Téma: SPV 100P+ stavebnice

Zdravím všechny, dnes jsem tu poprvé. Nejsem z oboru, ale je to můj koníček a něco už jsem postavil. Chtěl bych se poradit se stavbou stavebnice ALDAX 2x SPV 100P+ a toroid ATr2B. Vše bych chtěl dát do kovové krabice. Vstupy a výstupy by byly od krabice izolovány. Podle obrázků zesilovačů úspěšných stavitelů jsem si nevšiml, že by nějak zemnili před trafem, ani za trafem . Vím, že trafo je bezpečnostní, tak není třeba třížilový přívod. Stejně bych raději tu krabici uzemnil. To co je uvnitř by bylo odizolované. Je to možné takto provést bez vlivu na kvalitu zvuku? Nebo prosím jak jinak se postavit k zemnění? Děkuji za odpovědi.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Zkusím odpovědět za sebe, teda tak jak to dělám já. Pokud je krabice kovová, určitě bych ji připojil na kolík zásuvky.
Co se týče jednotlivých napájecích zemí, je dobré zemnit v "jednom bodě", zabrání se tak zemním smyčkám. Pro signálové země platí totéž.

Zemní smyčky mají na zvuk vliv - brum.
Neuzemněná krabice (230V), na zvuk samozřejmě vliv nemá, maximálně tě praští pokud se ti někde prošoupe izolace síťového kabelu.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Já vím. Co mám doma komerčně vyrobené komponenty tak jsou krabice propojeny se zemí zesilovače, ele do zásuvky uzemněny nejsou, když mají dvojžilový přívod. No a já jsem měl na mysli to udělat obráceně. Uzemnit krabici do zásuvky a zesilovač na krabici ne. Ale nevím jak se to bude chovat?

Re: SPV 100P+ stavebnice

Imri ides na to spravne, urob to tak ako pises, to ze mas doma komercne vyrobene vyrobky ktore sice su kovove a nie su uzemnene na PE, znamena len tolko ze vnutri je dvojita izolacia zivych casti sietoveho privodu, vtedy je povolene nezemnit krabicu, ale mam to svoj pohlad, pokial ide o vodivy obal. Na takomto vyrobku by si mal najst znacku dvojiteho stvorca.

Je na to norma, ktora plati rovnako v cechach ako na slovensku.

Takze spravne ako pises, el. sietovy privod uzemnit na kostru krabice ale dalej s touto zemou uz nepracovat, teda signalovu zem uz na krabicu neuzemnovat, ak by si to spravil mohli by ti vznikat slucky cez zasuvku cez PE vodic na ine zariadenia signalovo spojene so zosilnovacom, co by ti zarucene brumelo.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Podle mě by se krabice měla zemnit na kolík. I když je trafo s dvojitou (zesílenou izolací). Takhle se na to dívá norma.

Z hlediska zvuku je však lepší krabici nezemnit, ale připojit na ni výkonovou zem (za trafem).

Web

Re: SPV 100P+ stavebnice

Děkuji.
Otázka vhodného potenciometru hlasitosti se tu na fóru už řešila a vyplynulo z toho 10K/G.
Můj CD přehrávač má výstupní impedanci 1K , výstupní napětí 2V a doporučenou zatěžovací impedanci větší než 10K. SPV 100 má vstupní odpor 10K  a když k tomu přičtu ten 10K potenciometr mám z toho 5K. Obecně se doporučuje 3-5-10x  větší zatěžovací impedance. Co myslíte, bude to  CD přehrávači vadit? Taky bych mohl dát do série odpor kolem 5K, co myslíte?Děkuji.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Už jsem několikráte zažil že se elektronika zesilovače rozkmitala poté co se rozpojilo spojení elektrické a mechanické kostry. Nebo kmitala dotut, pokud se kostry nespojily.
Sériově vyráběné přístroje mají dvojitý čtverec s tím, že trafo má zdvojenou izolaci a lze je tedy bez obav připojit bez zemnícího vodiče. Od toho tu byla zkušebna...
Home made přístroje doporučím kostřit, hlavně v případě že tam neosazujete zkoušené trafo. Platí i pro letitá trafa s dvojitým čtvercem. A u kdo vám zaručí že u home made přístroje máte v pořádku i zbytek síťové instalace ve skříni přístroje? Prostě jistota je jistota.
Hromada flaškostrojů má po uzemnění lepší odstup.
Pokud budou poroblémy se zemnící smyčkou, většinou to bude přes anténu. Je lepší, spolehlivější a užitečnější uzemnit zesilovač a oddělit anténu než naopak

Re: SPV 100P+ stavebnice

10 K vstupní odpor je dobrý pro konce. Preamp nech se vstupním odporem cca 47 a více kilo.

(upravil Zdeno 31. 7. 2010 13:56)

Re: SPV 100P+ stavebnice

Nie, norma o vyrobkoch stanovi ci sa jedna o vyrobok triedy vyhotovenia I a teda musi byt pripojeny 3 zilovo, alebo sa jedna o vyrobok triedy vyhotovenia II a pripaja sa len 2 zilovo, teda s dvojitou alebo zosilnenou izolaciou, ktory moze byt aj kovovy!
A vobec sa nevychadza len z dvojitej izolacie trafa, jedna sa o cele vyhotovenie privodu primarnej strany.

Az na to navazuje pracovna elektrikarska norma 33 2000-4-41 ktora definuje prave to pripojenie do elektrickej siete, vychadzajuce s urcenia vyrobku bud v triede I alebo II.

Kedze Imri asi vyrobok skusat neda, a teda nevie co by musel splnit aby vyrobok spadal do triedy vyhotovenia II tak v dobrom svedomi sam urci svoj zosilovac ako vyrobok triedy I a rozumne ho do siete pripoji 3 zilovo smile.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Já bych chtěl ten CD přehrávač spojit přímo s SPV 100. Myslíte, že se musí kvůli impedančnímu přizpůsobení použít nějaky předzesilovač?

Re: SPV 100P+ stavebnice

Odpovím za sebe, toto jsem nikdy neřešil, buď jsem nevědomky použil takové moduly, kde se to navzájem vykompenzovalo, neboť jsem s tím nikdy problémy neměl. Pravda předzesilovač (korekce) ve svých zesilovačích používám.

Pokud chceš linkový výstup CD přehrávače připojit na vstup toho zesíku, klidně to udělej a žádný rezistor nikam nepřidávej, určitě se nic nezničí a bude to hrát. Jen se podívej na vstupní citlivost toho konce, nutnou pro jeho plné vybuzení, možná signál z přehrávače budeš muset děličem srazit na přijatelnou mez, aby jsi konec nepřebudil.

Re: SPV 100P+ stavebnice

SPV 100 má volitelnou citlivost od 500mV 10K trimrem, ten CD přehrávač dává 2V. Teď když použiju ještě 10K potenciometr na hlasitost tak budu mít 2x paralelně 10K a z těch 2V CD výstupu asi moc nezbyde. Tak si myslím, že se nepřebudí. Spíše mi jde o to impedanční přízpůsobení, aby některé zdroje signálu (CD přehrávač, tuner, atd.) nebyly přetěžovány.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Pokud máš zájem aby ti to pořádně hrálo vraž do cesty preamp vždy bez ohledu na to, že CD je schopno konec vybudit přímo.

Re: SPV 100P+ stavebnice

#5: Souhlas, krabici připojit vodivě na zemnící kolík od síťového přívodu. Výkonovou zem (za trafem) jsem osobně připojoval taky na zemnící kolík, ale přes foliový kondenzátor 100nF. Myslím, že z hlediska bezpečnosti je to v pořádku a navíc nebyly pak problémy s nějakým brumem i když jsem takové přístroje připojoval třeba i k tolik diskutovanému PC. Každopádně bych ale dodržel návod od SPV 100P.

#12: Ty výstupy ve zmiňovaných přístrojích nepřetížíš. Každý je určitě vybaven ochranným odpůrkem proti případným krátkodobým zkratům. Při nízké zatěžovací impedanci spíše vzroste zkreslení, nebo se změní charakter zvuku.

Re: SPV 100P+ stavebnice

V návodu se o zemnění nic nepíše. Vyzkouším a uvidím.

S tím zkreslením zvuku mám zkušenosti při připojení gramofonu s krystal.přenoskou k 22K ohm. zes. Nemělo to žádné basy. Dal jsem do kabelu odpor asi 400K a ještě to hraje a bez  zkreslení. Mám na deskách pohádky pro děti.
Nechci dělat k SPV 100 preamp, korekce vůbec nepoužívám. Na jiných komponentech není v návodu o výstupní impedanci a doporučené imp.zesilovače nic, jen na tom CD přehrávači je min 10K. Pořád ale při připojení bude zatěžovací impedance 5x větší než výstupní odpor CD přehrávače s použitím 10k potenciometru k ovládání hlasitosti.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Já se nebavím o korekčním preampu. Prostě doporučuji lineár s malým zesílením který ošetří regulaci hlasitosti. Já korekce taky nepoužívám. A jak chceš ošetřit volume?
Vyzkoušej to se zesílením cca 2 - 3 a uvidíš co ti to udělá...

Re: SPV 100P+ stavebnice

Já jsem ten zesilovač ještě nezačel stavět, ale už mám doma stavebnici.
Já si myslím, že by to mohlo chodit takto: výstup z CD přehrávače na potenciometr 10K/log a dále na vstup SPV 100P+ zesilovač. SPV 100 má vstupní citlivost 500mV, což je dostatečný. Nevím, budu to muset vyzkoušet až to postavím. 10K vstupní impedance je pro většinu dnešních zdrojů audio dostatečný, akorát ten 10K potenciometr jí bude dále srážet a to si nejsem jist, jestli je to dobrý vzhledem k tomu zkreslování zvuku.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Chodit ti to bude, ale:
- poťák 10 kilo v kombinaci s výstupním kondem CD ti posuvem dolního mezního kmitočtu může ořezat spodek pásma. ( zkontroluj si velikost vazebního kondu a spočítej mezní kmitočet ). Zde je požadavek co nejvyššího odporu.
- Se zvětšováním poťáku se situace zde lepší, ale zároveň ti s tím malým paralelním kondíkem na vstupu SPV tvoří filtr horního konce pásma. Čím větší poťák, tím nižší horní konec pásma. Už teď s 10 K to zasahuje slušný kus do slyšitelné oblasti, viz přiložený graf
- poťák je potřeba zatížit co největším odporem, aby byl dodržen průběh dráhy. Mě se zátěž 10 K ( odpor před diferenciálem ) dostatečně veliká nezdá.
I když zdánlivě zisk preampu není třeba, je potřeba zaředit mezičlínek k eliminaci uvedených nectností.

http://s4.postimg.cc/3z0c5werd/2868_filtr_10k_400pf_130.jpg

(upravil george 31. 7. 2010 21:19)

Re: SPV 100P+ stavebnice

Takže vy dva tu tvrdíte, že stačí mít tři věci v rovných charkách (zdroj, zesilovač, repro), košer impedanční propojení a nepotřebujete korekce? Tak na to si počkám, na kouzla jsem zvědavý. Ještě my máme změřené Hammonďácké trafa jsme velmi, velmi spokojeni.

Re: SPV 100P+ stavebnice

Je tomu tak a pokud tomu nevěříš tak si dojdi někdy poslechnout.
A nakonec - proč potřebuješ korekční zesilovač - přece abys korigoval něco co se ti nehodí do krámu. Není lepší se tomu vyhnout než korigovat?