Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Nezařaditelné » jaký máte názor na HDMI?

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 26]

Téma: jaký máte názor na HDMI?

zajímalo by mě jestli by jste trvali při koupi nového přístroje na přítomnosti HDMI. Co si o HDMI myslite? Ma to vyznam(když většina přístrojů ma HDMI v1.1 max. v1.2)? HDMI neřeší galvanické oddělení(nebo ano?) proč se to neřeší optikou? Máme přece optiku na audio...proč to nevzit jednim kabelem(kldine svazek opt. vlaken).  Nejsou jine zpusoby jak přenest kvalitně video v takovém rozlišeni? Má takové vysoke rozlišení skutečně přínos(když TV je většinou docela daleko narozdil od monitoru?)

Mě osobně přijde HDMI jako takový marketingový tah jak z nas vytahnout penize...proč? už třeba jenom proto že postupně přichází s ruznýma verzema který vyžadují HW upgrade nejen SW(firmware). teprve až verze 1.3 podle mě vystihuje HD= High Definition.

pzn. prosim moderatory aby tohle vlakno presunuli jinam pokud sem nepatri smile

Re: jaký máte názor na HDMI?

Dobrá otázka! Taky přemýšlím o Receiveru s HDMI
-Je to rozhraní pro přenos nekomprimovaného obrazového a zvukového signálu v digitálním formátu. Může propojovat zařízení jako například satelitní přijímač, DVD přehrávač nebo A/V receiver s kompatibilním výstupním zařízením, jako například plazmová televize.

HDMI podporuje přenos videa ve standardní, rozšířené nebo high-definition kvalitě, a až 8-kanálový digitální zvuk. Rozhraní nezávisí na různých televizních a satelitních standardech, protože přenáší nekomprimovaná video data.

Výhody: Přenos nekomprimovaných dat.
            Potřeba jen jednoho kabelu.
            Digitální přenos obrazu znamená, že obraz bude buď bez chyby, nebo bude kostičkovaný, resp. trhaný, nebo nebude vůbec.
           Obraz v maximálním rozlišení (HD) je celkově 2x-5x podrobnější než obraz ve standardním rozlišení, mezery mezi řádky jsou menší nebo nepostřehnutelné. Jeho větší podrobnost umožňuje pohodlné sledování na větších úhlopříčkách.
           Možnost přenosu až 8-kanálového nekomprimovaného digitálního zvuku.


Osobně u AV receiveru bych audio propojil optikou.

Web

(upravil check 21. 4. 2007 12:19)

Re: jaký máte názor na HDMI?

Věřte mi, že rozdíl mezi DVD a HDTV je obrovský. Sice to neni ani tak v rozlišení (DVD celkem dostačuje), ale hlavně v datovém toku a kvalitě kodeku (H264 je fakt super). Kdyby nejaky vyrobce prodaval filmy na jednom dvouvrstvem dvd a zbytečné bonusy vyhodil nebo je hodil na dalsi dvd, mohl by se pouzit h264 kodek, drobet zvýšit rozlišeni a stačlo by to. Koupě nového dvd prehrávače by nebyla rozhodně tak bolestivá (a výroba taky).
Co vim tak v HDMI je vlastně DVI + audio + asi nějaké informační piny. Přijde mi to celkem zbytečné mít to na receiveru, on s tim stejne nic nedělá, akorát přepíná. Ten přepínač nebude tak složité udělat nebo možná koupit. DVI má jednu velkou nevýhodu a to že signál nevydrží takové délky kabelu jako VGA (ale samozřejmě ostrost je nepřekonatelná). Dále pak tuším rozlišení 1920*1200 zvládá jentaktak a na vyšší už potřebujete dva kabely.
Intel vymejšlí nový standart a nějaké jiné konsorcium další nový standart, kdy ale přijdou na trh těžko říct, zřejmě až budou běžnější 24" a větší úhlopříčky.
Optika zrovna nebude videospasitelná, při datovém toku, jaký je potřeba, by to byly dost slušné frekvence. O vícežilové optice silně pochybuju, to by byla drahota.

Web

Re: jaký máte názor na HDMI?

Podla mna je otazne, ci pri dnesnom trende kvality, bude mat vobec vyznam zamyslat nad HDMI. Kde vziat signal, aby som ho vyuzil. Napr. ten osemkanalovy nekomprimovany zvuk, kde ho vziat? HDTV uz je funkcne niekolko rokov, ale v tomto formate vysiela len zopar stanic na satelite.

(upravil kyselym 21. 4. 2007 15:21)

Re: jaký máte názor na HDMI?

jste si opravdu jisti tim nekomprimovanym audiem? ja co sem cetl specifikace tak lossless audio ma az v 1.3 kterou ovsem zatim nesplnuje temer zadny pristroj...

jak je to treba s S-video pripadne componentnim videem(RGB)? jake je maximalni rozliseni?

Re: jaký máte názor na HDMI?

Pro DVD a DVB-T na CRT je podle mě RGB dostačující, i když na LCD se asi to HDMI hodí. Je to pár TV na satelitu, (a jeden testovací kanál na IPTV a DVB-T od O2) ale nova a óčko s tim chtí začít taky, pokud budou mít možnost.

(upravil Kritik 22. 4. 2007 11:13)

Re: jaký máte názor na HDMI?

Taky nevím, proč se u AV receiveru dělá HDMI vstup/výstup? Přece je lepší ho zapoji z DVD do LCD nebo TV to je jedno ....

Jedná se o obraz! Proč ho budu tahat přes AV když můžu přímo z DVD do TV?
Zvuk z DVD můžu zapojit přes optiku ...

Ale máš pravdu  wink

Web

Re: jaký máte názor na HDMI?

No protože receiver máš asi proto, aby ti přes něj šel zvuk ne? Kdybys to chtěl pouštět přes TV tak nepotřebuješ receiver roll

Re: jaký máte názor na HDMI?

Ti z vás, kteří mají přes reciver zapojeno víc věcí než jenom přehrávač a TV, tak vědí, jak pohodlné je mít to včecko přes jednu centrálu na jednom ovladači a tak. Máme sat, VCR, DVD přes reciver a TV a projektor, přibude digiTV, multimediální PC. Vždycky audio i video z krz reciver, nehledě na to, že reciver má OSD.
Ject HDMI nebo jakýkoliv obraz mimo reciver je blbost, bude nutné při více zdrojích přepínat jak reciver kvůli audiu, tak zobrazovač kvůli videu a nutnost zobrazovače mít adekvátní množství vstupů.
Pohodlí je důležitá věc a pokud řeším HDMI a podobné věci, SW za desítky tisíc a podobně, tak chodit někam přepojovat kabely, nebo přepínat pěti ovladači, to by mě jeblo.

Re: jaký máte názor na HDMI?

No ono jde hlavně o to že ten receiver si veme z toho HDMI zvuk a obraz pošle dál ne?
Na digiTV kašli, počkej si na DVB-T nebo si kup normální satelit.

Re: jaký máte názor na HDMI?

Tak jsem to myslel s tou digiTV.

Re: jaký máte názor na HDMI?

nechápu, psal si ýe přibude digitv a teď tvrdíš že souhlasíš se mnou že to je zbytečný?

(upravil kyselym 22. 4. 2007 11:44)

Re: jaký máte názor na HDMI?

Jsem taktéž zastáncem jednoho ovladače a video in/out (tzn. i HDMI) má na A/V receivru své opodstatnění v tomhle ohledu. Nicméně jsem hledal něco víc ohledně component videa a zjistil jsem, že RGB component video je schopne az 1080p viz. http://en.wikipedia.org/wiki/Component_video a http://en.wikipedia.org/wiki/1080p
to je podle mě vic než dostačující rozlišení i pro obří širokoúhlé LCD (HDTV). Tudíž jediným přínosem HDMI je potřeba jednoho kabelu a co nejdelší možnou dobu udržení signálu v digitální podobě. To má jisté plus ale zároveň taky omezení pro nás uživatele při kopírovaní nebo nahrávání vlastního materiálu. Analogové component video se s dobrým kabelem, který nemusí být nijak drahý, dá vést na větší vzdálenost.

Tudíž nevidím důvod měnit staré přístroje bez HDMI za nové s. A stejně tak kupovat jen ty nové co maji HDMI.

Opravte mě prosím někdo pokud se v něčem pletu.

pzn. vim, že v 1080p zatím žádný materiál není, ale je to podle mě jen otázka času.
pzn2. Kdyby to někoho zajímalo tak na S-videu lze dosáhnout nejvýše asi 480i-576i (tím si ale nejsem jistý)

EDIT: Zajímavý článek na téma HDMI vs Component video v angličtine: http://forum.ecoustics.com/bbs/messages … 22868.html

(upravil Iridescent 22. 4. 2007 11:50)

Re: jaký máte názor na HDMI?

Já mam za to že 1080p se posílá přes komponentní (YCbCr), i když posílat ho přes RGB by technicky nic bránit nemělo.
To, že v 1080p nic neni se pleteš. Všechny bluray a HDDVD (i když to rozlišení často neni využitý kvůli kvalitě skenu) většina evropských satelitních HDTV a i některý jiný jsou 1080p. Navíc pokud je to film nebo seriál tak z 1080i se dá bezztrátově vyrobit 1080.

Ten článek je kravina. Někdo objevil, že pokud je kabel moc dlouhej, tak to přestane fungovat. Bravo, na to by bez nich nikdo nepřišel!

Re: jaký máte názor na HDMI?

Kruci to je zase slovíčkaření, pod pojemem digiTV zahrnuju včecko, co přenáší obraz na dálu není analogové. tedy terestriální, satelitní a cokoliv dalšího. OK?

(upravil Iridescent 22. 4. 2007 21:28)

Re: jaký máte názor na HDMI?

digiTV je značka dodavatele TV, stejně jako třeba UPC. Tak řikej digitální TV, nebo digitál a je to.


A mimochodem Plzeň tam bys už moh DVB-T chytit.

Re: jaký máte názor na HDMI?

Mě to zatím nechává celkem chladným. Filmy jedeme stejně z DVD, máme solidní sbírku a pohodlí "pause" je fajn. smile Z Domažlic to podle mne zatím nechytím, ale nezkoušel jsem. To, že je to přímo značka poskytovatele jsem nevěděl. Nedorozumnění, omlouvám se.

Re: jaký máte názor na HDMI?

nejake dalsi nazory?

vyhodu HDMI vidim jeste pri pouziti s nejakym LCD co nema moc kvalitni AD prevod. To se ale da resit i nejakym externim prevodnikem vyssi kvality v nejhorsim pripade ne? Nevi nekdo jak jsou natom LCD s AD prevodem? jestli aspon ty lepsi je maj vpoho? nebo se nato neda divat? (nemam osobni zkusenost tak se ptam) Pri pouziti s CRT je pak presence HDMI vcelku zbytecnost podle me.

(upravil check 23. 4. 2007 18:44)

Re: jaký máte názor na HDMI?

kyselym: Odkdy se nepoužívá DVI (digitální) k LCD?

Jinak nevim co se řeší. Každej si musí říct, co je pro něj důležitý. Někdo potřebuje z receiveru přepínat signál z několika zdrojů v nejvyšší kvalitě, někdo má jeden zdroj a signál posílá po analogu. Někomu stačí kvalitativně RGB, někomu S-Video... Někdo potřebuje HDCP signál z Blueray disku se všim všudy, někdo si stahne DVDrip a dohledá s k němu titulky na netu.
Všechno to závisí na vkusu a peněžence. Já bych za to Masarykem nepřiplácel.

Web

Re: jaký máte názor na HDMI?

Jo, tak to by ses divil, DVI se používá tak dva roky.  A ukaž přehrávač s DVI výstupem.

Příspěvky [1 až 20 z 26]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Nezařaditelné » jaký máte názor na HDMI?

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£