Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » SONY rada jak na to

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [18]

Téma: SONY rada jak na to

Mám tu rozebranýho Soňáka a nějak si s ním nevím rady.
Mám na jednom konci otevřený spodní koncový tranzistor až hoří jeho emitorák. Zkoušeno přes régl - abych mu vřadil rezistory do napájení musel bych škrábat DPS, což nechci a pojistky jsou společný pro oba konce.

Abych mohl něco naměřit a porovnat s druhým koncem odpojil jsem koncové tranzistory vadného kanálu a výstup zatížil 10 Ohmy.
Později jsem vypájel i budiče abych vyločil jejich vliv (hodnoty napětí se změnili jen trochu).
Takže problém by snad mohl být opravdu jen v budiči. Tedy pokud odpojením jeho zátěže jsem celý obvod nerozhodil.

Schéma i s naměřeným hodnotami zde:
http://s4.postimg.cc/67jpox5q1/143_skenovani0001.jpg

Zelený hodnoty napětí jsou funčního kanálu, ty červený pak toho vadného.
Proudy jsem neměřil, jen spočítal podle štítkových hodnot rezistorů a zaokroulil na 1 desetiný místo.

Napadá vás proč je takový rozdíl v kolektorových napětích vstupního tranzistoru proudovýho zrcadla?

PS: Prosím o zdržení se offtopic
- že nic nevím, vím sám - kdych věděl nemusím se ptát.
- to že něco dělám špatně vím taky, takže bych potřeboval poradit jak to má být dobře.
- je nasnadě že je tam blbost co pro oči nevidím.

Za každou konstruktivní radu předem díky.

(upravil DJ_Rix 19. 11. 2010 7:55)

Re: SONY rada jak na to

No tak to je snad jasný,ne? Máš v řiti proudovej zdroj pod diferákem,jestli ten tranzistor má na kolektoru skoro 20V a na bázi dostatečný napětí,tak není co řešit. Jedině snad že by byl profláklej BC na spodním budiči a lezlo to tam přes něj.

EDIT: Ještě může být šluslá ta keramika na budiči. Oměř to ještě bez budičů ať je jasno. Jo a pokud je šluslej budič,bude na 110% hyn i ten 22R pod ním.

Vždyť se na to podívej,napětí 18V na spodním proudovém zdroji vede na bázi budiče,ten má v emitoru jen 22R odpor,kolik by do toho budiče asi muselo fičet,aby tam mohlo být takový napětí??

Re: SONY rada jak na to

Ten spodní proudovej zdroj jsem měl v merku jako první. Takže jsem jej vyndal a změřil (hfe=263, sufix E by měl mít 250-400).
Spodní budič byla hned druhá věc, takže jsem jej proměřil (hfe=144, podle sufixu L by měl mít 160-320) a vyzkoušel to bez něj - beze změny, takže jsem jej vyloučil.

Zkusil jsem vyndat tu keramiku na budiči a beze změn (ta keramika na zdroji 30V drží a neproráží se). Jen jsem si všiml že na spodním proudovým zdroji mám po zapnutí taky těch 280mV na pár vteřin, pak vyleze nahoru na 18V. Po vypnutí nemusím ani počkat na úplný vybití kondíků zdroje a po zapnutí se to opakuje. Je možný že se proráží?

Ale trefa ten 22R  ve spodním budiči je nekonečnej. Takže ten budič bude možná nakopnutej, když má menší hfe. Díky za nakonutí, já pořád koukal na to zrcadlo a na budič se ani nekouknul kromě vyndání a přeměření tranzistoru.
Horní emitorák budiče je v pořádku.

Takže zkusím rovnou vyměnit oba spodní tranzistory, nebo copak bys mi ještě doporučil zkusit?

Re: SONY rada jak na to

Vyměn nejdřív ten odpor 22R,pak měř dál. Nakoplý ty tranzitory možná budou,ale jestli jsou na DC měření OK,nechej je zatím tam.

Re: SONY rada jak na to

Teď už je na spodním proudovým zdroji po zapnutí 711 mV a pomalu leze nahoru (asi tak 1mV za 5s), nechal jsem to dojít na 735mV a pak jsem to raději vypnul.

Na emitoráku budiče je 111mV (zdravý kanál 88mV). Bohužel na kolektoru budiče je -43V proti GND (zdravý kanál -1V) a na kolektoru horního budiče je -35V (zdravý kanál +1V).
přiznávám se že teď už mi to vůbec nemyslí od toho koukání.

Re: SONY rada jak na to

Zkontrolovat horní 22R odpor a hlavně oba 10R basestopery u koncáků. Ty koncový darlingtony jsou OK ? Pokud budou přerušený ty basestopery tak bych se moc divil....
To nemá štelování kliďáku trimrem?

(upravil PavelTl 19. 11. 2010 16:44)

Re: SONY rada jak na to

Horní 22R jsem kontroloval, když byl ten spodní vadnej.
Koncový tranzistory mám stále ještě vyndaný, to jsem psal na začátku. Nemůžu tam dát odpory do napájení, takže co zkusit dát do emitorů konců velký odpory?

Edit: tak jsem ještě jednou přeměřil konce a oba mají střelený přechody C-E (netuším jak jsem je poprvé měřil že mi přišly dobrý???).
Jejich bázový odpory jsou v pořádku.

Takže musím napřed zkusit sehnat nový konce, mezitím všechny součástky vyndám a přeměřím. Už si připadám jak blázen.

(upravil DJ_Rix 19. 11. 2010 20:06)

Re: SONY rada jak na to

Hodně štěstí,tyhle trandy se už pěkně dlouho nedělají....ten obvod řídící kliďák (dva trandy mezi bázemi koncáků) nebude taky úplně v cajku když je na něm 8V....zkontroluj i ten. Zopakuji dotaz,to nemá trimry na štelování kliďáku??

EDIT: Tak třeba na PS Electronic jsem je našel,otázka je jestli to budou originály. Cena cca 80 Kč kus je podezřelá.

EDIT2: Ha,tak dokonce je tu mám,resp mám tu receiver STR-DE135 bez trafa a s vadným přepínáním vstupů,kde tyhle konce jsou..:)

Re: SONY rada jak na to

Ne nejen že to vůbec nemá trimry na štelování kliďáku, dokonce ani teplotní stabilizaci - ten tranzistor na snímá teploty je 5mm od chladiče (budu to muset trochu překopat).

No právě že je má jen PS Electronic kolem 80,-kč, nebo AME za 135,- kč (TME má jen MN2488 za 103,-kč). Ale zas kdyby je někdo pajcoval tak by jich nejspíš bylo všude dost.

Tohle je receiver STR-D365, tak to může být dost podobný. Nebudou v tom tvým i ty ostatní trandy?
Pokud bys byl ochotný se těch tranzistorů z toho vraku zbavit, hoď mi třeba na mejla nějakou nabídku.

Re: SONY rada jak na to

Konec včetně regulace je zapojenej stejně...
Skoro se mi v hlavě nabízí ti prodat ten STR-DE135,ty si do něj z toho tvýho přehodíš jen trafo a ten LC7822 na přepínání vstupů a je to......
Jinak ten konec valí v Bčku,je to fakt jak říkáš,na chladiči jsou jen konce,podle toho typu si ho vybavuju,kdysi jsem jej měl....

Re: SONY rada jak na to

Sony ráda nastavovala kliďák skoro do béčka... Po zavedení tepelné vazby a nastavení nějakých 30 mA to je hned úplně jiný zvuk...

Web

Re: SONY rada jak na to

365 má oproti nižším modelům vyšší napětí konců.
Takže moje trafo má 3 symetrický vinutí, jedno pro dispej, druhý je zapojený jen pro vstupní obvody a odpojeno od konců (k tomu jsou na desce propojky) a třetí napájí jen konce.

Ale nadhoď cenu za jakou bys to pustil, pokud to nepotřebuješ. Je mi jasný že bez tranzistorů ti to už nejspíš moc užitečný nebude.

(upravil DJ_Rix 19. 11. 2010 22:22)

Re: SONY rada jak na to

PavelTl napsal:

365 má oproti nižším modelům vyšší napětí konců.

Ale pouze ve stejné řadě,ty máš starší ještě hranatou řadu,ta 135 je E řada,ta co má už takovou tu zakulacenou prdel na předním panelu,není to vůbec srovnatelný.....napájení bude +- stejný,vždyť jsou v tom ty samý konce....ta 135 má napájení konce +-39V. Trafo je tam podle mě zapojený hodně podobně,jako u všech SONY....má to taky 3 oddělený sekundáry.

Re: SONY rada jak na to

Já mám právě k němu ještě talíř na 5CD se stejným panelem a tak mi k sobě pasují.
Na DPS mám napsáno +/-50V, ale naměřil jsem jen +/-45V, takže bych měl mít o něco vyšší výkon. Ale obvodově to bude všechno stejný, o tom svědčí už deska umožňující vícero zapojení napájení, takže bude univerzální zapojení nejen konců ale všeho.

Však já mám zájem, jen čekám na tvou nabídku ceny.

Původně jsem to chtěl jen jako tuner a preamp, pro začátek k Lama a později k V-MOS60 nebo SPV100 (nějak se mi to hromadí).
Pak mě napadlo to zkusit zprovoznit jak to leží.
Ještě mám možnost to zahodit a dotáhnout Denona střední třídy za zajímavých 1100,-kč, jen aby vypadl z baráku protože byl nahrazen vyšším modelem (jenže jsem je zrovna neměl v peněžence). Podmínkou je osobní odběr.

Re: SONY rada jak na to

Kdyby jsi se to rozhodl nakonec zahodit,beru trafo a ten LC na vstupu..:)

Re: SONY rada jak na to

No právě že napřed bych to rád zprovoznil jak to je.
Druhá varianta je vyházet z toho konce a dát tam něco jinýho.
Až jako poslední vidím to hodit do sklepa na kanibalizaci.

Jak to tedy vidíš s nabídkou prodat ten tvůj vrak?

(upravil DJ_Rix 27. 11. 2010 14:52)

Re: SONY rada jak na to

PavelTl:Sory za spoždění s odpovědí. Ten aparát vyžaduje investici cca 600 aby fungoval,prodal jsem ten samý minule na aukru funkční za 1279,- + pošta. Tj. pokud máš zájem, za 600+ pošta je tvůj.

Re: SONY rada jak na to

Nic se neděje, já si ty tranzistory už v pátek objednal, tak uvidím co mi dorazí.

Příspěvky [18]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » SONY rada jak na to

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£