Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Rada se zesilovačem

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 42]

Re: Rada se zesilovačem

to lakatospejslos: ty trandy nahraď  MJW3281A (NPN) MJW1302A (PNP)  , koupíš je v ALDAXU

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil lakatospejslos 26. 12. 2010 0:07)

Re: Rada se zesilovačem

Dobrá a jaký výkon to vlastně dá?dočetl jsem se 275w 4 ohm to je nák málo ne?

Re: Rada se zesilovačem

Veru, 275 a menej Wattov je len pre deti.

Re: Rada se zesilovačem

Tak to promě nemá cenu 200w je málo potřebuju tak dvakrát 600w 8ohm aby to uživilo dva suby

Re: Rada se zesilovačem

Ten výkon (275W) který tam udává je limitován napájecím napětím které použil (+-63V).
Předělej si desku Leache 4.5 na plasťáky MJL21195/6, to není zase taková věda a s dvěma páry při napájení +-65V to dodá cca 270W. Zmůstkuj vždy dva moduly dohromady a máš skoro 600W/8.
Můstkování je podle mě nejjednodušší cesta k většímu výkonu na zátěžích 4 a hlavně 8 ohmů. Nemusí se použít elyty na 120/160V, ale bohatě postačí na 80V, dále SOA tranzistorů také není nekonečná... smile
Nevím jestli to tady bylo řečeno, ale na 600W/8 bys potřeboval napájecí napětí okolo +-110 - 120V.

Web

Re: Rada se zesilovačem

to jsem chtel udělat dva leachy 300w na jednu stranu v můstku problém předělat tu desku v eaglu se zatím učím a netroufam si na něco takového chtěl bych aby byly oba moduly na jedné desce přesně na rozměr chladiče plus invetror a nejlépe i ochrana ss.

(upravil millano 26. 12. 2010 21:00)

Re: Rada se zesilovačem

z Jožiho zesilovače jde udělat koncák 600W/8R, ale i s 8 páry MJL21195/96 ( při 120V@cca 1A/1s v rámci SOA ) je dosti vysoké riziko sekundárního průrazu a to nemluvím o dalších úprávách, aby ten koncák vydržel napájení +-110 - 120V , ukázkou jak to může dopadnout je lakatospejlosuv zesilovac, kde v koncovém stupni je pouze ! 6  párů 2SC3264 / 2SA1295 ( 230V, 17A, 200W, 60MHz ) a ještě k tomu v klasickém zapojení, nikoliv v sérioparaelu.

EDIT: 2 lakatospejlos: kontaktuj Jožiho, zda by byl ochoten Ti na zakázku zesilovač udělat, myslím, že to pro Tebe bude nejschůdnější cesta.

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil lakatospejslos 27. 12. 2010 19:35)

Re: Rada se zesilovačem

ok diky za rady ještě jsem se chtěl zeptat jsou lepší slidové podložky namazané teplovodnou pastou nebo takové ta jakoby gumové? a ještě kde se dá najít naké jednoduché zapojení invertoru pro buzení mustku nemužu nic rozumného najít děkuji

(upravil millano 28. 12. 2010 8:18)

Re: Rada se zesilovačem

nejlepší je folie Kerafol ( koupis ve fy. ECOM ) , jinak osobně mám lepší zkušenosti se slídou z obou stran namazanou teplovodivou pastou na chladiče, než s těmi silikonovými bužirkami.
Invertor od zdejšího člena Taze : http://martinveb.ic.cz/inv/inv.htm

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil sinclair 28. 12. 2010 11:58)

Re: Rada se zesilovačem

600W/8 ohm je sice hodně vysoko vytčený cíl, ale nikoli nereálný. Nezapomeňte ovšem na velmi dobře vyladěnou nadproudovou pojistku /to už je knowhow  několika jedinců, kteří to umí/, protože nikdy nevíte, kterej blbec k tomu připojí buď 4-ohmovou zátěž, nebo prostě bedny, které mají impedanční minimum třeba někde u tří ohmů.
Já osobně vysloveně osmiohmové či šestiohmové konce nemám rád, koncový stupeň má být dimenzován tak, aby bez destrukce přežil i ty tři ohmy a uměl se proti tomu bránit. To lze realizovat jednak nadproudovou pojistkou přímo v konci, dál jsou ve hře termostaty na chladičích a na transformátorech, případně vestavný síťový jistič.
Lepší modely zesilovačů NAD umožňují připojení i dvouohmové zátěže, jsou proti tomu příslušně ošetřeny. Pokud hrajete "pokojově", nic se neděje. Pokud to osolíte, zabere nadproudová ochrana, svázaná s výstupním relé a na pět sekund zesilovač odpojí od zátěže. Teplotu chladičů hlídá trojice termistorů, rovněž svázaných s ochranami a relé, transformátory mají vratné tepelné pojistky na 100°C.

Já osobně můstky nemám moc rád, i když vím, že je to jednoduchá a pohodlná cesta, jak získat požadovaný výkon. Pro uvedený účel by stačil autobus osmi párů MJL21195/21196 s napájením cca +/-110V. Uznávám ale, že kondenzátory na 160V se velmi těžko shánějí a jsou ve větších kapacitách okolo 3G3 velmi drahé. Navíc tam už hrozí nebezpečí úrazu, protože mezi šínami je 220V stejnosměrných, které při malé neopatrnosti mrští s člověkem o zeď, popř. spálí dlaň jako mně.
Sérioparalel je náhodou pro 8 ohm poměrně dobré řešení, saturační úbytky a úbytky na vyrovnávacích emitorových odporech nejsou při 8R tak vysoké, navíc se při sérioparalelu získá několik výhod najednou: SOA výkonových tranzistorů se posune níže do výhodnější pracovní oblasti a lze použít velmi vysoké napájecí napětí, i bez můstkování lze dosáhnout požadovaného i vyššího výkonu. Použijete-li např. Leach SuperAmp, tak při čtyřech paralelních kaskádách z výše uvedených tranzistorů lze požadovaného výkonu dosáhnout s jedním prstem v prdeli.

Web

Re: Rada se zesilovačem

Kondenzatory mám z původního zesilovače 4x 6G8-160v to by mohlo stacit 12G na větev nebo ne?Rád si nechám poradit ale kde bych našel vhodné zapojení plus dps jak píse sinclar?Mustkové zapojení jsem chtěl použít protože jsem ho nasel i s kompletní dokumentací.Na upravi jsi netroufám aby mi pak pod rukama schořelo 12 tranzistorů za cca 1200kc kůli spatně vypočítanému odporu nebo tak.proto bych radeji ověřené zapojení diky

Re: Rada se zesilovačem

Ověřené zapojení i s deskou, která ti rozměrově vyhovuje asi nikde nenajdeš, s tím ti bude muset někdo pomoct. Doporučuju Jožiho, pokud bude mít čas, má s Leachy bohaté zkušenosti. Ty kondenzátory by mohly stačit.
To máš tak: pokud nemáš příslušné vývojové prostředí pro zesilovače /regulační autotransformátor, nf generátor, rychlý osciloskop, nf milivoltmetr a umělou zátěž/, tak v podstatě pracuješ naslepo a to nikdy nemůže dopadnout dobře. Já všechny tyhle aparátky mám a přesto jsem minulý týden zlikvidoval čtyři KD503 příčným proudem ve snaze "urychlit" koncový stupeň s budičem. Prostě při vývoji je potřeba počítat s tím, že občas něco odejde. Ty máš smůlu v tom, že zřejmě nic podobného nemáš a hledáš něco, co bys jen sletoval dohromady a už to fungovalo. Jenže u vysoce výkonných zesilovačů s vysokým napájecím napětím a velkými náboji v kondenzátorech je to strašné riziko, pracovat bez přístrojů.
Jak už jsem psal, zkus se obrátit na Jožiho, ale počítej s tím, že to asi nebude zadarmo.

Web

Re: Rada se zesilovačem

Jožiho jsem kontaktoval zatím bez odpovědi.popisované přístroje vlastním už jsem pár zesilovačů udělal ale zatim ne takové výkony.jde mi hlavně o dps aby byla přímo na chladič v eaglu se zatím učím a netroufám si na takto složité zapojení.

Re: Rada se zesilovačem

koukam ze nejednoduší cesta povede přes 2x můstek leacha 300w.ještě bych vás chtěl porosit máte někdo ověřené zapojení ss ochrany i s dps děkuji

Re: Rada se zesilovačem

počkej na vyjádření jožiho, viz.  http://zosilnovace.eu/Kontakty.htm

" Vědět a znát to každý by chtěl, ale učit se nechce ... "

Web

(upravil sinclair 30. 12. 2010 2:57)

Re: Rada se zesilovačem

Na Jožiho bych se obrátil jenom v případě, že budeš ochoten za návrh desek i s ochranami zaplatit. Joži je velmi šikovný člověk, ale i tak mu to zabere spoustu hodin, prosezených u návrhového systému - během tohoto času by totiž mohl vyrábět něco jiného, z čeho mu poplyne jakýsi zisk.
Kromě toho se návrh desky nemusí povést napoprvé, o čemž se sám Jožka přesvědčil při návrhu jednoho zesilovače. Stačí nevhodné rozmístění součástek, nebo nepříliš vhodné vedení některých spojů a zesilovač nevykazuje očekávané parametry, případně se chová jako zdivočelý a je nutné jej frekvenčními kompenzacemi "zklidnit", což ve výsledku někdy ale přináší značné zpomalení zesilovače /slew rate/ i při použití rychlých tranzistorů.
Vzhledem k Jožiho časové zaneprázdněnosti se přimlouvám za koncepci, kdy budou výkonové tranzistory MJL21195/MJL21196 i s emitorovými odpory a base stoppery umístěny na chladiči a desky můžeš použít originální pro tři páry koncových tranzistorů, která vyšla v jedné modré konstrukční příloze PE. Pouze vynecháš emitorové odpory a bohužel tam bude trochu víc drátů. Kastle má výšku 3U, pokud jsem si dobře všiml, takže tam ty desky vejdou.
Takovýmto způsobem jsem řešil rekonstrukci jednoho Omnitronicu, ze kterého jsem také použil jen trafo, chladiče, ventilátory, konektory a kastli. Všechno jde, když se chce, ale podle toho, co píšeš, moc zkušeností nemáš a zesilovač 2x600W/8ohm přece jen nějaké ty zkušenosti vyžaduje.
Jo a ještě jednu věc : nemůžeš čekat, že Ti v dnešní době někdo naservíruje spočítaný zesilovač, hotové navržené desky i s ochranami a návrh koncepce až pod nos a ještě k tomu zadarmo. Nespoléhej na net, protože po netu se kromě různých verzí Leachů potuluje spousta podřadných zapojení, ze kterých je víc starostí a práce než užitku.
Na závěr ještě jeden dotaz: proč vlastně někdo ten původní zesilovač neopravil, případně nevybavil výkonnějšími tranzistory, aby byl spolehlivější? Zesilovače a mixpulty INTER-M /dneska se tuším jmenují INKEL/ nebyly z nejhorších, i když uznávám, že zrovna tento model je po stránce koncových tranzistorů dost poddimenzovaný.

EDIT: ss ochrany i s případným připojením tepelných ochran se dají jako stavebnice koupit v Aldaxu pod označením SPP1 /jednoduchý/, případně SPP2 /dvojitý pro stereo/. Při případné objednávce se spoj s mou druhou polovinou Aldaxu, Pierrem /Aleš Popelka, ICQ 113 885 758, telefon 603 197 063/ a řekni mu, na co to máš a on Ti do stavebnic přibalí výkonnější relé. Ochrany typu SPP nepotřebují žádné zvláštní napájení, připojují se přímo na sekundár výkonového transformátoru, což je obrovská výhoda.

Web

Re: Rada se zesilovačem

Na úvod odpovědi bych rád řekl že nečekám že bude něco zadarmo jožimu jsem psal že jsem ochoten zaplatit za návrh desky sám vým kolik to dá práce a hodin a to jsem navrhoval jen malé zapojení ale ručně na papír.Na internet se nespolehám pravě proto se obracím na vás jako na odborníky.takže jestli tomu dobře rozumim tak se dá použít deska leacha 300w (zdroj amaterské radio 9/2004 číslo 2) a dát tam místo 3 parů tranzistorů 8 párů bez úprav budičů adt?a napětí 2x110v nebo jsem to spatně pochopil?K tomu původnímu zesilovači ke mě se dostal jen jako troska puvodní majitel ho měl ve třech opravnách a když si sním nevědeli rady tak si stoho akorát vzali co se jim hodilo takže tam chybělo půlka tranzistorů v buzení emitorové odpory a mnoho dalšíc.Zapojení jsem nesehnal tak jsem usoudil že bude lepší postavit neco jiného do původní krabice.stima ochranama se vám nejspíš ozvu až budu mít hotové konce.jinak bych vám chtěl mhokrát poděkovat za rady moc si toho vážím že semnou strácíte drahocený čas.

Re: Rada se zesilovačem

Ještě trošku polaď ten Češtin a bude to v ókeju:-). Nadšení Ti nechybí a zdravý úsudek také ne, tak přeju hodně zdaru! Před započetím oživování bude dobré hodit nějakou fotku, jak to vypadá smontované a konzultovat průběžně postup uvedení do chodu a zátěžové testy.

Re: Rada se zesilovačem

No vidíš to. Kdybys neexperimentoval s opravnama a "opravářema", tak zesilovač mohl být klidně v kupě i v původní konfiguraci s tím, že by se na konec osadily výkonnější tranzistory, aby to nemělo šanci odejít. Jestliže ale každý z těch "opravářů" na tom stroji něco dojebal, nemohlo to dopadnout jinak.
Pokud se nepletu, tak kastle má výšku 3U, takže tam by měly vejít i neupravené desky Leachů. Pokud chceš můstek, tak prosím, ale já osobně u PA zesilovačů můstky nevidím rád. To už je lepší ten sérioparalel ala DPA880 s tím, že se zmenší emitorové vyrovnávací odpory na 0,1R. Popřípadě klasický Leach, kde jsou místo budičů použity MJW1302/MJW3281 a jako koncové tranzistory osm párů MJL21195/21196.
Jiná cesta, jak dosáhnout výkonu 600W/8R není. Vlastně je - koupit nový tovární zesilovač, například CrestAudio CC2800.
A ještě poznámku: nevím, jakou máš představu o honorářích zkušených návrhářů, ale ujišťuju Tě, že vývoj desek, ověření funkčnosti, doladění kompenzací   a vychytání much až po konečnou výrobu finálních desek může zabrat cca 30-40 hodin práce, přičemž zkušený návrhář nejde s hodinovou sazbou pod 300Kč na hodinu. Tak pouvažuj, jestli se ti to vůbec vyplatí.
Celé mi to připomíná situaci "mám přední a zadní nápravu, volant a akumulátor z Favorita a chtěl bych z toho udělat Fabii RS"....

Web

Re: Rada se zesilovačem

Já jsem neexperimentoval s těma oravářema ale původní majitel ja jsem to odněj koupil na díly.Abych se přiznal tak můstky taky nemám moc rád radeji bych to řešení s klasickým leachem + 8 páru tranzistorů.Máš pravdu že ohledně toho návrhu že se to neviplatí pokud bych měl dát cca 12000kc za návrh desky to si raději koupim ten hotovej zes crestaudio cc2800.když o tom tak uvažuju tak to tak možná stejně dopadne ještě uvidím.Tím by se naskitla možnost kdyby ste nikdo měl zájem o ty zbytky mohly by sme se domluvit.

Příspěvky [21 až 40 z 42]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Rada se zesilovačem

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£