(upravil Jarous 30. 7. 2007 9:27)

Re: Fullrange bez ozvučnice

Tady bych být tebou začal http://melhuish.org/audio/baffle.html . Co je u otevřené ozvučnice problém, je výběr spodku, který nepotřebuje ekvalizaci a tím se dostáváš k 12-15" měničům s nízkým rezonančním kmitočtem. Ten širokopásmový 8" bude hrát v otevřené ozvučnici překvapivě dobře, nutností je oříznout pro něj vše pod 200-250Hz, aby nebyl přetěžován basovou složkou - hraje to zlehka a směrovost je výrazně lepší než u klasické BR/CC bedny. Ozvučnici je potřeba udělat relativně širokou. Co se týká výběru z těchto levných 8", tak Visaton je zvukově i parametry lepší než Monacor - zkoušel jsem je oba.

Re: Fullrange bez ozvučnice

myslim, ze karlos vravel, ze basak uz ma a chce ho pouzit klasicky v BR/Closed bedni.. Tym padom doska pre sirokopasmo staci mensia..

(upravil Karlos 30. 7. 2007 13:16)

Re: Fullrange bez ozvučnice

JO basák už je ARN738, právě mi tu hraje a basové složky je dost, tak tedy nevím jestli Visaton, nebo ten Monacor.
Jarous co se ti zdá na tom Visatonu lepšího? Ozvučnici širokou? Měla by stačit 320mm šířka? a Repro dát blíž k jendé z bočních hran. Tedy nebudu nic řezat a přední desku nechám tak?
Super kurva psal sem na Pentatron a BG20 pry budou nejdřív za měsíc, a maj jen BG17 ...

(upravil Jarous 30. 7. 2007 13:45)

Re: Fullrange bez ozvučnice

Na Visatony bych kromě Pentatronu v ČR zkusil www.audium.sk, třeba mají skladem. Podívej se na parametry Visatonu BG20 - má nižší fs a nižší Qts oproti Monacoru a fyzicky větší magnet(to z obrázku vidět není). Na tvoje použití, nejsou tyto parametry tak důležité. Měl jsem je doma oba, jsou na první pohled téměř stejné - Visaton hraje na mé ucho lépe středy a výšky, navíc ve vhodné ozvučnici jde díky nízkému FR hlouběji. Jinak kamarád má Monacora a moc si ho chválí, je to jenom o tom co komu vyhovuje. BG17 je použitelný taky.

Re: Fullrange bez ozvučnice

No jestě se uvidí, já se nejvíc bojím u toho BG17 te charky. Ať to není pak moc uřvané. Poptam se na audium.sk smile Dik

Re: Fullrange bez ozvučnice

BG 17 sa mi nepaci... http://www.petoindominique.fr/php/evolsujethui.php   tu najdes Sp-200x pouzity tak ako ty planujes.. skus automaticky preklad do anglictiny a pozri si aj ake bedne mal predtym.. vyzera ze ten clovek ma celkom dost skusenosti a asi to vie celkom dobre posudit. Este by som sa pozrel na ciare CH-250 ak by ho napr. prodance vedel zohnat tak by asi bol za dobru cenu.. na nete je kopa projektov s tymto reprom.. cital som o ludoch ktory vymenili svoj lowther za ch-250ku...

Re: Fullrange bez ozvučnice

No pěkné, jen ho sehnat za lidové peníze smile

Re: Fullrange bez ozvučnice

A já budu mít hybrida mezi Karlosovým a Junglistovým projektem. Chci spáchat 3p s Visaton B200 jako střed, Foundtek NeoCD3 jako výška a ještě nevím čím na basech. Asi počkám na Jarouše jak se mu povede navázat ten 15" smile

Re: Fullrange bez ozvučnice

na basy mozes skusit eminence alpha 15..... za tu cenu rovno aj dva na kazdu stranu smile

Re: Fullrange bez ozvučnice

Já uvažuju že možná koupim taky 15" ale asik to nebude ono nevím PA. Zajímá mě jaký repro musí být pro otevřenou ozvučnici tzn jen přední deska. Aby to ale hrálo celé pásmo pěkně. To bych se ale asik nedoplatil smile

Re: Fullrange bez ozvučnice

>Sumac
Takové hovado by se mi sem už nevešlo. Bohužel. Navíc se domnívám že jeden 15" musí stačit ale ač bych to už měl rád doma tak se bojím té děličky. Já to prostě musím slyšet protože bych nerad litoval. Spíš jsem původně uvažoval mezi 10" a 12". S 10" vím 100% že to jde (vyzkoušeno) a 12" jsem si říkal že by také mohl jít. Ale 15" bych musel prubnout. A bohužel tady to nejde jako v krámě s PC a pod. že si to půjčím, testnu a když se nelíbí tak vrátím. Ale nebyla by to špatná myšlenka naběhnout do Prodance a povědět jim : "Půjčte mi prosím na chvíli 15" reprák". A nevím co si mám o té Emi Alpha myslet. Ono 15" reprák za 760Kč - no nevim nevim.

Jardo makej! smile

(upravil sumac 30. 7. 2007 21:16)

Re: Fullrange bez ozvučnice

tak si pozorne precitaj toto: http://www.quarter-wave.com/Project07/Project07.html  najprv pouzival na basy toto: http://www.partsexpress.com/pe/pshowdet … er=295-080   a teraz tam ma alphu 15... aj v galerii co tam ma je podobny projekt... http://www.quarter-wave.com/Gallery/Gallery.html  Pokial chces basy z otvorenej dosky, cim bude vecsia tym lepsie.. Basak by mal mat cinitel akosti nie mensi ako 0.7 (ja by som volil medzi 0.7 a 1 ) vyhoda takej alphy (este k tomu ked su dve) je vtom ze prave doska nemusi byt taka velka.. (ako vidis v tom projekte z galerie)

(upravil Thales 30. 7. 2007 22:06)

Re: Fullrange bez ozvučnice

Já vím že větší je lepší ale já se bojím že ten reprák bude už moc velký abych byl spokojený s navázáním na středy. Mám s tím blbou zkušenost z gumáků a nevím jak se chová PA repro. Já takový reprák nikdy neměl ani jsem neměl možnost ho v podobné aplikaci slyšet. Nemám ani možnost si k někomu zajít něco podobného poslechnout. Na to abych si ho jen tak koupil a zkoumal jaké to bude je to docela drahý špás. Ne že by se nedal prodat ale kdo má pak předělávat ozvučnici? Z menší na větší to jde v takovém případě snadněji.

Co Beta 15A? Má lepší pohon (2" cívka a větší magnet). Popravdě musím přiznat že se mi víc líbí ten Visaton BGS40. Je od stejného výrobce, má nižší Fr a ještě lepší  pohon. Navíc je to s ním vyzkoušené. Ale je pravda že ta Alpha má velice lákavou cenu.

A sorry za offtopic - tohle patří spíš do mého threadu ale nedalo mi to abych na sumace nereagoval. A zas tak moc OT to také není - Karlose by to mohlo také zajímat.

Re: Fullrange bez ozvučnice

Alfa 15, Beta 15 i Delta 15 jsou středobasy s malim x-max a basy nikdy nezahrajou. Thales, sumac koukali jste vůbec na parametry těch repráků nebo jen na rozměr a cenu?

Re: Fullrange bez ozvučnice

hot.shot: to su soky co pises poviem ti... smile takze tebe bude malo ked 3200cm2 plochy s rezonancnou frekvenciou 41Hz sa bude v tvojej obyvacke hybat s vychylkou 3.8mm??!?!? (parametre 4*alpha 15..) ty musis byt tazky masochista... smile koukal si vubec na parametre tech repraku alebo si niekde cital, ze su to stredobasy... ? sorry za ten ton, ale ked napises ze toto su "středobasy s malim x-max a basy nikdy nezahrajou" tak neviem co mam ine napisat...

thales: beta ide pouzit tiez... na rovnako velkej doske pojde ale alpha nizsie... co sa tyka toho visatonu.. nieze by som ho pocul alebo co smile ale s takymi parametrami nieje uplne vhodny na OB... (vsimni si aku ma nizku ucinnost ten kit od visatonu..) ale urcite to nebude zla volba, ja len ze za par korun sa da mat 2*alpha...

(upravil MethMan 31. 7. 2007 9:19)

Re: Fullrange bez ozvučnice

4xBeta 15 by měla být lepší volba než Alpha. Nemyslím si, že pro vnímání basů je nejdůležitější kde leží f3, ale je to spíše kombinace Q a f3. Reproduktor s Q okolo 1,2 spolu s ozvučnicí fungující jako horní propust s 6dB/oct bude mít poměrně velký hrb na charakteristice a k tomu bude vykazovat skupinové zpoždění velmi podobné charakteristiky a velikosti jako klasický basreflex.
ZHRUBA pro představu: dosažitelná SPL ve spodní oktávě takové 2x15" sestavy s "přiměřenou" ozvučnicí se dá přirovnat k 1x 8"-10" CC.
btw. u deskových ozvučnic netřeba zaoblovat hrany.

Edit: Každá otevřená ozvučnice s libovolně umístěným reproduktorem má v reálném světě minimálně 1 rezonanční hrb a 1 peak s nulou. Při špatném umístění je peaků a nul samozřejmě víc (teoreticky nekonečně, prakticky tak max. 3).

Re: Fullrange bez ozvučnice

Já jsem hlavně původně vůbec nepočítal se zcela otevřenou ozvučnicí. Původně jsem chtěl 10" nebo 12" v uzavřené a podpořit gumovým subem na nejnižších frekvencích. jenže pak jsem si řekl když ty středy a výšky už budu mít tak proč nezkusit koupit jeden ten 15", dát ho do dřevěné desky a prostě to vyzkoušet. Jen tak pro zajímavost. Dřevěná deska mnoho nestojí a reprák se dá prodat vždycky. Takže by nebyl problém to dokončit podle původního plánu. Domnívám se totiž že u mě doma by to nebylo pro takovou ozvučnici nejoptimálnější ale já rád experimentuju tak proč ne.

Napadla mě ale taková šílená myšlenka. Vestavět basovou sekci do zdi. Bydlím v podkroví které je z hlediska stěn symetrické. Sešikmená stěna/strop jde až k cca k 110cm nad podlahou a pak kolmo dolů. Za tím je prostor s tepelnou izolací a pak druhá stěna před koncem půdy. Co takhle ten sádroš z čelní stěny vyhodit, narvat tam MDF a dát do něj ty 15". Co vy na to? smile

Re: Fullrange bez ozvučnice

... že nevíš co a proč chceš a že už asi nikdy nedáš dohromady group buy na součástky DPA222. lol

Re: Fullrange bez ozvučnice

Proč ne.Jestli se ti podaří takhle udělat jak myslíš,tak to bude kotel.Hlavně abyl to přežil ten sádroš.Takováto ozvučnice bude určitě zajímavá ale náročná na pevnost,a asi se nevyhne určitým stavebním úpravám.

Web

(upravil hot.shot 31. 7. 2007 13:45)

Re: Fullrange bez ozvučnice

sumac tak pardon Alfa a Beta maj trošku větší x-max, Delta ta má menší. Alfa - je to hodně levnej reprák nebude to žádnej zázrak malý EBP a Bl, Beta to samý, Delta taky ,malý EBP a Bl a ještě menší x-max než u Alfy a Bety... V PA jsou použitelný jednině jako středobasy a když to doma použiješ jako basák tak to bude stát za hovno... minimum by bylo tak Delta 15 LF nebo líp Kappa 15 LF připadně ještě líp Kappa 15 LF PRO...

já mám na doma RCF L15P200AK...

Thales: chceš-li profíka tak jedině do bassreflexu a koukej na 12",15" tak mimalně od 2500Kč jako levnou 15" bych ti doporučil Selenium 15PW5, z 12" RCF LF12G301