Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Finalni faze vyhybky

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 42]

Téma: Finalni faze vyhybky

Tak jsem se asi rozhod konecne pro stredak a tady je finalni verze vyhybky co vy na to svetaznali. Jinak dZ sem resil vyskac=0, stredak=-20 a bass=-50

http://marosz.net/naweb/3pasmo-grafy.gif
http://marosz.net/naweb/3pasmo-hodnoty.gif

Web

Re: Finalni faze vyhybky

Nějak se mi to nezdá. Krytí basu a středu je v dost širokém pásmu a ačkoliv sedí SPL, fáze na dělení střed výška je nějaká podivná.

Re: Finalni faze vyhybky

Michale to prekryti BAS STRED je ucelne, kvuli zvyseni citlivosti okolo 500-1000 . Bo kdybych stred posunul vyse nastal by propad, no spise rovina a pak by se to muselo cele tlumit. Jinak este tady postnu schema

http://marosz.net/naweb/3pasmo-schema.gif

Web

Re: Finalni faze vyhybky

to ze se bas a stred kryji ve velkem pasmu nevadi. Mnohem vic vadi ze to je fazove uplne mimo.

Re: Finalni faze vyhybky

Ani se nedivim. Le u vyskace uplne mimo a ZMA neni pouzit. Navic deleni 6KHz mezi stredem a vyskou ... moc vysoko.

(upravil VOX 7. 8. 2007 14:06)

Re: Finalni faze vyhybky

Všechny Le jsou v prdeli....

PS: Když už tady všichni používáte LspCAD 5.2x tak určitě máte v menu general v chlívěčku measurement distance defaultně odtržené infinite a dosazený 1m, že.....

PS2: proč většina používá pouze simply passive a ne advanced, tam se dá kouzlit skoro se vším...

Web

(upravil Mike 7. 8. 2007 14:22)

Re: Finalni faze vyhybky

Tak oprava trochu se polepsim. ZMA bylo pouzito, ale mel sem ho na sitovem disku, ktery nebyl propojen.  Jeste jak ma byt faze aby to pasovalo. ono sladit to neni lehke. Moh by mi s tim nekdo pomoci?

apropo nekdo tu sliboval tutorial na LspCAD pro nas, kteri tomu este tak nejak nerozumi. Tak please alespon nektere chyby co tam mam.

Vetsina jako my co by z advanced delali. ja to ted zkousim a jsem dost mimo. Jinak este mi nikdo nerek jak ma byt ta faze. Jen ze je blbe, ale proc to uz nevyznelo. Potreboval bych se o tom neco dozvedet. Ted louskam ten serial od p. Sýkory co byl v AR. tak snad neco pochytim.

Web

Re: Finalni faze vyhybky

Je moc hezké, že máš to pásmo krytí účelně, ale zkus si pohnout s předozadní o pár mm/cm a bum, co se stane? Zvolils 20 a 50, jak víš, že tak je to správně?

Nebuzeruju tě, jenom se snažím nakopnout diskuzi. IMHO pokud si nemůžu být jist fázovým souhlasem (což tady očividně nejde), je podle mne účelné mít pásmo krytí co nejpžší, protože případný blbý návrh výhybky se projeví také v užším okénku. Když vidím, že 400-1000 hrají v podstatě oba měniče, akorát střed tišeji, raději bych se smířil s malým propadem. Ale nevěřím, že to nepůjde zhnout účinněji. Jak tu napsal halen bo kdo... dej si advanced, hoď tam klasické 12/12/12/12 s L navýškách, RC na basech a středech a uvidíš, že z toho něco vykouzlíš. A nepoužívej optimalizaci.

Re: Finalni faze vyhybky

Michal: No optimalizaci nepouzivam. Ted sem se jaksika dostal do toho advanced, uz mam neco vymyslene, porad se ptam a kdyz uz myslim ze tom am docela vpoho rovne, impedancne, faze (nechapu) tak zase prijde nekdo s necim novym a uplne mi to domrvi komplet. Nemysluim ze on to domrvi, ale kdyz to zadam programu tak ten prog to dokope a muzu zacit odznova.

Web

Re: Finalni faze vyhybky

impedanci neres, res fazi a spl. Aby simulcae mela smysl je potreba mit spravne nastaveny program a vstupni data. smile

(upravil Mike 7. 8. 2007 15:20)

Re: Finalni faze vyhybky

No vsechny data co jsem mel jsem zadal, ale porad mi neni jasne jaky ma mit ta faze prubeh, aby to bylo adekvatne dobre.

Web

Re: Finalni faze vyhybky

Když budeš mít nesprávně fázi, tak se ti hlasitost měničů nebude sčítat, ale odčítat nebo "něco mezi". Zkus třeba otočit polaritu basu a uvidíš. (otočení polarity je plus/mínus anlogické k posunu fáze o 180°)

(upravil VOX 7. 8. 2007 15:33)

Re: Finalni faze vyhybky

Takhle mají být sladěné fáze všech repro, děličky jsou cca 170 a 2700 Hz:

http://img46.imageshack.us/img46/6045/fazeur3.th.gif

AL170 jsou basy, AL130 středy a KE25CS výšky

Web

Re: Finalni faze vyhybky

No to vim kdyz otocim repro ze mi to udela propad, ale proc mam jako v mem navrhu spatne tu fazi, kdyz je vsude +- na stejne urovni. A simulace byla rovna.

Web

Re: Finalni faze vyhybky

Protože fáze velmi úzce (naprosto fatálně) souvisí s předozadní pozicí a kdo ti řekl, že jenom 50 a 20mm je jedině správně? Když s tím pohneš, celé to půjde do kytek. Nedovedu říct, že to máš špatně, ale stejně tak nejde říct, že ty předozadní pozice jsou přesně správně.

To je ta nejistota a proto se mi nelíbí to široké krytí.

Re: Finalni faze vyhybky

Jestli simuluješ 3pásmo otoč střed, dorovnej hodnotama vzniklé dolíky tak aby pokud možno v místě dělení jednotlivé fázovky na sebe pěkně navazovaly, ale je to pěkná babračka. Ale než si budeš hrát s tím srovnáním fázovek, tak si tam zadej skutečné rozestupy středů reproduktorů od sebe dX a dY a co nejpřesněji odhadni osu dZ protože ta s fází (a spl) pěkně hýbe. Až potom si hraj s hodnotama součástek. Říkám to správně? Ale v tom LspCADu všechno se vším souvisí, navrhneš si pěkně výhybku, po čase zjistíš jak správně zadat nějaký další parametr, dosadíš ho a můžeš zase začít ladit, páč to bude rozesrané....

Web

Re: Finalni faze vyhybky

v prve rade osad hotovou bednu menici a bez si to zmerit jak frd tak zma. az to budes mit hezky si to vsechno dosad do lspcadu dobre zmer si dx dy dz a pak si hraj. dokud nezmeris tak jen plytvas svym drahocenym casem. Nechci se te dotknout...chtel si radu.

temer se vsim co psal michal a vox myslim nelze nez souhlasit.

(upravil mirulu 8. 8. 2007 0:34)

Re: Finalni faze vyhybky

Ono hlavně když si zvolí dz u výškáče 0 tak pro střed a basák se nedává záporná hodnota, ale kladná

dz ... a positive dZ is farther away from the listener than a negative

jestli to tu už někdo psal, tak mě nebijte. A u třípásma raději přehodim polaritu basu než středu a výšky. Mimochodem v LspCADu jsem ještě nezjistil, co se hýbe, když měnim dx a dy sad ... zadávám tedy pouze dz. Dále s ničím nehýbe Re a Le, ani piston radius. Pokud to někdo ví, ať mě tedy poučí.

Web

Re: Finalni faze vyhybky

Le mi s necim zahybalo. Jinak jak sem psal potrebuju aby to v ramci mezi slusne hralo, ty meze jsou ze mam 3 repro, mam bednu a mam simulator vyhybek. co nemam a mit nebudu je merici mikrofon, soft na to a nikdo mi to nezmeri. ja se s tim tahat nikde nebudu. Data jsou z offic zdroju, jen GTC mam od antonia. Takze ja to nejak upiplam. Apropo nekdo mi tu prave psal tze mam dat vyskac na 0 stred tak -20 a bass-40 mozna vic. Tak sem tak ucinil. No nic vidim ze kdyz nemam vse do puntiku zmerene tak s tim nehnu. Takze ja si kupim stredy, nasimuluju to a postavim a bude klid. Jinak mam takeho tucha ze 50% neli vic beden, menicu neni odsimulovano. popripade esi nekdo ma zmerene ARN116/10 (je jich tu hodne v centrech, Halen taky semizdat ma, esi nemuze poskytnout FRD ZMA, a u te Beymy RK Mirulu a karlos s ni taky koketovali, esi ji nemaj zmerenou velice by mi to usnadnilo zivot, a myslim ze i vam.

Web

Re: Finalni faze vyhybky

* Simply passive nepoužívejte! Nesimuluje to nejlíp. jsou značné rozdíly mezi simple a advanced při stejně zadaných datech.
* Le a Re funguje jenom pokud neimportujete zma průběh. Jedno vylučuje druhé. Prioritu má logicky zma soubor.
* stejné je to s dz ,dx, a dy pokud zadáte DZ automaticky to vyřadí vliv ostatních parametrů na fázi. I když ani tak jsem nezaznamenal citlivost na tyto data - myslím si že program v tomto místě má ještě nějaké mouchy.
*  piston radius ovlivňuje jenom simulaci směrových charakteristik (taky logicky). Není to moc přesné ale dává to jakž takž nějakou ideu co se asi bude dít s chárou když půjdete z osy.

Příspěvky [1 až 20 z 42]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reproduktorové výhybky » Finalni faze vyhybky

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£