Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 3)

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

  Stránky: 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 43]

Téma: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Otváram túto tému na podnet Múzy, ktorá raz prišla za mnou, kopla ma a povedala: Pozri aké trojpásmo, mohol by si to vyrobiť! Pozrel som sa, no zaujímavé a vyrobiť by sa to dalo.Tak sme začali kuť plány, no ale o chvíľu prišla Realita a hovorí:Čo vy dvaja tu blbnete,vyrobiť toto, asi ste blázni. Trochu nám stiahlo krky.Nevedeli sme čo povedať, tak pochvíli pokračovala Realita: Za pvé, treba na to prachy,čo akosi nazvyš nemáte. Po druhé, nemáte na to hojnosť času,ktorý si to bude vyžadovať a po tretie, potrebujete kvalitnú trojpásmovku s výhybkou s veľmi dobrým hodnotením zvuku, od kvalitného ucha. A to najhoršie bude všetko ešte raz vyladiť, lebo tá bedňa bude fakt iná. Zosmutneli sme. Po čase keď Realita videla, že nás skoro odradila,dodala: Mohli by ste ešte požidať o pomoc na webe, uvidíte čo povedia znalci. Tak som to tu teda napísal a uvidím,čo prinesie čas.

Vopred ďakujú za rady: Múza,Ja a tretia z našej partie CHuť.

(upravil bubuxin 11. 9. 2010 21:59)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Pozri si tri TOP vlákna v sekcii "Reprosoustavy", prípadne v sekcii "Bazar" kuk na bedne čo predáva mirulu
http://audioweb.cz/viewtopic.php?id=11644

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Nechcem si kúpiť hotové bedne,ale chcem niečo postaviť na spôsob stlpov ibaže s nejakým neobvyklým dizajnom. Projekty som si už prešiel predtým a ten od mirulu ma tiež zaujal. Chcem postaviť niečo neobyčajné a nechcem riskovať to že zvukovo to bude nanič. Potrebujem aspoň ten nadpriemer, na špičku už mať určite nebudem. Práve preto si nechcem vybrať sám. Začal som študovať tie TOP vlákna a budem to sledovať ďalej,uvidím táto vec veľmi neponáhľa. Čím viac času na rozmýšľanie tým lepšie.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

No jestli chceš dělat bedny střední třídy, tak počítej, že se rozpočet tězko dostane pod 30 tis. To cos napsal si ost odporuje. Pokud nechceš riskovat, tak nevyměšlej kraviny a naopak. Nevím, co si představuješ pod neobvyklým designem, ale obávám se, že to nikam moc nevede, alespon ne tam kam čekáš. Ale že postavíš opticky hezkou bednu je klidně možný.

Web

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Jak pise Milan... vetsinou cim atypictejsi design tim spis ti snim nikdo nepomuze protoze sam nebude vedet jak nato a tim spis tam bude vice a vice problemu = to proste u nezkusenho DIYera nemuze dopadnou dobre natoz na nadprumernou bednu, to je REALITA.

Moje zkusenost: 3p co mam ted (vifa XT25, audax HM130Z12 a HM210Z12) povazuji za svou prvni opravdu hodne nadprumernou bednu. Trvalo mi cca 15let se do te faze dostat a 30tis to se da rict ze je zlomek castky co to zaty roky stalo.

a co bych doporucil? no pokud jsem te dosud neodradil tak jako prvni zalezitost: pouzij rovnou hodne dobry vyskac jako je prave XT25 pripadne ten samy od Scanspeaku. Stoji uplne stejne jako jine vyskace v kategorii kde by ses mel pohybovat, a rozhodne je to to nej co si zaty penize budes moct standartne koupit. Dal bych ti doporucil se poohlizet po cca 5" stredaku, nebude to uplne lehky. Ja osobne bych moc nespechal a zkousel koupit nejaky repro z premiovych rad Seas, Scanspeak atd.. Naco je vsak potreba davat velky pozor je aby repro melo co nejvyrovnanejsi fr. charakteristiku - pro tebe nutnost, a samozdrejme kdyz kupujes z druhe ruky tak davat pozor aby nebylo vadne.
U basaku bych se taky dival po necem z druhe ruky a dival bych se po velikostech 8-10". Plati zde to same pravidla jako pro stredak = co nejrovnejsi a vyssi radou nic nepokazis, nicmene tady je podle me misto pro kompromis a pouziti necoho "levnejsiho". Tim rozhodne nemyslim kupovat nejake vylozene zmetky. Standartni cena se tu bude pohybovat urcite alespon 3tisice za kus. Taky bych ti jeste doporucoval se pro zacatek vyhnout basakum s velkym Le. Snad jeste se vyhni basakum s moc nizkym nebo naopak moc velkym Qt.
Co se tyce ozvucnice tak pro stred uzavrena zhruba 10litru (je treba odsimulovat) a pro basak nejspis BR, ale zalezi jakej si vyberes.
Az prijde rada na vyhybky pochopis proc smile S trochou stesti ti vyjde hodne jednoducha a mozna ji budes schopny naladit pro zacatek od ucha. Kdtyz ne, casem zmeris a doladis nebo ti stim nekdo pomuze.

Pri designu mysli taky nato aby membrany menicu byli srovnany v ose Z a nato aby ty krasne rovny charakteristyky tech vynikajicich reproduktoru si uplne nezabil difrakcemi. Vyrazne by sis totiz zkomplikoval vyhybku.

Obecne tyhle parametry najdes spise u mekych membran reproduktoru. Urcite se vyhni hliniku, ale i papiru (mimo top rady Scanspeaku) vhodny kandidaty bys mohl najit v materialech jako PP, kevlar, karbon, pradne ruzne jine smesi buhvi ceho smile

Dalsi rada snaz se nemichat prilis materialy membran menicu. Vyber si jeden a u toho zustan pro celou bednu.

Levne a zajimave menice ma Scanspeak v rade discovery.

zaverem zapomen na kombinace nekolika 7" nad sebou - bylo by to drazsi a slozitejsi navrh vyhybky - minimalne pro zacatecnika.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

přesně tak. Pokud se na to necítíš finančně, relativně dobrá a levná bedna by mohla bejt i z kevlarovejch monacoru. myslím, že 8+4+xt19 by vůbec nemuselo být marný, navíc dohromady jsou to repráky za cca 8 tis a jsou pěkně rovný, takže by mohla být jednoduchá výhybka.

Web

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Chlapci diky za rady, už mi stojí Realita na krku. Páči sa mi na tomto webe,že sito  dobre funguje a hneď sa človek dozvie na čom je, aj keď v niektorých prípadoch až zbytočne tvrdo. Jedna vec ma ale prekvapila. Myslel som si,že ten nadpriemer je niekde bližšie k normálnemu smrtelníkovi, teraz myslím na tie Checkove alebo Pistoleho snahy, aj oni sú ešte iba ten priemer? Tak to už asi nadpriemerné bedne v živote mať nebudem. Nevadí vypiplem si to čo mám a zamerám sa na to, aby som sa presvedčil sám seba,že musím byť spokojný s tým čo vlastním a čo dokážem, veď to tiež je poriadné umenie a vačšina ľudí to asi nedokáže. Lenže......toto tu už asi nepatrí. Radšej sa idem učiť.

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

checkov alebo pistoleho "priemer" bude hrať sakra dobre v porovnaní s priemerom na pultoch našich obchodov. A určite to nie sú snahy, ale návrhy podľa ktorých sa dá stavať.  obutt, smiem vedieť odkiaľ si?

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

je tažké povedať čo je priemer a čo nadpriemer, pre niekoho je nadpriemer už TVM a pre iného zase AT (Audio Technology)

(upravil MaBat 16. 9. 2010 16:32)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

"Topované" projekty tady jsou možná nadprůměr vedle běžné, nebo srovnatelně drahé komerční produkce, ale rozhodně to není nadprůměr ve srovnání s tím, co jinýho se dá postavit, a to i za zhruba srovnatelný peníze. Prostě se ty krabice tak, jak jsou, dobře staví a pro účely "stavebnice" a předlohy na kšeft jsou takhle výhodný, protože si to každej, pokud bude chtít, může jednoduše stlouct doma na koleně a nic dalšího k tomu nepotřebuje. Anebo se "to tak prostě dělá". Na checkových bednách je aspoň sympatický -a byl to jistě jeden z cílů, že se minimálně srovnatelnýho výsledku snaží dosáhnout za menší peníze, a nepochybuju o tom, že se mu to daří.

Opravdu to není zdaleka jen o ceně nebo značce měničů, jak velkej je basák, do kolika desítek kHz jde v ose (super)vejškáč lol, nebo jak je to celý poskládaný na čele ozvučnice. Jistě by o tom mohli svý povědět třeba Jarouš nebo mirulu (a nemám na mysli to, co prodává mirulu v bazaru, ač nevím, jak je s novýma bednama daleko). 

obutt: S tvojí zručností a výrobními možnostmi bych se nejdřív systematicky rozhlížel a pídil po tom, jaký jsou objektivní požadavky, jak jsou dělaný bedny, který se jim ruku v ruce s akustikou místnosti snaží maximálně vyhovět, a další už z toho vyplyne tak nějak samo, těch možností není zase tolik. Kdyžtak mě kontaktuj bokem, dám ti pár námětů na zajímavý a kvalitní bedny. S tvou ochotou a možností si s tím řemeslně vyhrát by z toho mohly být opravdu klenoty, jak esteticky, tak akusticky, a ne jen další "zajímavý", ale jinak naprosto nevynikající bedny... Kdyby ses tedy někdy odhodlal něco pořádného postavit.

(upravil check 16. 9. 2010 18:58)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Tenhle ten váš "třídní boj" a průměr či nadprůměr je naprosto zcestný. Vnímání kvality různých produktů není vůbec nijak lineární a škatulkovatelné a jakákoliv diskrétní stupnice nestačí. Uměrnost mezi cenou a kvalitou je spíše exponenciálně logaritmická. Většina lidí, ale vůbec nemá potuchu, kde zrovna na tom s kvalitou je.

Základní chyba, kterou všichni dělají, že srovnávají naprosto nesrovnatelná projekty/cesty. Schválně si zkuste spočítat, na kolik vyjde i to nejjednodušší waveguid/multisub nebo openbaffle řešení. Nejsou to malé částky.
Netvrdím, že jsou to špatná řešení, ale také netvrdím, že jsou to jediná - takzvaně nejlepší - řešení.

Na rovinu ale říkám, že OB jsem slyšel Jama (ty z posledního ročníku HE) a teda svoje bedny bych za ně nevyměnil. Od Jarouše jsem slyšel bohužel jenom jednu bednu, tak to třeba ještě bude lepší. Místo multisubu se dá také udělat basové LA že... je to všechno o možnostech a financích. Obecně se bez nějakých hranic diskutovat nedá. To je jak vybírat nad pivem nejlepší ženskou.


PS: Tak kluci ty OBčka a waveguidy přivezte a uděláme si náš malý HighEnd.

Web

(upravil MaBat 16. 9. 2010 19:09)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

To není žádný boj, jen vyjádření názoru na veřejném diskuzím fóru na základě vlastních zkušeností.

WG se dá udělat i bez multi-subu s tím, že spodek bude na úrovni běžnýho třípásma a místo OB bych už dneska postavil spíš omni, za stejný peníze jako běžný třípásmo, ale hrající o něco líp smile Za tím, co jsem napsal, si stojím se vším, i těmi cenami, jinak bych to nepsal.

(upravil check 16. 9. 2010 19:20)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Šlo by, mohlo by, dá se .... přivez, poslechnem, ohodnotíme.

A když se tady oháníš "vyjádření názoru na veřejném diskuzím fóru na základě vlastních zkušeností" tak by mě zajímalo, jaké ekvivalentně hlasité bedny "špatných" konstrukcí jsi slyšel.
Mě to vyjadřování názoru přijde o ničem. Proč jste potom zabanovali Kudrika z VisualAcoustic. Vždyť jenom vyjadřoval názor, že jeho bedny jsou nejlepší (ostatně něco takového děláš taky) big_smile.

Web

(upravil MaBat 16. 9. 2010 19:28)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Nevím, co si mám představit pod pojmem "ekvivalentně hlasité bedny "špatných" konstrukcí".

A vůbec, stavte si co chcete, označujte si to klidně jako TOP, vždyť je to vaše věc. Vozte to po srazech a dělejte nesmyslný poslechový srovnání.. Já už jsem všechno, po čem jsem v audio toužil, našel, a ten, kdo chtěl, si z toho všeho možná i něco odnes. Tímto bych tu svoje účinkování asi uzavřel, budu teď mít na dlouho jiný starosti i zábavu...

(upravil check 16. 9. 2010 19:44)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Tak o čem se tu bavíme? Když už nemá smysl slepé poslechové srovnání, tak co má smysl? Leštění grafů a modlitba nad svatou knížkou? Ony nejsou bedny od toho, aby se poslouchaly?

Aby ses náhodou neurazil, když se z tebe někdo snaží dostat nějaký opravdový zkušenosti.

Web

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

obutt : hlavně ty sám musíš vědět, jaká hlavní charakteristika reprodukovaného zvuku je pro tebe dominantní, co hlavně chceš ve zvuku svých beden slyšet ; já například souhlasím s názorem starého van den Hula, který říká, že schopnost zařízení vyvolat v posluchači iluzi živé přítomnosti nástrojů v poslechovém prostoru je mu milejší, než např. nedostatky frekvenčních charek, jiní mají jiné priority ; definuj si prioritu a hledej řešení jejího splnění...zní to fakt banálně, ale jak píše v §5 kyselym, trvá to léta a stojí to fůru peněz - to je svatá pravda !! smile

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Kal tá tvoja definícia od van den Hula, aj keď neviem kto to je sa mi veľmi páči a k takejto reálnosti reprodukcie by som sa chcel priblížiť. Včera som bol na takom menšom hudobnom predstavení a všímal som si práve toto, ako znejú v skutočnosti akustické nástroje a ľudské hlasy. Môžem popravde povedať,že som v živote nepočul dobré bedne a tie čo som počul, boli a sú realnosti vzdialené. Jasné, že som na chvoste kvality, ale nechcem sa vzdať naveky. Možno raz príde ten pravý čas. Bubuxim bývam pri Košiciach. MaBat možno sa ozvem, diky za ponuku.

(upravil Zorg 16. 9. 2010 21:06)

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

MaBat napsal:

...dělejte nesmyslný poslechový srovnání..

Nebyls to náhodou ty, kdo tu třeba dawsaa stíral stylem "uděláme slepé poslechové testy a pak se teprv pozná odborník"?
Za sebe říkám, že bych chtěl ty tvoje sloní ucha fakt slyšet, tipuju, že by mi to mohlo sedět. Teď  bude zima, spousta času, tak by se mohla nějaká poslechová slezina dát?

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Van den Hul je /byl? děda, který v takové chaloupce s doškovou střechou v Holandsku motal ručně cívky drátem průměru nulanulaprd do svých MC vložek VdH a osobně lepil pod mikroskopem hroty na trubičky chvějky - celkem zručnej chlapík viď...měl by sis to sloní ucho / vs. šustibudka taky poslechnout smile

Re: Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

obutt: Až by si mal cestu cez ZH, tak sa kľudne ozvi až by si chcel počuť niečo drahšie a DIY.

Příspěvky [1 až 20 z 43]

  Stránky: 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Reprosoustavy » Stavať či nestavať to je otázka žiadosť o pomoc

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£