(upravil Anti 16. 2. 2011 23:21)

Téma: DPA220-ss na výstupu

Klucí,sem se vrátil z návštěvy píchnutej a zjistil jsem,že mám na jendom DPA cca 1volt ss na výstupu.Na točení trimrem to nereaguje.Nejspíš někde prasknutá cestička či něco podobného.Umí někdo z vás z hlavy nastřelit kde to mám hledat?Strašně nerad se v tom hrabu,už je ta deska pěkně unavená a vždycky když do toho hrábnu tak se někde něco po...Tak abych šel najisto...Pjosím pjosím...

Re: DPA220-ss na výstupu

Pravděpodobně blbej odpor R14 ( je-li to 220 )...

(upravil Anti 17. 2. 2011 23:01)

Re: DPA220-ss na výstupu

Zdravím,Mistře.Vypadá to na KF,hrabu se v tom a je to spíš hůř jak lépe.Budu muset oživit měřák a otestovat všechny KF co tu mám.Všechny jsou jetý a nemůžu se na ně spolehnout....

Re: DPA220-ss na výstupu

Tak to prostě vzdávám.Rejpal jsem se v tom dlouho a vylepšil to tak,že teď mám v háji oba kanály.Na jednom je skoro celé kladné a na druhém skoro celé záporné napětí.Prostě jsem to posral.Desky jsou už masivně dopálené,takže tím že je vyřadím nejspíš předejdu pozdějším komplikacím,kdy zas něco klekne a já se v tom budu hrabat.
Hlavně jsem si ověřil,že jsem naprostý tupec co se týče obvodařiny a nejsem schopen vytipovat možné závady.Z čehož plyne že to buď doženu,nebo za mě bude doživotní "osazovák",který to dokáže osadit,nastavit a oživit,ale jak se vyskytne problém je v koncích...

(upravil zuki 19. 2. 2011 12:49)

Re: DPA220-ss na výstupu

Upřímná sebekritika tě šlechtí, ale neházej hned flintu do žita...   Často když to nejde, nebo člověk neví proč to nejde, je lepší se na to vyspat a jít do toho s chladnou hlavou.  Vždyť je tam pár součástek...  Nejde-li ti regulace trimrem, tak je asi vadný trimr, nebo na trimr nevede správné napětí atd. Proč se hned hrabat do rozkmitu? Pokud by byla chyba v něm, tak se to rozjede asi víc než o 1V. Nejprve je nutné si vše oměřit a pochopit chybu a její příčinu. Případně si hodnoty napsat do kopie sch a např. na WC se pak o tom dobře přemýšlí... Jak se říká dvakrát měř a jednou řež!

Dobré je při oživování, nebo hledání závady apod. vřadit do přívodu napájecího napětí výkonové odpory. Třeba 100R/20W apod.. Ty chvíli vydrží i zkrat na GND... Nebo jak někde zmiňuje asi Sinclair - dát před trafo žárovku. Ta má výhodu, že "za studena" má malý odpor...  Já to řeším většinou odporama, nebo proudově omezeným zdrojem s menším napětím.

(upravil Anti 19. 2. 2011 13:58)

Re: DPA220-ss na výstupu

Já to řeším plynule regulovatelným zdrojem napětí i proudu co sem dostal před lety od Sinclaira...
Samozřejmě to jen tak nevzdám,dokud tam bude na co pájet,tak se v tom budu hrabat :)Nicméně nevím po čem jít.A teď už tam je skoro celé napájecí.
Největší problém mi dělá fakt,že je to celé svázaný,takže ti někam hrkne napětí,naměříš to všude.Nedá se postupovat po stupních.

Re: DPA220-ss na výstupu

Když bude nejhůř, tak sem dej sch s naměřenýma hodnotama napětí, nebo tabulku s hodnotama. Sch 220 z AR mám k dispozici.  DPA220 fyzicky nemám, ani jsem ji nikdy neviděl a tak klidně dám přednost Kazzatelovi. Ale něco poradit také mohu...

(upravil Anti 19. 2. 2011 18:31)

Re: DPA220-ss na výstupu

Já si především objednám sadu zdravých trandů,všechny polovodiče kompletně přeosadím.Na šuplíkové zásoby není spoleh...
Tak jeden kanál je už víceméně v pořádku.Byl tam mrtvej TR15 co tam mám místo KSY.Bylo tu psáno,že se dají vyměnit za BC556/546,je to lepší než originál?A s jakým sufixem?
Poučen s předchozího případu jsem tentokrát šel najisto a na druhém kanálu vyměnil KSY 71,a už maká taky!

Re: DPA220-ss na výstupu

Vidíš!! Ono to chce někdy dát pauzu, nechat to den ležet, trochu oddechnout a pak pokračovat smile. TR15 a KSY bez problémů nahradíš BC546B/556B, tam není moc co řešit. Jinak když já něco stavím nebo dávám do kupy, proměřuju před použitím všechny součástky, ať ze šuplíku tak i nové. Trandy jednak kvůli párování (snažím se je párovat všude i kde to není nutné smile, když už neco dělám ať je to pořádně) ,tak zároveň ověříš jestli to není nějaký mimotoleranční zmetek. A ušetřené bádání a nervy při případných problémech s rozcházením určitě stojí za to. Tak ať už ti DPAčko v pořádku šlape!

(upravil Anti 19. 2. 2011 21:03)

Re: DPA220-ss na výstupu

Já to tak prostě mám.Dny,kdy zku.vím na co šáhnu a dny kdy se daří...
Nicméně to ještě není košér,ještě je tam někde problém.Když se dotknu těch elytů co jsou bipolárně ve zpětný vazbě,letí odběr obou větví nahoru a po pojistku,jaky by to mělo tendenci kmitat či co.Zkoušel jsem skoro všechny součástky mimo tech elytů ve zpětné vazbě,vše se zdá v pořádku.Ví někdo co by s tím mohlo být?Ještě zkusím ty elyty.

Re: DPA220-ss na výstupu

Všichni klejou na KSY smile Jsou hodně rychlé, kolem 400 MHz a tak je mám nacpané i v DPA223. Mají ale mizerný závěr a mnohdy i betu, ale dají se vybrat i kusy s proudovým zesílením nad 100 a ty bezevšeho rád použiju. Není problém najít kousek se betou 5 apod smile

Někdo do mě hučel, že při zkratu na výstupu KSY odchází ...

Re: DPA220-ss na výstupu

Zkoušel jsem ochranu a při malé hlasitosti zkratoval výstup.Ochrana nezabrala a KSY odešel do věčných lovišť.Takže "někdo" nelže.

Re: DPA220-ss na výstupu

No jo KSY   je spínací trand, rychlejší asi není.. malý závěr..vyhodit ven, nahradit.

Web

Re: DPA220-ss na výstupu

Ano, to je pravda, při zkratu na výstupu celé řady DPA220-880 české KSY odcházejí.
Když jsem před lety stavěl DPA220 pro jednoho muzikanta, tak jsem na místa KSY dal nějaké americké tranzistory vytažené z karet sálového počítače, měly podle katalogu 60V/0,3A/0,8W/300MHz a i při zkratu přežily, takže problém je asi v nízkém závěru českých KSY, proto Pavel doporučoval dát místo nich BC546B/BC556B.

Web

Re: DPA220-ss na výstupu

Alešu, desky na DPA220 Ti udělá kterýkoliv z Kohoutů. Nenech si je ale vrtat, jen postříbřit a nalakovat. Madam Kohoutová vrtá křivě jak sviňa, dělají to totiž tak, že ustřihnou /nepřesně/ desky, pak je dají na sebe a vrtají se zároveň. Co jsem to zjistil, už si tam desky ani v jednom kusu nenechávám vrtat.

Web