Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 43]

(upravil MaBat 17. 9. 2010 10:16)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Máte vůbec představu, co obnáší takovej double blind test, aby měl hlavu a patu a kolik je práce s jeho vyhodnocením, má-li se z toho něco kloudnýho vyvodit, a nemá-li to být jen společenská událost, zpestředná poslechem? Kdo to bude dělat? Já už určitě ne a na jiný kraviny čas opravdu nemám, v poslední době jsem rád, když si vůbec něco v klidu souvisle poslechnu. Jedním extrémem je návštěva kolegy hifisty a prohlášení "Hraje to fakt dobře, s tím bych dokázal žít, i když doma se mi zdá, že mám větší hloubku scény na některých nahrávkách, a zase mi to někde trochu víc duní.", druhej extrém je měření a nevědomost, na co klást důraz. Měření a grafy jsou výbornej prostředek, když víš, na co se koukat, co která věc znamená nebo neznamená a jak to usadit do kontextu. A vzhledem k tomu, checku, že jsi mi nedávno ukazoval měření obyčejnýho dvoupásma a lebedili sis, jakou má "konstantní směrovost", silně pochybuju, že opravdu víš, která bije. Taktéž měření zkreslení - všichni to dělají, aniž by to mělo vypovídací hodnotu. Změření amplitudových průběhů několika prvních harmonických opravdu nestačí, ostatně je to taky jasně zdokumentovaný - opět, když jsme se o tom bavili, přiznal jsi, že nic z toho jsi nečetl a vlastně ani nevěděl. Tak o čem se tu teda bavíme? To opravdu netuším. Celý, co jsem napsal, je, že trojpásmový krabice jsou prostě klasika, dobře se staví a jsou vhodný jako jednoduchej projekt na kšeft. A taky to, že se to dá s patřičným úsilím -jako hobby- udělat za srovnatelný peníze líp a za tím si stojím, jakkoli to tu už dál nebudu vysvětlovat ani ukazovat.. Nic víc, nic míň, a nikomu to ani nevnucuju - tomu se říká názor, ani na to nemusíš reagovat, když se ti to nelíbí.

Mimochdem, stále nevím, co znamená "ekvivalentně hlasité bedny "špatných" konstrukcí"". Klasických beden jsem za ty roky slyšel dost, něco i postavil, a nezávisle na hlasitosti, jakou dozázaly vyvynout, aniž by shořely, pekelně komprimovaly nebo limitoval zesilovač, minimálně syndromem směrujících výšek a "bednovitostí" trpěly všechny - proč asi. Možná s jednou, dvěma výjimkama. Zpětně je to ještě markantnější. Co se tím přesně myslí ale pořádně poznáš, až si navykneš na něco principiálně jinýho, lepšího. Nakonec, postavte si něco takovýho sami.

(upravil check 17. 9. 2010 11:42)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Ano, to dvoupásmo mělo dost dobrou "konstatní směrovost" na dvoupásmo bez wg. Jestli si pamatuješ, jak vypadal stav před úpravou výhybky, tak zlepšení to bylo rapidní. Vzpomeň si, že to byla předělávka hotové bedny, nikoliv nový projekt. Možná sis všimnul, že na klasická dvoupásma nadávám kudy chodím.
Jak měříme zkreslení je spíš otázka dostupných programů. Když nastane nějaký problém ve vysokých řádech, tak je to stejně dobře slyšet, taky jsem na některé případy už několikrát upozorňoval. Opravdu všechno nečtu, opravdu ne, často to jsou informace duplicitní.

Já jsem nikde nepsal, že se mi nelíbí tvůj názor. Jenom ho prezentuješ, jako jedinou spásu lidstva, bez jakýkoliv diskuse. Když si to chci poslechnout, tak mě posíláš někam pryč. Když chci vědět, s čím jsi to sám srovnával, tak se také nic jasného nedozvím.
Můžem se dohodnout alespoň tak, že, až budeme mít oba úplně hotovo, tak ty bedny k tobě přivezu a poslechnem (počítám že multisub asi těžko přestěhuješ)? Mě tyhlety militantní diskuse nebaví.

Web

(upravil MaBat 17. 9. 2010 16:11)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Joo, taky jsem měl jednou bednu, která měla dost dobrou "konstantní směrovost", na jednopásmo. http://img.xchat.centrum.cz/images/x4/sm/44/344.gif

Klidně se tak můžem dohodnout, pokud tě to až tak zajímá, že ti to stojí za to to sem tahat. Mě tedy ne.

Mimochodem pro obutta bych měl námět na něco ještě mírně jinýho a vylepšenýho, ale v čem já už bych musel začít úplně znova. On by to mohl dotáhnout se svojí truhlařinou k dokonalosti. Akorá nevím, jestli by mělo smysl takovou věc na dálku rozjíždět, potřebovalo by to přirozeně podrobný měření, který nevím, jak by se zařídilo... Pokud by tě to, obutte, zajímalo, tak se mi ozvi, něco bych nakreslil a povysvětil.


Jinak, brzy dám v plén prototyp "bedny ala Pluto", nejspíš kolovat, bude-li zájem. To neumřelo, je to prakticky hotový a já to tu nepotřebuju, pro mě to účel splnilo a výsledek považuju nad očekávání dobrej. Takže pokud chce někdo zrovna stavět malou podlahovou bednu někam do menšího pokoje, radím posečkejte...


check napsal:

Jestli si pamatuješ, jak vypadal stav před úpravou výhybky, tak zlepšení to bylo rapidní.

Jistě že bylo, však já dobře vím, jak to funguje. A teď si představ, že co celý posuneš ještě o úroveň výš, zbavíš brzkých odrazů a uděláš to zcela nezávislý a neomezený v SPL. Jako bonus ještě dostaneš nebývale širokej "sweetspot". A říkám to zcela věcně, aniž bych to prezentoval jako jedinou spásu lidstva. Cokoli se stejnýma vlastnostma bude prostě stejně kvalitní, ať to vypadá jakkoli, má pásem kolik chce a používá jakýkoli měniče. Jenže toho stavu dosáhnout není snadný a existujou principiální omezení už v zadání - a jedním z nich je podoba klasickýho vícepásma (až na výjimky, spíš potvrzující pravidlo), čímž se ovšem dostáváme na začátek. Mimochodem projdi si třeba poslední práce Dona Keeleho, jak teoretický, tak praktický. Všechno to ale něco předpokládá. Podobně starý Dunlavy/Duntech, ale to jsou všechno tak zbytečně drahý a překomplikovaný věci, že nepředopkládám, že by tomu dal někdo přednost. Přitom nedocilujou ničeho podstatnýho navíc...

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Já si to rád poslechnu, proti svým bednám, na dostatečné výkonném zesilovači. Dál už se diskuse účastnit nebudu. Odepisuju jenom proto, aby jsi skončil s editací příspěvků, někdy podstatně změníš sdělení až za dvě hodiny smile.

Web

(upravil MaBat 17. 9. 2010 17:38)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

S výkonným zesilovačem můžeš jít rovnou do háje. Bedna, který nestačí 60W do osmi už u mě doma nemá co pohledávat. Myslím to vážně a jsou pro to dobrý důvody, resp. další z důvodů. Jedině že bys měl na střeďáku aspoň 70mm cívku, dalo by se to tolerovat, ale to předpokládám nemáš. A končím s editací smile

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

k zvuku: určite ti to hrá o dosť odlišne vzhladom na konštrukciu ale nie každý bude považovať za zvukový ideal 12"-15" delený tak vysoko

(upravil Jarous 17. 9. 2010 19:32)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

OT: Kluci, já svoje OBčka nikam vozit nebudu(jedině na hajent 2011 do Práglu smile), bedny rozhodně nejsou to, co mně ve zvuku nyní limituje. Pokud si to někdo chce poslechnout, ještě nějaký čas je budu mít postavené v Českých Budějovicích, pak putují na zápůjčku do Slanýho, kde po dohodě asi budou taky možný poslechnout. Nejsou to bedny, který se dají jen tak přavážet 70kg/ks a zájem o konfrontační poslech nemám, protože k čemu mi to bude, pro mne hrají, jako žádné jiné, co jsem doposud slyšel. Každý nechť si jde svojí cestou, já jsem ji našel.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Prepáčte, ale mne to pripomína Federmana. Obutt chcel poradiť a časom sa to strhne na MaBatovu one man show, ktorý popľuje všetky ostatné prístupy k veci a vyhlási jedinú správnu pravdu. Mne je jedno čo tvrdí, ale editácia príspevkov (ako napísal check), žiadna porovnávačka (počul to vlastne niekto?) ako aj fakt že tým správnym smerom nejde drvivá väčšina veľkých výrobcov o niečom svedčí.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

mechanik : no právě, jedna věc je skvělá konstantní směrovost vejšky podle objevné teorie a druhá - podle mně zásadnější - věc je zvukový charakter středů, to je zcela esenciální kvalita dobré bedny

(upravil MaBat 17. 9. 2010 19:43)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Hoši, buďtě klidní, středy jsou takový, jak jen můžou středy být. Musí se to samozřejmě rychle oříznout, break-up 12" repráku poslouchat vážně nikdo nechce, ale se slušnými repráky, bez kterých se podobná bedna postavit solidně nedá (a to 12TBX100 i 12LW1400 jsou), se k tomu 1-1,2k bez problému dostanete a hlavně, "esence" je až to nad 1kHz. Je to kompromis, lépe řečeno ústupek, a tady v podstatě jedinej - a je vyváženej zlatem - nakonec, přijďtě si to poslechnout. Uvítám rád každýho, kdo nemá jen blbý kecy a umí se taky nad věcí zamyslet.

bubuxin: Ano, a přijde to rozseknout pravověrnej hifista, kterej nemá absloutní ánung, o čem se tu druzí baví. Umíš čítať? Jsi to ty, komu jeho bedny původně měřil jistý renomovaný konstruktér, a to dokonce v ose?!

(upravil Jarous 17. 9. 2010 19:45)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Ono je to bohužel celé o tom, co se obuttovi líbí a do toho tady nikdo nevidí. Upřímně, malý bedny s požadavkem nadprůměrný, nemá cenu stavět, nikdy totiž nebudou. Rozhodně bych postavil celorozsahový bedny tzn. velký třípásmo, nejlépe to vystihuje příspěvek kyselyma. Jiné a lepší konstrukce jsou holt o odvaze na klasice se toho víc už zkazit nedá pokud se člověk s klasikou smíří...
bubuxin: nejdou, protože komerce si žádá jiné věci, cílem je zejména vejvar v maximální míře a ojeb taky, například Linkwitzovo Pluto jsem si jel poslechnout až do Německa vypadá fakt jak UFO, ale hraje skvěle, komerčně neprodejná a neprosaditelná věc.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Hmm, tak to abych svoje dvoupásma dal pryč a postavil 3 pásma.

Web

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

big_smile DON'T PANIC!!!

(upravil Kritik 17. 9. 2010 20:24)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

MaBat: Na kolik to +- výjde finačně? Jen měniče a elektronika kolem? Myslím ten Tvůj projekt.

edit: mám ještě subík. Idunny zatím nemám komplet, ale myslím, že nic scházet nebude. O spodek mi v místnosti kde poslouchám "nejde". Místnost dělá svoje. Plánuji, že je nechám po delším rozehrání změřit.

Web

(upravil MaBat 17. 9. 2010 20:29)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Ty máš Idunny, ne? To můžeš být klidnej, zrovna ty není nutný hned házet do popelnice. Nebo ti u nich něco schází/vadí? Spodek se dá vždycky dohnat odděleně.

Nevím, nepočítal jsem to. Zaokrouhleno: basáky 10, vejšky 4, WG 4, dřevo, pěna, pasivní výhybka tak do 3, za pár. A mraky práce. Pro přestup z malého dvoupásma nejsou nutné další suby, to až časem, jak poroste chuť a SPL.

- Přeměření je vždycky dobrej nápad, nikdy nevíš, co tam může být za kiks, ať to děláš sebepoctivěji, furt je to jen naslepo, dokud se to nezměří.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Poprosil som suseda, aby mi prečítal celé vlákno. Potom som sa nad sebou zamyslel..... buďme vďačný za ľudí ako je MaBat. Vďaka Marcel.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Konečne môžem niečo napísať. Som tu nový preto nerozumiem mnohým Vašim skratká a výrazom. Teraz sa spýtam iba na os Z o kt. písal kyselim a ešte slonie ucho, to bude asi nejaký veľký reprák? Ako sa tu dávajú smajlíky kdesi som to tu videl, ale neviem to nájsť-nemôžem Vám ukázať ako sa tvárim.
Kyselim : ďakujem za tvoje rady. Bubuxim díky za pozvanie, v minulosti som cez Žiar chodil aspoň raz ročne,teraz už nechodím a keby som sa tam vyskytol, pozvanie prijímam.
MaBat s tebou to chcem skúsiť,ponúkol si mi naozaj pomoc a to si veľ mi cením, určite sa ozvem keď budem mať viac času. To Pluto som si pozrel,-chladný dizajn, mne to pripomíma hydraulický piest, ktorý som raz rozoberal a výškač periskop,čo poslucháča stále pozoruje, to nieje výsmech z práce iných, to je iba moje videnie. Je to vhodné asi do ultra moderného interiéru pre ultra moderných ľudí. Niečo podobné Plutu som kdesi videl, už neviem kde. Bol to stojaci valec s dýhou,na vrchu valca bol stredobas či stred,nebolo tam vidno či to bolo 2P či 3P, ale myslím,že 2P to bolo pekné páčilo sa mi. Čo sa týka mňa, asi skúsim ten klasický stlp,ale dám na to aspoň netradičný povrch, už mám predstavu a som zvedavý aké to bude v skutočnosti.Blbnúť začnem až vtedy, keď si budem istý, že môžem.

(upravil marcin 22. 9. 2010 23:20)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Os Z je relatívna vzdialenosť akustických stredov reproduktorov, ktoré je ale problematické definovať - teda kde presne sa pri jednotlivých typoch reproduktorov nachádzajú. Napr. basový menič ho má hlbšie smerom do bedne ako výšková kalota, pričom ideálne by bolo keby boli v rovnakej vzdialenosti napr. od poslucháča, resp. ich vzájomné vzdialenosti boli v osi Z nulové. Niekedy sa to rieši naklonením prednej steny ozvučnice.

Slonie ucho - reproduktor (nemusí byť veľký) so zvukovodom.

(upravil MaBat 23. 9. 2010 9:18)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

"Sloní ucho" je reprák se zvukovodem? To jsem myslel, že to je prostě jen velká membrána, velká plachta, v hanlivém významu -podle některých- nepatřičně použitá.

Uvědomte si, že jedinej důvod, proč se tak velký repráky tak vysoko běžně nepoužívají, je jejich velká směrovost, resp. špatně navazující směrovost - těžko budete dělat klasický třípásmo s 12" a dělením na 1kHz, třeba s velkou středovou kalotou - to by byl obrovskej průšvih, ale ne z důvodu, že by to ta 12" z pohledu osový cháry nezahrála dobře - k tomu není a priori důvod. Pak jsou ale konstrukce, kde je ta samá směrovost toho samýho repráku výhodou, resp. klíčovou vlastností, kvůli který je tam použitej (a navíc se tím zabije spousta much jednou ranou)...

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Mám taký pocit, že tou osou Z   (čítal som už o nej dávnejšie, len som nevedel,že sa to takto nazýva) sa veľmi ľudia nezaoberajú, vide som posunutia výškových repro akurát u tých drahých reprosústav. Keď som si plánoval svoje bedne, chcel som výškač posunúť, ale tiež som zistil, že to presne neurobím, tak som to dal zarovno ako to robí väčšina, možno som to mohol aspoň približne posunúť.

Vie niečo o reprosústavách povedať CD na testovanie reproduktorov, ktoré ponúka DEXON , používate ho niekto?

Příspěvky [21 až 40 z 43]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£