Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovače PKN Controls

  Stránky: 1

RSS

Příspěvky [14]

Téma: Zesilovače PKN Controls

Má někdo zkušenosti s těmito PA zesilovači osazenými pulzními zdroji? Mám neblahé tušení, že není daleko doba, kdy se kdekdo začně houfně zbavovat klasických koncových zesilovačů - QSC apod. oplývajících značnou hmotností pro dané výkony lol
Měl jsem možnost podržet si v ruce kufřík se dvěma XD6000 a je úchvatné držet v jedné ruce jen tak 12 tisíc wattůch yikes
Osobně nemám ambice pro ozvučování monstrakcí, ale z nabídky PKN mě zajímá model LC4004, 4x 1000W na čtyřech ohmech s možností zapnutí crossoverů. Vše v jedné 9kg krabici se mi jeví optimálním řešením pro nenáročné ozvučení smile

Re: Zesilovače PKN Controls

Ano , skúsenosti sú, niečo nájdeš tu,
http://www.repromania.net/forum/viewtop … &t=531 , aj s odkazmi na zahraničné fóra.
Niečo je tu, https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=7972
toto je z fóra  Prodance
"J.J.    10.08.2010 09:47:11
PKN jsou velmi dobře hrající zesilovače. Zvuk a výbava snese srovnání s top třídou, cena více než příznivá. Jak je to s provozní spolehlivostí a schopností ochránit zbytek aparátu v nestandardních situacích se projeví až po čase - každý kdo je koupí musí s tímto rizikem kalkulovat."
Takúto skúsenosť má iný človek, čo konce skúšal na subbasy,
""Můj subjektivní názor je ,že si XD6000 vede nejlépe do impedancí v rozmezí 3,5 - 5 ohmů, tady musím konstatovat ,že dynamický projev basů je lepší než u PL380 a srovnatelný s PL6.PFC.."
Aby som bol objektívny, konce PKNC (rada XD, XE), nehrajú dobre do záťaže pod 4 ohmy, napr. 4 boxy 8ohm paralelene. Prežijú, hrajú, ale v špičkách sa aktivuje  prúdová limitácia a zvuk stráca dynamiku. Pri prevádzke do 4ohm (dva boxy nominálne 8ohm na kanál) hrajú veľmi dobre, nielen basy, ale aj fullrange. Za jeden a pol roka ani jeden problém, cca 50ks.
Typy LC nie sú dostupné, na trhu s polovodičmi je taký "bordel", že niektoré súčiastky sú s dodacou dobou viac ako rok! Stále sa čaká na sériovú výrobu, na svete je len niekoľko  prototypov..
Hires obrázky "vnútorností",  http://www.pknc.com/hires.html ,
niečo z  technických podrobností, http://www.pknc.com/new_doc/PKN_amp_supply.pdf , http://www.pknc.com/pkn_xe-xd.pdf

Re: Zesilovače PKN Controls

Ano, mohu potvrdit ze zkušeností při shánění dobrých součástek pro Aldax i pro sebe pro servis.
Pokusil se se mnou vymrdat Svoboda /TS NOVA/, kde jsem si objednal dva kusy NECů uPC1225H. Přestože je to old materiál, měl by aspoň plnit základní funkci, tj. zesilovat, řídit klidový proud a budit koncové tranzistory. Ani jedno z toho ty šváby nedělaly a poté, co se nějaký maník z firmy přiznal, že už na to měli reklamace  a že tedy asi celá várka bude pajclá, jsem po drsných vyhrůžkách měl peníze do dvou dnů zpátky na účtu - ten čubčí syn zřejmě moc dobře ví, co prodává, protože originální a funkční NEC uPC1225H jako ND od Pioneeru stojí kolem 600,-Kč/ks...
Už jsem si tak jednou namlátil hubu, s uPC1270H u AME. Ti to ale po mém upozornění vyřešili zřejmě jinak /by mě zajímalo jak/, protože než jsem se na něco zmohl, už jsem měl doma obálku se dvěma novými šváby, vzhledově a pochopitelně i funkčně zcela odlišnými od toho, co mi poslali předtím. Zkoušejí, co lidi vydrží...
Serou mě s optikama, KSS210A, KSS213AAA a další vydrží v přístroji půl roku a je po nich, ovšem za píču jsem já jako servisák...už si nechávám objednávat optiky Philips a Sony jako ND od Onkya, jsou sice pětkrát dražší, ale vydrží.
Pak že Číňani uměj dělat - tak akorát hovno, uměj to mastit v nějaké zaprášené hale a prodávat to pak za pětinu, zmrdi jedni zkurvený.

A jak vidno, Maďaři mají se součástkami dost podobné problémy-přitom jsem si nevšiml, že by v PKN zesilovačích bylo něco extra. Ale ono třeba dneska sehnat osazení do celého přístroje od Wimy je nadlidský úkol, dokonce jsem si všiml, že odpory mají v jednom krámě ve dvou i třech barvách, to je k posrání.
Já taky nevím, co si ten Hlávko v ECOMu myslí - stavím, nebo opravuju přístroj, který bude téměř denně dostávat po prdeli a dám si tam podle něj asi Yageo nebo Nantongy....kurva víte jakej je problém splašit snapiny na 100V a víc,  ve slušný kvalitě? Mimochodem  ten Kendeil není žádná sláva, jen hezky vypadá....
EZK začalo konečně prodávat slušný drátový odpory /Vitrohm řada 208 apod./, třeba se už obchodníci vzpamatujou a uvědomí si, že lidi nechtějí jen levné věci, ale už ví, že se vyplatí si připlatit za kvalitu.

Web

Re: Zesilovače PKN Controls

"přitom jsem si nevšiml, že by v PKN zesilovačích bylo něco extra"
2 sinclair
Pozri si tie hires obrázky a druhý pdf v odkaze vyššie.. Extra je kvalita komponentov, pracuje to na 250kHz s výkonmi v kW. Jadrá a spínacie prvky (IGBT zdroj, Mosfety v koncoch)sú rozhodujúce pre zdroj aj konce, rovnako napr. kvalita kondenzátorov (dU/dT) pre spoľahlivosť.

Re: Zesilovače PKN Controls

No já myslím,že to vážně nevypadá na kdovíjakou složitost co se týká součástkové základny....Kondíky YAGEO,cívky možná kvalitní,ale především adekvátní výkonu a proudům co tam frčí. Zaplaťpánbu neutrik,ale na mřížkách na větráky se šetřilo. yikes To ani nemluvím o kvalitě těch větřáků a nemají ani speed monitor... S vnitřním airflow si taky nikdo hlavu moc nelámal.
Nacopak je tam asi ten LAN? Aby se mohl doma sedící majitel na dálku informovat o tom že jeho zaměstnanci explodoval další zes? lol A jak si má asi člověk vysvětlit tu poznámku na zadním panelu? To to jako nemá žádný ochrany proti zkratu? Profi zesák???? yikes

Jinak je podle mě oproti klasice hezký jak psal Betaron,že člověk odnese 20kW monstrum dnes už sám v rukách.:)
A lidem to bude stejně uprdu jak to hraje,vždyť oproti mptrosce jejich oblíbené kapely pouštěno z mobilu a posloucháno přes jeho vestavěný reprák to bude naživo stejně vždycky lepší ať už bude zesák digitál nebo analog.:(

Re: Zesilovače PKN Controls

1) Sunon dělá kvalitní větráky
2) LAN je tam pro vzdálenou komunikace se zesilovačem(nastavení), buďto přes specializovaný program, nebo webové rozhraní
3) Kvalita zvuku je podle majitelů dobrá, výkon taky.

Z mého pohledu nevypadají ty zesilovače vůbec špatně. Už od pohledu je vidět, že drží nějaký ten průmyslový standard. Za ty peníze je to velmi dobré.

(upravil BV 26. 8. 2010 18:43)

Re: Zesilovače PKN Controls

2 DJ_Rix
Ak by si sa obťažoval, predtým než ti je všetko jasné, prečítať si napríklad tie odkazy ( http://www.pknc.com/xe_eng.html ), kde je všetko vysvetlené, tak by si nepísal nezmysly. Rovnako tak aj diskusie na iných fórach, aj zahraničných. Ak ti robí anglický jazyk problém, tak existuje translator...Predsudky nie sú dobrá vec, súď, keď to budeš počuť..
Vetráky sú s magnetickým ložiskom, majú plynulú reguláciu podľa teploty, airflow je vyriešený veľmi dobre, pretože napr. na rozdiel od QSCPL380 tie konce dajú plný sinusový výkon dlhšie ako minutu (aj na 20Hz..), než thermal management zníži výkon. Sú tam všetky ochrany (mimochodom, profík má káble a boxy v takom stave, že skraty nerobí!), jednoduchosť je len zdanlivá, dosky sú 4 vrstvové a obojstranne SMD osadené, spodná strana DPS  pripomína motherboard v PC... Konce majú aktívne PFC v zdroji (ktorý je rezonančný na cca 250kHz, podstatne menšie straty a rušenia!!!), plný výkon dajú od 170V v sieti. LAN je tam na diaľkové ovládanie hlasitosti, limitérov  a na monitoring všetkých parametrov, pre veľké ozvučovacie systémy. Existujú aj typy bez LAN ,s cenou cca o 30% nižšou, inak všeky vlastnosti rovnaké .  A hrá to tak, že 2-3xdrahšie konce majú čo robiť, aj basy, aj fullrange. To je názor ľudí, ktorí to počuli, priamo zrovnali, a majú napr. QSC, CAMCO , LAB Gruppen a podobné konce, nie PKN. Ako napísal J.J na Prodance, "Zvuk a výbava snese srovnání s top třídou, cena více než příznivá".

(upravil DJ_Rix 26. 8. 2010 19:13)

Re: Zesilovače PKN Controls

No,co na to říct,utřel jste mě tedy pěkně.
Nemám v úmyslu se tu s Vámi hádat,ale některé argumenty mi připadají né úplně košér. U spínaného zesu bych čekal že bude schopen full výkon dávat v řádu desítek minut,ne že se budeme bavit o minutách,ale budiž,nejsem znalý problematiky,třeba je to normální-ale chtěl bych v tom případě vidět jak se bude tenhle zes chovat v okamžiku kdy bude do něho prát signál např. baskytarista.:)
AD Sunon: Možná že jsou to dobré větráky,ale pravda je někde uprostřed. Určtě to není čistokrevný čínský šmejd,ale exsitují i mnohem lepší a pro trvalý provoz v blízkosti horkého chladiče vhodnější ventilátory,příkladem např Papst.
Magnetická ložiska: to už mi nezlobte se připadá jak z teleshopingu,ale tím nás krmí kdejaký výrobce....
Dělal jsem nějakou dobu ve velkoobchodě GME a o kvalitě Sunonu si prostě myslím svoje...

Existuje vůbec verze pro US? Protože jinak by ten zes měl pravděpodobně zdroj fungující od 90V... a ne až od 170V.Ale asi se nepočítá s napájením ze 120V sítě.
Ad PFC: U zdroje s výkonem několik kW si neumím představit že by neměl PFC a i tak si myslím že měl výrobce co dělat aby splnil EMC a ostatní předpisy....
Ad LAN: Nejsem profík,ale o PC toho troch vím. Ovládání je dívám se něco na spůsob web serveru,platforma asi nebude WIN,to by byla zvukařova smrt...:)

Podle vzhledu stránek a company info mi to připadá že se skupina lidí (firma) z oboru automatizace pustila do výroby zesilovačů.:)

Asi se to bez toho aby jste mne hned označil za někoho kdo píše nezmysly a neumí anglicky neobešlo.

Neberte můj post jako nějaký útok,ani ten předchozí,nijak zle to myšleno nebylo,v podstatě jsem prezentoval svůj názor.

EDIT: Co se týká kabelů a v jaké stavu je kdo má,tak to myšleno nebylo. Není to zmé hlavy(toto prezentoval někdo jiný,ale zdoj si už nepamatuju),ale například při zvučení živé kapely když bubeníkovi křápnou činely tak šikovně že useknou na pódiu ležící kabel k bedně se asi sem tam stanou....o ušláplých konektorech (ať už na páráku nebo u bedny ani nemluvě)
Pokud má ten zesilovač všechny ochrany,nechápu tu informaci na zadním panelu,tam mi totiž připadá jak pomalu pod pohrůžkou smrti: jestli zkratuješ výstup,tak....:lol:

Re: Zesilovače PKN Controls

Když už se to tu rozebírá, prodali se už nějaké tyto konce do ČR, někde poblíž Hradce Králové? Rád bych je s něčím porovnal, ale na Slovensko kuli tomu nepojedu....

Re: Zesilovače PKN Controls

..ale ano, zajeď se podívat za Mikyskou do Letohradu. Právš u něho jsem viděl dva XD6000..
http://www.mikesound.com/

Re: Zesilovače PKN Controls

Jestli to dopadne mohlo by to bejt zajímavý, vzal bych s sebou nějaký plnokrevníky a vidělo by se, teda spíš slyšelo big_smile

(upravil BV 26. 8. 2010 21:59)

Re: Zesilovače PKN Controls

2 DJ_Rix
Tak sorry, ale ako reagovať na "vtipnú" poznámku o využití siete LAN na diaľkovú informáciu o explózii konca , alebo na poznámku o absencii ochrán, keď v manuáloch v tých odkazoch to všetko je?..
Fakty : aj veľmi známe a top značky koncov s veľkými výkonmi limitujú  pri  plnom výkone signál po pár sekundách a znižujú ho na 20-50%..Ak to má výkon 6kW, tak pri celkovej účinnosti 90-95% uchladiť cca 450W tepla nie je sranda Kalkuluje sa s prevádzkou pri hudobnom signále, tam sa trvalý plný výkon opakovane a dlhodobo nevyskytuje.Ide len o odvedenie tepla (nie o neschopnosť zdroja a konca dať výkon dlnšiu dobu), takže chladnie sa dimenzuje na tepelnú stratu pri silne komprimovanom hudobnom signále, nie na trvalý sinus. Rezonančný zdroj, s reguláciou na boku krivky nad rezonančným kmitočtom žiadny iný koniec nemá.
Výhodou je spínanie a rozpínanie pri nulovom prúde, minimálne rušenia a straty, preto to vydrží dlhšie dávať plný výkon, než konkurencia.Ventilátory- zo zadu nasávajú a tlačiu dnu studený vzduch, vpredu sa vyfukuje, takže nie sú v teple. Ložiská sú Maglev, rotor nie je v mechanickom kontakte so zbytkom ventilátora, a to nie je od Horsta Fuchsa ani od Gábiny... SUNON robí rôzne ventilátory, to čo predáva GM je to najlacnejšie z produkcie, kvalita je úmerná.. Napájanie zo 110V som neriešil, pretože sme v Európe, ale určite by dokázali vyrobiť US verziu. Iné je urobiť zdroj s výkonom 100W pre rozsah 90-240V a iné pre výkon 7kW, ak má PFC dať cca 400V pri vstupe od asi 30 do 320V okamžitého napätia.
Ovládací soft:
"AmpControl Software: Our own Windows based control software for XE series digital amplifiers."
Tie konce robí firma, kde hlavným produktom sú spínané zdroje pre priemysel s výkonmi do desiatok kW ,takže zdroje vedia excelentne,a okrem toho sú majitelia (a konštruktéri) fandovia do hudby, čo je ideálna kombinácia. Žiadny basgitarista ten koniec nedostane "do kolien , to mi ver..

Re: Zesilovače PKN Controls

sinclair napsal:

Mimochodem  ten Kendeil není žádná sláva, jen hezky vypadá....

V čem konkrétně? Životnost, kapacita, ESR ? Jak to bylo měřeno?

Vím že je používá třeba J.Krampera, P.Dudek.. což nejsou žádní břídilové.

Re: Zesilovače PKN Controls

Neser a místo blbýho plácání si nějaký Kendeil K05 změř.

Web

Příspěvky [14]

  Stránky: 1

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Zesilovače PKN Controls

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£