Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [10]

(upravil milan777 4. 9. 2010 17:24)

Téma: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Ahoj, chtěl bych Vás poprosit, jaké vybavení bych potřeboval na měření výkonu zesilovačů do auta.

Předpokládám, že bych potřeboval nějaký zdroj - postačit by mohla klasická autobaterie.
Dále bude potřeba osciloskop pro rozlišení limitace a nějaký multimetr?

Toto je pouze můj laický názor, možná jsem úplně vedle.  Proto se obracím na Vás jakožto odborníky.
Pokud byste měli typy na konkrétní výrobky, byl bych moc vděčen. Vím třeba jak funguje osciloskop, ale nevím jaké parametry musí splňovat.

Předem moc děkuji za jakoukoliv radu a přeji hezký víkend

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Zkušenější nechť mě opraví,ale dle mého ti stačí zdroj-baterka,zdroj signálu(generátor nebo CD),Oscilo,multimetr co umí střídavá napětí,a ideálně ještě nějakou zátěž-výkonový odpor.

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

pořádný zdroj schopný dodat desítky až stovky ampér a cca 14V, škopek, frekvenční generátor (může být z PC), voltmetr a pořádnej zatěžovací odpor.

Nezlob se Milane, ale nedoporučoval bych ti měření provádět. Očividně toho moc o zesilovačích a elektronice moc nevíš, jinak by ses neptal na tak banální věc. Nastuduj si potřebné věci pro takové měření a bude ti jasné co a na co potřebuješ. Ber to jako dobrou radu.

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

a zapoměl jse dodat kibl s vodou.

(upravil babakus 5. 9. 2010 9:52)

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Myslíš na hašení hořícího zesilovače nebo chlazení topícího odporu? lol

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Diky za rady. Vim, ze tomu nerozumim tak, abych to zvladnul bez rady, proto jsem tady...
Nechci se tim nijak zivit, jde mi jenom o obcasne zmereni - zkratka kdyz vidim zbozi za 3000 Kc s vykonem 2x60W rms a za stejne penize zbozi pochybne znacky s vykonem 2x250W rms a 40A pojistkou, zajima me, jestli se ten vykon priblizuje aspon polovine.

Nemusim to mit hned. Klidne si vse nastuduju. Otazka je kde? Nechci, aby to znelo hloupe, ale prijde mi zbytecne studovat kompletne vse ohledne zesilovacu, sam si po par letech doma sestavit DPAcko a pak zacit merit. S trochou nadsazky si myslim, ze by to mohlo jit premerit se zakladnimi znalostmi.

(upravil check 5. 9. 2010 19:54)

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Zdroj, který má nahradit alternátor + baterku? big_smile
Měř zesilovače v jednom autě (záleží na síle alternátoru+baterky) se zapnutým motorem. Pak potřebuješ 1/ měřák střídavého napětí 2/ nějaký přístroj, který provede Fourierův rozklad signálu 3/ zátěž na které budeš měřit.

1/Pokud bude stačit rozsah přibližně do 250Hz (vejš kecá), tak jakýkoliv univerzáljní elektrický měřící přístroj od 200Kč.
2/Ostrý začátek limitace přímo z tvaru signálu na stínítku oscilo okem nepoznáš, potřebuješ ten signál rozdělit do harmonických složek, což umí asi lepší digitální osciloskopy, ale také jakákoliv zvukovka s linkovým vstupem na výbornou.
3/Vynecháme trápení zesilovače do reaktanční zátěže, zkrátka potřebuješ poskládat 400W umělou zátěž z rezistorů asi typických 4 nebo 2Ohmy. Ponořením této zátěže do vody se dá získat trvale tak dvojnásobek zatížitelnosti, víc nedoporučuju, ono se to sice uchladí, ale keramika rezistorů lehce popraská, dovnitř se dostane voda, bublá to a smrdí to (a ten smrad rezistorů ti pak zamaskuje případný smrad ze zesilovače, což je nebezpečné).

Na výstup zesíku píchneš zátěž, na zátěž dělič 1:20 případně 1:40, přes který signál ze zátěže odvedeš do line-in u zvukovky. Dále pustíš Arta-Steps a jukneš co to měří. Najdeš nastavení těsně před limitací, multimetrem změříš napětí na 200Hz a pak si spočítáš výkon: P=U^2/Z

Web

(upravil babakus 6. 9. 2010 7:36)

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Jasně checku a složitěji bys to vysvětlit nedokázal? Na co rozklad signálu u hrubého měření výkonu?

Prostě napíchne zesilovač na silnou baterku, na vstup pustí sinus 1kHz, na výstup co největší rezistor, paralelně k tomu voltmetr a ošklivoskop a bude zesilovat tak dlouho, dokud se neukáže nějaká ta limitace. Mrkne na napětí, na hrubo spočítá a hotovo.
Co se bude jebat s nějakým rozkladem signálu, přesným měřením na 0,0000001W a podobně? Myslíš, že mu to k něčemu bude? Nebude! Kecale...

Milane zátěž si slož z 10W odporů, případně si sežeň někde z fabriky odpory z předřadníků pro jeřáby. Dělaly se 4 a 8 ohmové. Pokud by se moc hřály, šoupni je do kýble s destilkou.

Pro rejpaly: ano vím že levnější voltmetry budou na vyšších frekvencích kecat. Ovšem na 1kHz to není nijak drastické a odchylka bude jen nějaká ta desetinka voltu, což je zanedbatelná chyba při tomto orientačním měření.

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Pokud chce odhadovat, tak mu "stačí" osciloskop; pokud chce měřit, tak se bez rozkladu na harmonické neobejde.
Notebook může vzít do auta a použít zároveň jako zdroj signálu, zatímco osciloskop většinou na baterie není.
Do 1kHz záleží ale jaký, některé voltmetry tam rozumě nejdou.

Web

Re: Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

IMHO se to snažíš zbytečně komplikovat, aneb proč to dělat jednoduše, když to jde složitě. Bohatě stačí postup viz #8

I ten nejlevnější Metex, případně UNI-T začínají kecat až kolem 1,5-2kHz, kde už je odchylka v řádech voltů a chyba narůstá velmi rychle se zvyšující se frekvencí. Na 1kHz to ještě docela měří. Neuvažujeme ovšem o multimetru z OBI za 99,-Kč

Příspěvky [10]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Návrh, měření, software » Vybavení pro měření výkonu 12V zesilovačů

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£