Téma: Délka BR

Sorry za trošku stupidní dotaz, ale když mám v bedně 2 BR a nejsou stejně dlouhé, je možno v simulačním softu počítat s jejich střední hodnotou?

Re: Délka BR

Ne, pokud nemají průměr přizpůsobený délce, pak je každý jinak naladěný a nevím o softu, který by něco takového zvládnul nasimulovat.

Re: Délka BR

Boramyr: To nějak vysvětli. Podle mě to taky je nějaká střední hodnota.

Re: Délka BR

Možná máš pravdu, když teď nad tím přemýšlím, tak píšu blbosti.

(upravil opamp 20. 4. 2007 23:32)

Re: Délka BR

Já myslím Boramyre že máš pravdu, že to bude dvojí ladění, dvojí dvojhrb smile sousto pro fajnšmekry smile . Možná bude záležet na tom, jak daleko od sebe budou naladěný.

Web

(upravil Halen 21. 4. 2007 0:33)

Re: Délka BR

No ja bych si tipnul, ze v pripade BR jde o objem natrubku. Takze dva rozdilne natrubky z hlediska delky/prumeru se budou chovat jako jeden se zprumerovanym prurezem a delkou. Mozna se mylim, ale pokud by tomu tak nebylo, nemohly by fungovat  ani dva  natrubky co do prurezu i delky shodne.

Edit - takze asi ne, asi to je slozitejsi a toto je opravdu sousto pro vzdelanejsi.

Re: Délka BR

haah představte si že máte jeden nátrubek laděnej na 500Hz a jeden na 50Hz. oba budou fungovat na spávný frekvenci a ne žádný zprůměrování. nevidim ale problém nasimulovat si v nějakym programu graf s jednim basreflexem, a pak trochu "křováckou metodou" to překreslit i s tim druhym. decibel sem, decibel tam, to musí jít. nebo si rovnou vem milimetrovej papír...

Re: Délka BR

No tak jde o to, že včera jsme ladili kámošův sub s EM Kappa 15LF, kde jsou 2 BR o průměru 10cm, jeden s délkou 6.5cm a druhý 8.5cm.
To co píše crashpc by fungovalo kdyby se vždycky ten druhej zacpal, protože když tam bude jeden BR na 500Hz bude rezonanční frekvence na 500Hz, a když se tam přidá druhej třeba na těch 50Hz tak si myslím, že se určitě budou ovlivňovat a bedna dvě rezonanční frekvence mít nebude. Ladění je přeci závislé na hmotnosti a poddajnosti vzduchu v nátrubcích.
To je můj názor, ale nevím jestli správnej.

Re: Délka BR

podle me bude v oblasti mezi nalazenim prvniho a druhyho na frekvencni charce dira. vlastne v cely oblasti jejich nalazeni by dost mozna klesla citlivost a vzrostlo zkresleni. pocital bych to pres prubeh faze. cim dal od sebe by byly nalazeny tim hur. mozna ale existujou pomery nalazeni, ve kterejch by to fungovalo.

Re: Délka BR

Kecáme tu o hovně, to je otázka na Big Boba smile

Re: Délka BR

Stačí si uvědomit jednu věc, mám-li bednu s nátrubkem a přidám tam ještě jeden stejný, nezískám bednu se dvěma stejně naladěnými basreflexy, ale bednu s jedním naladěným jinak. Takže se domnívám, že ani dva nestejné nátrubky nebudou dvojice rezonátorů, ale jeden. Ta střední hodnota asi nebude daleko do pravdy.

(upravil Crashpc 21. 4. 2007 11:44)

Re: Délka BR

Boramyr: no ono to bude složitější. střední hodnota dvou basreflexů přece neudělá výsledek: o dost vyšší výsledná ladicí frekvence. to je to sebeovlivňování. zas nadruhou stranu vzít prostě dva basreflexy a sečíst jejich plochu jde, problém je v různých délkách. Bude to hodně, hodně složitý.

Re: Délka BR

No tak podle mě to bude nějak tak jak píše Boramyr, ladění bude jedno, ale průběh na něm bude asi trochu jinačí.

Re: Délka BR

shrnu to 4mi slovy: JE TO NA HOVNO.  ani nevis na kolik to mas vlastne nalazeny, takze tam prdni 2 stejny, dylku si spocitej treba v bassboxu

Re: Délka BR

Tenhle Rodek má zadní šikmou stěnu a ty štěrbiny po bokách jsou dlouhé podle té zadní šikmé stěny. Asi tak 5cm od.   
To by mě taky zajímalo jak je to laděné.
Jinak bedna šílenej hučák.
http://img80.imageshack.us/img80/9729/rodekrb30brcg8.th.jpg

Re: Délka BR

Jo, nikde sem nenašel rozumný pojednání o štěrbinovejch basreflexech, navíc nevim jak se to anglicky menuje. Hh to se boduarde nemůžeš divit. zaprvný si zvyklej na uplně jiný masáže, a zadruhý je to čistej autohifík. ten prostě musí mít díru/y a musí pořádně bouchat a dunět.

Re: Délka BR

Přikláním se k názoru Boramyra a Halena, tzn. ke střední hodnotě. U woferu Sennet SDC-12 výrobce uvádí jako jednu z možností také ozvučnici s dvěma nestejně dlouhými nátrubky. Když si v prográmku "Bassreflex" zprůměruji průřez, vyjde mi na 45 Hz opravdu průměrná délka nátrubku. Nějaký účel to ale určitě mít bude (i když nevím jaký), protože proč by tam nenechali rovnou jeden basreflex s průměrným průřezem a délkou ??

Web

Re: Délka BR

Jsem opačného názoru. Každý bassreflex bude představovat jinou akustickou zátěž a bude tedy "užitečně" natáčet fázi na jiném kmitočtu. Zdůrazní se tedy dvě oblasti, každá s jiným středním kmitočtem. Výsledná charka ale nebude pouhým součtem dílčích charakteristik jednotlivých bassreflexů.

Re: Délka BR

Ono by možná stálo prozačátek za to vědět, proč přidáním druhého stejného basreflexu stoupne frekvence výsledného "zvýraznění" smile

Re: Délka BR

Já bych nad tim uvažoval jako o jednom pruřezu a jednom objemu vzduchu.

Web