Re: čím pájíte?

TRP 1-55 90VA, rok výroby 1973. Upravená - mikrospínač, večný hrot.  To Sinclair - KF 521 odchádzali pri pájkovaní aj mne, no mal som ich z Piešťan zadarmo mraky. Potom som dával skratovaciu strunku dole až po zapájkovaní - ale je to už veľmi dávno.

(upravil IvaW 24. 2. 2008 21:37)

Re: čím pájíte?

Kromě trafopájky a kopyta na hrubé věci mám jednu neregulovatelnou mikropájku české výroby, ke které je i malá vrtačka na pl. spoje. A jinak mám mikropájku podle AR A 1/82. Konstantanový drát tělíska tvoří termočlánek s mosaznou trubičkou tělesa páječky. Elektronika je pak jasná, měří se napětí na termočlánku a podle něj se řídí spínání tyristoru.
Tělísko ale vzalo za své, takže mám teď koupený typ CT984. A odtud se odvíjí můj dotaz, zda jste to někdo už neřešil.
Příkon to má 48W, napětí 24V, tedy 2A proud. Odpor topného tělesa 12Ohmů. Odpor té části, která měří teplotu je při 20 stupních C cca 2,8Ohmu.
Nenajde někdo z vás schéma řídící elektroniky k tomuto typu, případně neřešil jste řízení? Případně, zda někdo nemáte  schéma ke zdroji, může být cokoliv z této řady (CT936xxx). Jde mi jen o to, jak to mají principiálně regulované.
Díky.

Tak už to mám, odpověď je v PE03/2004.... Je tam oddělený termočlánek, akorát musím přidat pár závitů na trafu, ale už mi to topí smile.

Web

Re: čím pájíte?

Já mám dvě  100W  trafo pájky jěště  z  dob  komančů  a jenu mikro pájku na 230V  40W   ,ale tu moc nepoužívám .
Mám takový dotaz , na těch trafo pájkách mne serou  ty šroubky  pod které se upevnjí  pájecí  hroty .
Někde jsem viděl, že tam měl  borec  přivařené  dutinky  s  elektikářských čokoládek , nebo něco podobného .
Nemáte někdo  s touto úpravou  nějaké zkušenosti ? smile

(upravil ondra Ch 24. 2. 2008 20:31)

Re: čím pájíte?

Taky pájím českou trafopájkou 100W v černém futrálu, přakvapuje mě, co si nechá líbit, bratr automechanik ji má taky a pájí s ní ocelová lanka a pod. a má v ní očko z 4mm2 měděnnýho drátu a drží........:))
Pak mám ještě čínské pájecí pero Solomon s regulací vlastní výroby....

Web

(upravil IvaW 24. 2. 2008 21:35)

Re: čím pájíte?

JoinerNet: Popsané je to tady, funguje to dobře...
http://www.iva-w.org/IvaNika/Ruzne/A06_75.pdf

A někdo si tu stěžoval na ERS50. Tady snad najdete inspiraci k opravě/úpravě:
http://www.iva-w.org/IvaNika/Ruzne/ERS50.gif
http://www.iva-w.org/IvaNika/Ruzne/ERS50_uprava.gif

Web

Re: čím pájíte?

ja mám ETP lll má 60W ale budem kupovať k nej mikroletovačku,alebo rovno niečo poriadne z regulátorom,stanicu alebo niečo také smile

(upravil right13 26. 2. 2008 18:30)

Re: čím pájíte?

ja by som potreboval pomoc,ma tu taku tu cervenu bakelitovu pajku typu TP(100W),taku oblu,len problem je v tom ze tie kontakty na spinanie tam nie su,je tam iba spodna "hrablicka",bol by prosim niekto ochotny a odfotil mi to ako to dokoncit? ta pajka je v super stavu,kryt je ani neposkriabany,snad trafak nie je zly...a este tu mam kryt na TP-55,taky bakelitovy keby niekto chcel

Web

Re: čím pájíte?

2 x trafopájka, tuším ETP2(115VA) a ETP4(85VA), mám v nich "věčné" hroty, jeden hrubší, cca 1,2mm a jeden tenčí, cca 0,6mm, pak mikropájka z nějakého AR s regulací TDA1023, plynovku Dremel a 100W a 200W kopyta.

Re: čím pájíte?

Dingo napsal:

Na chalupě taky českou 75W trafopájkou. Doma mikropájka Weller WECP-20.

Mám přesně tutéž kombinaci big_smile

Re: čím pájíte?

Donedávna jsem pájel mikropájkou značky Proskit s regulací (0-480°C), včera po necelém roce chcípla-nechce nahřívat hrot (teplota neustále 25°C), takže bude muset jít na reklamaci. Neznačková, šedivá, stowattová trafopájka naštěstí už pěkných pár let drží-můžu se na ní kdykoliv spolehnout. wink

Re: čím pájíte?

Trafopájka TRP 2-73. 220V75W. Mám jí moc let. Plasty rozteklé. "Věčný hrot" - několikrát měněn.  Ale ještě že ji mám.

Web

Re: čím pájíte?

Já mám jako hlavní ESR50ku, na tu nedám dopustit. Pak mám ještě nějaké další (SMDEasy horkovzduch a odsávačku i mikropájku, ale tu jenom jako zálohu). Trafopájku mám taky, ale moc s ní nepájím. U Solomona mě štvala regulace teploty, dost to kolísalo. Možná chyba kusu. Vzpoměl jsem si, že podobný problém jako má Šejny s ERS50 měl i kolega a vyřešil to tak, že si na ní dal ventilátor...a kupodivu to pomohlo...

Web

Re: čím pájíte?

Tak já mám s ERS50 přesně opačný problém. Než se důkladně vytopí tak občas vypadne regulace a nenaskočí a topné těleso pak netopí. Musím jí vypnout a zapnout. Z toho by se jeden potento.

(upravil Mike 15. 4. 2008 14:54)

Re: čím pájíte?

taky se pochlubim, ale neni moc cim

ZDE a ZDE

Toto je kopyto cim pajim ja. Ale jen na hrube veci

Web

Re: čím pájíte?

Doma pájim trafopájkou TRP2-73 (75VA) a hroty si na ní dělám sám z 1,5 mědi. Potom mám 40W hrotovku bez označení, celkem kopyto. Hodlám si koupit něco regulovatelnýho.

Re: čím pájíte?

Zdravím, měl bych dotaz ohledně trafopájky. Mám obyčejnou 100W pájku SMA SG109 ( http://www.usetrite.cz/index.php?produc … duct=73875 ) , problém je v tom, že když pájím delší dobu, začne bzučet. Nevíte čím to je, měl bych jí chvíli nechat a pájet později nebo to nevadí? Díky.

(upravil tek 1. 7. 2012 19:56)

Re: čím pájíte?

Hm, Hranostaj, tuhle sračku jsem hodil po hodině do koše. Dodatečně jsem si přečetl, že se má používat pár minut (přesně si již nepamatuji). Kup si radši klasickou trafopajku.

Re: čím pájíte?

Tuhle pájku jsem koupil za 49, ano čtyřicetdevět korun v Globusu, asi rok a půl. Nestojí za nic, mám radši komunistickou klasiku.

Re: čím pájíte?

tek, stiglitz: To je dobrý vědět ale to není odpověď na moji otázku.

Re: čím pájíte?

Hranostaj: co k tomu chceš dodat?  Když to můžeš použivat jen pár minut, k čemu je to dobrý?  S klasickou trafopajkou můžeš pájet celej den, bude sice horká, ale pojede pořád. Vyhoď to. Já to více nezkoumal, koupil jsem to taky za pár babek, mělo to pěkněj kufříček. A to je tak asi vše.