Re: AZK220

Já bych do toho nešel... leda že by se přidala ještě jedna dvojice, bylo už by to jistější... Ale pořád bych trnul hrůzou, na tyhle výkony to není stavěný... není lepší se zabývat s LEACHem, se kterým jsou tyto výkony dosažitelné mnohem jistěji? Opravte mě, pokud se mýlím.

(upravil sinclair 12. 3. 2011 13:06)

Re: AZK220

Já bych do toho šel jedině za předpokladu, že by mi stálo za to dávat do toho KD15003 a jistý typ japonských budičů. Pak by z toho šlo vyrazit mnohem víc při solidní bezpečnosti, ale takhle ne. KD503 je festovní tranzistor, ale taky si nenechá všechno líbit a to samé platí i o MJ15003.
Celoměděná základna KD15003 jim dává daleko větší spolehlivost, než jejich originálům od ONSemi, třebaže značkovým - v praxi vyzkoušeno.
Překvapila mě velmi slušná spolehlivost 2N3773/2N6609, pravda, kupovaných před patnácti lety, kdy jsem stavěl 3kW monobloky na basy. Kupoval jsem je tehdy za nehorázné peníze u Conrada, který ještě tehdy neprodával čínský sajrajt jako dneska.

On ten Leach taky není samospasitelný, pro větší výkony, příp. můstkování je tam třeba dělat určité úpravy, o kterých laici a nezkušení amatéři nemají ani tušení. Poměrně dobře to popisoval Vojta Voráček v knize Nf zesilovače 4.

Web

Re: AZK220

Nj leach je stabilnejsi hlavne co sa tyka vysokych frekvencii, pamatam ked som mal dva leachy(2 pary MJ15003/4 na kanal) a v mostiku davali s prehladom 600W@8R...

Tento azk220 je taky "bastl" je to menej stabilne ako leach, a co sa tyka teploty bal som sa dost, a aj to dost hreje ale len pri sinusovom budeni, pri beznej prevadzke je to dost dobre stabilne, ale len kym je chladno, ked bude v lete cez 30 stupnov o stabilite to moze len snivat, takze tam dam aj dnu ventilatory alebo nieco take, to este domyslim.

Inak mozno ten moj kus je preto funkcny aky je, aj kvoli poddimenzovanemu trafu...keby tam bol nejaky festovny 1000W-1200W toroid uz by to bolo o inom.

(upravil Kovas 12. 3. 2011 20:35)

Re: AZK220

OT: Jasné já to chápu, experimentovat se musí,  já také dávám do hromady Transiwatta (je to novopřístroj od základu) (120W/4 Ohm, bez nutnosti můstku a 8 ohmových repro). Asi si na tom pěkně vymáchám hubu, ale zkusit to prostě musím... Nějak mě inspirovala ta Engelovina smile Až bude čas, tak v příslušném threadu se o tom podělím a postavím na pranýř všem odborníkům. smile

Re: AZK220

Natlučeš si na tom hubu jako Ing.Ondra Plachý. Jinak Engelovina se 4MHz MJčky sice chodí, ale ta regulace kliďáku pochopitelně vandruje jak chce, podle toho kolik je zrovna v síti a podle toho, jak je to zrovna teplý. 30MHz tranzistor na budiči je v pořádku, zbytek už ale ne. Měl jsem to v rukách, jeden pán to v záchvatu spořivosti místo 4MHz ONSemi osadil 30MHz Toshibami 1943/5200, což, jak už s Ondrou dávno víme, není rozchoditelné. Kdyby někdo chtěl namítat, že AuRa Z7 byla osazená taky 30MHz tranzistory, tak ano, byla a podle toho se taky tak chovala a podle toho byl vyroben mizivý počet kusů a co vím od syna pana Jandy, několik Z7 se vracelo kvůli tomu, že pálily výškáče v bednách - kmitaly. Z7 byl tuším poslední zesilovač pana Jandy a asi už na něj neměl dost času a sil...Škoda ho, vždycky přišel s nějakým neotřelým nápadem /zdráhám se říci geniálním/ nebo řešením, což ho naučil socialismus a naprostý nedostatek materiálu, který by potřeboval.
Pavel Dudek bude jistě proti práci pana Jandy namítat spoustu věcí, ale jedno mu odpárat nelze - přinesl do československých domácností na tehdejší dobu slušnou kvalitu za rozumné peníze. Všechny ty Texany a Zetawatty byly sračky, jediné, co se mohlo s Jandou měřit, byl poupravený Sinclair se stabilizovaným zdrojem a zavedeným kliďákem. Viděl jsem stavět TW40-tku naprostého laika, který málem nepoznal kondenzátor od odporu a on to normálně rozchodil...

Web

Re: AZK220

Povídání o starých časech..

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … mp;start=0

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.ph … mp;start=0

Web

(upravil Kovas 13. 3. 2011 10:20)

Re: AZK220

Sinclair: No, popravdě řečeno budič u mého "paskvilu" zůstane KU612(né, že bych na něm trval, ale je po ruce tak to vyzkouším)... Co se týká stabilizace, mám několik návrhů, od kombinace diod, termistoru, až po dvoutranzistorový řešení(no, řeknu na rovinu, že je to trochu inspirováno z DPA, jen s jinýma hodnotama) ... Zkusím všechny... Alespoň se zdokonalím... Návrh celého siliče ještě není kompletní, není čas a zatím je to spíše takový náčrt... Jinak nějaké DPA plánuji až za dlouho, jelikož mám stejně homemade aparaturu, která by to DPA zvukově zabila... Ale už nechcu otravovat s OT, zpět k AZK...
reeb: Pěkná diskuze, dík... v té době, nebyly ani banány...

Re: AZK220

To jo, kácéčko stálo padesák korun.. dnes má člověk na pár kliknutí na co si vzpomene.

Web

Re: AZK220

Inak skusal som pri 1kHz max. vykon, konecne som to pichol na schopny osciloskop a zistil som, ze som mal zle nastavene vstupne trimre a bola blba vstupna citlivost, nastavil som si to ako to ma byt v serv. manuale na 1V vstupnu citlivost a vykon pri budeni oboch kanalov naraz do 8R, bol 2x506W sinus.(90V spickova hodnota na osciloskope tesne pred limitom). Pri budeni do celeho pasma samozrejme vykon razne klesne kedze mam poddimenzovane trafo, aj to som sa dost cudoval ako to 500W trafo dokazalo pri 1kHz krmit dva 500W konce na plny kotol v sinuse, urcite ale nie dlho big_smile rozhodne dnu do krabice pribudnu na dno ventilatory kt. budu podporovat prud vzduchu smerom nahor...

Ako zaver mozem povedat len tolko, ze som az v uzase coho tento AZK220 je po tuningu schopny, dodava 3x taky vykon ako v povodnom osadeni, akurat dan za to ze ide len do 8R, co mne ale vyhovuje kedze mam len 8ohmove reprobedne...

skusal som do toho pustat aj obdlznik 1kHz a na moje pocudovanie bol na tom tepelne celkom ok.

Re: AZK220

K tomu Transiwattu, já ho nakonec rozchodil (se 4MHz ONSEMI koncáky), s výhradou limitace na 20 kHz, tam se to chová prapodivně (viz příslušný thread v začátečnickém koutku). Ale je to stabilní a hraje to slušně.

Web