(upravil Pech. 31. 10. 2014 22:42)

Re: DIY gramofon

když už jsme u toho - co vy na plochý pertinaxový ramínko... já jsem ho ohodnotil vůči hliníkový trubičce na jinak totožným gramci a zbytku jako lepší...  nějakej důvod - když pominu subjektivitu smile

(upravil stiglitz 31. 10. 2014 23:13)

Re: DIY gramofon

Jo, viděl jsem to, i když to asi není marný, já  - sám za sebe - prostě se mi nelíbí, je divný, ale jestli má své klady, chápu, proč NAD tohle akceptoval.
Ještě se vyjádřete - dělá tu někdo něco, gramofon? Aktuálně?
Sagitarius - s těmi pruty na ryby jsi se nepochlubil. To asi nebude blbý - máš nějakou fotku?

Re: DIY gramofon

Nefotil jsem to, ale používám to na všechny ramínka (gramců jsem už pár vyrobil) už cca 10 let, co jsem zjistil, že některý pruty od ťamanů jsou karbonový. Ale na krásu je lepší vlastnoručně laminovaný karbonový rameno z karbonový punčochy, protože ta je pletená křížově a po osmirkování a nalakování to rameno vypadá těžce luxusně. Ty pruty jsou laminovaný karbonovým páskem spirálově, a tam ta struktura karbonový pleteniny nevynikne tak pěkně. Není to složitý- kopyto ze dřeva dobře vyhlazený, vykoupaný v roztaveným vosku, nakonec ohlazený rubovou stranou hovězí kůže, na to natáhnu punčochu ve dvou vrstvách a laminuju. Punčochy kupuju zde http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod … egorie=337

Web

(upravil mordoo 4. 11. 2014 21:45)

Re: DIY gramofon

to stou vlastnou vyrobou som myslel takto: moje rozrobene ramienko 10". Navrh je taky aby sa vsetky diely dali urobit doma na stojanovej vrtacke. Teda skoro smile zakladna vertikalnym loziskom sa neda.
https://lh5.googleusercontent.com/-dbpF2cyDmKE/VFkoxmOZxTI/AAAAAAAAEzc/rYRRNPmAqjw/s128/ramienko%281%29.png

Re: DIY gramofon

Vizualizácia pekná. Držím palce aby si sa doma úspešne popasoval s presnosťou, ktorú u tohto typu ramienka potrebuješ dosiahnuť.

Cez vianočnú dovolenku sa chcem do gramca pustiť aj ja - len dúfam že zas nebudem niekde v tramtárií. Pôjdem cestou odpruženého chasis a unipivot ramena. A samo za čo najmenšie peniaze čo najviac muziky. Ešte si trochu lámem hlavu nad vodičmi ramienka - nechce sa mi zrovna vydrbať 20€ za niečo čo vypadá ako DIY z ebay. Takže ak máte nejaké nápady/rady/skúsenosti, sem s nimi (hlavne čo sa týka spojenia piny prenosky-vodiče ramienka).

Re: DIY gramofon

nie je to len vizualizacia ale seriozny CAD smile s planom vyroby. presnost zavisi od presnosti nastrojov. jednoduchy dizajn a cylindricke tvary idu aj v domacej dielni bez frezi.

Re: DIY gramofon

No, já tu mám pořád někde tu rotační hlavu z videa, tak uvažuji, jestli by se rameno nějak dalo uložit na ni. Když už jsem zavrhnul dát na ni talíř.

Re: DIY gramofon

Bude problém s uložením ve svislé rovině. Asi bych tu myšlenku opustil.

Re: DIY gramofon

Dá se to jednoduše vyřešit třeba břitovým ložiskem.

Re: DIY gramofon

Ono často stačí jen při procházení různých obchodů chodit s otevřenýma očima a vhodné díly najdeš hotové. Já například našel v Hornbachu krásnou základnu na ramínko- přírubu na uchycení trubky na záclony. Na uložení karbonový roury jsem použil nějaké mosazné leštěné madlo na zásuvky, a druhé stejné jako šroubovací závaží, atd. Stačí jen koukat kolem po regálech a mnohdy mám půlku práce hotovou. Miniaturní ložiska s vnitřním průměrem 3, nebo 4mm taky není problém koupit. Prostě stačí jen koukat.

Web

Re: DIY gramofon

mako napsal:

Dá se to jednoduše vyřešit třeba břitovým ložiskem.

Nemyslim ze nozove lozisko je dako jednoduchsie na vyrobu.

Re: DIY gramofon

Záleží na tom co od toho člověk očekává.Každý systém má nějakou záludnost co se výroby týká. A pokud budu uvažovat, že výroba raménka bude složitá a ona kupodivu složitá je, tak raději nemá cenu ani uvažovat o tom jestli si ho vyrobím.Na odzkoušní principu ložiska stačí třeba tohle http://www.vinylengine.com/turntable_fo … hp?t=10455
Ideálnější je ale inspirace raménky SME3009 nebo starším typem z domácí produkce PR2.Nebo místo břitu použít uložení na 2 hroty jako třeba u ramínek Reed.Osobně jsem zatím břitové ložisko vyrábět nezkoušel ale typ PR2 vlastním.Experimentuju spíš s unipivotním uložením.Vyzkoušel jsem kopii ramenka Schroeder s uložením na vlákně a stabilizací pomocí magnetů a v současné době pracuji na systému uložení na hrot alá Durand Talea, které rovněž používá pro stabilizaci magnety.

(upravil stiglitz 6. 11. 2014 0:00)

Re: DIY gramofon

No, tedy čumím. Jo, takhle nějak jsem to zamýšlel provést, dík za odkaz.

(upravil mordoo 6. 11. 2014 0:25)

Re: DIY gramofon

uznavam tato varianta je jednoducha smile
jasne ze vyroba ramienka je zlozita, preto nas to bavi. Islo mi o porovnanie nozove oproti loziskam. tu mas opacny extrem.
http://fonolab.com/aktuality.html?aktualita=44

Re: DIY gramofon

a co takhle vzit ramenko z NC440-NC500 a vymenit tu duralovou rouru za rouru z prutu od vietnamcu?ja se na to chystam uz nekolik let...:-)

(upravil kudlibabka 6. 11. 2014 1:16)

Re: DIY gramofon

smile

Re: DIY gramofon

S rovným NC500 remienkom by to išlo. Priemer by si si nejako prispôsobil. Ale načo ničiť pekne 500kove ramienko. smile Moje asymetrické ramienko má pri základní priemer 20mm to už by tam išlo blbo.

Re: DIY gramofon

Náhradu hliníku za karbon chci zkusit u raménka PR2 s břitovým ložiskem.Stavební návod na tohle ramínko je popsán v časopisech Hudba a zvuk 1,2 z roku 1968.Kdo si to chce prohlédnout, tak se může kouknout na uložto.I přes to stáří se jedná o výborné ramínko.
Do budoucna  chci postavit něco podobného jako je tohle: http://www.youtube.com/watch?v=_AM28KJizzU

Re: DIY gramofon

Pozerám že s kabelážou ramienka mi tu asi neporadí nik... sad

Re: DIY gramofon

Rasto je to trocha o laborovani. Ja som pouzil kabliky zo stareho komunikacneho kablu rs232 (25pin). Ale pred tym som rozobral asi 5 inych pocitacovich datovych kablov pokial som nasiel take co sa mi pacili. (tenke, makke)
dutinky by som nevymyslal a kupil, je to par korun.