Jít do obsahu fóra

Nejsi přihlášen. Přihlas se nebo se zaregistruj.


(Stránka 2 z 9)

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 9 »»»

RSS

Příspěvky [21 až 40 z 175]

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Upřímně řečeno - nevím.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Pokud jsou reproduktory stejne,
tak by to nemel byt problem.

(upravil rayer 31. 7. 2010 18:04)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

>opamp
Vidim (stah sem si cele PDF), ale to mi pripada, ze je to nejake kontrolni mereni po navinuti este pred sestavenim jadra, jinak si takovy rozsah nedovedu vysvetlit. Bohuzel takovy VT nemam k dispozici na vlastni mereni (kdyby ho by ochoten nekdo zapujcit, tak to pro zajimavost udelam), avsak myslim, ze teslacky trafa mely podobny konstrukce a nemohly se tudiz parametry lisit vic jak o rad. Koneckoncu, jestli mas vybevani tak si to zkus zmerit sam. Proste ja se opiram o svoje prakticky vysledky a ty akorat citujes cizi zdroje.

>PB0305
Ano, v tom vypoctu Lukes pocita vlastni rezonancni f trafa z indukcnosti a parazitnich kapacit, coz je zcela v poradku, ale v praxi nelze brat ze tento rezonancni kmitocet = mezni kmitocet trafa pro -3dB. Prave proto, ze tam zanedbava ty ztraty v zeleze, ktere zpusobi na vyssich f takovy utlum, ze ten rezonancni peak se zcela propadne. Abych byl presnejsi, tak ztraty zeleza se deli na hysterezni (dane plochou hysterezni smycky, ciste vec materialu) Ph ~ f * Bmax^2 a ztraty virivymi proudy Pv ~ f^2 * Bmax^2 (dane vodivosti materialu ale i velikosti zavitu na kratko tedy tloustkou trafoplechu). Protoze napr. ferit je mnohem min vodivy nebo v zelezoprachovam jadre sou male castecky zeleza vzajemne izolovane, tak tim sou virivci znacne omezeni.

Mrknete se treba na tohle vystupni trafo, myslim ze za $950.00 by to nebude az takovy vorezavatko
http://cgi.ebay.com/2-PP-100W-Tube-Outp … 562c1d737d
Je tam namerena i charakteristika
http://www.obsinc.us/eBayListings/HW_10 … R_1200.jpg
A ted reknete, ze to je sracka, protoze vase Tesla ma prece 300kHz s uplne obycejnyma trafoplechama 0.35mm

>DJ_Rix
Ja nechci zbytecne prudit, puvodne sem tady problem VT vubec resit nechtel, ale proste s tim vyse nemuzu souhlasit.

Web

(upravil Hordek 28. 6. 2014 11:44)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

.

(upravil bobobrod 31. 7. 2010 19:47)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

A to jste si nevšimli, že ten přenos trafa je měřen při minimálním výkonu? S postupným nárustem výkonu se zmenší i šířka pásma.
O přenosu na plný kotel se zmiňuje ale málokdo a málokdy...

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Ale vzdyt opamp pise, ze jr tam pokles 3dB, t.j. ucinnost < 50%, vysokofrekvencni trafo by melo myt okolo 95%. Nezapomen, ze syceni jadra klesa linerne s kmitoctem, takze syceni u 200 kHz cca 0,0002 T. Lukes tvrdi, ze kmitoctvy rozsah VT saha priblizne az k rezonancnimu kmitoctu (str.180).

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Je to jak píše Bobobrod, se zvětšujícím se výkonem klesá horní mezní kmitočet zesilovače. Omezení je dáno rozptylovou indukčností a kapacitou vinutí, lze to odvodit..

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

>bobobrod

Ano mas pravdu ztraty klesaji s Beckem (vykonem), toho vykonu v predpisu sem si prve nevsiml. Pokud se tim zkusebnim napetim mysli 10Vef, tak je vystupni vykon jen 2,6mW. Ja sem svoje mereni delal urcite pri vetsim vykonu a do 4ohm, ted uz si nespomenu jesi 1W nebo min. Ale panove, ruku na srdce, k cemu je vam 2,6mW? K h... A opamp to prve inzeroval se 3 vykricniky jako by to bylo neco uzasneho, myslel jsem, ze si na tomhle serioznim foru na virtualni parametry nehrajete. Ale dobra, zkusim zmerit nejaky VT za podobnych podminek...

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Přijde mě to už jako docela rozvláčné tlachání. Nebylo by lepší splknout zde o zesilovači se záporným výstupním odporem?
Předpokládám, že východní dialekt vám nebude činiti obtíží...
http://sergeev21.narod.ru/gu50pp.htm

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Dobra, abych byl ferovej, dal sem tomu svymu horsimu VT zatez jen 0,5mW a dostal se s meznim f z 15kHz asi na 35kHz: http://rayer.ic.cz/350d/vtfchar.png
Ale stale me to nepresvedcilo, ze by mel Music o tolik lepsi VT, i kdyz uz verim, ze se daji pripravit takove umele merici podminky, kdy se tech 200kHz podari dosahnout, sice to bude k nicemu (leda tak pro exhibicionisty).

Web

(upravil PB0305 1. 8. 2010 7:11)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Zesilovac se zapornym vystpnim odporem,   jsem kdysi delal, ale nijak me to nenadchlo. Presneji byla tam regulovatelna proudova zpetna vazba. Je to jednoduche zapojeni a zajimavy experiment demostrujici vliv vystupniho odporu na zvuk reproduktoru

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

No, je to 20 mW a ne 2,6mW (10V na primáru, sekundár zatížen 200 ohmy, převod primár/sekundár cca 5:1, takže 2V na sekundáru) ale o to nejde.

Já jsem nikde nepsal, že to je při plným výkonu... uváděl jsem to v souvislosti se zavedením zpětné vazby až ze sekundáru.

To, že se tady někdo chytl jako hovno košile údaje o 200 kHz a zcela změnil téma threadu, je jeho věc.

Bye bye kluci, exhibicionista si jde najít lepší zábavu smile

Web

(upravil hranatybraska 1. 8. 2010 11:25)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Trochu Rayera chápu, 200kHz se mi taky zdálo moc.

Jinak se Rayera musím zastat, jak ho znám od jinud, není z těch, kdo by, ač toho sami moc nevědí, trávili čas brouzdáním po netu a navážením se diskutérů. Ten chlápek ví a docela hodně. Sice ne tak úplně z oboru audio, ale z obvodařiny určitě.

Mě osobně tahle hádka pomohla se zorientovat v problematice přenášených kmitočtů, momentálně totiž řeším, jak navinout co nejlépe výstpák na PPP. Tož tak.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Ano, byly to dobre mirene a podnetne otazky. Nemate nekdo nejakou literaturu k audio transformatorum, rad si doplnim mezery vzdelani.

(upravil rayer 1. 8. 2010 14:11)

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

>opamp
Vsak ja sem o tom taky mluvil v souvislosti se ZZV, kuli tomu toceni faze a ty ses tvaril jako ze to neni problem protoze ti trafo jede do 200k, tak sem na to vystartoval, protoze pri realnych vykonech to problem byt muze a tys tam hajil furt to svoje kontrolni mereni. Stacilo hned napsat neco ve smyslu "ale tech 200k plati jen pro par mW, pri vecich vykonech to spadne o rad niz" a mohli sme si tohle usetit smile

>hranatybraska
Diky.
Pravda, audio neni uplne oblast elektro, ktere bych se venoval nejvic, driv sem samozrejme taky zesiky stavel, ale nakonec sem si koupil tovarni vyrobek, kery aspon taky hezky vypada smile
S navijenim VT osobne nemam zkusenosti a bojim se toho jak cert krize, protoze vim, ze to je soucaska kerou se vlastnosti zesaku daji dost zabit, takze bych radsi neco koupil. Neco o VT bych mozna nasel v Radiotechnice od Chvojky. Jinak se muzes pobavit s timhle typkem http://old-school.wu.cz ktery si vinul VT pro UL PP zesik EL51.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Tady sem ofotil cast ze Chvojky, ale zadne zazraky necekejte, je to z roku 1952 a to se zadne hifi neresilo, ale treba to nekomu pomuze.
http://ulozto.cz/5460582/vystupni-trafo.zip

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Výstupák bych doporučil nechat navinout v navijárně. Poptej se, neměl by být problém sehnat dodavatele.

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Jen bych si dovolil podotknout, že na výstupních transformátorech typu MUSIC 70, 130, MONO130 a tuším že i na výstupák AUJ620 visí několik původních československých patentů co se týče zapojení sekcí, způsobu a pořadí vinutí.
Samotný transformátor z Music 70, měřený podle servisního manuálu skutečně běží až do 300kHz a použité železo na to má pramalý, téměř zanedbatelný vliv. V samotném zapojení koncového stupně i transformátoru je pak v celkové ZZV uděláno opatření, aby se i při nejvyšších kmitočtech vazba nezměnila na nejvyšších kmitočtech v kladnou.
Jedním z opatření ke stabilitě je i samostatné zpětnovazební vinutí k vyloučení vlivu charakteru zátěže na hlavní smyčku zpětné vazby.
Transformátory z výše uvedených zesilovačů se právě vzhledem k velmi širokému kmitočtovému pásmu, které jsou schopny přenést, nehodí do nástrojových zesilovačů, kde je z principu nutné omezené kmitočtové pásmo a je vyžadováno nějaké základní zkreslení trafa.
Naopak bobobrod jistě potvrdí, že v hifi a highendových zesilovačích se velmi dobře osvědčují.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

>sinclair
OK pokud jde o tu uroven par mW, pak zrejme na tom zeleze tolik nezalezi, ale to neodpovida realnymu provozu (BTW tech 300k si meril pry ty osobne?). I pres ty vsechny opatreni vyrobce udava mezni f zesilovace jen 16kHz (pri beznym poslechu na par W to bude asi vic) a objevuji se pry na vystupu pri obdelnikach zakmity - pri dobre ZZV by to melo bejt na mezi aperiodicity (jemne zakulaceny hrany bez prekmitu).
Bylo by zajimave namerit celou serii f-charakteristik odstupnovanych pro ruzne vykony rekneme 0.1, 1, 10, 50W, samotneho trafa i celeho zesilovace.

Web

Re: Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Kurňa chlapi, nefilozofujte o tom a někdo to konečně poměřte!
Tak jak říká sinclair, trafa z těchto zesilovačů jsou určena pro "highend". Nástrojová trafa se motají trochu jinak.
Highend chce co nejlepší přenosové vlastnosti, muzikanti zase co nejvíce zkreslení a to ještě určitým způsobem.
Na to bychom mohli otevřít samostat vlákno.

Příspěvky [21 až 40 z 175]

  Stránky: ««« 1 2 3 4 ... 9 »»»

Audioweb.cz » Zesilovače, receivery » Cinitel tlumeni a lampove zesilovace

Podobná témata


~±«|»¼½¾²³&@µΩπØ$£