Téma: čím pájíte?

Myslím páječku...já normálně klasickou českou trafopájkou,na obzvlášť prťavý věci mám mikropájku na 12V se zbastleným regulátorem.Protože tady ale nic nemám tak chci pořešit nákup nový.Zaujalo mě tohle.Měla by to být páječka se spínacím zdrojem,čili lehká a líbí se mi na tom to,že tam je přepínání z 20W na 200W(30W/130W Weller)Máte s touto novinkou někdo zkušenosti?Dá se to sehnat neznačkový na ebayi z hong-kongu anebo od Wellera.Co vy na to?
http://cgi.ebay.co.uk/NEW-20W-200W-SWIT … dZViewItem
http://www.action-electronics.com/weguns.htm

Re: čím pájíte?

Na chalupě taky českou 75W trafopájkou. Doma mikropájka Weller WECP-20.

Re: čím pájíte?

Já používám Mikropájku solomon HS-815 40W/230V Nějaká obyč z Gme za cca 450kč ale je v pohodě hroty do ní stojí asik 60kč. Jeden hrot mi vydrží skoro rok, nic extra ale jsem spokojen. Ještě mám Klasickou trafopájku ale tu už jsem dlouho nepoužil.  Klasickou stanici moc nemám rád.

Re: čím pájíte?

na wellerky si nemůžu stěžovat. ale doma pájim jen zřídka a tak obyč trafopájka. kdyby byly finance a bylo by co pájet, tak jdu do nějaké wellerky + horkovzduška, a dělal bych určitě SMD....

Re: čím pájíte?

Levný pájecí kopáč za dvě stovky, bez regulace. Ale přemýšlím, že si po prázdninách koupím ERS50, starší, ale super česká páječka.

Web

(upravil Stanik#007 19. 7. 2007 12:48)

Re: čím pájíte?

pro rychlou práci               :  českou, oranžovou 75W trafopájku rv. 8/86 bez žárovky, jo a s věčným hrotem
pro kvalitní a přesnou práci:  českou, černou,  mikropájku ERSP 50, standartně dodávaný hrot

(upravil Frank 18. 7. 2007 18:18)

Re: čím pájíte?

No, já mám jen takový kopyto, ale chtěl bych si pořídit tu SBL 530 od Diametral... Co vy na to?

Hlavně chci ať to vydrží. Tohle má festovní krabici...

Re: čím pájíte?

Ty SBL 530 jsou celkem v poho měli jsme je ve škole, a nikdy nebyl problém.

Re: čím pájíte?

Tady sem na ní našel inzerát - dost drahý teda: http://pristroje.hyperinzerce.cz/radio- … dka-praha/

(upravil Jofi 18. 7. 2007 20:43)

Re: čím pájíte?

No  ja mam doma, karadnu rusku pajkovacku, ktora asi spotrebuje 5x viac energie na rozohriatie ako vase klasicke ceske pajecky smile Ale sluzi uz asi 10 rokov bez poruchy, takze soudruzi z ZSSR vedeli co robia smile

Re: čím pájíte?

Používám převážně starou českou(a nejlepší) TRP 75 myslím, na šínách má vyražený rok myslím 1974, pak mám ještě ERS 50, ale tu vytahuju jen občas a taky má nějakou bolístku, po cca 10ti minutách normálního provozu natvrdo sepne topení a jede na plný kotel... pomůže o kousek stáhnout teplotu a zase se chytí.... Zkoušel jsem něco poměřit vevnitř ale na nic sem nedošel... pár věcí jsem vyměnil preventivně ale zlepšení se nekonalo... mám obavu že bude problém v tělísku. V práci mám Wellerku(typ nevím), horkovzduch green tools, asi nic moc ale zatím jsem si s ním vždy vystačil a nakonec naprosto super věc... motorovou odsávačku http://www.denondic.co.jp/en/products/sc7000.html  Jinak pájím doma crystalem 505(fakt super, už bych snad nechtěl nic jinýho) a na auto-motoelektrický věci mám kilovku 1,2mm stannolu Sn60Pb40 s tavidlem HS1, kamoš to čórl někde ve fabrice kde s tím dělají. lol

Re: čím pájíte?

Regulovatelná mikropájka vlastní výroby z AR s IO TDA1034, k tomu 2x pájecí pero 48W SL-30.
Trafopájka 75W ETP 4 + věčný hrot cca 0,8mm
Trafopájka 115W ETP II (nejstarší kousek, cca 25 let) + věčný hrot cca 1,5mm
"Kopyta" 75, 150 a 250 W
Plynová Portasol Hobby
a ještě by se asi něco našlo

Re: čím pájíte?

No ja mam taky klasickou trafopajku. Je asi 100let stara je taka zakulacena ve fialovem plastu-keramiky. Nekteri starsi asi znaji. Mikrospinac odesel, tak je tam normalne zesrandy dva plisky. Jednou za cas to spalene odru a jede opet dal. Zarovicka je nad hrotem a sviti to do pysku. Je to vystavni kousek.

Web

Re: čím pájíte?

Klasika ERS50 s kulatým a mírně sploštělým hrotem. Akorát občas zlobí - hřeje, hřeje a pak přestane fungovat regulace a prostě netopí. Musím í vypnout a zapnout. A děsně mě to sejří protože není nic zábavnějšího než když člověk pájí a najednou kouká že vlastně nepájí ale dělá studeňáky. Hrotem ani kabelem to není. Nevíte někdo co s tim?

+ Někde ta stará trafopájak jak popisoval Mike ale už je asi načatá proto že akorát vrčí, hřeje a její topný výkon je minimální.

Re: čím pájíte?

Thales. Me to taky nekdy dela. Ale ne tak skokove. Ja vezmu oddelam hroz, osmyrgluju spoje hrotu a teleso i srubky a takroutim nanovo. pak hreje jak diva. Ale jak rikam je to treba po roce. Nejak nepajim moc uz.

Web

Re: čím pájíte?

Stará dobrá ERS50 + Oldschool Pistolka 75W cín olovnetej s mědí a kalafunka...

Není co dodávat...

Re: čím pájíte?

Anó, klidně, smějte se. Všechno, včetně běžných smd a fetů letuju 90VA trafačkou ještě v bakelitovém pouzdře /myslím TR2-73/.
Podařilo se mi jen odjebnout několik KF521 a stejně si myslím, že už byly chycený, protože další jsem s ní normálně zapájel a dodnes to chodí. Je to jen o tom, jak si přizpůsobíte smyčku /hrot/. Mikropájku mám také, je to nějaká 25W ERSA Magnastat, je bezvadná, ale používám ji jen výjimečně.

Web

Re: čím pájíte?

To nie je na smiech, to je normalna realita, stara dobra bakelitova 100W trafopajka, na vsetko, vratane SMD. ERS50, ta takmer stale oddychuje v skrini, lebo som lenivy ju zapinat. A este zopar rucnych samodomo pajok na prtave veci s hrotmi priemeru 0,8,a 1,0mm sa na pajanim 5V.

(upravil arken 20. 7. 2007 17:07)

Re: čím pájíte?

Páječku mám jen jednu, bakelitovou TRP1-55 90VA a rozhodně bych neměnil. Je na ní vyraženo XII/1, že by 1912? smile  K tomu pájka Sn63 Pb37 MTL401 a kalafuna na housle smile

Re: čím pájíte?

Čau.Lidi potřeboval bych poradit.Jak a čím mám nejlépe izolovat topný drát tělíska ot vlastního pájecího hrotu.Taky se pokouším doma udělat páječku.