Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 1 z 2)

Audioweb.cz » Reproduktory » Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

  Stránky: 1 2 »»»

RSS

Příspěvky [1 až 20 z 35]

(upravil Thales 22. 7. 2007 15:47)

Téma: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Já vím že se mnou asi znalejší vyběhnou a negativ které to má jsem si vědom přesto ...

Chtěl bych oživit jedny 3p bedny a nechce se mi rozsekat z nich celou přední stěnu a dělat novou tak bych chtěl do původních děr vsadit jen nové repro. Díry jsou na 8"+10" výškáč je na panelu takže rozměr mě netrápí - může tam být cokoliv. Jako basák bych viděl Emi Betu 10 (nechci tam gumák), střeďák je problém protože moc 8" středů se už dnes nedělá - co Beyma 8AG/N (nejsem si jím jistý ale o jiném 8" středu krom TVM nevím a to tam nechci) ale vůbec nevím co na výškách. Tam zas až tak moc šetřit nechci a chtěl bych nějaký velký (kopulkou) nízkodělitelný kousek kvůli tomu 8" na středech, jenže protože nemám moc přehled tak o ničem dostupném nevím.

Prosím opravdu nechci rady udělej jinou bednu nebo vyměň čelní stěnu. Na tu se sahat nebude tak prosím jen k tématu. Nějaký tip na požadovaný výškáč případně střeďák. Také neumím až tak moc zhodnotit jak moc to půjde k sobě, jen odhad - tak daleko zatím ještě nejsem sad Chtěl bych alespoň středy a basy dělit 6dB výhybkou s případnými kompenzacemi i za cenu ne úplně ideální charky. Mám k tomu svůj důvod a není to cena ani složitost ale to by bylo na delší vysvětlování. Bedny budou univerzální ale z větší části z nich půjde spíš mluvené slovo než hudba. Proto mi 8" střed nevadí, ba naopak. Bedny budou domů, ne ozvučovací. Děkuji za váš čas.

Ještě jsem zapoměl že bedny mají cca 70-75litrů čistého vnitřního objemu a nerad bych k basáku dával basreflex. Ona tam sice v bedně díra je ale rád bych jí uzavřel.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Co zkusit nějakej Driver? Fane CD125 třebas...

Ale fak, já bych to rozsekal a udcělal novou, jestli do toho chceš fakt vrážet... 6dB výhybka OK.

Co Beta8? NEsedla by k tomu?

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Driver určitě ne - chtěl bych klasickou hifi kalotku. Ale velkou kvůli dělení a ploše aby zahrál dobře i to co ten 8" nezvládne.
Nevím, možná. Koukal jsem na to ale rád bych se podíval na víc kandidátů v téhle oblasti. Podle charky je určitě lepší než původně navrhovaný.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Co teba Monacor SP-200X?
Na basy Betu? Ubohý...

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

2" kalotu. A oželet nejvyšší výšky. Vifa, Visaton.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Thales:
1. Dlouhej pásek
2. konusový širokopásmový Tangbandy a spol, kalota je k osmě vždy divně...
3. ...a když už kaloty za každou cenu tak něco z tohodle: (velký Audaxy 34mm,SS 32mm,Monacor DT300 30mm) důležitější je plocha pro vyzařování dole než jen nízkej Fs a velká výchylka... kdo říká že ne, neví....

Není co dodávat...

(upravil Thales 18. 7. 2007 20:47)

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

No jo Monancor 200X, ten mi vypad úplně z hlavy, aleza prvé by byl k té Betě málo citlivý(94 vs 92dB, obráceně by to bylo OK), nevím jestli Monacor nemá až moc vyhlazenou charku. Nechce se mi tomu ani věřit. Také nevím jestli by s tím difuzorem moc nesměroval nebo nepáchal jinou neplechu. Zasahovat se mi do něj nechce.

Tak co na ty basy místo Bety? Jsem si vědom že to není dělo ale zato se hezky bude spojovat s tím střeďákem 6dB výhybkou a budou se hezky prolínat a doplňovat. Nebude znát kde ještě hraje jeden a kde už druhý což je moc pěkná vlastnost zejména při řeči. To že to rozliším mi na klasických sestavách vadí. Mnoho sestav co jsem zatím slyšel mělo jakoby odtržené basy. Neumím to lépe popsat. Ještě jsem nevyzkoumal jestli za to mohou malé střeďáky nebo špatné výhybky prostě vždycky v signálu najdu něco co mi nesedí. Moc pěkně na to zněly stařičké bedny s ARO711 a ARO667 nebo velká širokopásma a já bych chtěl vytvořit podobný zvuk. Chci přijít na to čím to je. I za cenu že ty basy nebudou extra. Takže buď časem skončím u 4pásma a nebo naopak u nějakého hodně dobrého širokáče. Tophle je jen kompromisní pokus jestli je moje úvaha správná. Ale klidně prozkoumám další alternativy. Co bys tam tedy na spodek dal antonio? Trvám ale na tom že to nesmí být guma.

>Dawsoo
Tys mě předběhl - někam tam právě možná směžuju - k širokopásmovému zvuku. Ale jestli se do toho jednou pustím takto musí stát za to - něco jako ty. Tady chci jen zprovoznit bednu a ověřit si moje úvahy nad vázáním pásem. tyhle myšlenky jsem měl vždycky ale po čuchnutí k širokopásmu mě to vyloženě praštilo do uší a do mozku a vím že na to musím trochu jinak. Jen ještě nevím úplně přesně kde je pro mě správná cesta. Na pásky teď nemám $$ leda že bys věděl o nějaké levné a alespoñ trochu funkční. A nemám rád vysokovýchylkové věci. připadá mi že pak to co vazařují musí "vytlačit" a je mi to pak nepříjemné. překvapilo mě že jsem se s takovými věcmi potkal i u některých vystavovatelů na HighEndu2007.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

SP200X urcite nebude malo citlivy, s nejakymi upravami a filtrom: (http://www.troelsgravesen.dk/SP200.htm)  mas super "stred" za male prachy

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Já to vím ale Monacor má 92dB a Beta 10 má 94dB. Kdyby to bylo obráceně nebyl by problém ten střed zatlumit. S tímhle středem by se tam jedině musel osadit nějaký méně citlivý bas. Zato ten páskáč co je na těch stránkách vypadá moc pěkně. Škoda že je cenově pro mě poněkud mimo sad (Madisound za 89USD). Když to přepočítám, odečtu 25% slevu a připočtu DPH, clo a dopravu tak by to vyšlo odhadem na 3500Kč za takové dva kousky. Sice mě velice svrbí ruka abych nesáhnul na $$ ale tolik jsem dát nechtěl.

Update:
Teď jsem měřil maximální přípustnou šířku basáku který by se tam dal nacpat. Naměřil jsem 32,5cm aniž by se muselo drasticky zasahovat. To znamená že v případě že by se nenašel vhodný 10" by se tam dala vyříznout i díra na 12" ale to bych nerad, doufal jsem že se mi to podaří bez takovýchto zásahů.

Tak a teď v tom mám už totál guláš protože jsem myslel že vím alespoň ten basák a ono houbelec protože za prvé Antonio řekl že tu moc ne a za druhé se mi líbí ten Monacor (za předpokladu že nebude dělat blbosti ten difuzor). Navíc už je pro něj filtr takže o něco málo práce méně.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Ta Beta pojede suprově v zavřený, nevim jaký s nim má antonio zkušenosti. Podle mě to je dobrej kandidát.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Správně! Pohádejte se. Já se budu koukat a něco se při tom dozvím smile

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Jde o to jestli chceš zavřenou bednu a já bych Ti ji k televizi docela doporučoval. Tam jsou dobrý frepráky s Q naad 0,45. Kdybys dělal BR při pasivní vexli, musel bys kompenzovat...

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

aky je objem vycleneny na stred?? mne sa osobne ta beta tiez celkom pozdava, za tie prachy... a este raz, v citlivosti urcite problem nebude.. smile v pasme akom tu betu budes pouzivat, budes rad ak bude tomu monacoru v citlivosti stacit.. ja osobne by som ten monacor videl idealne v aperiodic bedni okolo 20-25 litrov (nejake upravy na samotnom repraku by urcite pomohli-ako vidis v tom linku ktory som poslal.. + by som pridal magnet a skusil zatlmit kos, myslim, ze by to mohlo trochu pomoct tym rezonanciam okolo 5KHz) ako vysku by som pouzil kludne tu pasku od monacoru za par korun a delil to okolo 8-10KHz a deill to iba kondikom na vyske... nieje to idealne, ale podla mna za tie peniaze budes spokojny

(upravil Thales 19. 7. 2007 15:27)

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Neměřil jsem ten objem přesně, tak 2,5 až 3 litry - to co se dávalo na ARO667 ve funkci střeďáku. Abych to změřil přesně musel bych to demontovat a to jsem nechtěl dokud nebudou nové měniče. Těch 25 litrů nevím kde bych nabral ale zdají se mi pro požadované pouze středové pásmo zbytečné. Ještě bych pochopil 10 litrů které bych klidně dal kdybych dělal novou bednu ale tady to nelze nijak upravit - do bedny se dá dostat jen přes otvory měničů.

Bojím do toho repráku rejpat - já bych ho zničil smile Leda tak ten magnet. Koš nevím jak bych tlumil. Nevím jak vypadá zezadu ale jestli má takové ty plechová ramena co se mezi ně dá dostat dovnitř tak myslíš něčím to obalit nebo natřít nějakým gumoasfaltem nebo tak něco? To bych také zvládnul ale rejpat se v membráně bojim, bojim. Navíc nemám tuchu kdo by mi tu vysoustružil ten středový hajzlík (teď mám výpadek jak se tomu říká - fázová vsuvka?). Z čeho je to nejlepší udělat? Dřevo, kov, plast?

Ty bety bych mohl v té bedně vyzkoušet co dělají. Má je kamarád z Valmezu nachystané do komba ale myslím že je ještě nepoužil. tak kdybych ho požádal třeba by mi je půjčil. Nebo myslíte že by byli tak ochotní a zapůjčili je z Prodancu? Ten mám kousek a bylo by to jednodušší ale zase nemám tu drzost je s něčím takovým otravovat. Mají v poslední šanci 5 kousků za velice rozumnou cenu - to by byl peh kdybych se nakonec rozhodl že do nich půjdu a oni je už vyprodali.

A hlavně tady doposud nepadla žádná alternativa k té betě.

12" by už asi do toho objemu nemělo smysl cpát co?

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

nieje ARO667 6" ? ked tam mas 3 litre tak to fakt neviem aky 8" by si tam chcel dat... pocitajme spolu: ked by ta komora mala 20*20cm a bola hlboka aspon 10cm tak uz su to 4 litre... nielen ze je to asi na akykolvek 8" malo ale ani sa tam asi ziaden nezmesti smile

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

je to 8" - 20cm

(upravil Thales 19. 7. 2007 18:25)

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Tak jsem to měřil, vypadá to na 4,4l. Co se ti nezdá na takovémto objemu pro střed? těch tebou udávaných 25l by platilo pokud bych ho chtěl provozovat jako fullrange. Také jsem přemeřil vnitřní objem - je to 77l čistých.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

tak to poviem inak... SP200X NEMOZES STRCIT DO 4 LITROV!!!!!!! smile resp. mozes.. ale ja by som to nechel pocuvat smile mozno su nejake 8" stredy ktorym taky objem staci, ale ja o ziadnych neviem

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Třeba s těma ARO667, ARO664  a podobnýma se to dělalo naprosto běžně. Majitelé ARS850, 840 a celé řady dalších potvrdí. Naopak jsem v životě neviděl bednu kde by měl střeďák sám pro sebe 25litrů. Jedině v případě širokopásma. Ty ano? Můžeš uvést jakou (nejlépe link)? Nehádám se - jen diskutuju smile Domnívím že že ten objem je potřebný pokud po repru chceme i ty nejnižší kmitočty a ty už tady přece bude hrát basák. Nebo to udělá nějaké hrby na charce? Difrakce? Já bych mu ten objem rád dopřál pokud se to projeví v požadovaném pásmu ale kde ho nabrat? To by bylo na novou bednu.

Re: Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

mohol by si skusit trochu sa pohrat s nejakymi simulacnymi programami napr. winisd, skus si nasimulovat ten sp-200x v 4 litrovej uzavretej bedni a hned ti bude jasne co tu nehra smile

Příspěvky [1 až 20 z 35]

  Stránky: 1 2 »»»

Audioweb.cz » Reproduktory » Nízkodělitelný výškáč - ZMĚNA

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£