale pracne, musis aj vrtat do toho chladica z boku, ak mas sikovnu bateriovu vrtacku da sa to aj bez demontaze a len tak z ruky, treba ale po sebe potom poriadne povysavat spony aby niekde nieco neskratovali...

(upravil Hordek 28. 6. 2014 11:22)

Re: Azs 222 (zdroj)

.

Re: Azs 222 (zdroj)

Wili .Moc vám děkuji za váš projevený zájem. Moc rád bych obnovil tu stabilizaci klidaku přes trabzistory . Dočetl jsem se totiž,že se pak zesilovač konečně dostane do A,B třídy smile

URS3100,Technics SL-PG 470A, DAC-1 USB, HYPA-1 full, HYPA-17 MK2

(upravil Wili 26. 3. 2011 2:04)

Re: Azs 222 (zdroj)

No tak zozen si 2x BD139, 2xtrimer okolo 330-500R a 2x odpory 1K a 560R a 4x1R/5W.

Odpajkuj prec otial tie diody a vyhod ich von a do tej pozicie kde je zakresleny ten tranzistor pri chladici(T15,T16) prirovnaj to BDcko ako by malo byt priblizne zapajkovane, oznac miesto na dierku, daj tranzistor prec a vyvrtaj otvor priemeru 3-3,2mm, daj na to BDcko nejaku teplovodivu pastu alebo podobny sajrajt a prichyt to M3 srubkou o ten chladic tak aby bolo vidno popis tranzistoru, proste zlava E,C,B.

Potom tie dlhe drotove prepojky co idu z emitorov koncovych tranzistorov na vystup(cize na tu poistku) vyhod prec a daj tam odpory 1R/5W(alebo podobne nieco, nemusi byt 5W moze byt aj menej)

Teraz popis upravy praveho kanalu:
Na mieste R96 do vyvodu blizsie pri chladici zapajkuj jednu nozicku odporu 560R.
Na mieste R94 do vyvodu dalej od chladica zapajkuj jednu nozicku odporu 1K.
Teraz zvysny kontakt odporu 560R napoj na jednu stranu trimra a na druhu stranu trimra napoj kontakt odporu 1K.
Bezec trimru napoj do dierky R92 dalej od chladica.

Lavy kanal:
Na miesto R95 do dierky blizsie k chladicu daj odpor 560R.
Na miesto R93 do dierky dalej od chladica daj odpor 1K.
odpory zase zapoj na trimer a bezec trimra daj do dierky R95 dalej od chladica.

u mna to vyzera nejako takto: (inak fotka je len ilustracna chyba tam jeden emitorovy odpor spravne maju byt na korektne nastavenie obidva)

http://s19.postimg.cc/jdvng65f3/1176_dscf5090.jpg

obidva trimre nastav priblizne do stredu ich drahy.(inak pozor na jednom kanale sa nastavuje klud prud do opacnej strany ako na druhej aspon u mna je to tak, zalezi ako si zapojis trimer)

No a teraz pust zosik (pre bezpecie mozes ale nemusis cez autotrafo alebo do primaru trafa mozes dat ochranny odpor 1-2K/10W)
Meraj ubytok napatia na jednom z emitorovych odporov, nastav trimrom kludovy prud, tak aby si mal na odpore ubytok cca 15mV(mne zosilnovac bezal aj pri klud. prude 10mA uchladil sa aj pri 30mA, ja som dal 12-15mA a je to ok, najlepsie ak mas osciloskop a nastavis to tak aby zmizlo prechodove skreslenie)
To iste urob v druhom kanale. Ked mas vsetko nastavene, obidva odpory 1R skratuj nejakym drotom. Potom zataz zosilnovacu obidva kanaly na 4R, pust nejaky generator a nechaj ho bezat nech sa ohreje chladic aspon tak na 50 stupnov. Potom odpoj skratovanie zo vsetkych emitorovych odporov a zmeraj zase ubytok, mal by byt priblizne rovnaky +-10mV, ak je ina hodnota ako si nastavil na zaciatku dolad ju naspat aspon (+- 5mV)ako bola na zaciatku v jednom aj v druhom. Potom zase skratuj emitoraky a mas hotovo...

Dufam ze oznacenie suciastok na vsetkych doskach azs222/223 je rovnake tak radsej to skontroluj ci to sedi. Pri nastavovani klud. prudu bud ale opatrny da sa to lahko pokazit, takze ak si niesi niecim isty radsej to nerob, nenesiem zodpovednost za ziadne napachane skody smile tak tento prispevok ber len ako indiciu co a ako.

Inak ako to mas s DC offsetom na vystupe ? ak je vysoky (100mV a pod.) tak na miesta T11 a T12 mozes dat tranzistory BC546 kt. vyberies nie na zhodnu betu ale s istym pomerom(neviem kt. ma mat vyssiu a kt. nizsiu to uz musis poexperimentovat ak sa ti chce), mne sa s tym laborovat uz nechcelo tak som tam len rafol klasicky parovane zlepene k sebe sekundovym lepidlom a mam na vystupe nejakych 40mV. Pozor nech ich zapojis spravne do dosky mas tam aj vyznacene kde je E, tak snad sa nepomylis...

Re: Azs 222 (zdroj)

Ano, cpát tam KC811 či podobné je čirý nesmysl a nic nepřinese. Do diferáku je potřeba vybrat tranzistory KC237A a KC237B a je možno se dostat na výstupní offset kolem 10mV, což je snesitelná hodnota. Vandrování ofsetu lze zabránit čtyřnásobným zvětšením jednoho elektrolytu, který musí být bezvadně naformovaný,
Na regulaci kliďáku stačí pouze odpor 1k2 a trimr 1k. Měřicí odpory 1R se dávají pouze DVA, nikoli čtyři, dvě drátové propojky tam musí zůstat. Do bodů MBA a MBB je třeba zarazit měřicí kolíky /např. z televizních modulů/ a na nich se měří, díry vedle jsou určeny pro zapájení zkratovací propojky.
Vidíš Ondro, stačí vyměnit zoxidovaný Isostat za nový a je vymalováno, na zvuk to nemá sebemenší vliv. Pojistková pouzdra je také vhodné vyměnit, ty původní jednak hovno drží a jednak už bývají pěkně zoxidované, to se týká i pojistkových držáků na sekundáru trafa. Pokud se do usměrňovače osadí diody SB5100, je možné osadit elektrolyty až 15.000 uF/35V bez újmy na zdraví diod, pouze je třeba zvětšit pojistky na sekundáru z T4A na T6,3A.
Hlavní úprava ale spočívá v úpravě korekcí, které jsou navrženy tak blbě, aby to pasovalo k tehdejším tesláckým bednám.

Web

Re: Azs 222 (zdroj)

nj sinclair ale ja som hovoril 4 akoze pre obidva kanaly... ale len na nastavovanie stacia dva to mas pravdu, ale prepajkovavat to ? nechapem ako to myslis, minule si pisal ze na to aby som z ubytku nameral klud. prud nestaci ze mam odpor len v jednom emitore tranzistora ale musim mat v obidvoch a meram len na jednom z nich...? tak ?

Re: Azs 222 (zdroj)

Ale hovno, v každém kanálu má být ten odpor jenom jeden - ty nemáš to originální schéma ještě s regulací klidového proudu tranzistorem KD135? Jestli ne, tak si ho sežeň a laskavě se do toho podívej.

Web

Re: Azs 222 (zdroj)

Co se bude dít, když se kupř. vibracemi obvod regulace trimr - rezistor rozpojí?

Re: Azs 222 (zdroj)

Trimr od rozumného výrobce se nehne..

S tím naděláte, kdyby tam dal 0,1R trvale, nic se nestane, naopak tím líp..

Web

Re: Azs 222 (zdroj)

Wili moc vám děkuji smile Příští týden se do toho pustím. Sinclaire mohl by jste mi prosím vás poslat to originální schéma na mail ? Miksik11@seznam.cz

URS3100,Technics SL-PG 470A, DAC-1 USB, HYPA-1 full, HYPA-17 MK2

(upravil sinclair 27. 3. 2011 6:48)

Re: Azs 222 (zdroj)

Pokud se to zapojí podle originálního schématu, tak při poruše trimru spadne klidový proud na nulu a nic se nestane, trimr má být totiž mezi bází a emitorem, mezi bází a kolektorem má být odpor 1k2. Trimr mezi E-B doporučuju 1k/TP060 nebo TP015 s proklemovaným běžcem na jeden konec - tak, aby se při otáčení vpravo klidový proud přidával, tj. odpor musí klesat, s touto hodnotou vychází klidový proud cca 30mA zhruba uprostřed dráhy. 
Nechápu idioty, kteří nemají ani to blbé orig schéma /přitom se dodávalo s přístrojem a bylo i v servisním manuálu AZS222/, hrabou do toho a ještě tam prasí Pihery a různé Thlesovy a Ondrovy nápady. Kdybyste si radši upravili korekce, kokoti, to tomu zesilovači prospěje víc, než nějaké klemování pojistek a Isostatů.
Na desce máš potiskem jasně napsané, kam ty měřicí odpory, které se pak zkratují, patří. Stejně tak je tam potiskem napsáno, kam patří zarazit měřicí kolíky - MBA a MBB, jsou tam po dvou. Díry mezi měřicím kolíkem a vývodem měřicího odporu jsou určeny pro zkratovací propojku. To je jen vytvarovaný kus 1mm drátu, který se při měření přeštípne a po nastavení kliďáku znovu sletuje.
Fakt jak idioti...

Zdeněk03:  to schéma si vygoogluj, někde se to na netu fláká, někde jsem to zahlédl.

Web

Re: Azs 222 (zdroj)

Díky Sinclaire smile . to originální schéma ještě pohledám na internetu. A chtěl jsem se vás zeptat .Kolik by asi stála ta úprava korekcí (kdybych vám zesilovač dovezl ) ??

URS3100,Technics SL-PG 470A, DAC-1 USB, HYPA-1 full, HYPA-17 MK2

Re: Azs 222 (zdroj)

Popravdě řečeno na takové drobnosti za pár stovek nemám čas a upřímně řečeno ani chuť. Je to součást mého knowhow při generálních rekonstrukcích těchto zesilovačů a dělám to zásadně komplet, nikoliv jenom něco s tím, že něco jiného bude dělat někdo jiný.

Web

Re: Azs 222 (zdroj)

Musím říct, že to s tou TP015 by to mohlo i pěkně vypadat. Sinclairovi to pálí smile Jen netuším co je s těma korekcema, basy jsou kolem 100 Hz a výšky 10 kHz. Chtělo by je to asi posunout více do okrajů.

Příspěvky [21 až 36 z 36]

  Stránky: ««« 1 2

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Azs 222 (zdroj)

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£