Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Reprosoustavy » Prosba o radu při výběru a stavbě

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Prosba o radu při výběru a stavbě

Zdravim páni,

  Již dlouho se chystám k zásadnímu kroku ve svém obýváku a konečně mám na řešení problému čas. Velmi rád bych vyměnil stávajicí ušmudlané domáci kono od Phlipse za pořádné stereo. Ačkoliv mám bohaté zkušenosti se stavbou v oblasti PA do HiFi moc nefušuju.

  Každopádně dokončuji stavbu koncového zesu, bude to nízkoimpedanční stereo LEACH, který bude schopen dodat  2x300W@4Ohm, případně 2x600W@2Ohm. Na tento konec bych rád pověsil dva hezky a také pořádně hrajicí sloupy, které si sám postavím. Bohužel nemám v ruce příliš mnoho ověřených a odladěných konstrukcí. Každopádně bych chtě stereo Fullrange. Používáno bude v obýváku na přehrávání hudby z běžných zdrojů signálu, občas nějaký film.

Základní představa je např. 2x12" na basech, střed+výška, ale rád si nechám poradit. Strop na měniče a příslušenství je cca 10 000,- na bednu.

Děkuji za připomínky a náměty.

(upravil Hippo007 20. 12. 2010 13:09)

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

3-pásmo, basák 10" + středy a výšky - cena za měniče + výhybka kolem 25000 / pár beden u projekt VMA-I Checka a myslím že o trochu méně (cenu neznám přesně, bylo několik verzí a nakonec zústala jedna s tím, že se možná ještě bude vyvíjet) u projektu Pistoleho (oba nedávno zmizely odsud z webu). Pro ně by tvůj zesilovač byl vhodný.
Slušnější levnější třípásmo s 8" basákem je Checkův projekt VMA-II, cena za měniče + výhybka 8000 / pár + je nyní možno objednat i odýhované skelety za 6000 / pár.
Check má vlastní stránky http://check.wz.cz a nevím jestli je Pistole s projektem někde na http://hifi.slovanet.sk/bb/

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Postav si kopii Abbey 12. Do 10/bednu se vejdeš.

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Projektů na netu jsou kupy, projeď si časopisy Klang+Ton, Hobby Hifi a dál weby Troelse a Tonyho a dalších... to by bylo aby tě něco neoslovilo.

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

MethMan: Já myslím, že to Jawis chtěl i s basama. Jawisi, než se do některého projektu pustíš, poslechni si jej na vlastní uši, ušetříš si zklamání.

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

2x12? Asi by se dalo něco vymyslet, ale když vezmu rozpočet a cenu nějaký použitelný 12", tak ti nezbyde moc na zbytek. Jeden by nestačil?

Web

(upravil check 21. 12. 2010 12:11)

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Slušně udělané třípásmo s basákem větším než 8" potřebuje bezpodmínečně složitější a dražší výhybku. Taková výhybka se levněji než za 4000Kč nepořídí a to mluvím o úplně minimální verzi. Součástky do výhybky VMA-I nakonec vyšly na 8tisíc a to jsem ještě nekolik tisíc ušetřil hromadným nákupem a zakázkovou výrobou součástek. To jenom jako příklad.
Nejlevnější 12" basáci stojí 2000Kč/ks, za střeďák dáš tisícovku za kus a vejškáč pětikilo za kus.
Tak nějak mi to dává v součtu víc než 11000 Kč v úplně nejlevnější verzi, která je možná a to ti nikdo ještě nenavrhnul výhybku.

edit: To jsou ceny za pár beden.

Web

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Právě proto se chci nejdříve pořádně poradit a doufal jsem, že podobnou topologii už někdo postavil, odladil a je velmi spokojen. Rozhodně nehodlám prošlapávat nové cesty. To stojí spousty peněz a času. Jistě že bych se spokojil i s jednou dvanáctkou. Chci prostě (v dané cenové relaci) přimněřeně vyrovnaný zvuk. Jak jsem napsal jsem PA-čkář a tam se cena vyhybek pohybuje někde kolem 1500,- za kus.

Větší investici nehodlám dělat hned z několika důvodů:

1, Cena zesu a beden by měla být alespoň řádově srovnatelná. Nemá smysl nacpat 30k do beden které budou viset na zesu za 12k.

2, Dost často bude zdrojem signálu i zvukovka, ze které polezou klasické MP3.

3, Mám rad zlatou střední cestu.

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Někdo tady "vyvíjel" projekt s 2x15". Byli z hadexu asi za 300kč/ks. Byla to celkem velká "bednička" a myslím že se to vyvíjelo celkem dobře... Ale nepamatuji se na nick, ani jak to dopadlo...

Web

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Třeba to není tvůj poslední zes. Zesík se mění snadněji jak bedny, takže bych ti spíš doporučil postavit to aspoň trochu slušně osazený, ať toho pak nelituješ. Ale když vezmu např. xt25+165KE+300KE, zbývá na na součástky a návrh cca 8 a to by se myslim dalo zvládnout.

Web

(upravil Hajtek 21. 12. 2010 10:52)

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Bery: Asi jsi myslel tohle http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=8172To nevypadá vůbec špatně. záleží jenom kolik se ti doma potuluje dětí a jak by těm nechráněným basákům ublížily. Já mít větší rozměry pokoje, tak bych do toho šel

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Jawisi 2x12 málokdo staví, protože pro to asi neexistuje relevantní důvod.
Domníval jsem se, že jsi schopen vytvořit výhybku pro 2-pásmový reproduktor o kterém je vše ostatní známé včetně frekvenčních chrakteristik. Také jsem myslel, že sám od sebe budeš vědět proč postavit právě to co jsem linkoval.

Pepo, nevíš o čem mluvíš a pleskáš pátý přes devátý. smile

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

Já jen, že PA 12" středobas bez ekvalizace nedosáhne hloubek, tak jako pořádný 12" hifi gumák. BV audio má ve své špičkové hifi bedně rovněž PA basák, ale ekvalizovaný. Doma jsem měl ARN312, Beymu12LX60, Visaton TIW300, každý má jiný charakter basů. A poněvadž se každému líbí něco jiného, proto jsem doporučil poslech vybíraného projektu ještě před stavbou - co je na tom špatného?

Re: Prosba o radu při výběru a stavbě

http://s4.postimg.cc/e5v4nexq1/172_n10_p2nf.jpg

Fialová - reprosoustava, šedá - RS umístěná v místnosti, měření v poslechovém místě. Z F3=120Hz je v reálu cca 55Hz. V naprosté většině debat o basech se opomíjejí základní fakta a proto to končí to u zcela bezcenných kritérií. BV pokud vím nic neekvalizuje (ve smyslu zesílení basů), jen horní propustí omezuje signál pro 12LX na úroveň šrotu co namontoval nad to. Možná myslí, že to tak je dobře, možná to je proto aby si to hifista koupil. Jak se pozná charakter basů nevím, vím jen jak se pozná jiná frekvenční charakteristika 3 různých reproduktorů.
Špatného je na tom to, že to je přesně ten způsob jaký praktikují ti co vlastní 25-tý bedny a touží po 26-tých. Jinak řečeno: chtíč diktuje potřebu. S 4x12" se dají dělat mnohem inteligentnější věci než je jen "nasypat" na dvě hromádky.

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Prosba o radu při výběru a stavbě

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£