Téma: FMD2400 - hoří

Zdravím všechny příznivce hudby a obracím se na vás s dotazíkem smile
s kamarády jsme se rozhodli postavit šneka který je na tomto webu (http://audioweb.cz/vase-atex1.htm, http://audioweb.cz/vase-djfuzzy2.htm)
po mechanické stránce se nám všechno povedlo naprosto skvěle, ale bohužel elektronika nás zlobí.

Koupil jsem si FMD2400 hotový modul, no a po zapojení fungoval asi 30 minut ok (na malou hlasitost)
no ale už nám asi 4x schořel 1 nebo více koncových mosfetů, později jsem zjistil že jsem měl příliš silné trafo na napájení (2x49V - po usměrnění a vyhlazení *1,41 = cca 67V) a proto nám hořely ... tedy jsem si myslel no tak jsme obědnali nové trafo 2x29 .. *1,41 = 40,4V tak jsme si mysleli že bude vše ok.

zesík fungoval chvíli ok, pustili jsme několik písniček no ale pak u jedné písničky která se pomalu rozehrávala jsme čekali na první pořádný "bas" a nedočkali jsme se, jeden z koncových mosfetů se zřejmě prorazil a vzal s sebou předřazený odpor (rozsvítil se dočervena a rozštípnul se než jsme stihli vypnout napájení)

moje podezření je že se koncové tranzistory budí nad rámce svých možností, což je dle mě způsobené silným vstupním signálem z předzesilovače, a ještě informace, většinou jsme pouštěli muziku z rádia (usb), kde je signál už zesílený (sluchátka) a pak se ještě zesílí na předzesilovači.

Prosím jakákoliv rada bude užitečná.. díky

korekční předzesilovač je http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/rmd3212.htm
a zesilovač http://www.ezk.cz/stavebnice_moduly/fmd2400.htm

schéma jsem si vypůjčil z předešlého dotazu ohledně tohoto zesíku
http://img842.imageshack.us/img842/9963/p7050159.jpg

Re: FMD2400 - hoří

Proč se neobrátíš na autora toho modulu ?? Mě když chcípne auto, tak se taky neptám na fóru NASA.

Web

Re: FMD2400 - hoří

No podle mojeho dojmu z posledního emailu který jsem psal výrobci nebyl příliš šťastný z mojeho dotazu a nedostatku el.znalostí big_smile, a navíc se tady problém s tímto zesilovačem už řešil a taky protože už mě docela deptá neustálé vyměňování koncových tranzistorů.. smile

Re: FMD2400 - hoří

Výrobce není šťastný... vydělal, tedy nechť si to užije....

Web

Re: FMD2400 - hoří

Jinak dále mě napadá že mám špatně nastavené budící proudy/napětí koncových tranzistorů, pomocí poťáků R5 a R25, to odzkouším jakmile mi přijdou odpory abych to mohl proměřit podle návodu od autora a hned napíšu výsledek (předpokládám že to zase shoří, už nemám moc nadějí)

Dále jsem se chtěl zeptat, výrobce píše že se mají tranzistory oddělit slídovou podložkou, jen by mě zajímalo proč i mosfety, které jsou všechny spojeny paralelně jak na DPS tak tím že všechny tyto spojené vývody jsou vnitřně spojené s chladícím kontaktem který se dává na chladič, takže když je nepodložím a budou se "zkratovat" přes chladič tak se vlastně nic nezmění jelikož jsou tak jako tak spojeny na dps, můžu vyfotit kdo bude chtít... jen mě tohle zaráží proč bych to měl odizolovávat když je to stejně spojené smile ... kdyby mi to někdo vysvětlil byl bych rád smile

Re: FMD2400 - hoří

Neměly by při těch 67V už zabrat varistory. OT: dnes mě taky nějaký asiat při hraní kulečníku na PC nazval oslem, doslova napsal "stupid ass" Asi se mu nelibilo jak hraju.

tesličku AZS 224 + XN125

Re: FMD2400 - hoří

JJ to je pravda, varistory odešly, a potom mi docvaklo že bude něco s napětím, takže sme koupili trafo se slabším napětím, ale koncáky hořeji pořád, vždycky se prorazí jeden z nich a zkratuje napájení, po výměně chvíli zesík šlape ale pak zase shoří...

Re: FMD2400 - hoří

Chválím výběr ozvučnice, horna je moje nejoblíbenější, i když proti ní dnes všichní brojí, že patří do 80. let minulého století. Zvukem ale přesvědčí (mám větší).
Volba zesilovače je špatná, ani kvalitní mosfet bych na subbas nedával. Bipoláry mají ve spodním pásmu lepší zvuk, agresivnější, rockovější, šlapák je šlapák.
Leach s kvalitním osazením by byl lepší volbou, za stejné peníze hodně muziky.

(upravil LamiCZ 19. 11. 2010 14:17)

Re: FMD2400 - hoří

Ja nevim, me na FMD 1200 nic nehori... Zkontroloval bych klidovy proudy, napajeci napeti a jestli neni nekde zkrat na vystupu. BTW ano, ty mosfety jsou vsechny na DPS propojeny, ale jsi si jisty, ze na ten chladic vede stejny vyvod jako na tu DPS?
BTW pro Sinclaira: zajimavy je, ze jsi klidne prehlidnul "male" chyby jako trafo, chybejici podlozky apod. kdyby to nekdo udelal s Tvymi moduly, tak bys rval jak tur a ohanel se pi*cema. Tohle se ti ale hodi do kramu, tak jenom suse napises "ze holt EZK moduly hori, je to bezny". Dvoji metr v praxi...

Re: FMD2400 - hoří

tda7250 či už od EZK, číny alebo USA horia

Web

Re: FMD2400 - hoří

Původně tam byly IRF540? Mají závěr 100V, a ty tam pereš 134V smile. Na ně bych dal tak těch 2x40V, o moc víc už radši ne. A pokud ti to hoří vždy jakmile má zesík trochu zabrat,je to jasné. Nerovnoměrně se ti rozdělují proudy koncovými mosfety, pořádně spárovat !! I když jak čtu výše co píšeš tak nevím jestli to bude pro tebe ta pravá činnost.. smile

(upravil DJ_Rix 19. 11. 2010 20:25)

Re: FMD2400 - hoří

redyuri: Když se osadí ke koncákům poctivý fólie místo těch šmejdských 50V keramik co se v blízkosti emitoráků a koncáků pečou který tam dával Krčmář,nic nehoří.Alespoň mě ne,a to po mnoho let.

Xhibit ti radí dobře,má to prakticky ověřeno na vmosu..:).:)

Re: FMD2400 - hoří

Přesně tak.. big_smile

Re: FMD2400 - hoří

Díky za rady, no trafo po výměně je, takže už by to nemuselo bejt přepětím, už mi konečně dorazily odpory, takže můžu zase chvíli zkoušet než to celý shoří, odskoušim klidový proudy, pokusim se nějak omezit vstupní signál, no a bohužel co se týče párování, na to nemám doma výbavu, svojim multíkem ža 200 kč z elektra to opravdu nezměřím big_smile, takže pokud to budu muset párovat tak to bude zajímyvý ... modlim se aby to fungovalo jen s citlivým nastavením klidovýho proudu smile

Re: FMD2400 - hoří

Já si myslím že je docela možný že do stavebnic to nepáruje ani EZK,ale možná se pletu.
Asi bych se zamyslel jak psal sinclair,jestli zrovna tenhle zes je vhodnej na buzení basové části....

Buď zkus poprosit někoho aby ti to spároval,nebo někoho zdatnějšího aby to to prostě oživil do funkčního stavu....

Re: FMD2400 - hoří

no tak pokud se mi to nepovede odpálit až to budu zkoušet já tak asi někoho požádám big_smile

Re: FMD2400 - hoří

Kdybys chtěl konce ti napářím...

Web

Re: FMD2400 - hoří

Žádne citlivé nastavení klidového proudu ti nepomůže, taktéž omezení vstupního signálu.. To jsou všechno nesmysli. Jednoduchý příklad, chceš třeba nastavit klidový proud na každý trand 100mA. Máš 4 páry, tak že 400mA. Jak vyřešíš to že se ti proudy rozdělí kvůli nepárovaným mosfetům třeba na 50-30-150-170mA ? Nijak..
Co se týče toho párování ,stačí ti 2 multimetry smile a zdroj 12V. Chce to jen trochu pohledat jak na to. Jinak moje zkušenost s mosfety z EZK. Bral jsem tam na opravu DPA asi 12ks IRF640 (vishay). Všechny z jedné série, šli by použít i bez párování, všechny měli téměř shodné parametry.
Tak že je nejspíš fakt že je EZK nepáruje, sází na stejné série. Jenže ty jsi to poprvé kdy ještě asi seděli odpálil příliš vysokým napětím, pak už jsi tam doplňoval mosfety z jiných serií, tj. s rozdílnými parametry a je to tam kde to je. Pokud v tom chceš takto dál pokračovat a doufat v "citlivé nastavení klidového proudu", můžeš ty trandy házet zrovna do popelnice.
Párování je jednoduché,nic na tom není. Jen je potřeba postupovat pečlivě, dřív jsem z toho měl taky obavy, ale o nic nejde. Pokud si na to netroufáš využij služeb někoho znalejšího.

Re: FMD2400 - hoří

http://s4.postimg.cc/7iz4y6nqx/3216_vystoiek.jpg

smile

Web

Re: FMD2400 - hoří

Když už se bavíme o stejných parametrech tak předpokládám že bude taky potřeba přesně změřit odpory před mosfety nebo tam to neni tak horký?