Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zdroje signálu » Nové desky versus starší gramofon

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [13]

Téma: Nové desky versus starší gramofon

Před časem jsem si pořídil gramofon Sony HP-211 A (rok výroby 1971) a jsem z něj nadšený. Mám však jeden problém, nějak si nerozumí s novými vinyly - zvuk je plochý, zastřený a já nevím, čím to je a zda se s tím dá něco dělat. Desky staršího data přehrává bezvadně. Omlouvám se, pokud se ptám na něco, co je všeobecně známo...

Re: Nové desky versus starší gramofon

A ty nové desky hrají špatně jenom na tomto gramofonu? Ještě když jsem si jako DJ kupoval vinylové desky, tak byl dost velký rozdíl v kvalitě výroby a to jak technický, tak i zvukový. Dvojnásobný rozdíl v tloušťce vinylu byl celkem normální. Čím tenčí materiál, tím větší pravděpodobnost různých dalších výrobních vad, na kterých i klidně skákala jehla. Zvuková kvalita také od dobrých až po naprosto neposlouchatelných.

Je zajímavé, když jsem to tehdy srovnával se starými deskami z let 1960 - 85 po rodičích ze Supraphonu. Často měly daleko lepší zvuk a tloušťka vinylu vždy "poctivou", takže se nekroutily.

Re: Nové desky versus starší gramofon

Spousta vinylů je dnes vyrobena "jen tak na efekt" Tedy přepisy z CD bez úprav, žádný master záznam, nových LP mám spoustu, ale většinou mám štěstí, ale hlavně pozor na prsasárny typu PICTURE VINYL a podobně a co je třeba dost dobrá zvuková prasárna, je nové LP od Mňágy a Ždorp, takhle zprasenou LP jsem doluho neslyšel ....

Re: Nové desky versus starší gramofon

Děkuji za odpovědi! O špatné kvalitě nových vinylů už jsem slyšel. Pokud jsem měl tu smůlu a pořídil si hned dva, musím říct, že rozdíl je opravdu propastný, ty desky jsou prostě neposlouchatelné. Vůbec se mi nechce věřit, že by někdo mohl něco tak strašného vydávat, proto se nemůžu zbavit myšlenky, že si ten můj gramofon s novymi vinyly nějak nerozumi. Až budu mít možnost, desky vyzkouším na jiném gramofonu. Jeden z těch vinylů má 180 g.

Re: Nové desky versus starší gramofon

Nové desky jsou silnější (vyšší), tím dochází ke změně vertikálního úhlu. Úhel má být 20 stupňů. Přečíst něco o seřízení gramofonu. Bohužel tento gramofon asi úpravu výšky raménka neumožňuje, takže to chce jinou _ slabší podložku. Dalším důvodem může být, že nové desky jsou kvalitněji lisovány (mají větší výchylky) a to nemusí Vaše (stará) přenoska zvládat.Já jsem před časem vyměnil Ortofon 5 za Ortofon 2 RED a nestačil jsem se divit z nárůstu kvality zvuku.

Re: Nové desky versus starší gramofon

Má někdo nějakou zkušenost s "Čistící hmota na LP a gramofony / Pro-Ject vinyl Clean". Je to nějaké zelené něco ...
Mám LP od 1 roku až po 40 let staré. Před přehráním očištěny karbonovým kartáčkem z Tuzexu (tehdy v přepočtu cca za 100 Kč). Desky jsou v pořádku, nezapatlané a hrají dobře. Skutečně občasné prasknutí k vinylu patří a je i u nových 180g LP. To co se poslední dobou děje okolo čištění desek a gramofonů vůbec, už zavání posedlostí. No, byznys je byznys.
Postavili jsme vedle sebe Tuzexový JVC + Ortofon 2M Red, Technics, Gramofon Pro-Ject Essential III Phono+OM10 a Lenco L91, zesík NAD 304 , repro  Tannoy637, kabeléž odpovídající sestavě a ..... nic. Lepší zvuk, dynamičtější byl z gramce díky 2M REDce. Rozhodně nikdo nejsme hluší a máme něco naposloucháno a nic, zázraky se prostě nekonaly.
Nezlobte se, nebo zlobte ale kartáč z uhl, vlákem za 400, váleček na vinyly za litr (stejný jako na hadry), 1 litr kapaliny za 1000 (jestli by nebylo lepší mýt ve whisky), kus vyříznuté kůže pod LP za 1400, kus železa na zatížení LP za 2000 (soustružník mě to vytočil i s materiálem za 400), elektronická váha na přítlak naprosto stejného provedení, liší se jen logo od 1000 do 2590 (naprosto stejná bez loga z Číny i s poštou za 300).
Každý ˇgramofonista" by podle tohoto měl vlastnit minimálně limuzínu Mercedes a lepší, když je ochoten toto koupit.
Proboha probuďte se, je to jen sprostý kšeft.

Re: Nové desky versus starší gramofon

Někdy dost pomůže umýt LP

https://www.conrad.cz/cisticka-na-gramo … at.k345296

Web

(upravil divnypocit 18. 8. 2022 11:00)

Re: Nové desky versus starší gramofon

Píšu sem ať nezakládám nové téma, pořidil jsem si levno gramo DUAL - CS 455, je plně funkční opticky a mechanicky super, ještě čekám až mi příjde šablona na nastavení přenosky takže jsem na nej zatím nehrál ale zajímá mě.

1) Je tam přenoska DMS 251E je to ok, nebo to je vyloženě šunt? Nejsem moc hifista ale zase nechci po roce zjistit, že jiná přenoska za 2000kč by hrála o 100 proc lepe. Zároveň nechci ale kupovat nějaké moc drahé přenosky, mám to na občasný poslech a jen očekvám pěkný zvuk.

2) Vyfotil jsem jehlu, ale netuším jak má vypadat jehla v dobrém / použitelném stavu. Nižé přidávám foto,  je ta jehla ještě ok? Případě jak moc je cca jetá abych veděl jestli ještě vydrží hrát nebo už bude potřeba pomalu kupovat novou.

https://i.postimg.cc/T1kj1tk0/jehla.jpg

Re: Nové desky versus starší gramofon

Jako první se dá použít test uchometrický. Když vezmeš LP a přehraješ kousek první skladby. Potom kousek poslední skladby, kde je o poznání menší obvodová rychlost (při stejné rychlosti úhlovè). Když bude zvuk poslední skladby zkreslený, nenï už hrot dobrý. Samozřejmě raménko musí být správně seřízené (svislá síla na hrot atd.). Ještě lépe tento efekt vynikne, pokud jsou skladby na začátku a konci strany LP plus mínus stejné. Olympic - Ulice, tam to bylo krásně poznat.

Re: Nové desky versus starší gramofon

Každopádně má  odehráno, kouknul bych po náhradě pokud to myslíš vážně.

Re: Nové desky versus starší gramofon

Já si to myslím taky...

Ale musíme uznat, že divnypocit udělal moc hezkou makro, skoro mikro fotku. Takhle by měly technické fotografie malých předmětů vypadat... smile

Re: Nové desky versus starší gramofon

Díky za info smile Přenoska nastavena, hrát to hraje a jsem spoko ale objednám rovnou novou přenosku, stejne jí budu dřív nebo později potřebovat.

Fotka no snažil jsem se ať je to co k čemu big_smile

Re: Nové desky versus starší gramofon

Pokud jde o značkovou přenosku - objednej jenom hrot (stylus) ten se provozem opotřebovává,
přenoska ne. Vyjde to podstatně levnějc, tak 50-60% ceny kompletní přenosky, je to případ
od případu různé. Jo leda žebys chtěl experimentovat a změnit značku bazmeku za jinou...

Sorry seems to be the hardest word (Elton John)

Příspěvky [13]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zdroje signálu » Nové desky versus starší gramofon

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£