Téma: Černenie papierovej membrány

Na staršom fóre sa to niekomu ľahko a úspešne podarilo, nepamätáte sa niekto s čím??? Mne sa zdá, že liehom, ale nie som si isty

Re: Černenie papierovej membrány

To jsem byl já (a ještě pár jiných). A zatím to u mě vypadá na opatrně nanesenou tuš. Chce to pracovat rychle a vychytat správnou vyrstvu protože když to netrefíš tak to dělá buď fleky a nebo to chytá takový nehezký lesk. Ale když se to povede tak repra omládnou o 20 let smile Vzhledově tedy.

Re: Černenie papierovej membrány

A ako si to nanášal? Tých dvadsať rokov presne potrebujem smile

Re: Černenie papierovej membrány

myslím si že najlepšie by bolo striekanie kompresorom ako u lakov na autách. ja tiez budem skúšať wink

Web

Re: Černenie papierovej membrány

A co tak zkusit VISATON LTS 50??

Web

(upravil filip.186 21. 4. 2007 22:20)

Re: Černenie papierovej membrány

Thales mě asi zabije, ale tady je jeho návod, co mi jednou poslal, na natření repráku tuší:
Od středu spirálovitě ke kraji. když se to udlá od kraji ke středu jsou tam fleky. Chce to vzít 1x až 2x - ne více. ne abys to úplně promočil. Natřít - nechat uschnout - natřít.
Ještě tam chybí, že když je u repráku kopulka, tak tu taky natřít. Načernil jsem takhle ARN5604 a hned vypadá jak nový.

hue hue hue

Web

(upravil Thales 22. 4. 2007 17:39)

Re: Černenie papierovej membrány

Ale co bych tě zabíjel? Alespoň to nemusím psát smile
Já jsem si to předem nacvičil na několika starých ošklivých ARE a když jsem to vychytal tak jsem s tím dělal další. Pozor na mastnotu, některé membrány jsou na některých místech tak nějak lehce mastné či co a je třeba tam štětcem víckrát přejet aby to pořádně chytlo jinak je třeba se snažit barvit co nejrychleji a nepřetírat vícekrát stejné místo. když se dává moc silná vrstva nebo se přetírá vícekrát tak to buď dělá fleky a nebo to má takový nehezký lesk.

Tady je jeden kousek jak to dopadlo u ARE689 (Franku pamatuješ ještě jak byly vyšisované?) www.thales.adslink.cz/ARE689.JPG barveno tuší. Ve skutečnosti je tmavší a neleskne se - foťák to nezvládnul.
A tady jeden vzorek jak jsem to zkoušel před lety lakem ve spreji s ARN565 (repro nebyl v nejlepším stavu tak jsem ho nechal dosloužit a trochu jsem polaboroval)
www.thales.adslink.cz/ARN565.JPG Pozor! Obrázky jsou ve velkém rozlišení takže mají něco přes 0,5MB.

Znovu už to ale lakem zkoušet nebudu protože to změnilo jeho zvukové vlastnosti. Asi za to může přidaná hmotnost laku a zpevnění membrány. Trochu se zlepšily vlastnosti v nejnižších polohách (basy jsou výraznější) ale o hodně se zhoršily středy takže do dvoupásma nebrat. Navíc tuší je to jednodušší a nesmrdí to dlouho po vyschnutí když to hraje. Tuš také nešpiní kdyby někoho napadlo že by mohla. Tuší jsem zkoušel barvit i ARV161 a ARV261 kde jsem se bál že dojde ke změně zvuku a nezaznamenal jsem nic takového (tam jsem dal ale raději jen jednu vrstvu) takže tuš je vhodná i na výškáče.

Re: Černenie papierovej membrány

Ještě jsi měl u té 689ky smíchat tuš a duvilax a natřít vlnky v závěsu. Tam bývá membrána většinou dost tenká. Možná se změní TSka, ale na tu se tu nehraje.

Web

Re: Černenie papierovej membrány

Mě připadá závěs té 689 celkem zachovalý. Kdybych ho natřel duvilaxem tak by nejspíš ztuhnul víc než je zdrávo. V tomhle případě jsem řešil opravdu jen vzhled.

Re: Černenie papierovej membrány

Toho lepidla tam dáš jen trochu wink Ale když to není potřeba... Jinak vypadá to hezky, jak z fabriky. smile

Web

Re: Černenie papierovej membrány

Lepší jak z fabriky! Ten repro asi nikdy nebyl úplně černý ale takový hnědo-šedo-něco. Teď se na něj dá koukat smile

Re: Černenie papierovej membrány

no ak to  pojde obycajnym stetcom, tak to skusim tiez. a reprak si mal polozeny na magnete keds to natieral? inak vypada to fakt moooc dobre smile

Re: Černenie papierovej membrány

Ty ARE689 jsou ty ode mě? Tak to je síla!

Re: Černenie papierovej membrány

>Frank
Jojo Franku - ty jsou od tebe. Nepoznal si je co? A můžu tě ubezpečit že v reálu vypadají ještě 10x lepší než je schopný to foťák zachytit. Foťák tomu z nějakých důvodů totiž přidává lesk. Když se na to dívám očima jsou dokonale matné. jako černá díra a uvnitř ta původně hnusná oranžová síťka teď vypadá velice zajímavě. Vůbec bych se nestyděl mít takovéto repro někde nekryté všem očím na odiv.

>Bentley
Jde to obyčejným štětcem. Doporučuju obyčejný štětec z papírnictví na malování, nejlépe měkký.

Musím ale konstatovat že tu mám i jeden odstrašující příklad který se mi tuší nepovedl. Membrána byla asi trochu mastná nebo co což nebylo zprvu vůbec poznat, ale tuš se pak začala krabatit a olupovat. Nevím kde ty repra předtím pracovaly tak nevím co se jim stalo. Ale bylo to jen u těhletěch a u žádných jiných.

Re: Černenie papierovej membrány

proti lesku odporúčam polarizačný filter smile

Web

Re: Černenie papierovej membrány

hmm, a tu tus aj nejak este upravit, nariedit/zhustit, alebo rovno to frknut z flasticky na stetec a malovat si? smile

(upravil Thales 30. 4. 2007 14:53)

Re: Černenie papierovej membrány

Nejdřív s flaštičkou malinko zakvedlám aby se případně rozmíchala ale netřepu aby se neudělaly bublinky. Ale to jen tak pro dobrý pocit protože v nové tuši by nějaké nehomogenity být neměly. No a pak už jen natírám. Ale jen jedním směrem protože jinak ton dělá bublinky ale to bude možná mým blbým štětcem. Jak to vypadá ve finále je vidět na fotce.
Zajímavé je že barvit membránu se už nebojím ale vzít lak ředidlem dolů jsem se ještě neodvážil .o)

>Redyuri
Díky za radu ale vlastní foťák nemám, o technice focení prakticky nic nevím a jsem rád když mi ho někdo alespoň půjčí tak jak je abych mohl nafotit celou mou sbírku repro tak jak jsem jí dodal 7tech-ovi. Ale i tak mě pochválil i když si myslím že to mohlo být o hodně lepší.

Re: Černenie papierovej membrány

ten tus, je klasicky v slenenej alebo plastovej flasticke alebo je to tus ktory sa pouziva do rysovacich pier. Ten na rysovacie pera je urcite hustejsi, ktory je lepsi?

Re: Černenie papierovej membrány

Jo, taky jsem dělal tuší ARN665, dvě vrstvy, štětcem, rychle a roztírat, ať nejsou kapky. Rychle to schne, vypadá to fakt hezky (řádově o desítky let mlaději). Vypadá to opticky větší, osmipalec předtím vypadal jako 7" a teď vypadá jak devítipalec, protože ta černá se opticky spojí se závěsem a tou gumou smile

Taky jsem zkoušel jednu vrstvu i na výškáč (ARV161 kupodivu Thalesi) a vypadal lépe, ale zdá se mi, že se zhoršila u toho výškáče mírně citlivost a nehraje tak vysoko, ale to bude asi tím, že jsem nabarvil i závěs... Na basákách není slyšet žádný rozdíl, na výškáčích asi trochu jo, ale cajk. Má to takový jiný povrch, ne přímo papír jakoby, něco k polypropylénu, v určitých úhlech se to trochu leskne, ale vypadá to cool. Jinak souhlas s tím, že se to nedá pořádně vyfotit, v reálu to vypadá líp (dobře).

Re: Černenie papierovej membrány

Zvětšils Mms, tak to je jasný. U vejškáče nejde o závěsy.