Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Napájení zesilovače

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 21]

Téma: Napájení zesilovače

Ahoj, prosím aby jste mě za tuto otázku neukamenovali big_smile

Jsou nějaké nevýhody v použití pulsního zdroje pro napájení?

Ještě bych rád nějaké doporučení zesilovače tak 2x30-100W. Sám si ho postavím jen jestli je lepší vybrat si nějaké TDA nebo vyrobit to pracněji z tranzistorů. A berte ohled na cenu celkové sestavy.

Díky moc smile

Re: Napájení zesilovače

Co například toto? http://www.tipa.eu/cz/stavebnice-n-zesi … 8/d-82435/

Vím že TDA 2030 jako buzení nebude to pravé že?

Re: Napájení zesilovače

Stavebnici prozkoumat detailněji, jinak je to pro "holoprdelníky", určitě jsou tam zas nacpaný spínací darlingtony TIP 142 a 147. Pokud myslíš napájení pro zesilovač o výkonu 100 W, tak tam je ekonomičtější stále používat normální toroid. Spínané zdroje se využívají u velmi vysokých výkonů, kde by klasické transformátory nepřipadali v úvahu, z hlediska, velikosti váhy a hlavně ceny... Toť laicky řečeno.

Re: Napájení zesilovače

Obdobný dotaz:

http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=13176

Web

Re: Napájení zesilovače

Čítaj a vyber si -
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10152
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=10025

Web

Re: Napájení zesilovače

No na Spínaný zdroj se ptám protože jsou to PC zdroje, ty jsou všude. Jejich výkon je dostačující a konstrukce taky slušná. Navíc nabízí 3.3V, 5V, 12V, -12V, -5V, a 5V 1A při standby modu.

Re: Napájení zesilovače

Napájet zesilovač z ATX! Jak originální-zklamu tě, to už tu bylo mockrát, je to kravina.

Re: Napájení zesilovače

Mohu potvrdit, zkoušel jsem ve starším 200W zdroji vyměnit výstupní filtrační elyty za lowESR, vzdálit zdroj od zesilovače, ale k ničemu to nebylo. Pokud se pamatuju, tak v kterémsi PE vyšla úprava PC ATX zdroje na nabíječku akumulátorů, na takový účel to ještě může být vhodné, ale napájet s tím audio je holý nesmysl.

Web

Re: Napájení zesilovače

Leoši,od nabíječky vyrobené podle toho inkriminovaného návodu vyhořela jednou chlapíkovi garáž. Když pojištovna zjistila že požár vznikl od domorobo ubastlené nabíječky,nedostal ani vorla....:(

Re: Napájení zesilovače

Rixi, to by nedostal ani vorla od pojišťovny ani v případě, že by šlo o čínskou nabíječku z OBI nebo Baumaxu. Několik těch šuntů z OBI jsem se pokoušel opravit a jeden mě málem stál život - proseklej sekundár do primáru. To kdyby šlo do EZÚ, tak by tam ty chlapi zešedivěli už všichni a zcela určitě by následoval zákaz prodeje. Takhle si tu může prodávat kdo chce co chce i s podvodnou nálepkou CE nebo certifikátem RFI...
Za komančů tu existovalo povinné schvalování elektrotechnického a elektronického zboží na EZÚ a taky se do oběhu žádný nebezpečný nebo podúrovňový krám nedostal. Pár specializovaných družstev dokonce i měnilo síťové šňůry na japonských a jiných dovozových přístrojích pro Tuzex, pokud to nevyhovovalo našim, tehdy poměrně tvrdým ČSN. Dneska si tu kdejakej debil může prodávat co se mu zlíbí - neexistovalo by třeba řešení prešovské firmy SEAK se zesilovači napájenými přímo ze sítě, s oddělovacím trafem bez známky zkušebny na 4kV na 100V výstupu a vstup koncáku oddělený jen pofidérním hrníčkovým transformátorkem. Co tyhle ústředny MRU a konce KSU už potloukly lidí při opravách bys nespočítal, Sedlák-konstruktér-obchodník se ani nenamáhal dát na hlavní filtrační elyt /mimochodem ze zásob Eltosu ten trojitý z televizorů/ vybíjecí odpor...

Web

Re: Napájení zesilovače

Můžu vědět v čem je problém při napájení pomocí ATX? Zapojil jsem 2x10W na vyřazenej 400W zdroj a zdálo se všechno v pohodě. Sice se mi tam modulovalo rádio ale to bylo tím že to byl DPS položenej na stole. Neslyšel jsem žádné vrčení atd. Až na vypínání. To je slyšel rychlé snížení frekvence.

Re: Napájení zesilovače

A to ti nepřijde jako problém? smile Teda tohle je spíše vada kusu, jedoucí ATX, který nemá poškozený filtr by rozhodně rušit neměl... Ten zdroj je určený k napájení (co se týká audio), pouze operáků a A/D a D/A převodníků na zvukových deskách, ostatně většina výkonu spolyká CPU... Nemyslím si, že ten zdroj vydrží dost velké proudové rázy, mám jeden mrtvej kus, beru z něj kabely smile a jen tak jsem se podíval na osazení a samé elektrolyty neznámých značek... Nehledě k tomu, že výstup bývá chlupatej od rušení z řídící části a spínaním cívky trafa... Tohle se musí na mother boardu setsakra vyhladit... Ty bys tam musel vřadit nějaký filtr a stejně by to byl krok do neznáma, nevím o nikom, kdo by se do toho pouštěl, prostě neřeš to a kup si toroida s vyvedeným středem, možná by ti to jelo, měl bys radost, ale troufnu si říct, že by nebyla ta radost dlouho.

Re: Napájení zesilovače

To zavrčení na konci mi nevadí. Zesilovač bude hrát několik hodin a bude vypínat až všichni odejdou z místnosti.

Myslím že zdroj by měl proudové rázy vydržet. Spíš jestli to nebude dělat problémy nějaké z součástek v zesilovači. Hlavně to že napájení z těchto zdrojů není dokonale vyhlazené ale jsou tam jemné pulsy o frekvenci tak 100kHz.

Toroid s výkonem třeba 200W by mě přišel na jmění.

Re: Napájení zesilovače

Nechci zakládat tému nebo otevírat 4 roky staré vlákno tak se zeptám co vy na TDA8560Q? Bylo napsané že dost šumí. Nemůže to být ale špatným zapojením nebo šuměním vstupu? Mám možnost pořídit si levně zesilovač s tímhle I/O je od firmy MC Farlow.

Re: Napájení zesilovače

To že to šumí, není vina zesilovače, je to tu minimálně 20x napsáno, problém je, že ten integráč má slušnou citlivost, tedy zesiluje i bordel ze zvukovky... Leoš by ti poradil, že na vstup stačí dát odporový dělič třeba 10k a 1k a mělo by být po šumu. Hledej smile

(upravil Xhibit 24. 3. 2011 15:53)

Re: Napájení zesilovače

Nnet napsal:

Toroid s výkonem třeba 200W by mě přišel na jmění.

Kolik je pro tebe jmeni? smile Vzdyz pouzity sezenes od nevim 300kc.. Spolehlivost a funkce bude trochu nekde jinde nez tam placat nejaky AT(X) zdroj. Navic pises zesilovac 30-100W. Pri 12V nedosahnes zdaleka ani 30W, kdyz to pujde do mustku jak ta stavebnice co jsi daval odkaz tak to taky nezachranis.

Postav si pro zacatek 2xLM3886, hraje prekvapive dobre, cena neni vysoka, chvili ti to i vydrzi. Zdroj tam dej dle financi, ale hlavne klasicke trafo! Klidne slabsi, pojedes pripadne na mensi vykon. Casem muzes dodat silnejsi.

Re: Napájení zesilovače

Zdroje AT/ATX mají HLAVNÍ výkonovou hladinu na 5 a 3,3V. Odtud je celý zdroj řízen. Pří samotném zatížení +12V nebude napětí správně stabilizováno a celý zdroj se "rozhodí", sic je na výstupu společná tlumivka mající trochu i funkci transformátoru a tím se dorovnává ČÁSTEČNĚ i regulace ostatních napěťových hladin. Česky: při nezatížené hlavní větvi zdroje ostatní nedají potřebný výkon.
O rušivém bordelu, který tyto zdroje produkují netřeba mluvit, nejsou stavěny pro audio použití. A nemusí být zrovna z reproduktoru "něco" slyšet, zdroje běží na kmitočtech mnohonásobně vyšších, než co lze slyšet. Ale ten koncový zesilovač může tyto kmitočty přenést a v nejlepším případě se pak budeš divit, proč se hřeje.. Nebo budou slyšet růzé zázněje s vysíláním rádia na SV,KV.. V lepším případě podivný šumobordel..
Tudy cesta fakt nevede...

Web

Re: Napájení zesilovače

Ano je pravda že když není zesilovač dokonale odstíněn tak chytám nějaký rádio hmm Mám nový zdroj který je přízpůsoben pro napájení PCI-E a má dvě nezávislé větve 12V 2x12A.
Tak dobrá postavím si nějaký lepší zdroj. I kdyby jsem nesehnal toroid tak sehnat obyčejný trafo není problém. A zesilovač se nebude přenášet tak by větší váha nevadila.

Koupil jsem už hotový Mc. Farlow. Jen jsem vyměnil jeden TDA8560Q. Navíc jsem zjistil že to má na LOW vstupu možnost nastavení citlivosti od 0,1 - 1V. šumí to cca od 0,5V. Už jen napájení a mám po starostech smile

Re: Napájení zesilovače

Zdravím lidičky, mám stavebnici zesilovače- postavenou na 2x 200W na napětí 2x 50V. Co bude lepší koupit : Toroid s napětím 2x29V / 400W, tj po usměrnění 40,6 anebo 2x36V /300W a dohnat to filtrací k výkonu. po usměrnění 2x 50,6V, díík za odp.

Re: Napájení zesilovače

No, vzhledem k účinnosti zesilovače dejme tomu 70% není ani těch 400W nijak přehnaných, spíš naopak. Pokud to chceš honit nadoraz, bude to určitě málo.

Já bych to viděl na dva ty 300VA toroidy, pro každý kanál jeden, pokud těch 2x 50V není pro zesilovač abs maximum a je tam jistá bezpečnostní rezerva.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 21]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Napájení zesilovače

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£