(upravil Jan16 1. 7. 2012 22:21)

Re: čím pájíte?

Chceš vědět proč to bzučí? Protože je to čínskej šmejd. Viděl si to vůbec vevnitř, co tam je?!  Přesně tenhle typ parodie na páječku jsem kuchal s kamarádem asi před týdnem.
Transformátor je tam klasický EI odpovídající tak 20VA. Sekundár je motaný pásovinou, která jí spíš připomíná, je to tenké. Silový spoj na ty úžasné šroubovací trubičky, je proveden ledabylým pájením.
A ten hezký cvakající "mikrospínač", nebo ta jeho napodobenina, jsou tři kousky ohnutého plechu. To co cvaká, je takový malý plíšek, který je tam jen bokem a má pouze funkci cvakání. Samotné silové kontakty jsou pouze ty dva větší ohnuté plechy, které k sobě přimačkáváš.
A co se týká návodu vs. délka pájení: Tuším že tam bylo něco jako 10 vteřitn a pak minutu pauza. Problém je, že tenhle šhit se za těch 10 sekund ani nerozpálí tak, aby se na smyčku mohl nabrat cín. Kamarád mi také vyprávěl, jak mu to málem čaplo plamenem, když se tím pokoušel jednou rozebrat nějakou desku z PC zdroje. Dopadlo to naštěstí tak, že se z toho jen hulilo a smrdělo to, současně se rozteklo trochu palstu z toho krytu.
Dobře ti radím, nakrm tím odpadkový koš, a buď si někde obstarej starou podstivou páječku, nebo pokud nemáš kde sehnat, tak koupit tuhle: http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopa … -p730-157/
Je to zdařilá kopie těch starých 75W, měl sem to v ruce, pájí to obdobně dobře.
Co rozhodně nekupovat, tak NE tuto:
http://www.gme.cz/rucni-pajecky-trafopa … -p730-516/
Má jí tu jiný kolega, je blbě navržená, smyčku pálí do červena) přitom moje stará komun. ETP III pájí naprosto normálně).

Re: čím pájíte?

Jan16:  pozor, obě ty z GM jsou výborné, ta druhá je prostě výkonnější a určená na hrubší práci, aby dokázala prohřát větší věci. Dělá se ještě myslím 120W, na ještě hrubší práci. Na běžnou práci ale tu 75W.

Jinak s popisem toho šmejdu souhlasím.

Re: čím pájíte?

teku, tu ETP III originál starou mám tady doma, a pájí to naprosto normálně. Samozřejmě že to žhaví víc nebo spíš rychlejc než 75W páječka, rozhodně mi to však za pár sekund nerozžhaví smyčku do červena. To je prostě někde chyba, to není normální.

Re: čím pájíte?

SBL 530.1A uz snad pres 10 let, je to vubec mozne, to ten cas to tak leti? A naprosta spokojenost, hrot jsem vymenil nedavno, mam navic jeden trochu plossi se kterym jde dobre pajet i oboustranne DPS s velkymi plochami. Akorat se chystam na vymenu elytu,  coz bez pajky pujde blbe smile

Snad vydrzi dalsich 10 let, je to snad nejlepsi nastroj, co jsem kdy mel v ruce.

Re: čím pájíte?

Jan16: Mám tu "blbě navrženou" ale 75 VA asi už taky 12 let, nedávno jsem ji u GM koupil znovu do rezervy a je úplně stejná jako ta stará. Obě pájí naprosto stejně výborně, žádný drát nečervenají poměr pájení 10 ku 30 s můžeš s klidem překračovat třeba  celej den a pájka stále drží. Navíc má perfektně ergonomickej tvar narozdíl od komoušký asi 60 let starý, která sice taky stále funguje, ale už má slabší spínač:). Koupil bych tuhle "blbě navrženou" klasiku.

Červenej drát=více tepla=výkonnější pájka. Je to na hrubé pájení, ne na jemné. 75ka ti taky udělá červenej drát, když s tim neumíš zacházet:).

Popis typu: nemusíte nic šroubovat při výměně hrotu by mě hned odradil.-Když si člověk uvědomí jak malej přechoďák tam musí bejt, je mu jasný, že jedině pořádně dotaženým šroubem a čerstvě ošmirglovanýma ploškama Cu lze tomu vyhovět. Žádný po....rychloupínáky nefungují!

Web

Re: čím pájíte?

Díky za odpovědi, mě naštestí zatím ten "šmejd" na to domácí pájení stačí. Ještě bych se chtěl zeptat, zda třeba ta 75W TRP 2-73 dokáže rozpustit vetší množství olova. Ptám se proto, že i přes to, že moje pájka v popisu má že to zvládá, to nedokáže ani náhodou. Díky