(upravil ondra Ch 19. 11. 2010 16:14)

Téma: Lepení ozvučnice

Zdravím všechny zběhlé v truhlařině, poradte prosím elektrikáři jak má slepit ozvučnice smile
Mám nařezanou MDF 22mm, sesazovat jí budu na tupo (na pokos to je pro mě nezvládnutelné smile je nutné rohy kolíkovat, nebo spojovat vruty? Nebo se dají jen slepit? Jak postupovat při lepení? Nějaké přípravky atd. Povrchovka bude dýha....
Díky moc........

Web

Re: Lepení ozvučnice

Kolik máš svěrek, nebo čím to chceš stahovat. Jedná se o regálovku, nebo sloup?
Nevím jaký je ta správná velikost, při které už je potřeba dělat výstuhy, ale já osobně bych je dělal už tak při cca 20cm a víc. Kolíky jsou lepší, ale musíš být hodně přesný aby ses s nimi trefil na správné místo. Ony i ty vruty slouží spíše k tomu, aby ti bedna při lepení neujížděla, než k stahování. Jakmile to slepíš, tak ten vrut už nehraje roli. Akorát se hůř zapravuje aby to nebylo vidět. Já použil polytmel s přídavkem dřevní moučky či čeho, ale stejně je potřeba nechat bednu nějakej ten týden, lépe měsíc v klidu (nebarvit, nedýhovat,..), protože se tmel bude ještě trochu vytlačovat a povrch by nebyl dostatečně rovnej. Pak jenom přebrousit a hotovo.
Jo k tomu lepení smile
Na lepení bočnice je dobrý využít vinglů (úhelník) abys dosáhl opravdu pravýho úhlu. Stahovat svěrkama po cca 15-20cm. Je taky možné použít kurtny. Jednu na výšku a cca 2-3 na šířku podél celého obvodu (přes rohy dát gumu, nebo karton). Já jsem si udělal takovej menší lis z jeklů a jsem s ním spokojenej. Lepidlo (duvilax, soudal A67/8, den brave) natřít a nechat chvíli "proschnout" (cca 5min) aby tolik desky neklouzali. Použít vinglíky na pravej úhel, stáhnout co to jde a nechat minimálně 2 hodinky. Dost záleží na okolní teplotě a vlhkosti..
Doufám že sem ti aspoň trochu poradil. Celej den dělám protokoly do chemie a jsem z toho už trochu mimo. Kdyby něco nebylo jasný, tak ti zejtra přihodím nějakou tu fotku

Re: Lepení ozvučnice

Moc díky za odpověd¡ nějaké fotky by jsi sem mohl hodit, určitě by to zajímalo i ostatní. Nechci použít kolíky, protože je to nepřesné a vruty se mě nechtějí tmelit.... Budou to sloupovky 1000*250*300

Web

Re: Lepení ozvučnice

Mrkni se i na hotové projekty a fotky z průběhu stavby. Mně se líbí tady tento https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=8606
Pokud nebudeš lepit hrany na pokos (já si nechávám nařezat desky na pokos u stolaře na formátovací pile), tak spoj bude pracovat. Aby to bylo co nejmíň vidět, po slepení vytmel a vybrus bednu a před dýhováním nebo lakováním ji nechej aspoň měsíc v prostředí, kde bude bedna po dokončení a před finální úpravou ji ještě jednou přebrus.
Na kolíky mívají stolaři speciální svěrky, mám ten dojem, že jsem je tady někde na fóru viděl vyfocený. S nimi je kolíkování přesné.
Pokud někde použiju šrouby na fixaci stěn při lepení, po zalepení je vyšroubím, vyvrtám v jejich místě díru a zalepím do ní kolík.
Bedny lepím tak, že horní boční hrany na pokos, k přilepení horní desky k bočním stranám používám k horní desce přilepené 2 pomocné hranolky a k bočním deskám fixuji horní pomocí kolíků v pomocných hranolech. Dolní desku fixuji obdobně. Zbývající desky bedny lepím natupo, bez kolíků. Kolmost desek zajišťují do vyfrézovaných drážek vlepené výztuhy. Lepím celou bednu bez ozvučnice najednou, nakonec přilepím k bedně ozvučnici

http://s4.postimg.cc/mfobdh9kp/4290_2.jpg http://s4.postimg.cc/ntfy8s8u1/4290_1.jpg

(upravil ondra Ch 22. 11. 2010 11:14)

Re: Lepení ozvučnice

No jak jsem se tak ptal, tak spoj na tupo dělají je truhlářská embria a diletanti a že staří stolaři se obracejí v hrobech smile) jediný slušný spoj je na pokos.............že to není příliš pevné atd. Bohužel jinak to neumím smile.....takže budu lepit na tupo..

Web

Re: Lepení ozvučnice

To zase já, když jsem poprvé chtěl udělat spoj bez kolíků, vtutů a pokosu, taky jsem k tomu přistupoval s nedůvěrou - jsem totiž k lepeným nosným spojům skeptickej. Až tak, že jsem si na kousku materiálu provedl postupovou zkoušku smile . Jednalo se tenkrát o Pattex (wood - dřevo, něco jako náš Herkules nebo některej Duvilax). A už na základě této zkoušky jsem byl víc než spokojenej. Na výrobku potom taky. Nebál bych se toho...

Re: Lepení ozvučnice

Když jsem lepil na tupo 18mm dřevotřísku ale né MDF ale takovou tu z hrubších pilin tak jsem ji lepil na tupo nějakým herkulesem protože jsem chtěl jen bednu na měření ... no a když jsem pak tu bednu vyhazoval a že ji rozmlatím kladivem ať se vejde do popelnice tak jak jsem bouchl pákrát kladivem tak deska praskla úplně jinde a spoje zůstaly zachovány ... navíc jsem to nedělal svěrkama ale jen jsem to zatižil asi 10kg jinou bendou ... takže tak

Re: Lepení ozvučnice

No mám takový divný pocit, že to zase není tak pevné jak si myslíš. Malý bedny se daj udělat na tupo, ale u středních a větších bych to nedělal, nehledě na to, že ten spoj na tupo bude pořád vylézat.

Web

(upravil divnypocit 23. 11. 2010 13:31)

Re: Lepení ozvučnice

Neříkám, že to je dobrý způsob ale vevnitř 1-2 vzpěry a pokud to není PA sub tak to vydrží úplně v pohodě.
s tím vylezaním už nevím .. to ověřené nemám. Tak přijde pár vrutů no a nebude se to hýbat.

Re: Lepení ozvučnice

Milane,jake zkusenosti mas s tim vylezanim spoju? Vyleze to i pres dyhu? Pomuze proti tomu kolikovani spoju popr nechat bednu pred dyhovanim a lakem nejakou dobu vycukat?
Spoje na pokos jsou narocne takze otazka zni jak co nejlepe zabranim vylezani spoju na pokos?

ruzne DIY repro

Web

Re: Lepení ozvučnice

Na pokos to teda nevím, ale na tupo třeba přeplátováním slabou MDF (3mm).

Re: Lepení ozvučnice

divny pocit: zase mám divný pocit, že seš uplně mimo.
Kocour: dost špatné. Ono se to samozřejmě dá přežít, když nejšeš perfekcionalista, ale dnes uz vím, že dělat to napokos je daleko jednodušší. je to sice zprvu víc práce, ale podstatně mín práce pří povrchovce. Já sem si to teď chtěl vyzkoušet. Jako jestli to opravdu nejde a bednu sem měl perfektně vybroušenou a na ní sem dal základovku. Na základovku sem dal válečkem asi 12vrstev balakrylu s broušením po každý druhý vrstvě. Pak sem dal asi 7vrstev plniče s broušenýho po každý vrstvě pod vodou. Dělal sem to dlouho, takže si to proslo jak teplnem, tak zimou. Do lakovny sem to nesl absolutně dokonalý a stejně to asi po tejdnu vylezlo. Dýhu nemám vyzkoušenou, mě se to moc nelíbí, ale Check říkal, že to vyleze taky, takže pro mě to má jedinej záver. Vyleze to prostě pokaždý. Jak dáš kolíky, tak se pak na laku zase ukážou. Udělaj se po obvodu takovy kolečka. Šrouby taky. Takže nezbývá než to udělat tak dobře, aby to zvenku bylo dokonalý nebo se smířit s tím, že to prostě vyleze.
mako: to by asi šlo, ale pokud tam nenalepis na pokos i tu, tak je tam stejne hrana, ktera se bude chovat podobne jako hrana pod tím. bedny co sem dělal na pokos a měly radiusem sražená hrany a na nekterejch místech bylo vidět pod uhlem, ze i to vylezlo. To už ale podstně mín než tupý spoje. To je jenom vlasová trhlinka

Web

(upravil Hajtek 23. 11. 2010 18:45)

Re: Lepení ozvučnice

Mě teda přes dýhu tupej spoj nevylezl. Přes barvu, ale jo a stím se toho moc dělat nedá. Bude to pořád vylízat. Pokud odýhuješ celou bednu, tak by ty spoje vylézt neměli, ale nemůžeš si tím být tak jistej. Já ty bedny mám teprve přes rok, takže závěry moc dělat nemůžu..

Jinak nějaký ty fotky toho lepení bych dodal později. Teď nemám u sebe foťák.

Re: Lepení ozvučnice

ČástečnĚ se efekt vylézání hrany při spoji na tupo dá odstranit i tak, že se ve spoji vyfrézuje slabá V-drážka  a ta se potom vytmelí.

(upravil ondra Ch 24. 11. 2010 20:10)

Re: Lepení ozvučnice

Tak jsem si půjčil od kamaráda toto:
http://s4.postimg.cc/b466iygc9/87_p1080227.jpg

A zkusím to skolíkovat, co myslíte? Ja bych řekl, že to musí jít se slušnou přesností...

Inspiroval jsem se taky zde:
http://www.fedor.wz.cz/

Krásná práce Petře!!! velmi zajímavá povrchovka...........

Web

Re: Lepení ozvučnice

Tak to závist, to půjde jedna báseň

Re: Lepení ozvučnice

mako: nad tím už sem přemýšlel, ale říkal sem si, že když to vylezlo na finálním laku i přez silnou vrstvu balakrylu a plniče, že to bude asi podobný.
ondra: na tvym místě bych mu to zase vrátil. v každý bedně sem měl cca 200 kolíků a na laku pak asi 200 koleček. Možná, kdyby existovaly MDF kolíky, pak asi jo, ale podle mě to je tím, že ty kolíký jsou z masivu a tím jak víc pracuje, tak to pak prostě vyleze.
hajtek: no to vcelku rád slyším, ale není možný, že sis toho ani nevšiml? Check říkal, že je to tak slabý, že to stejně pak je vidět. Nebo prostě štěstí. kámošovi sem děal taky na tupo sub a nevylezlo to. nechápu proč.

Web

(upravil ondra Ch 25. 11. 2010 12:05)

Re: Lepení ozvučnice

Milane a jak to bylo konkrétně vidět? To jako že kolíky protlačili MDF? Nebo jak to myslíš? povrchovka bude dýha, to by snad memělo být vidět ne?
Tak já fakt nevím jak to mám udělat....... smile

Web

Re: Lepení ozvučnice

Po mojich skúsenostiach s lepením na tupo,môžem povedať,že ak sa bude bedňa dyhovať silnejšou dyhou 0,6 a viacej tak sa netreba obávať,že by spoje boli vidieť.Mam doma bedne ktoré sú postavené už asi 7 rokov a nieje vidno nič.

(upravil Hippo007 25. 11. 2010 16:07)

Re: Lepení ozvučnice

S tím kolíkovacím přípravkem se dávají kolíky zevnitř spoje, zvenku není nic vidět.
Dýhu radši dej, pokud můžeš, tloušťky minimálně 0,9mm a dýhovat několik týdnů po slepení. Spoj pracovat bude určitě, trochu se to dá zpevnit vlepením špalíku dovnitř rohu.