Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [16]

(upravil j_paseka 22. 2. 2011 23:30)

Téma: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Ahoj,
dávám ve známost tento návrh. O co se vlastně jedná?
Je to DPS stereo zesilovače, která obsahuje čtyři stereo vstupy z nichž má každý OZ pro nastavení zisku. Dále obsahuje přepínač vstupů tvořený multiplexorem 4052. Také linkový výstup pro připojení dalšího stereo zesilovače. Dále zdroj pro OZ a multiplexor.
Na desce je integrován také zesilovač 2x20W postavený na obvodě LM1875 společně se svým zdrojem.

DPS mimo jiné ještě obsahuje vypínatelný loudness a funkci LIN. Jejich ovládání je prostřednictvím tlačítka a relé.

Tlačítka pro ovládání vstupů, loudness a LIN by byla součástí jiné desky. Ta by se spojila s hlavní pomocí zámkových konektorů. Napájení ovládání by se bralo také z hlavní desky.
Taktéž logika pro ovládání multiplexoru by byla na jiné desce, nejspíš společně s tlačítky. Návrh této desky je už také téměř dokončen.

Pokud by někdo měl zájem o tuto z dalších AllIn koncepcí zesilovače. Tak není problém, mohu mu poskytnout podklady v Eagli a můžete si to vyrobit a odzkoušet.
Pokud by se někdo takový našel byl bych jenom rád. Bohužel nemám teď kvůli škole dost času ale tento projekt hodlám dokončit.

Zde je ukázka osazováku a DPS:
http://s19.postimg.cc/ls55hms4v/5850_osaz_zes_lm1875.png http://s19.postimg.cc/v17brr10v/5850_dps_zes_lm1875.png


Edit: Máte-li jakékoliv dotazy, rady, připomínky, vylepšení k návrhu. Tak je klidně napište.

Fotky schémat
Koncový stupeň a jeho zdroj:
http://s19.postimg.cc/nnrxssgz3/5850_zdroj_koncovy_stupen.png

Předzesilovač, přepínač vstupů a zdroj signálové části:
http://s19.postimg.cc/5wgbec1kf/5850_predzesilovac.png

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Nejprve si změř odstup signál/šum u MUX 4052 (a případně i přeslech z napájení). Abys nebyl překvapen. Pokud zvolíš dostatečnou úroveň signálu, tak snad. Ale nebude to žádných -140dB  wink 

Já jsem s nima audio nepřepínal, ale nějaké "neaudio" signály a musel jsem velmi uvážlivě nastavit úroveň signálu, aby to bylo použitelné...

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Díky za tip. Ano, mám v plánu tuto desku celou proměřit abych viděl, jak na tom zvukově je.

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Škoda, že jsi nedal i schema, ale jestli dobře vidím, chybí tam propojení zemí mezi koncem a předzesilovačem. Nebo mi něco uteklo?

(upravil j_paseka 22. 2. 2011 23:31)

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Schémata mohu nahodit ale nejsou učesaná, mám to ještě ve stádiu rozpracovaném.
Země zesilovače není s předzesilovačem spojena záměrně - kvůli zemním smyčkám. Jinak na desce je z tohoto důvodu samostatný zdroj pro předzesilovač a vzlášť zdroj pro koncový stupeň.

Edit: Přidal jsem schémata.

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

A země propojíš někde mimo? A nebylo by lepší mít výstupní svorky izolované a propojit země na desce? Pokud se bojíš zemních smyček, tak je propoj přes odpor 10R jako to používá třeba DPA. Jinak k té DPS, přijde mi nepohodlné mít drátové propojky pod pouzdrem IO5.

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

sorry, ale 1875 nesymetricky napájené ...

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

millano - ono to funguje : http://i80.photobucket.com/albums/j177/ … 1_1714.jpg  ale je to také divoké , zvuk to má celkom dobrý, na dom aby som to asi nevolil


j_paseka moc sa mi nepáči,je to všeko také nadivoko a zbytočné , tu ti to nikto asi stavať nebude.

Web

(upravil j_paseka 27. 2. 2011 18:15)

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

pakr: drátové propojky pod IO5 mají tu výhodu, že nepůjdou vidět. A ničemu tam nevadí, už jsem to tak dělal i u jiných aplikací.

millano: nesymetrické napájení jsem nakonec zvolil proto, že jsem doma objevil cca 60W toroid s více vynutími. Ten bych v tomto zesilovač upotřebil pro napájení veškerých modulů. Ten toroid má vynutí se správným napětím i proudovým zatížením pro napájení tohoto konce, je ovšem nesymetrické.

right13: To je mi jasné, když je tu tolik "free" kvalitních projektů. Já jen, že kdyby to někdo chtěl se vším všudy, tak tady to má.
Jinak co máš přesně namysli tím, že je to "nadivoko". Ještě na tom budu dělat, toto je takový předfinální nástřel, jak to bude celé vypadat.

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Jak to hraje - už to máš? Ptám se proto, že jestli jsem se nepřekoukl, tak máš prohozené invertující a neinvertující vstupy u LM1875 (i na DPS)!!!

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Ahoj no popravdě se přiznám, že jsem to ještě nestavěl:uui:. Nakonec jsem se na to vybod, dodělával jsem zesák s JPA100 a přemýšlel jsem nad jinými projekty. Toto jsem kreslil vyloženě z nudy.
Ale pokud chceš mohu Ti zaslat soubory v Eagli wink a můžeš si to dodělat k obrazu svému, jak potřebuješ. Jsou tam i další návrhy modulů, které by společně tvořili funkční celek zesilovače.
Ty prohozené vstupy u LMxxx mě teda ale nejsou jasné:(, zapojoval jsem to podle datasheetu a knihovnu jsem použil od PaJi. Je možné ale že tam má chybu - to přesně nevim.

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

čísla i funkce vývodů sedí, jen máš operák zapojen typicky jako neinvertující, avšak signál přivádíš na invertující vstup. V datasheetu je obdobné schema, avšak signál je přiveden na plusovou nohu, zpětná vazba jde do mínusové (logicky smile.

Jinak díky za nabídku, avšak stavět nic nehodlám - není čas ani místo smile.

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Tak to jsem musel nějak přehlédnout. Dobrá, no já s tím osobně asi stejně nic dělat nebudu. Toto jsem jen tak z nudy nastřelil.

Kdyby někdo měl zájem si s tím hrát, nebo to dodělat podle svých představ. Pisně te mi mail, já vám na oplátku pošlu veškeré soubory tohoto projektu. Je tam i deska s tlačítky, kterou se ovládá přepínání vstupů, zápínání loudnesu a přemosťování korekcí - direct. Já už na to asi nebudu mít chuť.

(upravil sinclair 30. 6. 2011 9:46)

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Kluci, existuje hromada lepších švábů, než je tento. Například TDA1514A.
Prý už se nevyrábí, ale v zahraničí jej lze bežně koupit /i ten se suffixem A/. Dělal jsem s ním spoustu zesilovačů do stálých instalací /restaurace, kavárny, bary a dokonce i vykrývací zesilovač pro přilehlé prostory jedné diskotéky/ a dosud všechno běží. Je to poměrně kvalitní IO, který si bez protestů nechá změnit stupeň zpětné vazby, aniž by se projevil jakýkoli náznak nestability, funguje dokonce i bez Boucherotu, aniž by se rozkmital nebo dělal jiný bordel, externích součástek nepotřebuje zas tak moc, je vybaven všemožnými ochranami /jen proti blbcům ne/ a použité pouzdro daný ztrátový výkon spolehlivě odvede. Nepátral jsem, ale snad RS, Farnell nebo Digikey by ho ještě mohli mít, používal se celkem masově a to dokonce i ve Valvestate series kombíček od Jima Marshalla, kde byl zapojen naprosto nestandardním způsobem. Proti LM3886 nebo jejím nižším klonům má na uši daleko dynamičtější a prokreslenější zvuk a jak už jsem napsal, vydrží téměř vše, pokud dodržíte to, co je v datasheetu psáno a nejedná se o pajc. Vím, že bude asi blbě sehnatelný v originálu, ale jsou tady kluci, kteří ví kam jít na NOS originály.
Jinak je samozřejmě v dnešní době zesilovač s kýblem na výstupu, jak namaloval Honza blbost, ale pokud se použijí opravdu dobré lowESR elektrolyty, navíc poskládané z menších hodnot a překlenuté MKP svitkem do vf obvodů, není to taková katastrofa, jak si někteří myslí.
Smějte se starému chlapovi, ale dobře zrepasovaná AZS217 se čtyřma paralelníma kýblama na výstupu, překlenutýma vf kondíky TC280 a dobře zrepasovaným předzesem s upravenými korekcemi ještě dneska, po 30 letech přehraje kdejakou čínskou sračku.

Web

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Dostupnost - nevím, ale např. Farnell má 1875T od National Sem. v dostupnosti necelých 1000 ks skaldem smile

Re: Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

lze je ziskat z National jako vzorky, poslou az 5 ks, a opravdu to funguje smile

Příspěvky [16]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovač s LM1875 AllIn koncepce

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£