Téma: LC metr

Zdravím, chci si udělat nějaký LC měřák. Nevíte někdo o nějakém schématu, nejlíp i návrh.. Nebo jestli někdo nevíte už o něčem odzkoušeném? Díki smile

(upravil check 26. 11. 2010 16:31)

Re: LC metr

Řešil jsem tohle nedávno. LC jako součást multimetrů měří pouze LC, metoda měření zcela ignoruje ztrátové parametry součástek. Takže pokud má ta součástka významné ESR, měření je spíš jenom informativního charakteru. Elektrolytické kondenzátory a cívky na jádrech mají navíc LC a ESR závislé na kmitočtu (u elytů výrazně, navíc mají elyty významnou parazitní indukčnost). http://hifi.slovanet.sk/bb/viewtopic.php?t=9399
Koupil jsem si multimetr s měřením kapacity - zejména kvůli menším hodnotám pod 1uF. Velká hodnota - 100uF na multimetru trvá změřit asi minutu/jedno měření. Součástky do výhybek zásadně měřím na PC pomocí Arta-Limp. Díky Limpu znám LC i ESR navíc v závislosti na kmitočtu. Podobné měření by mi realizoval akorát automatizovaný můstek od zhruba 5000Kč.

Web

Re: LC metr

Řešil bych to cestou nejmenšího odporu: Zakoupit nějaký starší přístroj pracující POUZE na principu můstku. A vůbec nemusí být automatický, sám asi 20 let používám ruční, české BM. Při troše cviku trvá měření ani ne minutu..A mám pohromadě veškeré údaje.

Web

Re: LC metr

Veškeré ne. Běžný můstek nepracuje s několika měřícími kmitočty ani neumí měnit napětí (proud) v měřící větvi.

Web

(upravil danda 27. 11. 2010 22:41)

Re: LC metr

Ano, v některých aplikacích mohou být potřebné i hodnoty při vyšších frekvencích. můstky měří při cca 400 Hz. Na bedny víc, než vyhovující. Na transfomrátory pulsních zdrojů a další, vyšší řešené kmitočty už naměřené hodnoty nemusí být košer.
P.S. málokdo tuší, co je Ls, Lp.. Ostatně ani odborná literatura (kdysi toto téma v AR) nedává jednoznačný pohled na problematiku..
Edit: Pokud budeme do měření se snažit vnášet další, vyšší parametry, nemusíme so dostat už vůbec nikam. To už tady můžeme řešít ss před-sycení, křivky sycení atd.. Ale to asi nebylo předmětem dotazu..

Web

(upravil atlan 28. 11. 2010 21:00)

Re: LC metr

mozno toto .... ale mera len indukcnost a kapacitu...nie ESR... http://mcu.cz/news.php?extend.1223.7

Re: LC metr

http://mcu.cz/news.php?extend.1242.3   tohle umí obojí

Web

Re: LC metr

No Lko to nemeria big_smile

Re: LC metr

http://pro-radio.ru/measure/6873/  Dobře, tak jestli seš odvážný, tak si prostuduj tohle vlákno, je tam dobrý RLC měřák....

Web