Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 3)

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Eminence kapa 15" na doma

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 47]

(upravil MaBat 18. 9. 2010 16:39)

Re: Eminence kapa 15" na doma

mechanik: repráky s velmi silnými magnety mají zkrátka výhodu v tom, že na nich pro stejný akustický výsledek protopíš mnohem míň tepla, tj. míň ohříváš jejich cívky. Spolu s dostatečnou Xmax (a většinou ještě spolu s tím už tak velkými cívkami) jsou to do subů ideální repráky, obzvlášť chceš-li od toho kvalitní výsledek na vysokých SPL. Je to samozřejmě takhle trochu zjednodušené. Podstata sdělení je v tom, že není důvod je na suby nepoužívat.

- Jo a to moje je uzavřené.

Re: Eminence kapa 15" na doma

B&C nedávno vyrukovali s gumovým profíkem 15BG100 myslím...

(upravil MethMan 19. 9. 2010 21:37)

Re: Eminence kapa 15" na doma

mechanik: Ačkoliv nevím s čím přesně polemizuješ, ale ukázal bych ti na reálném případě jak reprosoustavy s F3=cca 140Hz mají v místnosti nad 55Hz STEJNÝ akustický tlak jako v pracovním pásmu o dvě oktávy výš. A to ani nejsou v rohu.
Rozumný návrh rozsahu SW se neodvíjí od chtění, ale od rozměru místnosti. Pod 1. módem ti SW "hrát" prostě nebude pokud nemáš velmi těsnou místnost.

Re: Eminence kapa 15" na doma

To B&C vypadá na první pohled dobře. Mechaniku, nezkoušel si ho do uzavřenky? smile

(upravil NNNTomas 21. 9. 2010 22:39)

Re: Eminence kapa 15" na doma

Z mých simulací, v mé bedně vychází pořád nejlépe LAB15 smile

http://img683.imageshack.us/i/simul.png

LAB15 - BL má 26.7 T-M, Mms 308g a Xmax 11.8mm - což vůbec není špatné smile Takže taková zkloubenina PA a hifi smile

(upravil marcin 21. 9. 2010 21:57)

Re: Eminence kapa 15" na doma

V čom vychádza 15BG100 lepšie ako LAB-12? Pri rovnakom akustickom tlaku ide LAB nižšie a v menšom objeme ako B&C (v closed aj BR).

Simulácia uzavrenky (15BG100) má zbytočne nízke Qt, stačil by približne polovičný objem pre podobný výsledok.

(upravil Dj_pietro 21. 9. 2010 23:08)

Re: Eminence kapa 15" na doma

Tomas: nech robim co robim nemozem z toho BG dostat tu tvoju charu pri tom istom objeme/ladeni ,nemas tam preklep v parametroch?

inak ta labka vychadza pekne..
tie spl su pri rovnakom prikone alebo kazdy iny aby bol tesne pod Xmax?

ED: Marcin: to mas pravdu ide o kusok nizsie ale pri tom rovnakom ak. tlaku ma sai 2,5 krat taku vychilku membrany ako to BG a teda ide uz dost cez limit..

(upravil mechanik 22. 9. 2010 20:29)

Re: Eminence kapa 15" na doma

marcin, máš pravdu, ja som to nejak extra nesledoval, písal som to na rýchlo...

takto to vypočítal WinISD:

http://s19.postimg.cc/vspjyr1in/522_bc_15bg100_2.jpg

marcin napsal:

V čom vychádza 15BG100 lepšie ako LAB-12?...

ty si tiež myslel asi LAB15

Dj_pietro: on to má ekvalizované...

(upravil NNNTomas 22. 9. 2010 15:14)

Re: Eminence kapa 15" na doma

Pravda je, že jsem nepopsal co "moje" simulace zahrnuje. Omouvám se smile

Simuloval jsme to sobě na míru i spoužitím ekvalizací Subseniora - proto to jde tak nízko. Na 30Hz je to "dorovnáno" ekvalizací, s ohledem na nepřekročení X-max, i velikosti příkonu. Dole je to omezený subsonikem - opět pro každý repro jinak.

Takže předchzí berte jen jako náznak co z toho lze třeba dostat. smile

(upravil MaBat 22. 9. 2010 16:18)

Re: Eminence kapa 15" na doma

S tím příkonem opravdu bacha, jakkoli je to tady konkrétně asi jen slovíčkaření - to, že nějakej reprák potřebuje oproti jinýmu vyšší napětí pro stejou cháru, řečeno lidově, ješte neznamená, že s tím potřebuje i vyšší příkon. Ono se to dost blbě odečítá z grafů, což je asi taky důvod, proč se o tom takhle běžně neuvažuje.

Mám zesilovač a ten má nějaký napájení, tj. max. napětí na výstupu. Ale nejde automaticky o příkon - celé to závisí na konkrétní impedanci, která bude se silnějším reprákem v předmětném pásmu nejspíš o dost vyšší, než u repráku slabšího, kterej mi tu cháru dá i bez ekvalizace - zato si ale cucne o něco víc proudu, víc, než by odpovídalo stejnému výkonu při nižším napětí. Je pak jen otázka, jakej k tomu chci mít zesilovač a mám-li na to ekvalizér. A jestli se s tím chci vůbec až takhle s**t, na doma je to asi fuk smile

Re: Eminence kapa 15" na doma

A co byste v mém případě zkusili? Měl jsem v tom 15TBX100, teď mám tu Kappu 15LF Pro.

Nyní vybírám mezi LAB15, Dayton 15" Titanic, nebo klidně i ten 15BG100. Bedna jak jsme už psal - cca 120l, BR, Subsenior. smile

Kdo by co zkusil ? Chci razantní basy jako od PAček ale i velkej rozsah dolu smile

(upravil MaBat 22. 9. 2010 17:37)

Re: Eminence kapa 15" na doma

Především bych vůbec nestavěl jeden patnáctipalcovej, zaděláš si tím IMO na víc problémů, než vyřešís. A jak už padlo, konkrétní chára, jaká vychází v simulaci, je u subu na doma dost podružná věc. K jakým že reprobednám to chceš a v jakém pásmu to zamýšlíš použít? Záleží taky na tom, má-li z toho ve finále vzejít co nejvyrovnanější přenosová chára na muziku, nebo od toho chceš jen příležitostné dunění dinosaurů a pády vrtulníků.

- Á, pardon, omlouvám se, přehlédl jsem, že jich bude víc. Postup v #5 se ti nelíbí? smile Stejně to budeš měřit a nastavovat podle toho, jinak vůbec nemá cenu se tím takhle zabývat...

Re: Eminence kapa 15" na doma

Mechanik jich chce asi víc...já jen jeden. smile

Já hlavně na muziku. Takže rovnou cháru, ale lze tohle vůbec s BR bednou získat? Není lepší už jít do uzavřenky? Lepší výrobci maj jen uzavřenky (ale zas co do ní? ) - BR bedny jsou "náchylnější" na správný umístění, že (když to řeknu jednodušše)?

(upravil marcin 22. 9. 2010 19:19)

Re: Eminence kapa 15" na doma

mechanik: nie myslel som LAB-12. Keď si nasimulujete nejaké rozumné ladenie pre oba reproduktory (teraz neuvažujme žiadne filtre ani ekvalizáciu), tak tá LAB vychádza lepšie, čo sa týka nižšieho medzného kmitočtu, menšej bedne. B&C má zase o cca 3dB vyššiu citlivosť. A s tou zaťažitelnosťou sú na tom približne rovnako - oba znesú 200W zosilňovač. Alebo aby som bol presnejší ako napísal MaBat, LAB si cucne cca 145W a B&C 110W. Vtedy v pásme od 20Hz vyššie neprekročia max. výchylku.

Ak sa použijú hornopriepustné filtre LAB sa dostane so zaťažitelnosťou niekam k 350W. B&C ak sa má priblížiť LAB by potrebovala aj ekvalizáciu a iné ladenie ako vyššie. Výhoda citlivosti ide do prdele na úkor prenosu pásma 20-30Hz a keďže sa použije ekvalizácia cca 3dB, zvýšia sa požiadavky na výkon zosilňovača.

Čo som tak narýchlo nasimuloval dve varianty B&C, tak jedna dosiahla prenosu zhruba ako LAB, ale pri porovnateľnej citlivosti. Ekvalizácia 3dB, maximálny akustický tlak vyšší o 3dB, ale pri dvojnásobnom výkone oproti LAB.

Durhá varianta B&C ide dokonca hlbšie ako LAB, ale za cenu nízkej účinnosti, pri rovnakom maximálnom akustickom tlaku potrebuje viac ako dvojnásobný výkon oproti LAB.

Mabat: toho, čo píšeš som si vedomý, len doplním aby nedošlo k nedorozumeniu: ak si silný reproduktor cucne zo 100W/8ohm zosliňovača iba 50W neznamená, že mu stačí 50W/8ohm zosilňovač. Ten nebude dimenzovaný, aby dodal 28V na výstupe.

edit: teraz som si všimol, že B&C v klasickej bedni znesie dokonca menej ako 200W.

Re: Eminence kapa 15" na doma

tomas: s 15TBX100 si nebol spokojny?

Re: Eminence kapa 15" na doma

Doma mě přišel skoro jako ta Kappa smile, asi teda šel níž, ale nák to znát moc nebylo...

(upravil mechanik 22. 9. 2010 20:55)

Re: Eminence kapa 15" na doma

len pre zaujímavosť,
ja som si našiel 10" PA beymu ktorá ide rovnako hlboko ako 12LX60 (bez úprav) a tú asi použijem do stlpov, pred tým ešte porovnám (TS aj skreslenie) so svojimi 10PS26 ktoré mám a vhodnejší reproduktor si nechám, vyberať si do stlpov z dvoch typov je už celkom luxus, nebudem mať už žiadne pochybnosti, prípadne to celé dám do nejakeho typu horny a potom sub určite potrebovať nebudem a to som rád smile

(upravil MaBat 22. 9. 2010 21:30)

Re: Eminence kapa 15" na doma

NNNTomas

smile
...Protože basák samotnej, natož nuance v jeho T-S parametrech, není primárně to, co určuje výslednej amplitudovej přenos v místnosti. Což je další důvod, proč nemá u hlavních beden smysl obětovat citlivost ve prospěch rozsahu dolů, ale vždy je doplnit několika dalšími zdroji ("subwoofery"), nakonfigurovanými podle konkrétních podmínek v daném prostoru pro maximálně vyrovnaný přenos, a to jejich počtem, umístěním, úrovní, propustí, aj.

Re: Eminence kapa 15" na doma

ano ked pôjdem do SW tak skúsim tie 3! preto že ako som si overil, mineralna vata tomu až tak nepomohla... treba jej viac než som si myslel

Re: Eminence kapa 15" na doma

10LW30/N ?

Příspěvky [21 až 40 z 47]

  Stránky: ««« 1 2 3 »»»

Audioweb.cz » Subwoofery, kino a sestavy » Eminence kapa 15" na doma

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£