Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » symasym enh. - problém

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 42]

Re: symasym enh. - problém

Láďo je to tak, obyčejné keramické kondíky na 50V už na kritických místech nadělaly lidem spoustu problémů. Když uvážíš, že je napěťově přetížený a ještě je na něm např, superponováno plné střídavé napětí rozkmiťáku, tak se buď rovnou prorazí, nebo se proráží jen chvilkami, případně při vyšším napětí chytne svod.
Takovýhle brikule nedělaly ani keamické kondíky na 40V od Tesly, pokud se použily teslácké 250V řady Vd, Jd, Sd, Ud, většinou jsou tam dodneška. Dělá to bordel i v blbé AUJ637, kde je v rozkmiťáku keramika na 40V....
Vždyť přece Ecom kondy na 500V /do 100pF z hmoty NPO/ normálně má skladem, tak v čem je problém?

Web

(upravil Duwenbleidd 8. 9. 2010 19:15)

Re: symasym enh. - problém

Ne - a začínám zvažovat použití černé magie. Modul který včera s úsměvem běžel do zátěže na plný výkon je dneska úplně mrtvý - už si pochutnal na třech pojistkách na primáru. Nic se s ním od včerejška nedělalo, při zapnutí se rozsvítily diody u pojistek konce a ta na primáru se pěkně odpařila. Relé ochran se ani neseplo jak rychlé to bylo. Trafo jsem ověřil samotné, v něm problém není. Pojistky na zesilovači jsou v pořádku (a to tam jsou Fka). Nejsem z toho vůbec moudrý a asi nebudu sám, začínám pochybovat že ten problém půjde diagnostikovat...
Sinclair: teď tam jsou 500V NP0 z EZK

Re: symasym enh. - problém

a co softstart?

Re: symasym enh. - problém

V pořádku (je to Dudkův velkej).

Re: symasym enh. - problém

Duwenbleidd napsal:

Reebe, tady je. Zvenku v pořádku, poškození bylo způsobeno při vyndání z desky. Nahoře pro srovnání exemplář z EZK který je nahradil.

Díky. Tak vidím že podle vzhledu se nedá orientovat, mě by se nejvíc líbil ten vlevo dole..

Web

Re: symasym enh. - problém

Další nápad. Nemohly by všechny problémy způsobovat obvody ochran? Je to jediná část desky, která je před pojistkama, takže by mohla pálit pojistku v primáru aniž by zároveň shořely pojistky na desce. Taky by mohly na výstupu vyrábět těch 100mV offset. Je možný, že by něco prolezlo tím optočlenem? Vzhledem k tomu, že nazatíženej modul normálně zesiluje, čistě, tak bych chybu v samotným zesilovači nehledal... Navíc tranzistor T25 - BC556B měl při provozu teplotu kolem 70-80°C, což mi nepřijde úplně vpořádku. Takže asi zkusim vypájet můstek B4, což odpojí ochrany a uvidí se, jestli je to v nich, nebo ne...

Re: symasym enh. - problém

Na koncovém stupni máš 2SA1943/5200 ?? Jestli ano, tak to jsou zrovna tranzistory, které patří k nejpajcovanějším na světě, pajcy mají různou kvalitu, některé drží, některé prostě střelí...
Měl jsi stáhnutý klidový proud, než jsi to celé vrazil do zásuvky? I malý bastlíř ví, že když jde do něčeho neověřeného a bůhvíjak nastaveného, vyplatí se do série s primárem zařadit žárovku např. 230V/60W. Zpočátku se rozsvítí naplno, to jak se nabíjejí kondenzátory a po jistém čase začne zhasínat, až jenom žhne, což je vlastně klidový odběr zesilovače.
Pokud se žárovka hned z fleku rozsvítí naplno a dál naplno svítí, je v zesilovači nějaká bota, kterou je třeba najít a ne to jako debil vrazit natvrdo do sítě a pak jen měnit pojistky...to dělají jenom debilové a ti, kteří nemají na objímku se žárovkou, případně regulační transformátor.
Jak je nastavený klidový proud poznáš snadno, mezi bázemi budičů /na trnzistoru T1 mezi C-E/ by mělo být kolem 1,3V.
Neoznačený tranzistor nad druhým diferákem je co?

Web

Re: symasym enh. - problém

2 sinclair
Napäťové namáhanie kondenzátorov nezávisí od toho, či je na výstupe záťaž, bez nej to normálne išlo aj pri vybudení..
Vyzerá to na  vf nestabilitu (pri záťaži sa mení LG a Ft koncov), kompenzácie sú dosť "divné", napr. C9 nemá žiadny význam, nie je tam (kde je pripojený) žiadny AC  rozkmit, C14 naopak tam byť musí. Prechodové javy (zapínanie ..) to spustia.Celá kompenzácia závisí len na C3 , to je dosť málo, C5, C6 to len zhoršia.

Re: symasym enh. - problém

Toshiby jsou z Aldaxu, stejně jako i ostatní tranzistory. Kliďák jsme nastavovali na emitorákách, na 130mA na pár (20mV na emitoráku) a ten držel pořád stejně. T1 ještě teda přeměřím. Ten neoznačenej tranzistor je 2N4501.

C14 mám osadit? Ale jinak je to tak, něco se musí dít při zapnutí...

Re: symasym enh. - problém

Ten neoznačený tranzistor vyhoď, namiesto neho odpor cca 15-22k (medzi body C a E toho "vyhodeného " tranzistora), kondenzátor  C9 musí byť medzi C a B tranzistora T14 (nie až dole na kolektor T9) tak, aby táto kompenzácia (miller) mala zmysel, bez napäťového rozkmitu je nanič. C14 tak 15-33pF. C5, C6 vyhoď  ( kapacitná záťaž emitorového sledovača nie je dobrý nápad, nebezpečne to pripomína Collpitsov oscilátor). Ak to má na niečo byť , tak to malo byť z kolektora rozkmitu  do zeme, ešte pred tým sledovačom T11. Lokálne kmity vnútri štruktúry na veľmi vysokých kmiočtoch  nemusia na výstupe byť zreteľné, ale DC ofset  a vysoký odber vyrobia.
Zohrievanie T25 je len nejaká bota (skrat na DPS, špatná hodnota súčiastky?), nesúvisí s nestabilitou a likvidáciou poistiek.

Re: symasym enh. - problém

bez zátěže VAS to nechodí - muselo by se to udělat úplně jinak , ale jak chcete hoši -  to že vám to vyhazuje primár a nekmitalo to na škopku ukazuje že problém bude jinde.
Trechto symasymů takhle zapojených běhá po republice asi 10 a žádnej neměl problémy takže někde bude chyba.... Zesilovač je bez problému stabilní do 3u3 natvrdo a při obdélníku 15kHz.

(upravil BV 9. 9. 2010 14:14)

Re: symasym enh. - problém

Práve že tam nie je záťaž VAS, ale až  sledovača za VAS (podľa aktuálnej schémy..), a je to kapacitná záťaž cca 500pF v emitore sledovača.Aký je zmysel takejto "kompenzácie"?...Rovnako aký je zmysel C9??
Že to nekmitalo, pozrel sa niekto rovno na ten sledovač, pred budiče a konce? Cez ne to vôbec nemusí preliezť (Ft koncov a budičov..).

Re: symasym enh. - problém

Pistole: vyhazování pojistky bylo způsobeno jen mojí nezměrnou blbostí. Takže pokusný modul (vyměněné keramiky) funguje jako předevčírem. Keramiky tedy vadné byly, ochrany jsou v pořádku. Nevyřešilo to však vše
Dc offset bez připojeného vstupu (nespárované tranzistory), připojená zátěž na výstup

http://s4.postimg.cc/zaldkafcp/2232_img_0653.jpg

Výstup s připojeným vstupem bez signálu, zátěž na výstupu

http://s4.postimg.cc/f4hvlejp5/2232_img_0640.jpg

Zkoušeli jsme co to udělá při připojení reproduktoru - výsledek brumošum, kterému se v okamžiku připojení osciloskopu snížila úroveň. Na vstupu je ještě nevyměněná C4 keramika, uvidíme co se stane až půjde pryč. Dodám že při prvním zapojením byly všechny moduly bez brumu.
BV: co znamená "problém 10R"?
Sinclair: Žárovkový test je skvělý nápad, docela jsme se s ním pobavili smile. Výsledek - chová se jak má. Na T1 mezi c-e je ovšem 2,5V

Re: symasym enh. - problém

problém 10r je ten, že ho zkus přemostit drátem - nachytává ti to někde bordel ....

Re: symasym enh. - problém

A z jakýho důvodu tam ten rezistor je?

Re: symasym enh. - problém

Jen dodám že problém to vyřešilo, Phasorova otázka už je jen čistě akademická. Díky moc pánové!

(upravil Phasor 9. 9. 2010 16:39)

Re: symasym enh. - problém

Nebude nijak ovlivňovat funkci ochran, když vyměníme BC556B na pozici T25 třeba za BD140? Kvůli lepšímu chlazení.

Taky všem zúčastněným děkuji.

Re: symasym enh. - problém

ten trandák absolutně nepotřebuje chladit... ! nech tam ten malej.... jo a schodil jsem už zase to schéma....

Re: symasym enh. - problém

OK, problém je snad vyřešen, tak už není potřeba. Malej nechám, koukal jsem, že zvládá až 150°C, takže je v normě smile

ponaučení: NENAKUPOVAT V GM

Re: symasym enh. - problém

hlavně že to tady všichni píšem stále dokolečka .... a chudák sinclair už je z toho totálně sprostej.
Teda občas taky něco koupím v gme: ledky, odpory,  wago svorky a tak.....

Příspěvky [21 až 40 z 42]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » symasym enh. - problém

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£