Téma: Fullrange bez ozvučnice

Mám takový dotaz myslím že dawsoo by o tom mohl cosik vědět. budu delat 2p, fullrange+bass. Není to nic extra, chcu využít dřevo+repro  co mám doma. Myslím že by to mělo hrát za málo peněz slušně, jistě nejsou to seasy a spol ... Ale mě to stačí než bude jiný zesilovač a pak jiné bedny. No a chtěl bych to mít postaveno ve stylu Seas L21RNX/P a Bohlender-Graebener RD50 Takže bas v bedně uzavřené nebo vented, a širokáč který pojede od 200-300 hz nahoru, a bude uchycen jen v desce. Jak se to bude chovat, o proti closed? Půjde to vůbec? Třeba je toto řešení blbost, nevím proto se ptám. Jinak to bude ARN738+SPH-68X/AD Je to spíš takový experiment, kdyby se něco nepovedlo nic se neděje.

Re: Fullrange bez ozvučnice

Pojde to urcite, na nete je kopa podobnych projektov.. Nieje dovod to neskusit, kedze vyrobit taku "bednu" nieje velky problem smile Chce to nepritlacit k stene, aby si mal povedzme meter priestoru za reprakom.. A co sa tyka umiestnenia repra, nedavaj ho do geometrickeho stredu dosky...(aj ked, ked budes delit na 300Hz, je to asi jedno) Myslim, ze aj vyber toho sirokaca je dobra volba za tie prachy.

Re: Fullrange bez ozvučnice

No chcu to jentak ze srandy, za reprem bude místa dost. Přinejhorším mu mohu udělat vlastní budku bez přední strany, a přilepit ji k bedně ... No usazení repro bude bíž k jedné hraně desky, a deska bude seříznuta z jedné strany do jiného tvaru, a hrany budou zaoblené.

Re: Fullrange bez ozvučnice

tak chytro chytro, som zvedavy co ztoho bude....

Re: Fullrange bez ozvučnice

Ten SPH-68X/AD se mi na to moc nezdá. Dal bych tam raději něco s vlnkovým závěsem. Proč ses vykašlal na ten Monacor SP-200X? Kvůli směrování?

Re: Fullrange bez ozvučnice

No objím se směrovaní, je pravda ale že bedny budou nasměrovány na místo poslechu takže to nijak vadit moc nebude. Jen jestli není zbytečná 8" když bude 10" bass... Ještě musím pobrat rozumy

(upravil check 29. 7. 2007 15:39)

Re: Fullrange bez ozvučnice

Mě vždycky fascinuje, jak si lidi nelámou hlavu se směrovkou. Případně to odbydou větou typu - stejně to budu mít nasměrovaný na uši. To ste všichni tak zazobaný, že posloucháte v bezdozvukovce? Přeci v každý knížce je napsáno, že nejenom přímý zvuk dorazí do ucha a je rozeznán jako původní zvuk. I odražené - zpožděné vlny do určitého zpoždění jsou vnímány jako zdroj signálu.
Proč myslíte, že se ve výhybkách, při použití s velkou vejškou, úmyslně zvedá řekněme polovina poslední oktávy?

Web

Re: Fullrange bez ozvučnice

>Karlos
Mě nešlo o ten 8" ale o to že chtít po autorepráku na gumě aby zahrál dobře výšky - no nevím. Proto raději ten Monacor protože sice je větší a asi i směrovější ale odhadem by mohl znít příjemněji. Hlavně teď nevím o žádném dostupném 6-6,5" v nízké cenové kategorii který by to zvládnul. ARO568K nepočítám. Také by to mohlo umožnit nižší dělení což by mohlo být + pro čitelnost zvuku (za předpokladu že se to nebude hulit).

>Check
Tohle je low-end projekt nebo pokus. Říkej tomu jak chceš. Tady to asi nedojde k nějakým zvláštním úpravám vyzařovací charakteristiky repro i když by to bylo fajn.

(upravil Karlos 29. 7. 2007 16:40)

Re: Fullrange bez ozvučnice

Thales no máš asik pravdu.
Check Tak mi vysvětli co to má společněho s tím směrovaním. To jako repro které směruje méně má takové vlny že se neodraží od zdi nebo co? a navíc jak řekl Thales je to low, a i tak to může hrát pro mě lépe než nějaké malé 2p seas a spol .. . .
Popř jak by jsi to upravil . ..

Re: Fullrange bez ozvučnice

check: prave koli tomu, ze pocuvas v nezatlmenom pristore.. vies co ti to spravi stym peknym grafom co vidis od vyrobcu??? pohltivost stien je silne zavisla na frekvencii... to smerovanie nemusi byt az taka zla vec

thales: ake upravy vyzarovacej charakteristiky mas na mysli? Pokial ja viem, ziadne upravy vyzarovaciu charakteristiku nezmnia.. resp. smerovanie zavisi od rozmerov membrany.. stym sa neda nic robit

Re: Fullrange bez ozvučnice

karlos: stim dobre udelanym 2p(seas) by ses podle me dost divil.

Re: Fullrange bez ozvučnice

kyselym ani ne, vím že seas bude lépe na středech a na výškách ale nějaký 6,5" měnič na basech nebude ono. I 8" je pro mě málo ..  Ja mám rád přirozený papírový zvuk, né kovové jedovaté výšky a plastové membrány .. Ale beru že kvalitně seas bude někde jinde.

Teď ještě se rozhodnout, SP-200X a nebo BG 20 8 OHM?  Klidně je obědnám dneska ...

Re: Fullrange bez ozvučnice

tak udelej klasicky 3p, tam muzes na basech mit klidne 12"

Re: Fullrange bez ozvučnice

Ježiš, já mám 3p doma, Seasy. Jen chcu ještě něco levného k PC. Doma mám dřevo. a ARN738 takže bych koupil jen 2širokáče a udělal tomu výhybku a mám za pár kč bezkonkurenční bedny k pc. Vůbec mi nevadí že budou větší. Ale zvuk ARN738 se mi libí, a k pc bohatě stačí. 3p nechcu další zbytečně moc peněz .... Širokáče se mi libí.

Re: Fullrange bez ozvučnice

dobre, taky mam rozpracovanyho neco podobnyho. na stredovrchach bude autokoaxial od Audaxu z Madisoundu. kdyby nemusela mit otevrena ozvucnice pro nizsi delicku tak velky rozmery, taky bych se ji nebranil.

(upravil Thales 29. 7. 2007 20:42)

Re: Fullrange bez ozvučnice

>Karlos
Neumím ti poradit který z nich - zeptej se Jarouse, ten to bude vědět. Minimálně ten BG20 měl doma jako širokáč a možná že se potkal i s tím Monacorem.

>Sumac
Nemyslel jsem směrovou charakteristiku ale celkový zvukový vjem který můžeš ovlivnit různými filtry. Já jsem si třebas na širokáči s ARZ6604 zlikvidoval ten hrozný peak který způsoboval tlampačovitost protože byl zrovna na kmitočtu kde je lidské ucho nejcitlivější a filtrem jsem si zvýraznil okrajová pásma tak aby to celkově znělo alespoň trochu slušně. Vzhledem k tomu že znám ARN730 což je až na impedanci totéž co 738 co Karlos má a vím jak hrajou tak se domnívám že charka necharka zvukově by to mohlo jít k sobě dobře. Každopádně takové dvě bedny bych měl mnohem raději než ty nejdražší Creativy, Geniusy nebo Logitechy co se dají běžně koupit v krámě. Ano nebude to mít špičkové výšky ale pokud si je dá vedle PC tak že mu to bude hrát z větší vzdálenosti do uší tak to bude úplně v pohodě. Pořád lepší než tu hrůza co leze z těch PC šmejdů. Jediný bedny které byly určené k PC které hrály jakš-takš slušně byl nějaký ojedinělý pokus ve stylu aktivních monitorů myslím od Lotyšské Radiotechny nebo jak se to jmenuje. Tam bylo vyloženě napsáno že je to primárně pro PC ale tehdy to asi ještě neuměl skoro nikdo ocenit. Jenže to už je 10 let nazpět a stálo to 10 litrů. Já Karlosovi fandím.

Re: Fullrange bez ozvučnice

Tím sem chtěl říct, že je potřeba uvažovat nad rozdílem celkového vyzářeného výkonu mezi nižšími a vyššími kmitočty. Že posloucháš v ose je sice hezké, ale výkon si k uším stejně cestu najde. Kdyby měla celá reprosoustava stejně špatnou směrovost, tak by nebyl problém, to ale u kónusových reproduktorů těžko zařídíš.
Právě proto, že nebydlíme v bezdozvukovce, by tě měla zajímat směrovost.

6,5" basák mi stačí bohatě, 8" produkuje hodně dobrou masáž. Ono je to všechno o kompromisech. Jistě že by byla dobrá 12" membrána, ale ta už vyžaduje alespoň tři pásma, což přidává další problémy a nejen ty finanční.

Web

(upravil John370 29. 7. 2007 20:54)

Re: Fullrange bez ozvučnice

Jo.Co člověk,to názor,život je o kompromisech a prioritách.S tím hold nic nenaděláme.Sorry za OT

Web

Re: Fullrange bez ozvučnice

Thales: ved ja niesom proti... smile SP-200X mam doma vyse 3 roky... a vravim, ze super smile
chek: ja som pochopil co si chel povedat.. a vravim, kedze nebydlime v bezdozvukovce nevieme vplyv smerovania na vysledny zvuk *presne* predpovedat... inymi slovami: ked pouzivam repro v pasme kde smeruje neznamena to automaticky "zly zvuk"...

Co sa tyka vyberu medzi sp-200 a BG-20, ja osobne by som vybral monacor.. BG-20 som sice nepocul, ale podla toho co som cital, pokial nechces od toho basy, SP-200X by mala byt lepsia volba...

Re: Fullrange bez ozvučnice

Hele myslíte že mi někdo pomůže aspoň se "základní výhybkou" ať mám aspoň nějaký základ. Obědnám ty SP200X