Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 12 z 61)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

  Stránky: ««« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 61 »»»

RSS

Příspěvky [221 až 240 z 1,205]

(upravil marda 29. 9. 2011 17:42)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

1. Trimry se nastaví co nějmenší offset, tedy ss napětí na výstupu - několik mV. Jsou napojeny oproti kladné napájecí větvi.
2. Servosmyčka, jednalo se asi o MAB356 (LF156), Tesla - teď už se používá třeba TL061.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Díky moc, přesně tohle jsem potřeboval smile

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Dovolil bych si ještě otázku na DPA550, když už se tady probírá.

Co jsou obvody kolem operačních zesilovačů IC6 a IC7/1?

Jestli vidím dobře, tak na začátku je vstupní buffer, pak volume s loudness, pak tyto dva obvody (oba vybavené bypassem), a pak korekce (na způsob ekvalizéru).

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Trochu se vrtám ve starým Technicsu. Má na můj vkus strašně neúčinný korekce. Napadlo mě je předělat.

Tohle vykuchat:
http://s4.postimg.cc/6emzsedvd/3087_kor_t2.jpg

a zapojit to takto:
http://s4.postimg.cc/7i744cyih/3087_kor_t3.jpg

Pomocí pár drátků by to šlo:
http://s4.postimg.cc/4pdwkby61/3087_techk.jpg

Bude to fungovat?

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Nevidím problém proč ne. Ale osobně bych snížil hodnotu těch potenciometrů Alespoň na 50k lépe 25k, zlepší se tak odstup rušivých napětí. Jinak dráty určitě realizovat stíněným vodičem nebo alespoň krouceným párem.

(upravil Pegass 26. 10. 2011 13:26)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Zdravím vás. Mám chuť si prerobiť korekčný predzosilňovač na niečo kvalitnejšie (mene šumivé:)). Momentálne používam toto: http://www.svetelektro.com/upload/Sch_ma_zapojenia.pdf  s LM1036 (sinclairov obľúbený šváb:D ). Preštudoval som to tu a viacmenej som sa rozhodol pre upravenú sinclairovu verziu, ktorú sem dal trachta:

http://s19.postimg.cc/lbozsbapb/3087_korekf.jpg

Mám ale problém zohnať tie WIMA kondy 10M. Mohol by som ich nahradiť menšími (4M7 alebo 2M2)? A ešte k tej schéme, tá časť, ktorá nasleduje za VOLUME, je tam prepínač DBB....je to nejaký dynamic bass boost? Ak hej, tak to mi snáď ani netreba, zakončil by som to len tou fyziológoiu. Operáky by som dal NE5532, alebo aj niečo lepšie, čo a dá bežne kúpiť.

Celkom sa mi pozdáva aj 3-pásmový korečný od avelmaku (a tiež by som nemusel robiť DPS:)):
http://www.avelmak.sk/index.php?lm=142& … ticle=5618 , ale nevyznám sa do tých švábov, či to nebude zas nejaké šumítko???

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Nekde se v tom schematu ztratil subsonic, ktery jsem ja v původnim navrhu nacmaranem rukou mel. Je to uzitecna zalezitost a je dobry ho vrazit nekam uplne na zacatek, aby byl cely korekcak chraneny pred subsonickymi kmitocty, ktere jej v urcitych bodech snadno prebudi.
Myslim, ze je to zbytecne slozite, muj prototyp korekcaku BA-100 si vystaci s 4+1 bececky, v signalove ceste jsou BC550C a jedna BC639 je tam jako stabilizator a kapacitni nasobic naraz, lze to napajet napetim az 80V, dolni hranice se pohybuje kvuli ciste, symetricke a pozdejsi limitaci nekde u 40V. Ma to uzasnou prebuditelnost, vstup s emitorovym sledovacem a subsonikem pri tomto napajeni v pohode snesou 7,75V do vstupu. Cely korekcak BA-100 zesiluje 1,5x.

Situace je asi takova-dokud tu budou lidi, kterym lezim v zaludku a jsou schopni misto tvorive prace jen mi nadavat, tak dokud nezmizi, celou serii vyrobku BA pro verejnost neuvolnim.
To by tak bylo...na jedne strane jenom plivance a nadavky a pote si ten samy clovek ode me stahne navod na perfektne fungujici veci bez jedine spetky vlastni zasluhy -   takovy kokot uz zrejme nebudu. Projekt BA dostanou slusni lide a kamaradi, kteri me znaji a kteri mi nikdy neublizili ani slovem, ani cinem.
Zesilovac, sestaveny z modulu 2xBA200, 1xBA100 a 1x BA300 /zdroj/ bude vykonny a zvukove stravitelny pro vsechny. Pozastavil jsem jenom projekt BA-400, coz jsou reprosoustavy D´Appolito s 2xARN188/07 a Monacor DT300. Pozastavil proto, ze TVM uz prakticky neexistuje a nahradit ARN188/07 neni sranda a uz vubec ne lacina. Pritom v zadani techto soustav byla formulace "levne, vykonne a kvalitni", coz uz asi bez TVMek nepujde dodrzet - no uvidime, nechame se prekvapit casem, co se tu objevi za menice.
Celou sestavu BA jsem chtel udelat a strcit Tondovi do projektu, ale nasraly me ty bedny, s ARNky to bylo citlive a vykonne jak prase, takze to bez problemu zpracovalo 100-150W z koncu BA200, pricemz litaly vzduchem sklenicky z obyvakove steny, samy se otviraly dvere od skrini na chodbe a pes chudak vyl jak sakal, jaky to byl hukot a pritom kvalitni. Az bude trochu vic casu, vyfotim Vam prototypy /ve zlutem provedeni smile/, at mate predstavu, o co konkretne jde. Vyhoda je, ze treba do korekci lze vrazit potaky, jake zrovna mate - je tam tabulka na prepocitani celeho korekcniho obvodu. Ja jsem pouzil TP283 10k/N, ale neni problem pouzit treba 25k/N, nebo i 50k/N.  Nizsi odpor prinasi daleko mensi citlivost na indukovanych 50Hz, takze poty lze povesit i na nestinene draty a umistit podle potreby, nikdo nikoho nenuti, aby byly poty zrovna v desce, to samy volume.

Web

(upravil pslava 27. 10. 2011 16:34)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

sinclair : To je všechno pěkné, ale nám k prdu, když to nechcete prodávat ani uvolnit. Jak tak pozoruji všechny ty diskuse kolem Vás, tak tu nikdo nepochybuje o vaších zkušenostech a všichni si Vás tu váží... Jen chtějí své věci, na které asi kvůli zdravotním problémům nemáte čas... a proto ty plivance a nadávky. Podle mě nato mají plné právo... Co takhle jim to poslat nazpět a nešpinit si sám své jméno...uleví se všem... Toť pohled nestranného člověka...

Njn bez reakce,....... u nás se říká, že kdo mlčí ten souhlasí...
ono to sem stejně nepatří, takže je to  dobře...

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

ano trachta pisal, že ten subsonic vynechal. Tak sinclair, ktoré zapojenie od teba mi poradíš ako výsledný verdikt? smile

1. Korekcie s OP
http://s19.postimg.cc/iivs8aacv/3087_korsinc.jpg

2. Korekcie s tranzistormi
http://s19.postimg.cc/rk5q85iwf/542_kor_tranz.jpg

ešte pár otázok:
Ten s tranzistormi, ako je tam naladený subsonic? 20Hz?
K čomu slúži ten trimer 47k.
Ako prepočítať hodnoty pre fyziológiu s potenciometrom 25k/GY? Taký zrovna mám doma, tak by som ho využil.
Bude stačiť ak ho budem napájať +-15V z SPV100-ky?

Pokazím niečo ak dám fyziológiu úplne na začiatok pred korekcie a za korekcie len obyčajný 10k/G?. Dôvod je taký, že potrebujem naraz regulovať hlasitosť pre SPV100 (subač) a zároveň stereo LM3886. A budiť sub výstupom z korekcií sa mi zdá blbosť. Asi takto nejak by to bolo:
http://s19.postimg.cc/ncaxzehgv/542_kor_tranz1.jpg

Vopred sa ospravedňujem za možno stupidne otázky, ale kto sa neopýta ten nevie smile

(upravil j_paseka 26. 10. 2011 16:30)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Pegass: Ty korekce s tranzistory jsou jinak prototypem korekcí BA100.
Tem trimr je pro nastavení pracovního bodu toho výstupního tranzistoru, toho na výstupu korekcí. Ten loudness by na vstupu, podle mě, klidně mohl být. Napájení 15V taky nevidím jako problém, možná se jen sníží přebuditelnost ale kritické to nebude. Ale je to jen prototyp, Betaron jej stavěl a nehrály špatně podle něj. Ale dělali se tam pak změny, na základě kterých vznikl onen Leošův projekt BA100.

Jinak jak korekce s OZ tak ty s tranzistory budou dle mého mínění hrát stejně dobře.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

no super, nevedel som že je je to BA100 a už som si myslel, že som našiel niečo jednoduché a pritom kvalitné. Ale kedže nie je zatiaľ k dispozícii finalna schema, iba ten prototyp, asi sa zatiaľ uspokojím s tým čo mám, možno skúsim vo volnom čase ten prototyp BA100 alebo nejakú stavebnicu z ezk.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Bohužel chlapci, to zapojení s tranzistory NENÍ prototypem BA-100 a nikdy nebylo, pouze jsem to zkoušel /výstupní část s dvěma přímovázanými tranzistory je dílem B.Sýkory asi z r. 1972/ a zjistil jsem, že korektor sice funguje správně, má velký rozsah i přebuditelnost, ale bohužel nezesiluje, naopak zeslabuje, jeho zesílení je asi 0,7. To se mi do projektu BA absolutně nehodilo, musel bych tam přiinstalovat nějaký předzesilovač, nebo výstupní zesilovač se zesílením kolem 2. Což o to, to by nebyl žádný kardinální problém, kdyby ovšem nedocházelo ke zhoršení odstupu na napřijatelnou hodnotu.
Pro BA-100 jsem proto zvolil jiné zapojení, s poměrně velkým kolektorovým proudem "korekčního" tranzistoru a rozděleným kolektorovým odporem, které obsahuje vf filtr, subsonic, nízkoimpedanční korekce /10k-N/, regulátor balance v rozsahu pouhých 6dB /to bohatě stačí/ a regulátor hlasitosti, který může být v desce, nebo být připojen osmipinovým konektorem a umístěn kdekoliv, totéž se týká spínače loudness. V napájení má každý kanál svůj stabilizátor-kapacitní násobič.
Potenciometry hloubek, výšek a balance jsou určeny pouze na montáž do desky, jejich vzájemný odstup je takový, aby při regulaci s jedním knoflíkem ruka nezachytávala o vedlejší. Potenciometr hlasitosti má konektor proto, že ve finálním přístroji zpravidla bývá regulátor hlasitosti jinde, než v řadě s ostatními potenciometry. Pokud bude kastle z Fe plechu, není zpravidla nutné přívody k potenciometru a spínači loudness stínit. Pouze pokud by se v přístroji nacházel EI síťový transformátor a kastle byla z duralu či polotvrdého hliníku, tak by bylo dobré na svazek osmi vodičů k potenciometru navléci kousek uzemněné husté punčochy z koaxiálního kabelu, příp. použít jednotlivé stíněné vodiče a pak jejich stínění spojit na straně osmipinového konektoru navzájem a pak jedním vodičem s GND.
Korekční předzesilovač BA-100 má základní zesílení 1,5 a výměnou dvou odporů lze jeho zesílení zvětšit až na 2. Nicméně zvětšovat zesílení není třeba, základní vstupní citlivost koncového stupně BA-200 je asi 450mV, takže se zesílením korekčního zesilovače 1,5 lze získat takovou vstupní citlivost celku, že jej bez potíží vybudí jakýkoliv mp3   přehrávač, MD walkman, CD walkman, mobilní telefon a další zařízení, vše bylo vyzkoušeno včetně jakéhosi neznačkového DVD playeru, který dával na výstupu 2V rms.

Takže suma sumárum je BA-100 zcela jinak zapojený, než jsou schémata, které se tu tu a tam objevují. V základní verzi je korekčák osazen čtyřmi BC550, nicméně součástí návodu je i schéma jednoduchého přípravku pro výběr tranzistorů na šum, ať už jsou to třeba KC509, KC239F, BC413B a podobné. Otázka je, zda to je nutné, protože v základním provedení má BA-100 odstup -96dB. Ale kdo si bude chtít pohrát, tak beze všeho může. Mohl jsem to samozřejmě udělat s operačními zesilovači, ale ze zkušenosti každý víte, že kterýkoli OZ ovlivňuje zvuk jako takový, což závisí na struktuře, výrobci a typu OZ. Kdežto takové tranzistory ve víceméně základním zapojení ovlivňují zvuk jen velmi málo, nebo vůbec a toho jsem chtěl dosáhnout - neutrality zvukového projevu. Ať tam strčíte BC550 nebo cokoli jiného, zvuk je pořád stejný
Až budu mít chvilku, sestavenou a oživenou BA-100 Vám vyfotím, ať si uděláte představu, jak by to také mohlo vypadat.
Schéma a pokládačku ovšem zatím neuvolním, protože jsme se s Pierrem ještě pořád nedohodli, zda projekt BA zastřeší Aldax, nebo bude volně ke stažení. Jak už jsem ale napsal, je mi silně proti srsti dávat na net něco free, protože některým členům tohoto fóra buď v minulosti, nebo i teď silně ležím v žaludku a nejradši by mě viděli už bradou dolů - je mi proti srsti to, že by si zrovna tento projekt měli tito lidé beze špetky zásluhy zcela bezpracně stahovat.
Je mi jasné, že to není bůhvíjaký převratný výmysl, nicméně jako celek to hraje opravdu moc hezky a já i Mira Čejka jsme na tom odpracovali dost slušnou řádku hodin. Navíc desky jsou od Miry Čejky tak vychytané, že do koncáku, korekčáku i zdroje BA-300 lze osadit české součástky /např. korekčák má pro tranzistory čtyři díry, pokud by někdo chtěl použít super-nízkošumové japonské tranzistory 2SC1841 nebo 2SC1845, klidně tak může učinit i bez křížení vývodů, totéž je v koncáku BA-200, lze použít jak BC 6xx s bází vpravo, tak KC6xx s bází uprostřed, lze použít dva druhy emitorových odporů /G202 Vishay z Ecomu, nebo standardní bílé kostky 9,5x9,5mm s označením ROYALOHM, ty se nepřepalují/ a tak dále, variabilita je tam dosti slušná hlavně proto, že mělo jít o moduly, sestavitelné ze šuplíkových zásob. U zdroje BA-300 jsou místa pro elektrolyty o průměru 40mm, aby bylo možno použít naprosto skvělé české filtráky TE925  4G7/63V nebo 6G8/63V, pochopitelně si tam ale můžete nacpat co Vás napadne, nebo co jste získali lacino. Zdroj má místa pro 3 kondenzátory v každé větvi, značkový můstek 35A přímo na desce a je tam i pomocný usměrňovač, místa pro srážecí odpory a místa pro filtráky pro napájení ventilátorů.
Pakliže zvolíte napájecí napětí konců +/-60V, zůstává ještě 3V rezerva na filtrákách TE925 a je vyzkoušeno, že pokud se osadí zdravé 4G7/63V po třech na větev, bohatě to stačí na napájení obou konců. Zkoušel jsem i 6x 10G/80V, aniž by to mělo nějaký subjektivní přínos. Výstupní výkon činil v obou případech asi 250W/4ohm, koncové tranzistory KD3773 bez jakéhokoli výběru. Zkoušel jsem i KD503 vyměřené na 140V s naprosto stejným výsledkem, do budiče i rozkmitu a proudových zdrojů lze vrazit ledasco, co snese příslušné napětí a má rozumnou dovolenou ztrátu, celý zesilovač jde totiž dokompenzovat třemi keramickými kondíčky

Bohužel jsem zase utrpěl časový skluz díky pobytu ve špitále, práce jako nasráno, takže to můžu dokončovat jen po chvilkách, abych se odreagoval od té servisačiny, která Vám po několika hodinách se silnými brýlemi leze na mozek...Nejhorší bude asi průvodní pdf dokument k celé řadě BA, chtěl bych, aby tam bylo fakt všecko, od tabulek použitelných tranzistorů přes tabulky či seznamy pasivních součástek až po přípravky na výběr tranzistorů na šum a Uceo. Pomaličku na tom pracuju, ale nejde to tak rychle, jak bych si představoval...

Web

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Já bych si to klidně koupil i jako stavebnici (nebo alespoň DPS s návodem) od Aldaxu. Hledal jsem na internetu nějaký komplexně vyřešený předzesilovač podobných vlastností a víceméně bez úspěchu. Ani v nabídkách obchodníků nic podobného není. S koncovými zesilovači je situace výrazně lepší, zejména, kdyby se podařilo opět rozjet dodávky stavebnic DPA.

(upravil j_paseka 28. 10. 2011 16:24)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Aha, tak to se omlouvám za mistifikaci.

Nicméně jak píše kolega nademnou, kdyby se projekt BA objevil pro veřejnost jsem taky ochoten si zaplatit za dokumentaci. Doufám, Leoši, že to zvládneš dotáhnout dokonce i s případnou distribucí.

Jinak přeji ať se Ti daří i zdravotně. Měj se.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Jsem stejného názoru, že stavebnice pořádného korektoru na  trhu chybí ... Rád bych si jej taky klidně koupil jako stavebku od aldaxu.

Všichni mě tu sice sežerete, ale stejně to napíšu.... Nedával bych to jako free pane Malaník, stejně to někdo bude pajcovat, nebo do toho šťourat...zažijete stejné zklamání, jako P.D. Pokud to prodáte se slušnou dps a kvalitním materiálem formou aldaxu máte o starosti míň s poštou a se šťourali.
Já za to klidně rád zaplatím.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Taktéž si velmi rád zaplatím za něco, co za to stojí a myslím, že by to za to rozhodně stálo. Doufám(stejně jako ostatní), že projekt BA bude dotažen dokonce.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Zdravím, pročetl jsem si zde všech 10 stránek ale nějak nemám jasno který korekční předzes je dle Vás nejlepší. Nejsem extra zkušený elektrotechnik a moc by se mi (určitě i jiným) hodil nějaký ucelený názor (popř. shéma, nebo návrh dps atd.). Mám v plánu postavit si 2 x Lamu MK2 s LM3886 a rád bych to zkompletoval i s korekcemi... Pokud budete mít chvilku a chuť napište, budu moc vděčný. Děkuji

(upravil trachta 5. 11. 2011 10:10)

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

MiregSan: Podle mě z toho tady vychází jako nejrozumější objednat si v EZK desku pro RSD4132 a osadit jí s těmiti úpravami:

http://s19.postimg.cc/ik5q1pc6n/3087_uprava4132.jpg

Na obrázku je vstupní OZ zapojen jako sledovač a Gain je na konci, což je určitě lepší. Já bych tam ten R18 vůbec nedával, trimr bych provizorně zapojil mezi R17 a pin2 IC3 a po nastavení ho nahradil odpovídajícím rezistorem.
Zjednodušená napájecí část se stabilizátory se dá připojit rovnou na elyty modulu Lamu MK2.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Co to překopání napájení přinese? Vůbec nic.

Re: Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

A co zkusit jožiho korekční předzesilovač?
http://zosilnovace.eu/Korekcny_predzosilnovac.htm

Příspěvky [221 až 240 z 1,205]

  Stránky: ««« 1 ... 10 11 12 13 14 ... 61 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Korekční zesilovače, předzesilovače a jiná kurvítka zvuku

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£