Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření aktivních filtrů

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 29]

(upravil Anti 2. 1. 2011 13:29)

Téma: Měření aktivních filtrů

Rád bych poprosil znalé o vyjádření jak na to.Vlastním Aktivní vyhybku  typu "samodomo" a rád bych zjistil její parametry.
Chtěl bych vědět,jaký soft použít a jak postupovat.Zkoušel jsem sice něco v HolmI ale,pochybuju že jsme zvolil správný postup.

http://s4.postimg.cc/yce79hgs9/2764_aktiv3.jpg

Propojeno smyčkou PC out-Aktiv-PC in.
Filtr je Linkwitz-Riley 24dB/oct,state variable.

(upravil MaBat 7. 1. 2011 22:52)

Re: Měření aktivních filtrů

V principu je to úplně stejné, jako měřit frekvenční charakteristiky reproduktorů, s tím rozdílem, že tady už se nemusíš zabývat časovým oknem, jelikož tě netrápí odrazy. Pokud by výhybka neobsahovala all-pass a obecně zpožďovací články (což nevím, jestli je ten případ), nezajímaly by tě ani samotné fázové charakteristiky (které by už byly jednoznačně dané těmi amplitudovými). V opačném případě musíš nastavovat začátek okna podobně jako u měření reproduktorů, abys dostal vzájemně časově, tj. fázově odpovídající výsledky.

K tomu, co tam je konkrétně vidět, neumím nic s jistotou říct. Pravděpodobně to tak prostě vypadá...

Edit: ono nakonec ten začátek je asi dobré nastavit ručně vždy, abys eliminoval možné nežádoucnosti před těmy vlastními impulsy. Délku okna pak nastavit podle potřeby, dostatečně velkou - stále platí, že výsledné rozlišení ve frekvenci = 1 / délka okna.

Re: Měření aktivních filtrů

Rozhodl jsem se,že na to půjdu trochu jinak.Změřím to včetně připojených měničů na akustické straně.Chtěl jsem jen otestovat funkci té "vexle",abych věděl že opravdu dělá co má.

Re: Měření aktivních filtrů

Tu výhybku samostatně nejlíp změříš sine sweepem, asi těžko věřit těm zubaticím, co máš v grafech.

Web

Re: Měření aktivních filtrů

Jo,ty spodky mi vrtali hlavou.Jakmile vyšetřím chvilku,zkusím to dle tvého doporučení i tak jak jsem psal.

Re: Měření aktivních filtrů

Pokud je tam někde problém, tak ve způsobu, resp. algoritmu měření nejspíš nebude, to je vše samo o sobě dostatečně kvalitní. Nevím, co Sendy nazývá "sine sweepem" - někdo tak říká i signálu, kterým bylo právě tohle změřené. Stejným způsobem běžně měřím přenosy aktivního filtru až na hranci možností karty a vychází mi to zcela čisté.

Re: Měření aktivních filtrů

Sine sweep je plynule přelaďovaný, kdežto stepped sine je diskrétně přelaďovaný s nastavitelným časem průměrování a pre/after timingem.
Stepped sine dostane z karty maximum - vytáhne info i z úrovně šumu.

Web

(upravil MaBat 10. 1. 2011 22:37)

Re: Měření aktivních filtrů

No tos to zase osvětlil... roll O "stepped" tu nepadlo ani slovo a ani by předpokládám nikoho soudného nenapadlo to tady tak dělat.

Pod "sine sweep" si osobně představím tohle, čili právě způsob, jaký je implementován v HOLMImpulse.

Re: Měření aktivních filtrů

Pokud ten screen chápu dobře, použil Anti jako měř. signál impulz. Odpovídá tomu i naměřený výsledek.
Doporučil bych použít sweepovaný sinus. Pokud je cílem sejmout amplitudovou a fázovou charku, je jedno, jestli plynule, nebo stepped. Kromě klasických analogových strojů je stejně prakticky každé měření na AP, Neutriku, NTI, RS a tak dále stepped (i když jsou to třeba 1/128 oktávy).

Web

(upravil MaBat 10. 1. 2011 23:27)

Re: Měření aktivních filtrů

Ale houby impuls. Jistě, má tam zobrazenou výslednou impulsní odezvu, ze které si spočítá, co chce, třeba amplitudovou a fázovou cháru (včetně veškerých zpoždění a all-passů), ale to neznamená, že impuls byl měřícím signálem. To se dělalo možná sto let před vopicema, když nebyly počítače, jaké jsou dnes. Možná se to dělá ještě tak v akustice velkých sálů, kde se střílí z pistolí kvůli potřebnému výkonu.

HOLM nabízí rychlou a spolehlivou metodu, jak pořídit základní impulsní odezvu (mj.). Nic víc na tohle potřeba není. Co víc, je to jedna z vůbec nejlepších metod. Stepped sine je oproti tomu předdevším pomalý, kromě toho, že nevím, jak dobře se tam určuje fázová chára.

Měřícím signálem je logaritmicky přelaďovaný sinus. Má to třeba oproti lineárně přelaďovanému ještě některé příhodné vlastnosti - viz ten článek, na který jsem dával odkaz. A stepped už do toho nemíchejte.. smile

(upravil Sendy 10. 1. 2011 23:33)

Re: Měření aktivních filtrů

HOLM neznám, používám HW.
Některé měřící metody jsou pomalé, ale je na ně spolehnutí a hlavně porovnatelnost. To co vidím zde jako výsledek je něco prapodivného, téměř stejněe vypadal pokus o měření aktivu MLS signálem (měření ze Zlína, jestli si někdo vzpomene).

Web

(upravil MaBat 10. 1. 2011 23:33)

Re: Měření aktivních filtrů

Je to state-of-the-art metoda, Sendy. A ne, není to MLS, viz ten článek. Nic lepšího doma s obyčejnou zvukovou (dnes běžně 24/96) nevymyslíš... Na akustický měření a takovýhle měření/ověření výhybek je to naprosto dostačující a žádným drahým systémem nedostaneš podstatně lepší data - myšleno s nějakou vyšší užitnou hodnotou.

Re: Měření aktivních filtrů

Sendy,nemůžeš soudit na základě mého experimentu.Určitě jsem použil špatnou metodu,nebo má ta vyhybka někde problém.Víte někdo,co ty "klikatice" vlastně vyznačují?

Re: Měření aktivních filtrů

Zkusil bych v rychlosti ještě změřit nějakou jednoduchou pasivní propust na signálový úrovni. Musíš dostat čistý data podle teorie.

(upravil Sendy 10. 1. 2011 23:42)

Re: Měření aktivních filtrů

OK, přesvědčili jste mne, někdy si to blíže prostuduji. Ale pochybuji, že výsledek měření v elektronice bude zajímavější než to, co mi nakreslí na display starý Neutrik nebo AP.

Podobné klikatice při el. měření a MLS nebo Pulse odpovídaly těmto chybám :
1. "sežraný" začátek odezvy - soft počítal s nějakou minimální prodlevou mezi vyslaným a přijatým signálem
2. zkreslení v jedné části crossoveru - došlo k limitaci u části Čebyševova filtru a zároveň k omezení u jednoho stupně malou SR. Snížení vst. úrovně to hned ukázalo, dál jsem po tom nepátral.

Web

Re: Měření aktivních filtrů

Zajímavější asi ne, ale stejné ano. Nesmí tam být samozřejmě žádná bota, ale to platí univerzálně.

Re: Měření aktivních filtrů

Chceš říct, že HOLM mi třeba změří THD v celém ak. rozsahu velmi rychle a dosáhne stejného rozlišení jako klasický postup v SYS One ?

Web

(upravil MaBat 10. 1. 2011 23:56)

Re: Měření aktivních filtrů

To asi ne, jelikož pravděpodobně nebude používán s tak kvalitním HW. Ale softwarově to problém není.
- SYS One neznám důvěrně prozměnu já, ani nevím, jestli principiálně umí to, co Holm. Nakonec - zkus to smile

Ale hlavně, pokud jsem si vědom, Anti momentálně neměří zkreslení, ale ověřuje funkci výhybky.

(upravil MethMan 11. 1. 2011 11:46)

Re: Měření aktivních filtrů

Z výše uvedeného AES paperu:
It was discovered that employing a sine signal with exponentially varied frequency, it is possible to deconvolve simultaneously the linear impulse response of the system, and separate impulse responses for each harmonic distortion order . In practice, after the deconvolution of the sampled response, a sequence of impulse responses appears, clearly separated along the time axis. By FFT analysing each of them, the linear frequency response and the corresponding spectra of the distortion orders can be displayed. This means that the system is characterised completely with a single, fast and simple measurement, which proved to compare very well with traditional techniques for measuring the linear impulse response and the harmonic distortion. Furthermore, the system revealed to be very robust to minor time-variance of the system under test, and to mismatch between the sampling clock of the signal generation and recording.
Ergo je to odolné proti věcem, které činí MLS méně přesnou.

Re: Měření aktivních filtrů

Jenom takový detail, elektrických filtrů se to asi netýká, ale zkreslení u měničů/reproskříní je nutné měřit delší časový interval než to přelaďované bžum, i když i u něj se dá nastavit celkový čas. Ono chvíli trvá něž se některé vážnější nelinearity vůbec vybudí. Například jak Sendy zmiňoval rezonance přírub měničů o desku ozvučnice, to už se mi konkrétně stalo. Výškáč byl dotáhnutý, ale ne úplně na krev.

Web

Příspěvky [1 až 20 z 29]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Měření aktivních filtrů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£