Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » přeskakování jehly u gramofonu

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [6]

Téma: přeskakování jehly u gramofonu

Chtěl bych požádat o radu. Před časem jsem kvůli digitalizaci LP koupil gramofon Lenco L-81 USB (umožňuje propojení s PC přes USB), ale postupem času se objevil jeden problém.

S originální přenoskou audio-technica AT-3600L se začalo docela objevovat přeskakování na předchozí drážku (klasicky "zadrhnutý gramofon"). O něco míň u podomácku vypraných deskách, ale stále dost vzhledem k tomu, že na nich nejsou patrné žádné rýhy. Zkoušel jsem nastavit jinou zátěž přenosky (podle specifikací 1,5-3g) i antiskate, kontroloval jsem, jestli je gramofon v rovině, bez rozdílu.

Zkusil jsem koupit lepší přenosku (audio-technica AT-120E), která by vzhledem o odlišnému profilu jehly měla líp sedět v drážce, ale výsledek je ještě horší; prakticky přeskočí po každém jednom otočení talíře (doporučená zátěž 1,5g), takže mi tak nějak došly nápady... resp. poslední, co mě napadá je, jestli rameno přenosky nejde příliš ztuha, nebo jestli antiskating funguje, jak by měl a opravdu vyvíjí správný tlak, jenže netuším, jestli (nebo jak) se to dá ověřit.

Předem díky za případné rady smile

Re: přeskakování jehly u gramofonu

První předpoklad úspěchu je správné nastavení gramofonu.
Zkus si znovu vyvážit rameno ( na nulový přítlak ), zkontrolovat stupnici, případně donastavit nulu.
Nastav znovu potřebný tlak a přehraj. Zkontroluj antiskejt a ložiska ramene.
Namaluj si protraktor a zkontroluj montáž přenosky a potřebné úhly.
Už jsem potkal několik přístrojů, kde bylo pohnuto se stupnicema a tím pádem nastavený tlak jen neodpovídal tomu na stupnici.
Přeskakovat ti to může i v případě nevhodného umístění přístroje v polici. Prostě police pruží nebo se na ni přenášejí vibrace z podlahy.
Těžko takto na dálku radit....

Re: přeskakování jehly u gramofonu

V nejhorším případě bude na vině ložisko ramínka.

Web

Re: přeskakování jehly u gramofonu

On hlavně ten gramec není nic extra kvalitního... takže pochybuji, že se doberete nějakého kloudného řešení.

Re: přeskakování jehly u gramofonu

Tipuju
a) malý přítlak na jehlu. Pokud není k raménku návod, jak nastavit sílu na hrot, je nejjednodušší použít vhodný siloměr, případně si z kousku plastu podloženého kulatinou (doporučovala se tužka, ale lepší je třeba trojka vrták, nevyjde to tak vysoko nad talíř) vyrob váhu. Na jednom konci opři hrot a na druhý dej závaží známé hmotnosti (třeba minci). Ze vztahů pro nerovnoramennou pák lze spočítat, kde musí být plast podložený, aby vážil správně. Obvykle je pak nutná ještě drobná korekce, zásadně s deskou čistou a v perfektním stavu: je-li ve zvuku slyšet, že hrot špatně drží v drážce nebo dokonce vyskakuje, je vhodné tlak o 10-15% zvýšit. Naopak, jestliže při dosednutí přenosky na desku se hrot "utopí" příliš hluboko do přenosky, neuškodí opatrně tlak snížit.
b) velký antiskating. Zkontrolovat antiskating. Orientačně alespoň tak, že stranové vychýlení chvějky v přenosce by se nemělo viditelně změnit při přehrávání desky proti klidové poloze. Sleduj, kam po dosednutí hrotu na desku chvějka uhne (od toho má většina přenosek výřez nebo jinou značku). Zkontroluj na různých průměrech desky, případně pooprav.
c) ložisko raménka - pohyb ve svislém směru a otáčení ve vodorovné rovině - raménko se musí ve svislém směru pohybovat volně, bez jakýchkoli zadrhnutí a bez odporu. Otáčení ve vodorovném směru podobně.

Re: přeskakování jehly u gramofonu

S tím, že "volně" znamená opravdu bez sebemenšího odporu.

Web

Příspěvky [6]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » přeskakování jehly u gramofonu

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£