Téma: DIY gramofon

zdravim pratele analogu,

shanim se po zakladnich principech stavby gramofonu. Zajimaji me dva parametry ci jejich vypocty:
1) vzdalenost osy otaceni ramenka od osy otaceni talire a vsechny s tim spojene paramtry (pokud tam nejake jsou) ?
2) prumer talire? ten bude ale nejspise odvisly od pouziteho motorku, resp. od systemu prenosu sily otaceni z motorku na talir...

Zajima me postavit si gramofon, tedy spise sestavit. koupit ramenko, motor a osu talire s loziskem a k tomu si vyrobit zakladnu a talir... Nema s tim nekdo zkusenost pripadne neznate nekdo stranky kde bych se mohl docist vice? Asi zadavam spatna hesla do vyhledavace...

Predem diky

MacBook Pro-> Antelope Audio Zodiac DAC/Luxman PD-441 w Nottingham Analogue Ace Space & Sumiko Blue Point/Denon DN-961FA-> DIY tube AMP-> DIY speakers w Fostex FE-206ES-R & Monacor RBT95SQ

Re: DIY gramofon

http://www.hifipassion.com/stranky/gram … rowing.pdf

Re: DIY gramofon

Zde je vyčerpávající téma:

http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=1866

Re: DIY gramofon

Hoj,
než začneš dovolil bych si doporučit :
http://www.antikvariatcz.com/shop/pesak … -8965.html

najdeš tady dost odpovědí které hledáš. Sám jsem si skládal gramofon, tak vím do čeho deš, držím palce smile

Re: DIY gramofon

230 yikes

za kilo ti ji pošlu ..

Web

Re: DIY gramofon

Ahoj, rád bych po dvou letech oživil tohle vlákno, a jsem rád že nemusím zakládat nové.
Chci stavět, do budoucna, a dost chodím na Slovanet, nebo HiFi názory, ale registrovat se tam nebudu. Třeba to tu můžeme taky probrat, doufám, že se možná přidá sagitarius, nebo voltik.
Asi mě gramofon čím dál víc chytá.
Čím začít - talířem, ramenem, nevím, asi si ujasnit co vlastně, doufám, sagitarius dodá, hned jak jej bude mít, foto ramene...
Tak co, chlapi...

Re: DIY gramofon

To záleží na tobě, co všechno jsi ochoten si vyrobit a co koupit. Za necelou čtverku koupíš rameno Project Evolution ve třech délkách.
Tohle je asi nejpropracovanější. Altmann je asi nejjednodušší a celkově se mě jeho gramo líbí. Další už jsou docela piplačka tohle a tohle. Já kdybych měl prachy, tak bych rád něco takovýhoto.
Viděl jsem i fotky, ramene uděláného z motoru z HDD a čtecích hlav. Je to velice jemná a přesná mechanika, takže to může mít i velmi tichý posun.
Dále materiál šasi. Asi bych šel do překližky, nebo masivu.
Motor buď klasiku co používá Project a předtím Tesla a nebo nějaký Premotec To už je ale úplně jiná částka.
Základnu buď společnou pro motor i rameno s talířem, nebo dát motor bokem jak to má třeba ten Altmann..
Já plánuji udělat něco ve stylu Roksan Radius, ale s motorem na vlastní základně. Žel času se pořád nedostává a jsou důležitější věci na práci

Re: DIY gramofon

Altmann, Altmann. Asi to bude mít ty parametry, ale taky trošku estetiky, ne?
Jinak, vytáhnul jsem rotační hlavu ze starého videa, někde na jiných webech se právě tohle řeší. Ano, šelest když hlavu roztočím, a přiložím ucho, slyčet je. Ale při 45 otáčkách? no a kdybych třeba propracoval uložení talíře na té hlavě? Nemusí na ní být přímo, dala by se tam třeba umístit guma, mezi, nevím.
Protože, když s ní točím, ta hladkost chodu... Luxus.
Motor bude klasika, Tesla, materiál šasi patrně MDF.
Tak doufám, se nám to tu rozběhne.

(upravil sagitarius 20. 1. 2013 21:14)

Re: DIY gramofon

Když už se do toho pouštět, tak tomu obětovat čas a udělat pořádně. Na peníze to až tak náročný není, pokud jsi zručný a máš nápady.
Podle měření materiálů pro chassis na schopnost tlumit vibrace vychází nejlépe polymerbeton. Je to směs 80% bentonitu a 20% isoftalové pryskyřice. Bentonit se dá koupit za pár korun v prodejnách s chovatelskými potřebami jako stelivo pro kočky, a isoftalová pryskyřice se dá taky běžně sehnat. Dá se použít i jiná hmota- Epoxy, Dentakryl, a podobně. Formu stačí udělat z dřevotřísky-lamina.
Rameno se dá taky pořídit špičkový karbonový téměř zadarmo. Stačí vybrousit z tvrdýho dřeva podle požadovanýho tvaru kopyto, vykoupat v rozpuštěným vosku, pak horkovzdušnou pistolí přebytečný vost nechat odkapat a kůží vyleštit. Na to vylaminovat z karbonový punčochy a laminovací pryskyřicí CHS-104 rameno. Karbonový punčochy se dají sehnat zde: http://www.kostkamodelcentrum.cz/obchod … egorie=337. Pokud seš zručnej, uděláš bez problémů i uložení ramena. Já používám miniaturní zapouzdřený kuličkový ložiska 623 2Z. Chod špičkovej a není potřeba pracně seřizovat jehly. S využitím hliníkových trubek se to dá udělat i bez soustruhu, ale se soustruhem je to pochopitelně jednodušší.
Motory není problém koupit za rozumný ceny zde: http://www.regulace.cz/CZ/SM/index.html jak synchronní, tak krokový. Řízení můžeš udělat podle CZ gramofonů NC450, 440, a pod. Servisní manuály se schematy a návody na řízení motorů se dají stáhnout zde: http://www.radiohistoria.sk/Oldradio/ma … cu/0000019.
Prakticky vše kromě motoru se dá doma udělat a to kvalitně- jen podle tvých schopností a zkušeností. A je to pak jen o času- a spěchat nemá cenu. Já mám za sebou už několik gramofonů, ale rameno dělám kompletně poprvé. Zatím jsem použil buď tovární, nebo v posledním případě tovární, který jsem předělal na karbonový použitím trubky z karbonovýho rybářskýho prutu- zbrousit barvu, vyhladit jemným šmirglem a několikrát stříknout čirým lakem. Krásně vystoupí vzor pleteniny a je to nádhera. Původní hliníková trubka vážila přes 9g, ta karbonová 4.5g.
Prostě taky obdivuju kvalitní gramofony, ale za cenu auta bych ho nekoupil. DIY je řešení, ale musí člověk na to opravdu mít schopnosti a zkušenosti z množství různých oborů. Pak se to dá zvládnout.

edit: Mimochodem z polymerbetonu se dá udělat i talíř. Uděláš o něco větší polotovar a necháš osoustružit. Polymerbeton se velmi dobře obrábí a je velmi pevnej.

Web

Re: DIY gramofon

Co ta videohlava? Jak to vidíte?

Re: DIY gramofon

Neeeee. Kuličky nebrat, je to hlučný. A čím je těžší talíř, tím je to hlučnější. Lepší je ventil do motoru i s pouzdrem. Koupíš to jako komplet.

Web

(upravil sagitarius 28. 1. 2013 15:38)

Re: DIY gramofon

stiglitz:
Na fotky si počkáš, protože zatím je vše ve stadiu projektu, některé drobnosti v počátcích. Zatím ti můžu poskytnout fotky ze stavby předchozího gramce [ještě s továrním ramínkem a talířem] a mé předchozí HiFi věže, kterou jsem dělal 5 let. http://ferda64.rajce.idnes.cz/Stavba_gramofonu
Když si rozklikneš všechny moje alba, najdeš tam i moje bedýnky, který jsem dokončil před půl rokem.

Web

Re: DIY gramofon

Ahoj, nechci se vám moc plést do diskuze, protože gramofon jsem svépomoci opravdu nikdy nestavěl, ale čistě ze strojařského pohledu - kde v domácích podmínkách jinde sehnat tak šikovné řešení pro rotaci talíře co se týče přesnosti a ostatních vlastností - ta videohlava se mi nejeví vůbec špatně. Kdo někdy držel v ruce vymontovanou videohlavu, musí vyřknout obdiv nad takovou technickou propracovaností. A přitom se skromě krčila v každém videu. Myslím, že přesnost (tolerance, hladký chod), i schopnost snést nějakou tu axiální sílu od hmotnosti talíře a desky, je takové uložení dostatečné.

Re: DIY gramofon

No, oni tvrdí, že je tam šelest, a ano, je, ale já myslím, že při tak nízkých otáčkách to nemá šanci se projevit.
sagitarius: Tak tohle, ta Tvá věž, to zaslouží obdiv, na to bych neměl, ani nervy.

Re: DIY gramofon

Když oddělíš uložení videohlavy pomocí vhodného poddajného materiálu (měkké gumy - nic mě teď jiného nenapadá) od talíře, tak tam ten šelest nebude. A při 33 nebo 45 ot/min určitě ne. To Tě budou trápit úplně jiné faktory odstupu signálu od šumu/hluku při reprodukci gramodesky. Samozřejmě s technickým řešením si budeš muset poradit sám - připevnění statorové části, připevnění rotorové části atd. Kdysi jsem četl na nějakých amerických stránkách o kutilství (tzv. DIY), sice z úplně jiného oboru - ale to nevadí,  krásnou větu: "... při hledání vhodného materiálu se stačí dívat kolem sebe". Ta věta se mi strašně líbila a každý člověk, který chce něco svépomoci udělat, by se jí měl řídit. Je spousta věcí/prvků navržených pro nějaký účel a přitom může jinému (nám) posloužit k úplně jinému účelu. Případ videohlava, ikdyž jsem se to dozvěděl až teď, hned jsem si uvědomil, že to může být dobré řešení. Protože jsem několik videohlav v ruce měl a můžu říct - v ničem to nepokulhává oproti tehdejším uložením českých gramofonů.

Re: DIY gramofon

Jik:
To jsi na velkým omylu. Ložisko tý hlavy bylo konstruováno na zátěž samotnou hlavou. Samo hlučný není, ale když na to postavíš 5kg talíř, nasadíš přenosku, tak z tý hudby moc mít nebudeš. To ložisko je s takovou zátěží hlučný jak kráva. Ono stačí k jeho základně přiložit stetoskop. Jediným hotovým a levným řešením bez hluku je ventil do motoru. Koupíš novej ventil, k němu pouzdro, což je velmi kvalitní bronz, a máš kvalitní kluzný ložisko.
Pokud bys chtěl stavět nějakej obyčejnej gramec s plechovým talířem kolem 1 kg, tak tam to ještě jde, ale i tak už to je v tichých pasážích slyšet.
Kuličkový ložiska prostě na gramec použít nelze. Proč myslíš, že se firmy zabývají vývojem drahých a výrobně náročných kluzných ložisek s keramickýma potahama a magneticky nadnášených, kdyby stačilo tam vrazit dvě kuličkový ložiska? Ty videohlavy už řešilo víc lidí, a nikdo s tím neuspěl.

Web

(upravil jik 28. 1. 2013 22:02)

Re: DIY gramofon

sagitarius: vůbec jsem neměl na mysli 5kg talíř (ikdyž by to samozřejmě k pohlcení sil a tudíž kolísání otáček bylo velmi výhodné), mám na mysli lehčí a měkkým členem oddělené od talíře.
Pokud to má být kvaltní gramofon, tak tam kolem těch 5kg potřeba bude, to nepopírám. A to už ani ta videohlava asi nevyhoví...

(upravil sagitarius 28. 1. 2013 22:34)

Re: DIY gramofon

Tak já používám vždycky těžší talíře. Ten na fotkách má 2.5kg, a už ani na ten ta videohlava nemá šanci. Ale na tyhle váhy není problém sehnat origo tovární ložisko- stačí na aukru koupit za pár šušňů nějakej vrak a máš ložisko. Na ty 5kg se ale už nehodí, tam je potřeba fakt těžší kalibr a na dno ložiska přesnou, vystředěnou kuličku, nebo dva magnetický neodymový prstence- jeden na talíř a jeden proti na chassis, stejnejma pólama proti sobě, a udělat levitační uložení. 10kg talíř pro 40/23mm prstenec není problém.
http://www.magnety.sk/cz/neodym-toroid-anizotrop/

Web

Re: DIY gramofon

No, a proč se všude řeší, nebo přesněji, proč se všichni snaží mít alespoň pětikilový talíř, na který se beztak položí vinyl, který je fakt placička, a má sám o sobě nula celá nic, v porovnání s talířem.  A to jsou ještě cvoci, kteří na takový těžký talíř plácnou filcový slipmat, čímž to vlastně celé degradují, alespoň myslím, nejlepší slipmat je stejně klasika, třeba Tesla, tam ta deska sedí. Pak jsou zbytečné ty puky, a jiné ptákoviny.

(upravil sagitarius 29. 1. 2013 15:57)

Re: DIY gramofon

Ale to uvažuješ naprosto špatně. Nejde o váhu desky oproti talíři, ale o celkovou hmotu celýho toho "kolotoče", tedy toho, s čím ten motor točí. To, že deska sama je lehká je úplně jedno.
1. Malej TENKEJ talíř snadno přenáší vibrace- hluk, a snadno sám rezonuje
2. Malej LEHKEJ talíř nedokáže eliminovat případný kolísání otáček, neboť nemá dostatečnou setrvačnost.
3. Filcovej slipmat je lepší, než starý teslácký ztvrdlý gumový- opět ten filc podstatně účinněji tlumí vibrace, než stará ztvrdlá guma.
4. Ty puky jsou hlavně proto, že desky jsou často prohnutý. Proti okrajovýmu zvlnění desky se ještě nasazuje obvodovej prstenec. Nepátrej ale po tom, kolik stojí, mohl bys dostat infarkt.

Například referenční gramofon Clear audio, kterej si můžeš koupit- na objednávku za 3.500.000,-Kč, už nemá talíř ve tvaru disku, ale válce, a celej komplet talíř-ložisko ještě dovažuje pod ním kyvadlově zavěšený závaží o váze několika těch talířů:http://www.highend.cz/productpages/clea … ement.html

Web