Téma: Masiv na stavbu reprobední

Chcem opytat, aj ked voem ze masiv sa velmi nehodi na stavbu reprobedni, ale predsa, ak uz masiv tak aky? Ake drevo je najvhodnejsie?tvrde?Makke?

(upravil bubuxin 24. 7. 2007 7:19)

Re: Masiv na stavbu reprobední

Tvrde. Dub, buk, orech ... Drevo stale pracuje, tak by bolo vhodne urobit zaklad z tensje drevotriesky a na nu masiv. Taky sendvic by bol stalejsi.

http://img182.imageshack.us/img182/5531/cimg93701yi3.th.jpg

Re: Masiv na stavbu reprobední

Určítě nějaké z těch tvrdých jak bylo vyše napsane další dřeva jsou jasan,jilm spousta z exotických ale každopádně všechny ze sušárny,orient.ceny dřev jsou dub:16-20,jas.jilm:15-18,buk:12-14,ořech:nad 20 tis/m3.Na té fotce od bubuxina je to myslím ořech.A ke složitosti konstrukce to už je jen na tom jak jsi strojně vybaveny a kolik toho umíš.Pokud se to ze dřevem umí tak se dají z něho udělat asi jedny z nejhezčích beden.

Re: Masiv na stavbu reprobední

Ano je to orech. Zachranil som ho od suseda, ktory z neho chcel klaty na rubanie dreva. Celna stena masiv, ostatne nazehlovacia orechova dyha z Hranipexu. Je to hotove cca. rok a na pravom hornom rohu sw sa mi masiv odlepil. Drevo susene 3 roky. Asi tomu pomohlo opracovanie a diera na repro.

Re: Masiv na stavbu reprobední

Drevo (masiv) se hodi na vyrobu nastroju. Kontrabas z masivu zni lepe, nez preklizkovy z prosteho duvodu - drevo lepe a prirozeneji rezonuje nez drevo poskladane z vrstev (preklizka). Paklize chces, aby ti rezonovaly steny beden, delej je jen z prken. Ale doporuceni, ktera se daji vycist temer ze vsech knih je delat steny reprosoustav z materialu co nejmene nachylneho k rezonancim. "Hrat" musi jen membrana (teoreticky), pokud k tomu parazitnim kmitanim "vyhravaji" steny ozvucnice, je neco spatne.

(upravil check 24. 7. 2007 9:29)

Re: Masiv na stavbu reprobední

Předky satelitů DK, mám z 40mm dub laťovky, rezonance ani pracování nějak nepozoruju. To dřevo je dobře vyschlý. 40mm je dost rozdíl oproti nástrojům, kde bývá pár mm. Z toho samýho materiálu máme schodnice a za těch pár let teda žádná nepovolila.
O MDF mám rozhodně horší mínění než o masivu (kvalitnímu).
Ideální materiál je překližka - naprosto bez kazů v celém svém objemu a bez spojů mezi hranoly. Škoda, že se nedělá dubová.

Web

(upravil Brehowicz 24. 7. 2007 11:03)

Re: Masiv na stavbu reprobední

Takže panove ikdyby ste měli dřevo  třebas i det let  sušené někde na půdě tak se nedostanete s vlhkostí pod 10% a pro veškerou praci se dřevem je třeba mít dřevo vlké max 8%  tolik ze stolařské teorie která je dostatečně ověřená praxi..A myslím že tři vrstvy sendvič s prostřední vrsvou uloženou kolmo vuči těm krajním musí být téměř rezistentní(a vnitřními výztuhami) vůči rezonancím samozřejmě při patřičné tloušťce mat. ale ta vyroba už není asi pro kutily.
Halen-nevím o nikom kdo by dělal bedny z asi 5mm masivu kor při té ploše lubu nástroje a pravě kvuli chtěnym rezonancim je bez vyztuh.

Re: Masiv na stavbu reprobední

Brehowicz:máš právdu taky chodím na nábytkářskou školu,v tomhle jsem s tebou.Ale mě podle mě masiv bude vždy pracovat,vždy alespon dojde k nepatrným  změnám vlhkosti.Ono taky záleží na typu sušárny kde se masiv suší.Ono  je to celkem velká teorie,kdyby jsme to měli probrat hlouběji tak se dostane k poměru volné vody a vody vázané.Ale souhlasím s Checkem,že překližka je vhodná na stavbu bedn,protože nepodléhá rozměrovým změnám,na rozdíl od masivu.Chcete vědět víc můžu se rozepsat?

Web

(upravil Brehowicz 24. 7. 2007 13:51)

Re: Masiv na stavbu reprobední

Samožřejmě že bude stalejší když si vezmu kolik vrstev dyhy mam třeba v 12mm překližce tak s tim niky masiv nebude stejne,ale jak to dostatečně eliminovat jsem psal předchvíli a to malo co mi zustane jak z pracovaní masivu rozdíly teplot a vlkosti + jeho pružnosti  bude už nejspíš jen na netopýrech aby mohli porovnavat.Ale je jasne že je chujovina polepit dohromady desky co zbyly někde ze stavby.Tak vitej stolaři smile.A asi do podrobnosti sušení tady nebudeme zachazet nevím jestli by to klukum co pomohlo.
A tady se kluci podivejte jak zkončil pokus před měsícem jestli jde nebo nejde chytit pol.kotouč na pile v pohybu....tak nejde smile,ale ne bylo to při výrobě dveří.    http://leteckaposta.cz/672110479   dal bych to i tady ale neumím to smile.

Re: Masiv na stavbu reprobední

Pri tych fotkach sa mi scvrkla zlata zila. Dakujem

Re: Masiv na stavbu reprobední

A aby toho nebylo dost tak ten palec na te same ruce už byl před 11 rokama uřiznuty a vraceny zpatky to je kua štěstí jak se daři tak se daří smile.

Re: Masiv na stavbu reprobední

Už bych pomalu uvažoval nad nějakými neuříznutelnými (kov, kevlar?) a nebolestivými náhradami.

(upravil Solomon 24. 7. 2007 17:01)

Re: Masiv na stavbu reprobední

A já u toho, kluci, zrovna jedl, ... yikes

Jinak, já použil na čela mých beden masív modřín, na rozměr naformátovaný od truhláře, tl. 28mm. Mezi výškovým a basovým reproduktorem se mi objevila trhlinka, nic hrozného ale trochu to prasklo.

Re: Masiv na stavbu reprobední

Bubuxin: kde si kupil tu nazehlovaciu dyhu? a co to stalo?

(upravil Brehowicz 24. 7. 2007 19:33)

Re: Masiv na stavbu reprobední

Až se mi ta ruka trochu spravi tak se mi už pomalu rysusuje další projekt a zrovna z jasanoveho masivu ale přemyšlím že by to byl sendvíč z jasanu+MDF+bitumen ale nejhorší bude vybrat nějake pořádne repra,moc by se mi libilo něco z Focalu,stolařinu si už stluču sám.Ale chce to něco co se jen tak nevidí jen nabrat tu spravnou inspiraci.
Solomon-no zrovna modř. je v kritickych mistech zuženi trochu problematicke dřevo protože ma značny obsah smuly(na to že je to z jehličnanu je to těžké jak dub) a je možne že v tom mistě mezi repry takove misto bylo a povolilo to.

Re: Masiv na stavbu reprobední

No někdy zkusím z bratra vytáhnout, kolik by stála 90-100l ozvučnice z hliníku nebo duralu, svařeno strojem a zkontrolovano rentgenem smile.

Web

Re: Masiv na stavbu reprobední

hrúbka materiálu?

Web

Re: Masiv na stavbu reprobední

Brehowicz a ježiš to muselo vypadat jak to ještě nebylo zašite do kupy...

Re: Masiv na stavbu reprobední

Ani ti moc nevim moc si toho z toho dne nepamatuji jen že to tak nějak všechno viselo ani ti z toho moc neteklo ale bolelo to kurevsky,před 11 rokami to zas teklo jak ze svině ale nebolelo vubec.

(upravil check 24. 7. 2007 22:18)

Re: Masiv na stavbu reprobední

Njn, mozek se snaží nepříjemné vzpomínky vytěsnit. Já sem nedávno ošklivě hodil držku na kole a taky si z toho nic nepamatuju, jenom jak sem se zvedal.
Pánové truhláři, dělá se dubová překližka? Vím, že se dělá překližka s dubovou podyžkou - bude po ofrézování dokulata vidět ten rozdíl materiálu obsahu a povrchu?

Hrůbku materiálu nevím, ono by se muselo zjistit z čeho se to bude dělat, nastudovat pevnostní hodnoty a srovnat se dřevem. Myslím, že firma, kde by se to dělalo, vyrábí součásti pro reaktory, takže snad uměj i tlustší plech.

Web