Re: Použítí tranzistorů mj21194

millano:
http://leteckaposta.cz/568267464

Re: Použítí tranzistorů mj21194

Teraz keď to máš navrhnuté a postavené, tak by si mohol vyskúšať nejakú linearizáciu toho quasi komplementáru. Napríklad pre začiatok s tou Baxandallovou diódou aj keď to nie je záchrana. Škoda že si tam nenechal priestor na prepojku. Avšak dalo by sa to aj na tej doske, tak ako je navrhnutá.

Re: Použítí tranzistorů mj21194

nalimko, tato debilní ochrana výstupu musí být napájena ze samostatného ac napětí každý kanál.
Relé musí mít dva přepínací kontakty, z nichž jeden se spotřebuje na fukci obvodu.
Vidíš v tomto zapojení nějakou úžasnou výhodu ?

(upravil j_paseka 24. 3. 2011 22:48)

Re: Použítí tranzistorů mj21194

Nic proti ničemu ale taky se mi ta ochrana nelíbí. Udělal bych to po vzoru Jožiho JPA100, kde ochrana je napájená přímo z kladné napájecí větve zesilovače a vystačí pouze s jedním kontaktem relé. Odpadá tak nutnost extra zdroje pro napájení obvodu ochrany.
S tím že se k ní připojuje ještě napětí ze sekundáru trafa, kt. po vypnutí zesu zajistí okamžité rozepnutí kontaktů relé.

Re: Použítí tranzistorů mj21194

jmd: posielal som mail...
danhard: s ochranou tohto typu už pracovať nebudem...
j_paseka: skúsim si naštudovať tú Jozefovu ochranu - jedno využitie pre ňu by som mal...

Re: Použítí tranzistorů mj21194

namlinko33
Ja ta len nabadam aby si to s tou Baxandallovou diodou skusil, aby si sa na tom nieco naucil. Je to jednoducha malo pracna uprava. Hod si to na osciloskop a THD analyzator. Myslim ze tam budu rozpoznatelne zmeny v prechodovej oblasti. Potom si to porovnaj posluchom ci to za to stalo, vzhladom na jednoduchost urcite.

Uvidis ze priama skusenost ti da viac nez ked ti poslem vsetko v jednom baliku do posty. Ja som tu upravu spravil davno. Vysledky ani neviem kde co je a nechce sa mi v tom hrabat. Snad to pochopis ze ti chcem len dobre.

Re: Použítí tranzistorů mj21194

Ta vrábelská ochrana má několik výhod. První z nich je jednoduchost, druhá relativní necitlivost na infrazvukové kmitočty nebo zhoupnutí ss na výstupu a třetí je 100% funkčnost za jakýchkoliv okolností, protože je napájena ze samostatného vinutí, to znamená že je plně funkční, ať se v zesilovači děje cokoliv. Citlivost je asi 3V v obou polaritách, což ještě žádný reproduktor nepoškodí. Cítím tady nádech šetřílkovství, protože za samostatné další vinutí na trafu je nutné při výrobě pár korun připlatit.
Samozřejmě že lze využít trafáky, které máte doma po šuplíkách a nemají samostatné další vinutí - to lze vyřešit transformátorkem pro rozvaděčové kontrolky 220/24V 2VA, kterých se všude válí dost a i na Aukru jsou za dvacku.
Ale jestli máte chuť, klidně to na tu Jožiho ochranu předělejte.

Web

Re: Použítí tranzistorů mj21194

jmd: na mail som poslal schému s B. diodou - ak je v poriadku budem to stavať...
sinclair: ja som tú ochranu staval ako samostatný modul http://svetelektro.com/modules.php?name … mp;t=18696   - reaguje však až od 4,9V

Re: Použítí tranzistorů mj21194

To aka ma byt ta ochrana citliva sa da tusim menit zmenou odporov na vstupe

(upravil sinclair 27. 3. 2011 19:23)

Re: Použítí tranzistorů mj21194

Wili, my tu ochranu používáme prakticky ve všech našich modulech a z toho mála, co se porouchalo /v drtivé většině vinou majitelů/ se ani jednou nestalo, že by reproduktor dostal nějakou ránu, nebo se dokonce poškodil. Ochrana prostě při cca 3,5V vypne a drží vypnutá, dokud ten stejnosměr na výstupu visí a nespravíte to. Také jsem neslyšel o tom, že by některý zesilovač Tesly Vráble odrovnal reproduktor. Vš má svoje pro a proti.
Pouze BA200, což zatím není free projekt má ochranu jinou a už nepotřebuje pomocné vinutí.

Web